Találós kérdés: Milyen sörfesztivál az, ahol a Pilsner Urquell-t mérő pultnál magányosan álldogálnak a csaposlányok?
Megfejtés: A III. Cseh Sörfesztivál.
Magyarázat: Nagyjából 30 fajta cseh sört mérnek itt, köztük olyanokat, amilyeneket sehol máshol (és semmikor máskor) Magyarországon nem lehet kapni. Normális ember ilyenkor nem iszik olyan sört, amit kb. minden második közértben és kb. minden ötödik kocsmában bármikor megkaphat.
Hogy miért települ ki ilyenkor a Pilsner Urquell mégis? Mondanám, hogy rejtély, de igazából két választ is tudok rá. Egyrészt, a márka presztizse, ugye. Másrészt meg ha hétvégén bejön a nagy tömeg és elfogy a többi sörgyár csak a sörfesztiválra behozott készlete (ahogy ez állítólag tavaly történt), akkor bizony sokan "ráfanyalodnak" majd az amúgy kiváló pilzenire.
De ez remélhetőleg még odébb van. Jöjjön viszont egy fényképes élménybeszámoló a fesztivál szerdai napjáról:
A Városháza Parkban berendezett fesztivál kicsi és talán némileg fapadosnak is mondanám. Persze nincs a fapadokkal semmi baj, a műanyag poharakkal már igen: se nem környezetbarát, se nem minőségi megoldás, pedig ugye a beléjük töltött nedű minőségi ugrást jelent a magyar sörgyárak termékeihez képest. Szóval jobb lett volna üvegkorsót és poharakat használni, akár betétdíjas módon is. Ráadásul szerintem lenne kereslet cseh korsókra is, én valószínűleg vettem volna, ha kínálnak ilyesmit. Sörös kiegészítők helyett azonban mindösssze vakondos plüssállatokat és könyveket árultak, ami persze nem baj, csak kellett volna korsókat is.
A fesztivál honlapja se tűnik túlzottan naprakésznek. Én ugyan tavaly nem voltam kint, de egyesek szerint a honlapon még mindig a tavalyi sörkészlet szerepel, amiben lehet némi igazság, mert pl. a honlap Budvart és Bernardot is emleget, a valóságban ezeket nem láttam. Vannak ugyanakkor olyan számomra (eddig) ismeretlen nevek, mint pl. Breznak vagy Bakalar, amelyek viszont nem szerepelnek a honlapon, annál inkább a helyszínen.
Kajáról a Kaltenberg és a nemrég megénekelt Ferdinánd Sörház gondoskodik, az előbbi csak egy pulttal, az utóbbinak van saját kis sátra pincérekkel. Szerencsére hoztak barna Ferdinándot is, bár arra figyelni kell, hogy nálunk pénzzel kell fizetni, nem sörjeggyel.
Merthogy a rendszer egyébként az, hogy van két kioszk, ahol a sörtiketet meg lehet venni előre, aztán a csapoknál csak ezekkel lehet fizetni, készpénzzel nem. Van korsóra és pohárra szóló jegy. Mi korsóra valókat vettünk, bár így utólag azt gondolom, érdemesebb lett volna poharas kiszerelésben fogyasztani, lévén úgy nagyobb választékot lehet végigpróbálni. Persze így is mindig belekóstoltunk egymás sörébe, de más egy-egy korty és más egy pohár.
Megszállott kekszgyűjtőként természetesen összeszedtem néhány söralátétet is, azt kell mondjam, a felhozatal itt sem volt teljes, a főzdék kevesebb mint fele hozott söralátétet, így aztán a legtöbb csapnál a láthatólag nagy készlettel érkezett Regent és Zatec alátétjeivel tudtak csak szolgálni.
Naszóval, fikázgatom itt a sörfesztivált a műanyag poharak, az elavult weblap és a hiányzó kekszek miatt, pedig a lényeg nem ez. A lényeg, hogy élvezettel kortyolgathattuk a remek cseh nedűket és élvezettel habzsoltuk a hozzávaló cseh étkeket (káposzta, knédli, stb.) is, amivel az újabb és újabb korsó söröknek próbáltunk helyet csinálni. Úgyhogy remélem lesz majd IV. meg V. meg XXIII. Cseh Sörfesztivál is Budapesten. Ha lesz, én ott leszek.
Zárásként álljon itt két sör a sok közül, nem állítom, hogy ezek voltak a legjobbak, viszont ezekre emlékszem:
Podkrkonošský speciál tmavý: Az általam eddig egyáltalán nem ismert Novopacké Pivovar erős barnasöre nagyon finom volt. Ha az ízvilágát nézzük, tipikus cseh barnasör: friss, gyorsan csúszik, nem nagyon keserű, inkább icipicit édeskés, de csak éppenhogy, nem nagyon szénsavas és egyáltalán nem karamelles. (Illetve finoman mindez bennük van, csak nem a szokásos magyar barnasörök harsányságával.) Ugyanakkor kicsit csalóka ez a "tipikusság", mert a 6,3% alkoholtartalom éppenhogy nem átlagos a cseh barnasöröknél, azok sokkal inkább 4% körüliek szoktak lenni (mint pl. a szintén kóstolt Postřižinské Tmavý ležák.) Meg is éreztem a különbséget.
Žatec Premium: A Žatec sőrgyár két világos és egy barna sört hozott, a barnát a haverom itta, én épp csak belekóstoltam, az erősen keserű volt. Én a gyengébbik világost próbáltam, az viszont igazi nyári sör, nem túl keserű, de nem is édes, kifejezetten kevés szénsavval. Harminc fokban gyorsan csúszik és végtelenül jólesik. (Az viszont sokat elárul általánosságban a csapolt és a palackozott sörök közti különbségről, hogy a Kontár Komlókutató ugyanennek a sörnek a palackozott verziójáról azt írta, hogy "erősen szénsavas" és "markánsan komlós".)
A fesztivál vasárnap zár, hétvégén még ki lehet ugrani. Érdemes.