HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Botcsinálta oknyomozás

2009.07.08. 11:23 promontor

Olvasom, hogy ügy van megint Újbudán: Az egyik fél aszondja, hogy bagóért, ráadásul illegális módon jutott a Futureál egy szuper építési telekhez a Budaörsi út mellett, amire aztán majd felhőkarcolót épít, nyilván milliárdos haszonnal. Aztán jön a cáfolat a fejlesztőtől, hogy nem is.

Na, mondom, ez nekem való téma, hiszen egyfelől született ingatlanszakértő vagyok, másrészt meg akkor jól elverhetem a port a korrupt politikusokon, meg a velük összefonódó korrupt üzletembereken: ez olyan aktuális téma Újbudán. Arról nem is beszélve, hogy ismerem is a helyet, szoktam arra járni elég gyakran.

Mert azért ez a kétszázmilliós telken épülő felhőkarcoló ez első blikkre nagyon felháborítóan hangzik. A sasadi hegyoldalban simán elkérnek százmilliót egy olyan telekért, amire aztán nagynehezen bepasszintanak egy négylakásos társasházat. De egy gyorskeresés az ingatlan.com-on kapásból előhoz egy budaörsi úti telkecskét 95 millióért. Vagy pl. pár éve a most épülő Sasad Liget telkét 5 milliárdért vette az ottani ingatlanfejlesztő cég: OK, az jóval nagyobb terület, viszont nem is irodaház épül rajta, hanem jóval kisebb épületek.

Aztán szépen végigolvasom a második cikket is, és elszontyolodom. Ez lenne a nagy ügy? Itt van pl. ez a térkép, erről némi silabizálás után kiderül, hogy az a bizonyos telek nagyjából ugyanakkora, mint amit az előző bekezdésben letelkecskéztem (és amiért 95 milliót kérnének): hát erre hogy épül felhőkarcoló? Sehogy, mert nem erre épül, hanem a szomszédos, jóval nagyobb területre, csak a kijárat pont a "mi" telkünkre néz, szóval az kell a fejlesztőnek, hogy legyen honnan megközelíteni a csili-vili irodaházat.

Na most, azt lehet vélelmezni, hogy ez a telek így ilyen formában többet ér, mint 200 millió, azon okból kifolyólag, hogy akármilyen kis sávocskáról van szó, enélkül nincs nagy projekt. Viszont az is biztos, hogy ha nincs az a nagy projekt, akkor az a sávocska semmit se ér, nagy ház nem fér el rajta, kis házat (ami nyilván nem lehet lakás, mert oda a kutya se költözne be, csak valami iroda vagy bolt) meg nem fognak ilyen drága telekre építeni, mert nem jön be az ára.

Ez egy tipikus róka fogta csuka helyzet, amiben nyilván lehet srófolni a telek árát egy darabig, de semmiképp se a végtelenségig. Az, hogy jelenleg az önkormányzat perben áll a tulajdonossal, arra utal, hogy az eredeti 200 milliós árat ők is alacsonynak tarthatják. Hogy mennyire lehetne felsrófolni, azt nem tudom, de a látványtervek ambíciózus projektről szólnak, annak a hasznából lehetne jóval nagyobb részt is lecsippenteni. Hogy lehetne-e 600 milliót, mint ahogy Schneller Domokos állítja az eredeti cikkben, azt nem tudom. Talán azon is múlik a dolog, hogy sikerül-e a felhőkarcoló-lobbinak keresztülverni, hogy ide valami jó nagyot építhessenek.

Viszont igazából a dolognak ez a része nem érdekel (na jó, érdekel, de nem lenne érdemes posztot írnom róla). Az elég jól kiderül a második cikkből, hogy úgy és ahogy az első cikk állítja, nincs botrány. Viszont van két dolog, ami továbbra is zavar.

Az egyik az önkormányzatot illeti. Szerintem nem az kellene az egyetlen szempont legyen, hogy azért a telekért 200 vagy netán 500 millió forintot kap-e az önkormányzat. Talán el kellene gondolkodni azon, hogy minek kellene ott épülnie: valóban irodaháznak és valóban a Futureal által tervezett módon helyből felhőkarcolónak? Vagy esetleg valami szerényebb és közösségibb dolognak? Vagy ha már irodaház, akkor született arra nézve bármilyen tanulmány, hogy hogyan érintené az az épület pl. a környék közlekedését, mekkora további forgalmat vonzana oda? Erről nem igazán indult semmilyen vita: a nyilvánosság előtt legalábbis biztosan nem, ami nekem személy szerint nagyon nem tetszik. Az önkormányzatnak (és a köznek) ugyanis szerintem a 200 helyett mennyi kérdésnél ezek sokkal fontosabbak.

A másik kritikai megjegyzésem a sajtót illeti, jelen esetben konkrétan az indexet, de szerintem a probléma általános. Nem úgy tűnik, mintha túl sok önálló tényfeltáró munkát végezne a magyar sajtó. Ez az "ügy" úgy robbant ki, hogy egy politikus tett néhány bombasztikus kijelentést, ezt nagyjából hozzáadott érték nélkül lehozta a Zindex egy cikkben. Eltelt pár nap, majd az ellenérdekelt fél elmondta a saját álláspontját, ezt egy másik cikkben, szintén nem túl sok hozzáadott értékkel (nagyjából egy google map alapú térképpel, amin megjelölték a kérdéses területet, bár az se lepne meg, ha ezt is a Futureáltól kapták volna) megint csak lehozta.

A két említett cikkből még olyan egyébként eléggé ismert és a jelen esetben némileg pikáns kapcsolat sem derül ki, hogy a vádakat hangoztató képviselő a fia Budapest volt főépítészének, aki ebbéli funkciójában annak idején hevesen ellenezte felhőkarcolók építését, konkrétan azt a tervet is, amit a Futureál akar Őrmezőn megcsinálni.

Pedig ezen túl is nyilván lenne sok érdekes kérdés az eset kapcsán, lenne mit kapargatni. Megkérdezni ingatlanszakértőket a telek értékéről és egy esetleges reális árról. Végig lehetne nyomozni a környező telkek történetét, kideríteni, kik állnak az ügyben szereplő cégek mögött (tényleg csak később jött a képbe a Futureal, vagy a háttérben már korábban is ott voltak). Meg lehetne nézni az "ellenajánlatokat" tevő cégeket, igaz-e amit a futureal állít, vagy esetleg tényleg komoly cégekről lenne szó? Megkapargatni, mit és mikor csinált az önkormányzat, mennyi igaz a "gyanús határidőcsúszás" vádjából, ami miatt állítólag az önkormányzat elesett a gyors jogorvoslati lehetőségtől. És így tovább. Ebben az esetben esetleg ugyanis a cikkek nem a két vitatkozó fél álláspontját közvetítenék szolgaian, hanem esetleg olyan tényekre is fény derülhetne, amit magától egyik fél sem hoz(na) a tudomásunkra.

Merthogy ez lenne a társadalmilag hasznos értelme a független sajtó létének.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest ingatlan sajtó tényfeltárás felhőkarcoló újbuda futureal schneller domokos árnyékra vetődöm

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr711235495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása