HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Szávay ranglistapontjai és a magyar sportsajtó

2008.09.23. 16:51 promontor

Szávay ezen a héten tavalyi nagy sikerének helyszínén, Pekingben játszik a China Open-en. Hangzatos címekkel tudósít erről mindentudó sportsajtónk, az index pl. azt írja, hogy "Szávaynak nyernie kellene...", mert "amennyiben nem nyer minimum két meccset a tornán, legalább 200 pontot veszíthet, ami 6-10 hely visszaesést jelenthet." Hasonlóan látja a helyzetet az origo, az ő cikkük szerint Szávay "amennyiben ... Kínában sem szerepel jól, még hátrébb csúszhat", illetve "Szávaynak összesen 275 pontot kellene megvédenie Pekingben".

Aha. Hát, úgy látom lassan alakul a blogom egyik fő rovata, a "mennyi marhaságot képes összehordani a magyar sportsajtó". Nemrégiben frocliztam őket a női kosárlabda eb selejtezők kapcsán (ld. Esélylatolgatási lecke sportújságíróknak és Újabb esélylatolgatási lecke sportújságíróknak), hát most froclizom őket megint, ezúttal teniszügyben.

Nézzük az eheti (szeptember 22.) WTA ranglistát, (ld pl. a Nemzeti Sport cikkében) eszerint Szávaynak most 1025 pontja van, ezzel 26. a ranglistán. És mennyi volt a múlt héten (szeptember 15.), amikor még 19. volt? Nézzük újfent a Sportot, azt írja, 1299 pont. A különbség pedig 274 pont, nem kellene ennek gyanúsnak lenni? De bizony, a 274 pont minuszban úgy jön ki, hogy kapott 1 pontot, a múlt heti tokiói vereségért az első fordulóban, de elvették a tavalyi pekingi tornagyőzelemért járó 275 pontot.

Szóval az a bizonyos 275 pont már elveszett, akkor viszont nincs hová esni tovább. Pontosabban lenne, mert tavaly Peking után egy héttel még Szöulban is szerzett (ld. a WTA Tour honlapján) még 30 pontot, na azt kell most megvédeni (ez a mai győzelemmel össze is jött). Ettől még változhat a ranglistahelyezése Szávaynak, pl. ha kikap holnap a pont mögötte álló spanyol lánytól, akkor esetleg helyet is cserélhetnek, de egy esetleges jó szerepléssel éppenséggel vissza is szerezhet pár helyet.

Tehát összegezzük, a gyengébbek (értsd: egynémely sportújságíró) kedvéért:

  • Szávayinak nem kell megvédenie Pekingben a tavalyi pontjait, mert már elvesztette őket a múlt héten. (Azért feltűnhetett volna, hogy hét helyet csúszott hátra a listán és pont 275 pontot veszített...)
  • Ebből következőleg nagy visszaesésre idén már nem kell számítani. Sőt, akár vissza is kapaszkodhat, ha Pekingben és az utána következő európai tornákon jól szerepel.

Még egy megjegyzés, egy kicsit általánosabban Szávay idei évéről. Azzal ugyan egyetértek, hogy idén nem volt túl acélos Szávay, se a játéka, se az eredményei, azzal viszont nem, hogy eltűnne a süllyesztőben, ahogy ezt néhányan jósolgatják. Idén eddig több mint 1000 pontot teniszezett össze, ezzel benne lesz az első harmincban, ha netán jól szerepel a következő néhány tornán, akkor lehet még előrébb is. Igaz, hogy tavaly látványosabb eredményei voltak, de idén is volt egy-két jó időszaka, pl. az európai Grand Slam tornákon a tavalyinál jobban teljesített.

Jövőre egy kicsit nehezebb dolga lesz, mert kevesebb kiemelést fog kapni, de azért Top 30-as versenyzőként selejtezőket továbbra sem kell majd vívnia és ezt a Top 30-as helyezést akár az idei játékával is képes lehet megvédeni. Ami persze nem egy nagy cél, én is jobban szeretném, ha a tavalyihoz hasonló szenzációs győzelmekről szólnának már a hírek, de erre egy 19 éves versenyzőnek bőven van még ideje és esélye.

Addig meg örüljönk annak, hogy van egy élvonalbeli teniszezőnőnk, akinek lehet a Grand Slam tornákon szurkolni. Ilyen is régen volt már...

19 komment

Címkék: sport dörgedelem peking lecke tenisz szávay ágnes wta index címlap grand slam magyar sportsajtó china open

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr63677141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zo 2008.09.23. 18:38:10

Végre valaki írt valami értelmeset szegény lányról :) Ideje van bőven, játszani tud, fiatal még. Mi meg inkább drukkolnánk neki, mint hogy lehúzzák mindenhol... Forza! :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.09.23. 19:13:49

Hááát,ilyen ez a magyar... Egyik évben erőn felül teljesít a jány, következő évben visszaesés,máris megy a károgás...

hozzaszolo 2008.09.23. 19:18:48

Ha megnézed a szöuli torna honlapját nem fogod meg találni, (itt nyert tavaly 30 pontot) mert nincs ott.
Ezzel időben párhuzamosan futó Pekingin van amit viszont tavaly megnyert. Bár nekem ez a wta honlap sokkal átláthatatlanabb mint az atptennis amin mindent megtalálok + a női mezőny abszolút nem érdekel. Lehet neked van igazad, nem tudom.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.09.23. 19:20:02

Köszönöm a felvilágosítást.

Amúgy Szávay a magyar média tipikus terméke, Kovács Istvánhoz, Baumgartnerhez, Erdeihez, Filkorhoz és még pár archoz hasonlóan. Nekem már annyi csalódást okoztak ők, hogy inkább a média által kevésbé reflektorfényben tartott sportolókat figyelem.

miracle 2008.09.23. 19:23:52

Mindenesetre vagy a pekingi viadal van egy héttel később, vagy a rendszer van elbaltázva (nem tudom, pl 52 hetes a ciklus 53 helyett gőzöm sincs), de azért az úgy lenne jó, ha az idei pekingi pontok akkor lennének aktuálisak, amikor a tavalyit is vonni kell (gondolom az újságírók is ebből indultak ki és lusták voltak utánanézni). Máskülönben tök sokat változik a tabella esetleg, akár úgyis, hogy csak valamilyen ZS-kat torna volt közben, ami azért nem túl jó.

Tuvalu 2008.09.23. 19:49:05

Halkan jegyzem meg, hogy az "Esélylatolgatási lecke sportújságíróknak és Újabb esélylatolgatási lecke sportújságíróknak), " részhez vehetnél te is egy "Hogyan linkeljünk helyesen" leckét. :D
Bocs a kukacoskodásért.

A másik, engem az borított ki, amikor az olimpián a TV-ben ment a mantra a férfi vizilabdameccsen az ausztrálok elle, hogy nekünk nem jó a döntetlen. Pedig ugyanolyan jó lett volna, csak a kommentátor sem tudta a szabályokat. Az élőben ment.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.09.23. 19:55:43

Ja, és gratula az Index címlaphoz...

pecsabi · http://hedgehodgy.franksharman.com 2008.09.23. 19:59:56

hét helyet vagy hét helyett?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.09.23. 20:16:31

Sziasztok!

pecsabi: egy "t", persze. Javítottam, köszi, hogy szóltál!

Tuvalu: javítottam a linkeket, köszi, hogy szóltál! (És persze ilyen az, ha a hóhért akasztják... Tűrni kell. ;-)

hozzaszolo: a tavalyi torna eredményt megtalálod, ha a megadott WTA linken kiválasztod a 2007-es évet. (A linket meg javítotam, mert - az is - rossz volt...)

Üdv és köszi a kommenteket!

promontor

spock 2008.09.23. 20:48:21

köszönöm, hogy ezt leírtad a blogodban!

a kommenteket is olvasva még annyit tennék hozzá plusz magyarázatként, hogy azért veszítette el már múlt héten a pekingben szerzett pontokat, mert tavaly egy héttel korábban volt ez a torna és mindig csak az utolsó 52 hét során szerzett pontokat veszik figyelembe

és tényleg hihetetlen, hogy milyen "hozzáértéssel" tudnak cikkeket írni néha...

Doberman 2008.09.23. 20:49:30

részben igaz, amit írtál. az olimpia miatt valóban változtak a versenyek időpontjai, és az utolsó 52 hét eredményeit figyelembe véve bukó a 275 pont, de ha nyerne nem a 30-at védené meg, hanem növelné pontjai számát, tehát komoly tétje van a versenynek.
női tenisz szerintem: sportgeza.hu/2008/peking/blogok/tenisz/agi_es_a_fiuk/

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.09.23. 22:00:17

miracle (és mindenki, aki a versenyek változó időpontját emlegeti): időponteltolódás nemcsak az olimpia miatt van szerintem.

Minden évben előfordul, hogy egy-egy verseny egy-két hetet "csúszik" az előző évihez képest. Pl. ha megnézitek a 2008-as és 2009-es versenynaptárt (www.sonyericssonwtatour.com/2/global/pdfs/events/2008/TourCalendar.pdf és www.sonyericssonwtatour.com/2/global/pdfs/events/2009/TourCalendar.pdf), akkor rögtön látszik, hogy 2009-ben az Ausztrál Open is csúszik egy hetet tavalyhoz képest, de lehet böngészni, más példák is vannak.

Ez okozhat ugrásokat a ranglistán, de ennek szerintem nincs jelentősége. A pontjaidat "megvédheted" egy másik versenyen is, "megvédheted" pár héttel korábban is, minthogy lejárnának (akkor előreugrasz a rangsorba egy kis időre) vagy éppen egy-két hét késéssel (ekkor visszaesel egy kicsit, de aztán újra előreugrasz; ez speciel még Szávaynak is bejöhet, szurkoljunk, hogy így legyen), a lényeg szerintem a hosszú távú teljesítmény.

Üdv

klackner 2008.09.23. 22:10:05

Na, végre...

Csak annyit hadd tegyek hozzá, hogy Szávay idei rosszabb mérlege mögött talán az is ott van, hogy idén döntő részt GS-en, vagy első és második kategóriás versenyen indult. A négy Grand Slamből csak a US Open-en volt rosszabb, mint tavaly, Wimbledonban és a Roland Garosson egy illetve két körrel tovább ment (az Austral Openen kiesett az első körben, de tavaly nem volt ott).

A tavalyi évet a világranglistán a 19. helyen zárta 1316 ponttal. Idén egészen eddig a hétig nem volt ennél hátrébb. Ahhoz, hogy az idei évet is a 19. helyen zárja, kb. 350 pontot kell szereznie az utolsó öt versenyen (beleértve a China Open-t is). ebből eddig 35 van meg a mai győzelemmel.

Chaoyang 2008.09.24. 07:28:22

Kint voltam tegnap a meccsen. Egyetlen magyarkent drukkoltam neki, amikor kinaiul is bekiabaltam egy hajrat - felnevetett es megtapsolt a kozonseg :) Egyebkent rendkivul jol jatszott es nagy elvezet volt nezni a jatekat. Kozvetlen utana lefujtak a tornat az eso miatt, ugyhogy a kinaiak csalodtak, mert az Agi utan kovetkezo kinai lany csak ket game-t tudott jatszani aztan eso... Ha tudok a kesobbi meccsere is kimegyek! Hajra Agi!

Mbrio 2008.09.24. 09:37:17

A 2008 as évad csúszik az Olimpia miatt úgy tudom. A férfiaké is csúszott egy hetet egész évben. Lásd Federer hamarabb veszített pontokat minthogy védhette volna őket...

jdi 2008.09.24. 09:41:25

Kedves jozsefbiro!

Ha itt lenne smiley, azok kozul is tapsolo, akkor azt beillesztenem, mert vegre egy ertelmes, jol osszefoglalt es megfeleloen elmagyarazott helyzetkepet vetitettel elenk. (bar en tudtam, hogy mi a helyzet es csak a fejemet fogtam tegnap, amikor meglattam a cikket az indexen)
Szoval ha ugy dontenel, hogy kis plusz penz remenyeben atvenned a sportujsagiro szerepet egy-ket embertol itt az indexen, akkor en azt csak tamogatni tudom.

már megyek is tovább... 2008.09.24. 10:13:31

hát ennek a kislánynak nagyon nem akar összejönni...
kicsit már szánalmas

indexes 2008.09.24. 11:54:24

"...itt az indexen..." JDI, te tényleg indexes vagy, vagy csak nehezen fogalmazol?

Hajni 2008.09.29. 11:08:04

Rég olvastam már olyan cikket,ami ennyire egyezett az én véleményemmel.És gratulálok,hogy rendbe tetted a pontszámítást,hogy a nép ne legyen félre vezetve.
süti beállítások módosítása