HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kézilabdás szezonvég

2009.06.06. 08:39 promontor

Lassan vége a kézilabdaszezonnak. Illetve a klubszezonnak, mert nyár előtt még a válogatottak színre lépnek eb és vb selejtezőkön. Rövid szezonértékelés és előretekintés következik. Vagyishát egy komoly értékeléshez lusta vagyok, inkább csak néhány megjegyzés lesz az:

Női klubcsapatok:

A Győr csodálatosan szerepelt, de azért ezt a szereplést két dolog árnyalja.

Egyrészt, a magyar sportsajtó ugyan Görbicz (és az okosabbja Bradeanu) hiányának tudja be a vereséget és a Győrt kapásból a legjobb csapatnak kiáltja ki, arról azonban elfelejtenek megemlékezni, hogy a Viborg is tekintélyes hiányzólistával indult neki a döntőnek. Bojana Popovic nagyjából ugyanakkora név, mint Görbicz, Nora Reiche valószínűleg nem akkora név, mint nálunk Bradeanu, (előbbi 23 gólt lőtt a tavalyi BL-ben, utóbbi 78-at) de azért egy stabil német válogatottról van szó. Azt se mondanám, hogy ezek után jövőre csak jobb lehet a Győr, ez így biztos nem igaz. A remények persze reálisak, a csapat az elmúlt szezonokban folyamatosan javult, szóval szurkolni, reménykedni érdemes. Ugyanakkor a dán és az orosz csapatok mellett a Valcea, a Hypo és némelyik délszláv gárda hasonló esélyekkel vághat majd neki az új szezonnak, mint a mieink. Nemhogy a győzelem, még a döntő sincs garantálva.

Másrészt, és ez persze már nem a Győr baja, a többi női csapat messze nem teljesít jól. Az évtized elején még két stabil BL csapatunk volt a Dunaferr és a Fradi "személyében", ráadásul a Fehérvár, a Debrecen és a Győr a többi kupában hasonlóan domináns szerepet játszott, az EHF kupa döntőjében pl. 2001 és 2006 között mindig volt magyar csapat (kétszer győztünk is), a KEK-ben is volt elődöntősünk és negyeddöntősünk ekkortájt. Mostanában ezzel szemben már csak egy BL csapatunk van (pontosabban van második, csak nem jut el a csoportkörig), a többi kupából pedig idén a legjobb 16 között kiestek a csapataink. Szóval lényegében van a Győr és más senki. Vagyis klubszinten is látható az a visszaesés, amit a válogatottnál is megtapasztaltunk.

Női válogatott:

Ennek a visszaesésnek a legújabb jele, hogy vb selejtezőt kell játszaniuk a lányoknak. Az ellenfél Szlovákia, oda-visszavágón kell legyőznünk őket. Óriási meglepetés lenne, ha kikapnánk, de azért jobb résen lenni. Végülis két meccsen el lehet botlani, ráadásul a magyar női csapat "elszokott" ezektől a selejtezőktől a korábbi években. A szlovákok ráadásul elég jól ismerhetnek minket, Mravikova és Uhrakova pl. nálunk játszó légiósok, nyilván fűti őket a becsvágy. Nálunk Görbicz és Pálinger nem fog játszani, és az is kérdés, Imre Vilmos mennyire tud csapatot kovácsolni az amúgy tehetséges társaságból: ez a tavalyi eb-n még nem nagyon sikerült. Szóval jó lesz vigyázni.

Persze a papírforma azért azt mondja, hogy magabiztosan megyünk tovább, legfeljebb a különbség lesz kérdéses.

Férfi klubcsapatok:

A Veszprém csodálatosan szerepelt, és ezt a szereplést semmi nem árnyalja. Illetve egy esemény nagyon is, de az sporton kívüli. Sosem fogjuk megtudni, hogy Mocsai munkája Cosma tragikus halála nélkül is beérett volna ennyire, a magam részéről azt hiszem, igen. A Veszprém a tavalyi idényben még a csoportkörben kiesett, így lett aztán a tavasszal már remeklő együttes KEK győztes. Idén viszont már magabiztosan mentek tovább a második csoportkörbe és ott (már Cosma halála után) is magabiztosan meneteltek.

A negyeddöntőben a későbbi győztes Ciudad Real búcsúztatta őket két szoros meccsen. Nem gondolnám biztosnak, hogy más ellenfelet mindenképp legyőzött volna a Veszprém, azt pedig egyértelműen gondolom, hogy a döntőben semmiképp sem lett volna helye. Merthogy ott a két jelenlegi legjob csapat kapott helyet (a Ciudad mellett a Kiel) és frenetikus meccseket játszottak. Az viszont biztos, hogy a későbbi győztestől két gólos összesítésben kikapni egy negyeddöntőben nagyon tiszteletre méltó, emlékezetes teljesítmény. Jövőre egyébként Final Four lesz a férfi BL-ben kosárlabdás mintákat követve, ami azért jó, mert oda azért egy picit reálisabb az esély bejutni. Bár ami a Győrre igaz, az méginkább igaz a Veszprémre, az idei szereplés semmire se garancia, már csak azért sem, mert lesznek távozók, pl. Ilyés. (Sokáig úgy volt Vujin is megy, legutóbb azt olvastam, mégis marad. Úgy legyen!)

A Szegednek volt már jobb idénye, és akkor finoman fogalmaztam. Az, hogy kiestek a BL csoportköréből, az még elmegy, végülis tavaly a Veszprém is kiesett, meg hát sérülések sújtották őket. Csakhogy a Veszprém aztán KEK-et nyert, a Szeged viszont elég nagy zakót kapott már a negyeddöntőben. A bajnokság döntőjében is simán (3:0) lemosta őket a Veszprém.

A többi csapat nem sokat mutatott nemzetközi porondon, de ez sajna nem visszaesés, hanem inkább csak papírforma. (Fociszurkolók számára azért megjegyezném, hogy ez a "nem sok" azért legjobb 16 közötti búcsút jelentett pl. a Dunaferr esetében, ami az adott sorozat negyedik fordulóját jelentette, ezt kellene összevetni mondjuk egy magyar focicsapat nemzetközi kupateljesítményével. Ég és föld.)

Férfi válogatott:

A férfi válogatott is selejtezni fog és nekik is a sorsdöntő két meccset a szlovákok ellen kell majd megvívni. Ugyanakkor itt már nem két csapat oda-visszavágójáról van szó, hanem csoportmérkőzésekről és jelenleg jelentős lépéselőnyben vagyunk az atyafiakkal szemben, lévén ők már sok olyan pontot elhullattak, amiket viszont mi begyűjtöttünk (értsd: ők kikaptak olyanoktól, akiket mi megvertünk). Igazából a magyar csapatnak a négy hátralevő meccséből a két hazait hozva nem lehet gond a továbbjutás. Az egyik hazai meccs az idegenben is megvert, sehol nem jegyzett görögök ellen esedékes, ezt talán fix egyesnek tekinthetjük.

A másik hazai meccs (rögtön kezdetnek, jövő szerdán) a szlovákok ellen következik, igazából ezt kellene megnyerni és akkor már gyakorlatilag zsebben lenne a repülőjegy (izé, valószínűleg buszjegy, lévén Ausztriában lesz a kontinensbajnokság.) Ez elvileg nem is lenne gond, a magyar kézilabdát magasabban jegyzik, mint a szlovákot, ráadásul itthon játszunk, mi lehet itt a gond? Hát, talán az, hogy a januári vb-n is mi voltunk a magasabban jegyzett csapat, aztán mégiscsak egy döntetlen lett az ottani meccsünk. Ráadásul a szlovákok egész jól szerepeltek a továbbiakban is. Egyszóval kemény meccs vár a mieinkre.

Igazából sok múlik azon, hogy áll össze a csapatjáték nálunk, és hogyan a szlovákoknál, meg hogy ki mennyire lesz fáradt, nemcsak fizikailag, hanem leginkább szellemileg. Ha képesek lesznek a mieink komolyan venni a feladatot, akkor nem lehet gond.

Mellesleg bátrabb hozzáállással lehetne nagyobb célokat is kitűzni, pl. nem megelégedni a továbbjutás bebiztosításával a szlovákok ellen, hanem a csoportgyőzelemért hajtani a horvátok ellen. Jelenleg lépéselőnyben vagyunk velük szemben is, tehát nem lenne lehetetlen ez a feladat sem. Jó lenne tudni, hogy a selejtezőcsoportbeli eredmények fognak-e számítani az eb sorsolásnál: ha igen, akkor a csoportgyőzelem nemcsak presztizst, hanem kedvezőbb csoportbeosztást is jelenthetne. Szerintem érdemes lenne megpróbálni!

Zárómegjegyzésként kicsit visszaugranék a Kiel-Ciudad Real BL döntőre. Néztem a visszavágót, a német, spanyol, francia, horvát sztárokat, és egyszerre csak feltűnt, mennyi svéd játszik. Lundström, Ahlm, Lövgren, Kim Andersson, Källman. És eszembe ötlött, hogy a legutóbbi két világversenyen egy döntetlent és egy győzelmet értünk el Svédország ellen, és hogy ez valahol szép eredmény kell hogy legyen, ha a világ két legjobb klubcsapatában ennyi svéd játszik. És arra gondoltam, hogy akkor csak képesek leszünk elpáholni az atyafiakat. Oda-vissza, hogy tudják, kézilabdában mi vagyunk az urak...

2 komment

Címkék: sport vb kézilabda bajnokok ligája eb női kézilabda férfi kézilabda vb selejtező final four latolgatok szlovákmagyar férfi kézilabda eb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr21163545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.06.07. 12:46:28

Az első lépést szerencsére megtették a lányok a továbbjutás felé.

Az mindenesetre látszott, hogy félvállról nem lehet venni a szlovákokat, a visszavágó is pokoli nehéz lesz.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.06.08. 07:35:46

Elég nyögvenyelős meccs volt, de végül is hoztuk, amit kellett. Szerintem nekünk több tartalékunk van, mint nekik, én egy 5 gólos győzelemre tippelnék, de ha szerencsénk van, egy nagyobb verés is kijöhet belőle.

Csak jobban kellene koncentrálni. És egyetértek, semmiképp se félvállról venni őket.
süti beállítások módosítása