HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Esélylatolgatás kézilabda vb előtt

2009.01.06. 21:46 promontor

Kézilabda vb 2009A decemberi női eb után jön a januári férfi vb. Ugyan előtte még Csehországban előkészületi tornán játszik a csapat (különösen pikáns lesz a szlovákok elleni meccs, ellenük ugyanis a vb-n élesben is játszani kell majd...), de igazából a női kézisek olimpia előtti edzőmeccsei is bebizonyították, hogy az előkészületi meccsekből nem lehet mélyenszántó következtetéseket levonni. Azaz nem korai már most megnézni, mi várható a csapattól. Nosza, latolgassunk tehát esélyeket.

A horvátországi vb-n 24 csapat vesz részt. 4 darab 6 csapatos selejtező csoportban kezdődik a versengés, innen csoportonként 3 csapat léphet tovább a középdöntőbe. A mieink csoportellenfelelei (A csoport) a franciák, a románok, a szlovákok, az argentínok és az ausztrálok.

Mindez nagyjából azt is jelentené, hogy a középdöntő csoportot 2 ponttal kezdenénk. A csoportharmadikot nehezen tudnám megtippelni. Az ausztrálokat kizárnám, de a szlovák-román-argentín hármasból bárki befuthat. Talán leginkább a románokra fogadnék.

A középdöntőben egy újabb 6 csapatos csoportba kerülhetünk be. Itt a mi három továbbjutónk a B csoport három továbbjutójával találkozik (az azonos selejtező csoportból érkezők - ahogy az kézilabdában szokásos -  az egymás elleni eredményeket viszik tovább), ezek várhatólag a horvátok, a spanyolok és a svédek lesznek. Persze a kubaiak, a tunéziaiak és a dél-koreaiak nyilván másban reménykednek: talán a svédek kitúrhatóak a középdöntőből, leginkább talán a koreaiak csíphetik el őket, de kalkuláljunk a továbbiakban inkább a svédekkel.

Már csak azért is, mert becslésem szerint a svédekkel fogunk versenyt futni a középdöntő csoport 4. helyéért. Tavaly az eb-n legalábbis ugyanez volt a helyzet, akkor egymás ellen agyvérzéses döntetlent játszottunk és végül azonos pontszámmal, de rosszabb gólkülönbséggel szorultunk mögéjük (nem mellesleg emiatt szállt el végleg a férfi kézisek pekingi szereplésének reménye). Szóval volna miért visszavágni a svédeknek.

No de miért a csoport 4. helyéről beszélek? Azért, mert becslésem szerint a horvátok és a spanyolok jobbak nálunk. A horvátok a franciákhoz hasonló eredménylistával rendelkeznek, a spanyolok talán kicsit gyengébbek, de mindenképp mindkét csapat esélyes a legjobb négy közé kerülésre. A horvátoknak ugyan vannak sérültjeik, és nem is oly rég eb selejtezőn (azaz tétmeccsen) elkaptuk őket, de szerintem a horvát kézilabda olyan játékoskerettel rendelkezik, amilyenről mi jelenleg nem álmodhatunk, ráadásul hazai pályán lesznek, ami ismerve a délszláv fanatizmust, külön hatalmas plusz számukra. No meg van egy klasszis edzőjük is, Lino Cervar. A spanyolokat a tavalyi eb-n ugyan megvertük és meg is előztük, de szerintem ez egy kisiklás volt (spanyol szemmel nézve biztosan, magyar szemmel bravúr). Reálisan ők is jobbak nálunk: elég ha csak a kézis klubcsapataik diadalmeneteire gondolunk a BL-ben.

Tehát nekünk maradna a középdöntő csoport 4. vagy 5. helye. Ez két éve nagyon nem lett volna mindegy (illetve nem is volt, akkor az utolsó pillanatban maradtunk le a 4. helyről), mert akkor az első négy csapat negyeddöntőt vívott. Most azonban csak az első két csapat jut tovább, rögtön az elődöntőbe. A többiek helyosztót játszanak a másik középdöntő csoport azonos helyezettjével. Tehát a 4-5. helyezés a végleges sorrendben nem jelent ekkora különbséget: 7-10. helyezést érhet nekünk.

Ez nagyjából meg is felelne az elmúlt évek helyezéseinek. Nyilván egy 7. hely sikernek számítana, egy 10. pedig (inkább) kudarcnak, hiszen az előbbi azt jelentené, hogy legyőztük a közvetlen vetélytársainkat, az utóbbi pedig azt, hogy kikaptunk tőluk, de igazából ebben a sávban végezni teljesen normális lenne.

Nézzük a "nem normális" eseteket, először a negatívakat: a legnagyobb égés az lenne, ha nem jutnánk a középdöntőbe: ehhez igazából legalább két paprformát alulmúló eredményt kéne "produkálnunk" a selejtezőcsoportban, lévén hogy mondjuk egy váratlan vereséggel vagy döntetlennel még bőven csoportharmadiként mehetnénk tovább. Ami persze szintén csalódás lenne: ha már a saját gyengébb csoportot se tudnánk hozni, akkor a középdöntőben csoportutolsók lennénk, azaz a 11-12. hely jutna csak nekünk. Akárhogy is nézzük, ezek csúfos kudarcok lennének. Ettől a csapattól elvárás, hogy legyen benne a világ tíz legjobb csapatában.

De beszéljünk inkább a pozitív meglepetések lehetőségéről: tekintetbe véve a középdöntőben előttünk tornyosuló francia-horvát-spanyol hármast, már egy csoportharmadik hely is óriási siker lenne, egy elődöntőt érő hely pedig szenzáció. Reménykedni persze lehet, a magyar csapatban mindig benne van egy-egy bravúr, és körbeverések esetén ez valamire elég is lehet.

Persze a magyar csapatban nemcsak egy-egy bravúr van benne, hanem egy-egy "váratlan" vereség is, úgyhogy jobb nem túlzásba vinni a reménykedést. Már csak azért se, mert igazából nem látom hozzá az emberanyagot. Vannak nagyon jó játékosaink (Nagy László, Gál Gyula, Iváncsikék, a kapuban Puljezevics, stb.), de legalább két problémát érzek ezzel a kerettel kapcsolatban.

Egyrészt nem látok olyan vezéregyéniséget, aki meccsről meccsre képes lenne a vállára venni a csapatot és bevinni a legjobb négy közé. Perez ilyen volt, ezért lett Athénban negyedik a csapat. Most egyelőre - szerintem - nincs ilyen ember a csapatban. A legnagyobb nevünk talán Nagy László, ő eddig ezt a szerepet nem tudta betölteni (gondolom a Barcelonában ezt nem várják tőle, ott elég, ha "csak" egy az átlövők közül). Puljezevics fanatizmusa sokat lendíthet a csapaton, de ő elől nem tud gólokat lőni.

A másik probléma, hogy a mai sűrű mezőnyben a legjobb négy között már a legutolsó csereember is klasszis kell, hogy legyen. Nálunk ez nincs így: jó pár olyan poszt van, ahol a második ember érezhetően gyengébb, mint az első (pl. beállós, illetve a szélsők), sőt pl. a balátlövő posztján az első embert (Ilyés) sem érzem olyan nagyon klasszisnak. Vékonyabb tehát a mi csapatunk, mint a négybe szokás szerint pályázó csapatok.

De nézzük inkább a történeti adatokat: emlékeim szerint a legjobb négy közé az elmúlt harminc évben négyszer jutott világversenyen a magyar válogatott ('86 és '97 vb, '88 és '04 olimpia). Tehát alapvetően nem ott a helyünk, de azért néha be-be pofátlankodunk a nagyok közé. És ha az előbb "leszóltam" az emberanyagunkat, akkor most dicsérni fogom őket: ebben a társaságban benne érzem a potenciált egy hasonló "bepofátlankodásra". Viszonylag fiatal és tehetséges gárda, ez az olimpiai ciklus lehet a fénypontjuk. Kellene hozzá szerencse, ahogy kellett az mondjuk Perezéknek is, de azért ez nem a teljesen kizárt kategória. És hát tévedhetek én az emberanyagot illetően: be lehet bizonyítani, hogy Nagy László képes vezéregyéniséggé válni, be lehet bizonyítani, hogy Ilyés is klasszis, meg hogy a "lyukas" posztok nem lyukasak.

Reménykedem a bizonyításban!

6 komment

Címkék: sport vb spanyolország franciaország horvátország svédország kézilabda nagy lászló férfi kézilabda latolgatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr49847771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.17. 17:53:32

Szerintem benne vagyunk abban a tíz csapatban, amely bármikor megverheti a legjobbakat, ahogy a legutóbbi két világversenyen pechünk volt, most lehetne szerencsénk. Én azt hittem, hogy negyeddöntős szisztémában rendezik, mert úgy több esélyt adnék a négy közé jutásra. A horvát, francia, spanyol hármasból kettőt legyőzni tényleg óriási bravúr volna, de benne lehet a fiúkban. A körbeverésekből viszont kijöhetünk jól egy bravúrral is és ezek az utolsó két világversenyen is megvoltak Dánia és Spanyolország ellen. Mindenesetre a nyitómeccsen nagyon megizzadtak a horik, őket is meg lehet csapni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.17. 20:55:25

@popp:

Hát, majd meglátjuk mi lesz. Van a papírforma, én tartom, hogy eszerint a 7-10. helyre vagyunk jók.

Meg van azért minden világversenyen meglepetéscsapat, amilyen mondjuk két éve a lengyel volt. Ez besurranó csapat akár lehetünk éppen mi is.

Abban ugyanis egyetértek, hogy nem teljesen elszállt ötlet elődöntőben reménykedni, én mondjuk adnék neki 10% esélyt. (Szemben mondjuk a focistáknál szokásos, az egyedül az aktuális MLSZ bohócok által "elvárt" továbbjutással, aminek a valószínűsége nulla)

Ebben pedig már van annyi "realitás" is, amiért már lehet szurkolni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.18. 11:57:29

"nem teljesen elszállt ötlet elődöntőben reménykedni, én mondjuk adnék neki 10% esélyt. (Szemben mondjuk a focistáknál szokásos, az egyedül az aktuális MLSZ bohócok által "elvárt" továbbjutással, aminek a valószínűsége nulla)"

Ja, ja, így van.

A magyar válogatott kézilabdában TÉTMECCSEN is el tudja kapni egyszer-egyszer a világ legjobbjait. Nagyon szép lenne, ha megint kijönne egy-egy bravúr a srácokból.

Először is azonban a románok ellen kell nagyon-nagyon odafigyelni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.18. 14:47:37

@Csöncsön: "Először is azonban a románok ellen kell nagyon-nagyon odafigyelni."

Így van, már csak azért is, mert a bravúrok mellett képes ez a csapat betlizni is.

A románok ráadásul nem rossz csapat, több játékosukat ismerhetjük a Szeged és a Veszprém keretéből. Ha emlékeim nem csalnak, idén a Steaua a Bajnokok Ligájában is már egész jól szerepelt. Végezetül fűtheti őket a mindenkori magyar-román meccsek extra bizonyításvágya (remélem a mieinket is fűteni fogja).

Szóval tényleg nagyon oda kell figyelni: ezen a meccsen csak nekünk van vesztenivalónk!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.18. 18:48:45

Hát ez román se volt rossz csapat, de ez a fordítás erőt adhat. +9 az utolsó húsz-huszonkét percben! Azt viszont nem gondoltam, hogy Cosma mellett van még egy klasszis beállósuk. Nagy Laci és Puki igazán pazarul játszottak ma. Tuti, hogy megnézem az ismétlést is!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.19. 00:10:15

@popp: Szerintem se volt rossz csapat. Jönnek fel, a legközelebbi világversenyen szerintem még keményebb ellenfél lesz Románia. Ezzel együtt azt a második beállóst szerintem inkább a mi laza védelmünk tette naggyá. A franciák ellen csak két gólt lőtt, ellenünk hatot.

A lényeg, hogy nyertünk, a +9 pedig még akkor is szenzációs, ha nem egy elit csapat ellen produkáljuk.
süti beállítások módosítása