HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kassai esélyei és a magyarok realitásérzéke

2010.07.04. 16:18 promontor

Kassai Viktor és két társa a focivébé egyedüli magyar szereplői.

Kassai remekül szerepelt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 34 évesen fiatal bírónak számít. Ehhez képest ő és társai gyakorlatilag hiba nélkül vezették a meccseiket eddig (ez nagy szó, ahhoz képest, hogy mások mekkora bakikat vétettek) és én is szurkolok nekik, hogy esetleg kapjanak még feladatot a továbbiakban. Nagy dicsőség lenne ez nekik és egy icipicit minket is képbe hozna, ha már a focistáink erre nem voltak képesek.

Ugyanakkor olvasom a "kedvenc" (lévén egyetlen) sportlapomat, benne egy szavazás:

Aha. A szavazás állása jól mutatja, mennyire képesek vagyunk a realitásoktól elszakadni. A realitás ugyanis az, hogy Kassai valószínűleg már nem fog szerepet kapni a hátralévő meccseken. Na, ezt mindössze 10% gondolja. A szavazók 90%-a szerint Kassai kap meccset még, a szavazók harmada szerint ez egyenesen a döntő lesz. Na persze.

Gondolom ők azok, akik csak a szalagcímeket olvassák és azt is úgy, hogy a kérdőjelet, feltételes módot levonják belőle. Mert ugye mit is ír legkevésbé sem szenzációhajhász sportsajtónk: Kassai akár a vb-döntőt is vezetheti, Kassai vezetheti a vb-döntőt?, Fogynak Kassai Viktor riválisai?

A cikkekben persze egy fokkal közelebb jutunk a realitáshoz, de nem sokkal: általában még azt a tényt is esélynövelőnek állítják be, hogy Kassai nem vezetett negyeddöntőt, mondván, majd biztos később számítanak rá. Ez elvileg akár igaz is lehetne, én magam is azt gondolom, hogy aki negyeddöntőt vezetett, annak csökkent az esélye a maradék meccseken is vezetni, azaz a többiek (persze nem csak Kassai!) esélye ezzel növekedett egy picit.

Arra persze már nem sokan emlékeznek, hogy '94-ben Puhl Sándor negyeddöntőt is vezetett, mielőtt a döntőt megkapta. Na ennyit a fenti gondolatmenet értékéről.

Ehhez képest mi lehet Kassai valódi esélye arra, hogy döntőt vezessen? Ha csak mechanikusan nézzük, akkor 19 bíró van még a keretben, közülük vezeti egy a döntőt, ez kb. 5% esély (ha nemcsak döntőben gondolkozunk, akkor persze megnégyszereződnek az esélyek, máris 20%-nál tartunk.). Persze a valóságban ezt az alap öt százalék esélyt több tényező is módosítja. Pl. az eddigi teljesítmény nyilván növeli. Ezzel nagyjából túl is vagyunk az esélynövelő tényezőkön, a többi inkább csökkenti Kassai sanszait:

  • Kassai fiatal, ami nem elsősorban azért baj, mert hogy esetleg nem lenne annyira jó, mint idősebb társai (nyilván van jó pár, akinél jobb), hanem inkább azért, mert a bírói kar tekintélyelvű társaságnak tűnik, ahol egy fiatal bíró várjon csak a sorára.
  • Semlegességi szempontból akár esélyes is lehetne, magyar csapat 24 éve szerepelt vébén, azaz nem lehet Kassainak magyar volta miatt szimpátiákat vagy ellenszenveket tulajdonítani. Ugyanakkor Kassai európai, és jelenleg három európai csapat van versenyben, a döntőben tehát biztos lesz legalább egy európai csapat és speciel az uru-holland elődöntőt elnézve valószínűbb, hogy a másik résztvevő is az lesz. Ez inkább Európán kívüli játékvezetők esélyét növelheti.

Hogy mások hogy látják az esélyeket, azt jól mutatja az egyik Index cikkben is emlegetett WorldReferee.com gyorsbecslése:

De Bleeckere must be out (He whistles in Holland sometimes) Baldassi or Stark could be out (we'll have to wait till tomorrow). Simon has a chance (but he is not without controversy). That leaves us Archundia, Ruiz, Rodriguez and, yes, Howard Webb. The others are small fry.

The others are small fry. Azaz, a többiek nem fontosak. Kassai sem.

De mi ne higgyünk nekik. Legyünk nagyon-nagyon optimisták, bízzunk a magyar sportdiplomáciában és abban, hogy Kassai eddigi szereplése a fontosabb szempontok között szerepel. Adjunk tehát 10% esélyt Kassainak a vb-döntőre és mondjuk 30-at arra, hogy kap még meccset.

De ne 35%-ot a döntőre és szinte biztos (90%) meccsezést, könyörgöm!

Mikor lesz végre egy kis realitásérzéke ennek az országnak?

5 komment

Címkék: sajtó foci vb játékvezetés blődli kassai viktor sportújságírás latolgatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr482128309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.05. 14:46:30

Szerencsére alaposan rádcáfolt a valóság. :-)

Én nem láttam az NSO-s szavazást, de ha megkérdeztek volna, az elődöntőt vagy a bronzmeccset tippeltem volna.

Miért?

Mert nemzetközi, független lapok is csak és kizárólag pozitívan írtak, nyilatkoztak Kassairól.

Azzal, hogy nem kapott negyeddöntőt, VISZONT nem is küldték haza (mint a bírók többségét), egyértelműen növelte az esélyeit.

Figyeltem a játékvezetőket, és nem csak az elfogultság mondatja velem, hogy Kassai egyértelműen a jobbak között volt. (Hogy a három legjobb között-e, vagy a tíz legjobb között, azon nyilván lehet vitatkozni, de az, hogy jó volt, elég egyöntetű vélemény.)

A döntőt én sem véltem volna reálisnak. A döntőt általában rutinos, sőt sokszor éppen a visszavonulás előtt álló játékvezetők kapják, Kassainak pedig még tíz (!) éve lehet a világ élvonalában.

Vagyis számomra az eredmény, hogy ő vezetheti a német-spanyolt, a lehető legjobb reális hír. A döntő után egyértelműen ez tűnik a legrangosabb meccsnek, amolyan előrehozott döntő, ráadásul két különböző futballkultúra összecsapása, nem mellesleg az Eb-döntő visszavágója: hatalmas megtiszteltetés.

A posztoddal annyiban értek egyet, hogy már most olvastam csalódott véleményt ("miért nem a döntőt?", ami szerintem is elképesztő.

palsson75 2010.07.05. 20:07:07

The WorldReferee.com is small fry.
Hajrá Kassai!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.07.05. 23:13:35

@Csöncsön: Pesszimistának lenni win-win szituáció. Vagy igazam lesz, és akkor ugye jól megmondtam, vagy nem lesz igazam, akkor meg lehet örülni a jó hírnek! ;-)

Egyébként ha szigorúan vesszük, a valóság nem cáfolt meg, én valószínűségekről beszéltem, a kis valószínűség is bejön néha, még ennél kisebb is. (Bár az a tény, hogy Kassai elődöntőt kapott, valóban növeli annak a valószínűségét, hogy eredetileg alulbecsültem az esélyeit. )

Egyébként azon is morfondíroztam, csak aztán ez kimaradt a posztból, hogy ha egyébként a játékvezető semlegessége nem kétséges, akkor éneurópai rangadóra inkább választanék európai bírót: 1) valószínűleg jobban ismeri a csapatokat és a játékosokat, mint mondjuk egy japán, vagy guatemalai, 2) inkább érdeke a korrekt bíráskodás, mert a későbbi karrierjét jobban befolyásolja a meccse, lévén az adott kontinens szövetsége fogja (vagy nem fogja) foglalkoztatni a későbbiekben.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.07.05. 23:27:47

@palsson75: Hát, lehet, hogy nem annyira jól értesültek, mint hiszik, bár ők ugye a döntőről beszéltek, nem az elődöntőről, amit ezek szerint a smallfryok is megkaphatnak.

Egyébként most beleolvasgattam a fórumukba, érdekes olvasmány (www.worldreferee.com/site/post.php?parentID=339&forumID=5):

Egyfelől még tegnap emlegette egy-két hozzászóló Kassait a kisdöntővel és az elődöntőkkel kapcsolatban, ez arra utalt, hogy azért inkább képben volt ő, mint a 19 jelöltből sokan.

Másfelől meg a mai hozzászólások közül több őt nevezi nagy meglepetésnek (és némelyik speciel nem is tartja őt méltónak a meccsre, hát nagyon reméljük, hogy tévednek!)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.07.06. 22:10:53

@promontor: Erről a Téli Olimpia jégkorongtornája jut eszembe, ahol a felek NHL-es bírót kértek, mert az ismerte őket... Az nem volt zavaró, hogy kanadai volt az illető...
Ez megint a FIFA töketlensége, hogy képesek lennének hülye elvek miatt egy gyengébb szinthez szokott bírót küldeni...
süti beállítások módosítása