HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Az én meccseim, 2009

2010.01.04. 07:14 promontor

Egy sportőrült, de kisgyerekes apa évente nagyjából harminc-negyven meccset nézhet meg: nagyjából ennyi fér bele a család mellett. Ez jóval kevesebb, mint amennyit család nélkül megnézhetne az ember, így aztán válogatni kell. A válogatás persze esetleges, így is sok gyengébb meccs becsúszik és sok remek meccs kimarad.

Azt sem árt leszögezni, hogy a "megnézett" meccs fogalma is kicsit más, mint egy szingli sportőrült esetén. Az nagyon ritka, hogy be tudom készíteni a sört a fotel mellé és két órán keresztül zavartalanul bámulhatom a képernyőt. Fegyelmezési, becézgetési, fürdetési, mesélési, altatási megszakításokkal tarkított háttértévézésről van inkább szó, amikor az ember néha a fürdőszobából rohan ki a kommentátor ordítását meghallva, hogy legalább visszajátszásban lássa, ahogy Palkovics Krisztián elfekteti a kapust és elegánsan beemeli a korongot a jobb felső ficakba. Azt meg mondanom se kell, hogy a szünetekben és a meccsek után a nyilatkozatok és elemzések nagy részéből kimaradok. Hogy ezzel veszítek-e valamit, vagy inkább nyerek, azt ítélje meg az, aki ezeket látta. Gondolom sportága és szakértője válogatja.

Így aztán az alábbi válogatás szükségszerűen esetleges és szubjektív. Következzenek tehát 2009 számomra legizgalmasabb, leglátványosabb, legjobb meccsei.

(Illetve annyit illik még előrebocsátanom, hogy a poszt ötletét Pontilyentől vettem, itt az eredeti.)

Alba Volán-Innsbruck 10-1 (2009. január 23.)

Video összefoglalót nem találtam, a jégkorong blogon volt, de az már eltűnt. Kár.

A magyar hoki jelenlegi zászlóshajója, az Alba Volán második szezonját taposta az EBEL-ben. Az első évben nagyjából pofozógép gyanánt működtek, a másodiknak azonban úgy indultak neki, hogy szerettek volna bekerülni a rájátszásba (azaz tíz indulóból a legjobb nyolcba). Január vége felé ez a cél már elég reménytelennek tűnt. Utolsó helyen tanyázott a csapat, hat meccsel a vége előtt kilenc ponttal lemaradva a még bejutó nyolcadik helyezettől. Pont őket, az Innsbruck csapatát fogadták ekkor. Tehát egy verhetőnek tűnő ellenfél ellen játszott a Fehérvár egy még nem teljesen tét nélküli meccset: az Innsbrucknak ugyanis nem csak a a Fehérvárt kellett maga mögött tartania, hanem a kilencedik helyezett Ljubljanát is. Minden adott volt egy körömlerágós alsóházi rangadóhoz.

Ehelyett az Alba Volán rekordot döntött és diadalittas örömjátékkal lemosta a teljesen széteső játékot produkáló Innsbruckot. Az EBEL-ben se addig, se azóta nem volt ilyen gólkülönbségű győzelem és tudtommal tíz gólt se ütött azóta se egyetlen másik csapat se. A szezon végén ennek ellenére se jutott be a rájátszásba a Volán, bár a 9. helyet elcsípték: a Ljubljanát végül megelőzték. Ami ennél fontosabb: a második szezonban már megszűnt az osztálykülönbség a Volán és a többi csapat között. Lehetett reménykedni egy még jobb harmadik évadban. Ami egyelőre be is jött (ezt most kopogjuk is le...).

Magyarország-Svédország 31-30 (2009. január 25.)

Video összefoglalót sajnos nem találtam.

Két okból is nagy fegyvertény volt ez a meccs. Egyrészt lényegében ezzel utasítottuk magunk mögé a vb-n a svédeket, bebiztosítva a magyar férfi kézilabda tudtommal harmadik-negyedik legjobb vb eredményét. Másrészt volt miért visszavágni: a pekingi olimpiáról többek közt egy svéd szempontból igencsak szerencsés döntetlen miatt maradt le a magyar csapat még 2008-ban. A szerencse forgandó és ezúttal nekünk forgott: a végig körömrágósan izgalmas meccs svéd ziccerrel zárult, ami ezúttal kimaradt, mi pedig nyertünk. Szerencsénkre Ibrahimovics nem kézilabdázik.

Sopron - Bourges 70-63 (2009. február 20.)

Egy amatőr összefoglalót találtam, a You Tube-on.

Magyarországot évek óta két női csapat képviseli a kosárlabda Euroligában, a Sopron és Pécs. Illetve inkább fordított sorrendben kellett volna mondanom, mert a Pécs eredménylistája tekintélyesebb: eddigi három Final Four szereplésük egy harmadik és két negyedik helyet ért. Tavaly aztán a Sopron is feliratkozott a magyar Final Four szereplők listájára. Az utolsó lépést ezen a soproni mérkőzésen tették meg, a negyeddöntő visszavágóján. Sokat segített, hogy már az odavágón odavágtak, 68-65-re otthonában is legyőzték a francia Bourges csapatát.

A visszavágón aztán a lendületes és fiatal soproni csapat kemény küzdelemben, de magabiztosan gyűrte le a szívós franciákat. Végig vezettek a soproniak, a végeredmény csalóka, a franciák csak a végén jöttek fel egy kicsit. Az már más kérdés, hogy a Final Fourban nyeretlenül végzett a Sopron a negyedik helyen. Ez nem volt meglepetés: két orosz csapat és a házigazda spanyolok ellen lehetetlen volt nyerni.

Veszprém-Ciudad Real 32-29 (2009. április 4.)

Itt egy összefoglaló, itt pedig a teljes meccs.

A Veszprém csodálatos tavaszi BL menetelésének a vége volt ez a meccs. A negyeddöntő visszavágóját hazai pályán 5 gólos hátránnyal kezdte a Veszprém az előző három évben kétszer BL győztes Ciudad Real ellen. Ezt a hátrányt a második félidő elejére sikerült ledolgozni, már hét góllal is vezetett a Veszprém. A Ciudad Real azonban nem véletlenül nyert többször BL-t és nem véletlenül áll világklasszisokból. A végén megrázták magukat és ledolgozták a hátrányukat. A Veszprém nyert, de nem eléggé.

Ezzel együtt is hatalmas fegyvertény volt a győzelem: a Ciudad Real az egész BL szezonban 3 vereséget szenvedett, ebből kettőt a Kieltől, egyet pedig a Veszprémtől. Ja, és egy szintén felejthetetlen meccsen ezúttal is a Ciudad Real nyerte a BL-t.

Magyarország-Szlovákia 3-4 (2009. április 24.)

 (Itt a link, ha nem működne a beágyazás...)

Tizenhárom másodperc hiányzott a bravúrhoz. Tizennégy másodperccel a vége előtt még 3-3-ra álltunk, csak aztán jött Bartecko és egy kapu előtti kavarodásban bevágta az atyafiak győztes gólját. Ezzel együtt, bravúr volt ez így is, ha figyelembe vesszük, hogy Szlovákia volt már világbajnok is, mi meg utoljára 70 éve játszottunk hoki vb-n A csoportban. Igazából szavunk se lehet, a játék képe alapján lehetett volna 8-3 is az eredmény a szlovákoknak, helyenként hatalmas fölényben játszottak. Mi szerencsés gólokat találtunk, szinte minden helyzetünket belőttük, ők hatalmas esélyeket puskáztak el. De nem vezettek 8-3-ra, döntetlennel fordultunk az utolsó perce: márpedig így kikapni mindenképp is dühítő.

Pláne úgy, hogy utólag kiderült, hogy tulajdonképpen Szlovákia volt a leggyengébb csoportellenfelünk és itt álltunk legközelebb ahhoz, hogy esetleg kivívjuk a bentmaradást. Ami sajna nem sikerült. A csapat az összes meccsét elvesztette, hármat simán, hármat (beleértve a szlovákok ellenit is) szoros küzdelemben, pont nélkül búcsuzott az A csoporttól. Idén áprilisban Szlovéniában lehet megpróbálni visszajutni.

Győr-Viborg 23-26 (2009. május 16.)

Itt egy összefoglaló, itt pedig a teljes meccs.

A győri női kézilabdacsapatnak van egy specialitása, amit úgy hívnak, elbukott döntő (2004 EHF, 2005 EHF, 2006 KEK, 2007 NB1). Ennek legutolsó változatát májusban mutatták be. A BL döntő odavágóján idegenben két góllal, 26-24-re verték a dán Viborgot. Itthon aztán a Viborg végig vezetve 26-23-ra nyert. A meccs nagy részében a Győr csak szenvedett, semmi nem jött össze, a Viborg nagy különbséggel vezetett. A végén valahogy közelebb jött a Győr, a dánoknak is megremegtette a kezét a tét, elpuskáztak néhány labdát és lett esélye a Győrnek a hosszabbításhoz. Nem jött össze, aznap semmi se jött össze.

Úgy tűnhet, bosszús vagyok, netán haragszom a győriekre. Nos, erről szó sincs. Csodálatos menetelést produkáltak az idényben, az utolsó meccsen legjobbjuk nélkül játszottak, rosszul is ment nekeik, mégis hatalmas akaraterővel a végére utolérték az egyébként esélyesebb ellenfelet, éppenhogycsak lemaradtak a trófeáról. Sose legyen rosszabb kupaidénye a magyar kézilabdázásnak, mint amit a Veszprém és a Győr összehozott!


Most látom csak, hogy az összes felsorolt mérkőzést az első félévben játszották le. A magyarázat részben objektív, részben szubjektív. Az objektív magyarázat arról szól, hogy ősszel a nemzetközi klubsorozatok a "bemelegítő" fázisban vannak, ilyenkor kevesebb szikrázó, vérre menő összecsapást láthat a néző, mint tavasszal. Az is idetartozik, hogy a Veszprém kivételével sajna se a kosárcsapataink, se a kézilabda csapataink nem remekelnek ősszel: a női kosárcsapataink jelenleg kiesésre állnak az Euroligában (ilyen régen nem volt már), a Szeged kézisei szintúgy, a Győr tavaly döntős női kézicsapata még bejuthat a következő csoportkörbe, de ehhez nagyjából mindkét hátralévő csoportmeccs megnyerése szükségeltetne, amit az orosz és román sztárcsapatok ellen hazai pályán se lehet biztosra venni. Egyedül az Alba Volán szerepel jobban ősszel, mint tavasszal, jelenleg ötödikek. Na, talán nekik belefért volna valamelyik meccsük ide is, mondjuk pl. a Villach leiskolázása.

Ha a Digi nem csaklizza el a női kézilabda vb közvetítési jogait, akkor valőszínűleg itt lenne a női válogatott valamelyik meccse is, talán a Korea vagy a Spanyolország elleni döntetlenek. Sajnos azonban a Digi esete "remek" példa arra, hogy a a fogyasztók néha a piaci verseny amúgy üdvös erősödésével is pórul járhatnak. Erről gondolom a Debrecen szurkolók is tudnának mesélni.

Apropó, Debrecen: illett volna megemlíteni a Debrecen néhány BL meccsét, ezeket azért nem tettem bele a posztba, mert Pontilyen listájában benne voltak az én kedvenceim is. Akit érdekel, olvassa el nála a két Debrecen meccs leírását és persze vegye hozzá az U20-as csapat olaszok elleni győzelmét. No meg a tavaszi Barca-Realt is, ami szerintem az év legjobb focimeccse volt.

(76,7)

4 komment

Címkék: video sport barcelona foci vb szlovákia svédország kézilabda jégkorong 2009 kosárlabda u20 női kézilabda férfi kézilabda évértékelő beszéd női kosárlabda legjobb meccsek

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr551641294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.04. 11:55:05

Remek összefoglaló! Sajnálatos módon a női kézis vb nekem is teljes egészében kimaradt, és most arra is van esély, hogy a foci vb meccsei közül jó párat a Digi TV adjon, remélem ez nem következik be, mert falnak megyek. Pláne jó, hogy több sportág is szerepel, nekem is hasonló lenne a focin kívüli listám, mint neked, bár nagyságrendekkel kevesebb nem foci sportot látok, mint focit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.05. 12:14:53

Á... :-)

Nagyon örülök, hogy megihlettelek, és köszönöm a hivatkozásokat!

Ezek közül a meccsek közül én csak kettőt nem láttam, az Alba Volánét és a Sopronét. (Kosármeccseket elve sem nézek, és hokit is csak kivételes esetekben, mint amikor például A csoportba jut a magyar válogatott...)

A női kézivébéről (hosszú évtizedek óta először) én is lemaradtam. Igaz, részint azért is, mert Kínában volt. (A DigiSport sztrímjére regisztrálva, ami kb. fél perc, tévéminőségű képen lehet nézni az ottani közvetítéseket. A Barcelona-Estudiantest is számítógépen néztem...) :-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.06. 08:06:04

@Csöncsön: Köszi a Digis tanácsot, ki fogom próbálni! Igazából lehet, hogy már meg is van a regisztrációm, mert a Debrecen első BL meccsét megpróbáltam nézni, de akkor gyakorlatilag lefagyott a rendszerük a terheléstől. Majd letesztelem, mennyit javult...

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy megihlettél (ld. jozsefbiro.blog.hu/2008/10/13/budapest_szebb_mint_praga_1 ;-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.06. 15:43:54

@promontor:

A Debrecen BL-meccsein tényleg túlterhelt volt a rendszer, de azóta nem voltak hasonló problémáim. (Mondjuk, lehet, hogy lesznek, ha még sokfelé elterjesztem, hogy tessék Digi-sztrímet nézni.) :-)

Igen, a prágás poszt hatásai máig kiterjednek emberi kapcsolataimra. És, azt hiszem, a promontor és pontilyen blogok közti gyümölcsöző együttmőködés is neki köszönhető. :-)
süti beállítások módosítása