HTML

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Címkék

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kifliposzt

2010.08.15. 07:53 promontor

Tiszafüreden lőttem ezt a képet. A bolt erősen egyoldalú volt, se liberális zsemlét, se szoci pogácsát nem árultak. Sőt, a zsemle is nemzeti volt, de amikor azt fényképeztem, a kamerám a nemzeti meghatottságtól könnyes objektívvel csak egy homályos képet produkált, így a Nemzeti Vizes Zsemle kimarad a posztból.

Egyébként nem azért, de szerintem péksütemény fronton a nemzeti helyzet elég ramaty.

 

Kis túlzással mondhatnám, hogy rendes kiflit vagy zsemlét Magyarországon húsz éve nem kapni (a 80 forintos sokmagos-soksajtos "prémium" izék nem számítanak, most az "alap" péksüteményekről beszélek). Pedig lehetne ez másként is, mert ettem én elképesztően finom zsemlét Zólyom főutcáján vagy éppen Segesvárott is (igaz, az is még a kilencvenes években volt, azóta ott is elromolhattak a dolgok).

Mondjuk a remény pislákol, a közeli Fordított ABC-ben mostanában néha van "duplavajas" kifli, az tényleg olyan, mint amikhez még gyerekkoromban hozzászoktam és az ára emlékeim szerint nem dupla. Sajna nincs náluk mindig, és persze az is árulkodó jele a dolgok romlásának, hogy miért kell duplának hívni azt, ami régen alap volt.

Ja, és persze igazi finom óriás sóskiflit se ettem vagy húsz éve.

92 komment

Címkék: dörgedelem kifli nemzeti zsemle blődli villámposzt index címlap

A bejegyzés trackback címe:

http://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr572220817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

zeeNer 2010.08.15. 12:55:44

Van kifli jó, csak keresni kell. VI. kerület Opera mellet Hajós u.-i Deliben, valami újpesti pék süti, uhogy kell lenni máshol is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.08.15. 12:55:47

azbeszt.blog.hu/2008/06/05/k_35

Egyébként Balatonfüreden a kempingben van nagyon jó (bár apróka) kifli, onnan mindig 1-2 mákosgubára valóval jövünk haza.
Istenem, boldogult középiskolás koromban az a letekerhető, lágyan szívós, illatos, sós óriáskifli...

bolek 2010.08.15. 12:57:34

Egerben kapni sodort, vékony, hosszú (kb. 25-30 cm) kiflit, annak az íze nagyon hasonlít a régi jó vajaskiflire, de leginkább a jó kis ropogós héjára!
:)

szunyog87 2010.08.15. 13:03:00

Gyere Nagyvázsonyba.Itt öcsém, van kifli.Szerintem Berofe is arra gondol.

vauvauvau 2010.08.15. 13:20:54

Érdekes, hogy az alap pékárúkron nincs kint a gyártó neve.
Ezért ilyen ócskák.

cyberrat 2010.08.15. 13:25:41

@vauvauvau: Ezen pont kint van, mivelhogy a Nemzeti Étterem sütödéje a gyártó, ezért nemzeti :)

gabest1 2010.08.15. 14:09:50

Valaki leírhatná, milyen az a vajas kifli. Én csak a vajasmézest ismerem.

Amida 2010.08.15. 14:18:13

gabest1,
a vajas kifli az, amikor a sima kiflit megkenik vajjal

Ezzel szemben a vajaskifli már a tésztájában is más - finomabb, vaj van benne -, nincs sóval/köménymaggal megszórva, s az alakja sem olyan, mint a sima kiflié - mint egy nagy U.
Legalábbis ilyen volt, mikor még gyerekkoromban kétféle kifli volt: sós és vajas.
Na de hol vannak a mai, kiflinek nevezett pékipari termékek az igazi, ropogós, pirosra sütött, foszlós belű KIFLItől!

Geos62 2010.08.15. 14:20:54

Nem igaz, hogy nem lehet kapni, csak rossz helyen keresed. Mi Veresegyhazon, a helyi peknel minden reggel es minden este kivao,l meleg, gorbe, soskiflit es vajaskiflit tudunk venni, meg rendes zsomlet. Mindzt abszolut normalis aron.

mbazs 2010.08.15. 14:22:04

A legtöbb mai "péksütemény" egy rakás szar. Megnyomod a "zsemlét", és beszakad. Fél nap múlva egy embert is agyon lehet vele verni.

De mivel az emberek ezt is megveszik, ezért van ez. Nem tudom, húsz év múlva mi lesz? Majd beleszarnak a "pékek", és az lesz az extra csokis kifli?

Marco Aurelio 2010.08.15. 14:36:09

Vicc, hogy Budapesten szinte sehol sincs normális kifli.
Bezzeg a jó vázsonyi kifli, amit Révfülöptől Akaliig bárhol be tudok szerezni a nyaralás idején... Hmmm... De az ajkai se rossz.

Jaffar 2010.08.15. 14:37:33

A magyar pékek sajna legtöbbször csak a mennyiségre és az olcsóságra mennek. Én szívesen fizetnék egy zsemléért akár 50-80 Ft-ot is, ha az tényleg finom lenne. De a legtöbbször csak az olcsó szar van (mert arra van igény), ill. van drága is, de annak sincs semmi köze egy valódi pl. magos kenyérhez. A szomszédos Ausztriában van Európa legnagyobb kenyérválasztéka, viszont az árak ölég húzósak a magyar kersetekhez viszonyítva (átlag kenyér ár 1/2 kiló 2,40€, kilós szinte nincs is). Igaz, ott a kenyér nem "föétel", nagyságrendekkel kevesebb kenyeret esznek, mint mi. A császár zsemle 31-33 Cent (Lidl-ben csak 12, de az olyan is) és az isteni. Viszont másnap már az ottani péksütik többsége is kukába való, a kenyerek (barna) viszont sokszor még 4-5 naposan is ehetöek maradnak.

stratez 2010.08.15. 14:46:25

A maszek pékségekben lehet kapni ehető verziót, a bevásárló központokat, az ABC-ket viszont nagy ívben kerülni kell, ha pékáruról van szó. Zsömle helyett afféle pukkancsokat árulnak, amit ha megnyomsz felülről, alul kijön az ujjad.A bevásárló központokat egyébként is érdemes kerülni, ha élelmiszerről van szó. Sokszor elképedve nézem, hogy van egyáltalán gusztusa ott vásárolni bárkinek is azokból a csirke- és pulykahegyekből, mázsányi, gúlákban álló bármilyen élelmiszerfajtából.

Mille38 2010.08.15. 15:06:14

Csak azt nem értem, hogy valahányszor Csehországba megyek, az ottani "rohlík" - bármely boltban, akár hipermarketben vásárolva is - sokkal inkább hasonlít a valamikori magyar vajaskiflire, mint bármi, amit nálunk kifli néven adnak el mostanában. És igen, ha igazi vajaskiflit akarok enni, magam sütöm, egyetlen péknél sem kapni olyat, pedig nekem nincs "szakma kiváló mestere" papírom. Igaz, az én kiflimben nincs még lecitin vagy aszkorbinsav sem adalék gyanánt, csak liszt, víz, élesztő, vaj, só, kevéske cukor.

Sátán meg a Jocó 2010.08.15. 15:20:44

Kezembe került egy boltban kapható “kalács”, a komáromi illetőségű VITA-Sütő Kft. termékének címkéje.
Tanulságos olvasmány volt. Ez állt rajta:

Finom fonott kalács - összetevők: búzaliszt, margarin (részben hidrogénezett növényi olajok és zsírok: pálmaolaj, repceolaj, víz, savópor, só, emulgeálószerek: szójalecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei, savanyúságot szabályozó: citromsav, színezék: béta-karotin, aromák), cukor, élesztő, tejsavó, soványtejpor, tojáspor, só, emulgeálószerek: nátrium-sztearoil-2-laktilát, enzimek, savanyúságot szabályozó: kálcium-foszfátok, vanília-aroma, lisztjavítószer: aszkorbinsav, kalácsfény (fölözött tej, víz, növényi olaj, tejfehérje, módosított kukoricakeményítő), tartósítószer: kalcium-propionát.

Nomármost mi a franc lehet az a kalácsfény? No és a liszjavítószer? Miért kell javítani? Netán rossz lisztet használnak? De miért használnak rossz lisztet?
A pálmaolaj szerepe pedig teljességgel rejtélyes előttem.
Ugyanakkor nem értem, miért nem kötelező az ilyesfajta vegyipari termékek címkéjén figyelmeztető halálfejet feltüntetni. Ez ugyanis nem egyéb, mint tömény méreg.

ikke i drift 2010.08.15. 15:25:57

A jókenyér kiflije szerintem közel tökéletes. Az alapvető ismertetőjegye az, hogy kb, kétszer olyan nehéz és feleakkora, mint az utcai közértünkben kapható, szóval semmi felfújás, tömény klasszikus kifliíz.

ikke i drift 2010.08.15. 15:28:35

@Sátán meg a Jocó:

csak a pálmaoljara reflektálnék: a hidrogénezett pálmaolaj megáll táblában, mint a margarin, és sokkal olcsóbb, én ennyit hallottam róla. Na meg azt, hogy a hidrogénezett növényi olajoktól (zsíroktól) félni kell, mint a túztől.

7papsajt 2010.08.15. 15:28:56

Mit csodálkoztok azon, hogy nincs vajas kifli, amikor már vaj sincs! Amit vajként árulnak, annak nincs köze a tejhez, mert már tej sincs. Legutóbb 3-féle "vajat" vettem, hogy végre egy szlovák brinzával összekeverve megfűszerezve egy jó körözöttet ehessek. A "vaj"akat szándékosan nem tettem a hűtőbe, egy fél óra múlva mindegyik alatt olajtócsa volt... Ennyit arról,hogy mit árulnak vajként.

A pékáruról:
Egy vidéki kisvárosban fedeztem fel nem régen egy jó pékséget, ahol igazi ropogós fehér kenyeret tudtam vásárolni, ami még 3 nap múlva is élvezhető volt.
Összeismerkedtem egyik alkalommal a pékkel, aki elpanaszolta, hogy havonta bünteti az Állategészségügy, merthogy nem felel meg a kenyere a a SZABVÁNY-nak. "Nem elég savas!!!"
Elmondása szerint két választása van; vagy jó kenyeret süt és sokat, valamint fizeti a havi 50ezres bírságokat, vagy Szabványost süt, osztán hamarosan bezárhatja a pékséget, mert rossz kenyeret a multiknál is tud venni a polgár!

gorcsev54 2010.08.15. 15:37:00

Nem csak kifli nincs 20 éve!Gimnazista koromban kaptam reggel 5Ft ,bementünk a tejivóba 1,2 L kakaó 3 kifli és kész.Délig!Én egyébként vidéki vagyok,de normális kiflit,kenyeret valóban 20 éve nem láttam, és nem is fogok.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.08.15. 15:42:23

Érdekes, hogy amikor a poszt címét olvartam, magam is a nagyvázsonyi kiflire gondoltam. Mintha ő vezetne ezen a fronton.

zebu_ba 2010.08.15. 15:45:56

Szintén 20 éve tűnt el a paprikás stangli, holott alap-pékárunak számított. Perec is akkor volt utoljára.

És való igaz, akárhova megyek külföldre, szinte mindenhol normális pékáru van.

fehéregér 2010.08.15. 15:46:03

Követelem a nemzeti rongyoskiflit! A rémes gyerekkoromat a rémes komcsikádárkorszakban egyetlen dolog aranyozta be: a RONGYOSKIFLI! És ahogy elképzelem ennek a komcsi helyett a "nemzeti" verzióját, nyammmm....

zetorov 2010.08.15. 16:00:10

Vajjal, sóval semmi gond nincs, de aki egészségesen akar élni, azaz a paleolit étrendet követi, nem eszik meg semmilyen pékárut.

Martian (törölt) 2010.08.15. 16:03:08

Dunavarsányban van egy remek pékség, szuper "békebeli" péksüteményekkel... kb. 300 m a vasútállomástól.

Kale-idoszkóp 2010.08.15. 16:04:30

@zebu_ba:
A paprikás stangli a paprikás boci sajttal volt a legfinomabb, ami tubusban volt. Ezer éve nem jutott eszembe ez a paprikás stangli, de most emlékszem az ízére. Köszönöm, igazán kellemes emlék. :)

A régi kiflit le lehetett tekerni, az volt benne a legjobb.

Akármerre járok keresek egy fajta csokit. Kajla volt a neve és enyhén kávé ízű volt. Legalább 20 éve nem láttam ilyet. Nagy kár érte, ez volt a kedvencem.

Félre Beszélő 2010.08.15. 16:12:19

Pesten és környékén, Esztergomban és valamelyik lánc üzleteiben van Ludwig-Mentesi német pékséges pékáru. Ha valaki jó óriás, kis- vagy nagykiflit akar enni, akkor azt kell keresni. Nem is beszélve a túrós csigáról, ilyen-olyan kalácsokról, stb. Nem 5 Ft, de a barna kenyreik 5-6 napig is fogyaszthatók. Ja, és nulla lisztjavítót, tartósítószert, színezéket, aromát stb. használnak.

BKV reszelő 2010.08.15. 16:27:04

Azt hittem, hogy csak én érzem úgy, miszerint a pék szakma terén erős visszaesés és a vegyipar előretörése érezhető, de a post szerint legalább még egy embernek feltűnt ez.

A dupla kérdésre a válasz a profit. Nézzük a joghurtokat. Régen fél litert kaptál epresből, baromi finom volt. Ma egy decit tol a danon az orrod alá joghurt néven, de abban minden van csak joghurt nincs. Viszont több rajta a haszon és színesebb.

BKV reszelő 2010.08.15. 16:28:17

@zetorov: "Vajjal, sóval semmi gond nincs, de aki egészségesen akar élni, azaz a paleolit étrendet követi, nem eszik meg semmilyen pékárut."

:DDDD Öreg, gyere le a szerről, már nagyon látszik rajtad! :DDDDD

Alapvető élelmiszer 2010.08.15. 16:36:28

Kőbányán, a Gyömrői úton kb. a Gyógyszergyárnál van egy éjjel-nappali (ma már talán Reál). Na, ott vannak igazi békebeli sütik. Igaz, azt még sütőipari tanoncok csinálják egy közeli iskolában, de bennük még megvan a lelkesedés, nem úgy mint a pékekben, ahol mindig van ok valami miatt sírni.

teddyde 2010.08.15. 17:06:10

Paprikás és egyéb kifli lelőhelyek a kommentekben: retrogastro.blog.hu/2010/02/15/paprikas_kifli

schwarze sonne 2010.08.15. 17:17:38

Kicsit elkellett gondolkodnom, hogy mi is a vajas kifli, de eszembe jutott! Imádtam!

Kérjük vissza a gyerekkorunk ízeit!!!

Jovanotti 2010.08.15. 17:32:39

A Vázsonyi Pékség (Nagyvázsony) kiflije, egyszerűen tökéletes...Veszprémben több helyen (hármat tudok) biztosan kapható. Az elkeserítő az, hogy a legtöbb kenyerük viszont pocsék.
Jó kenyeret Akarattyán a Katica pékségben lehet beszerezni, ilyenkor nyáron, este 9-kor is frisset kapsz. Sajnos ott is csak a kenyér az egyetlen termék, ami kiemelkedik a hazai kínálatból.
Egyébként nem hazai sajátosság a szar pékáru, gyakorlatilag Olaszhonban sem lehet tisztességes pékárut kapni...sőt nyugodtan mondhatom a nagy átlag sokkal szarabb mint itthon. Ellenben 800,-Ft/HUF (2,8Eur) kilója !!! Ők már azt is megtehetik, hogy drágán adnak szart.

radiris 2010.08.15. 17:34:25

@BKV reszelő: Az egyik barátom a Danone-nál dolgozik tejipari technikusként. Nem sokat mesél, de a belépése óta nem vásárol semmiféle ízesített Danone terméket, se "gyümölcsös" joghurtot, se semmit, maximum natúr kefírt vagy joghurtot.

A múltkor a felesége vett a gyerekeknek valami speciális Danone tejterméket, a haver amikor megtudta, óriási botrányt csapott és megtiltotta, hogy a gyerekei olyat egyenek.

Ő tudja, miért.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.08.15. 17:39:01

@szunyog87: Így igaz, a vázsonyi kifli (ill, minden termékük az ottani péknek) elsőrangú!!!!

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.08.15. 17:40:13

@Jovanotti: Szerintem királyak a kenyereik, mondjuk fehéret sose vettem még, de a rozsos, magvas cipók kiválóak.

BKV reszelő 2010.08.15. 18:44:02

@radiris: Szerintem mindenki tudja. Strandpapucsból csinálnak mindent...nem csak a danon. Pl. a cvakk féle unikum sem a régi...az is strandpapucsos. Ez a világ ilyen, első a sok külsőség, a belcsín nem számít.

Sátán meg a Jocó 2010.08.15. 19:19:35

@7papsajt: próbáld a Cserpes Sajtműhely vaját venni.

Öreg Sam 2010.08.15. 19:20:54

Most fedeztem fel Debrecenben egy garázsboltot,Romániából,Erdélyből hozzák hajnalonta a 5kg-os kerek házi kenyeret.
Valami elképesztően finom igazi barna kenyér,kizárt,hogy az egész vegyészeti lexikon benne legyen.
Kiváncsi vagyok,hogy a "hatóság" meddig hagyja élni...
Jaaaa,és vehetsz egy szeletet is...

zoncolan 2010.08.15. 19:20:55

A nagyvázsonyi kifli valóban parádés, de a többi egy rakás szar. Húsz éve nincs rendes pékáru, csak a levegővel felfújt, ehetetlen szarok.
Hogy van az, hogy az osztrákok még ma is ugyanolyan finom császárzsemlét sütnek, mint korábban???
Próbálnák nekik eladni azt a sok teszkós szemetet, amit pékáruként itt nyomnak. Az osztrák paraszt még a disznójának se adná oda.

zoncolan 2010.08.15. 19:50:59

@Jovanotti:
Dél-Tirolban olyan finom pékárut kaptunk reggelenként, hogy az beszarás és van jó kenyér is. Az árak valóban borsosabbak.
De hogy szar az olasz pékáru? hmm...
Cserélnék!

EMU 2010.08.15. 19:55:44

Nem értem ezt a nyavalygást, kis hazánk a szellem és produktum óriásbirodalma, mezőgazdasági és élelmiszeripari nagyhatalom vagyunk, minden más ország benyalhat csontig, semmit nem tudnak azok hozzánk képest az ételkészítésről, meg semmi másról sem persze, ezt nem mástól tudni legjobban, mint büszke kis népünktől magától, úgyhogy ezzel a nemzetidegen, bankárvallású, idegenszívű rinyálással el kéne húzni a brébe. Magyar kiflinél nincsen jobb, genetikailag alkalmatlan bármi más nemzet ilyen csodát előállítani, ezt kellene már végre megérteni. Ha meg nem tetszik, el lehet húzni.

Commandante Jayasuriya 2010.08.15. 19:58:42

@Jovanotti:
@zoncolan:
@Ormótlan:

Szerencsére a Balaton északi partjára is szállítanak kiflit. Igaz, hogy 25 forint egy darab, de megéri. Merthogy valóban kézzel sodrot a kifli. Kenyérpirítón megfrissezve felülmúlhatatlanul ropogós lesz még másnap, harmadnap is.

Vázsonyi kifli for prezident!

kzolika 2010.08.15. 20:01:27

Szilágyi Pékség XI. Bartók Béla - Ballagi Mór sarok. Ami zsemlét és kiflit ma megvettem, még pénteken is enni fogom.

nothing.at.all (törölt) 2010.08.15. 20:07:47

jajmár nem vagytok elég trendik. táplálkozzatok paleolitul, és nem lesz ilyen problémátok.;D

zoncolan 2010.08.15. 20:11:43

@EMU:
Nagy köcsög lehetsz, ha nem ismered be a régi, jó minőségű és a mostani szar közötti különbséget. Az oka rém egyszerű: az új technológia a mennyiségi termelésre való áttérés miatt. A mai pékek már azt se tudják, mi az a péklapát, a kiflisodrásról már nem is beszélve.
A legkönnyebb azt mondani, hogy ha nem tetszik, el lehet húzni, te gyökér!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.08.15. 20:17:20

@Commandante Jayasuriya: Háát nagyon kétlem, hogy kézzel sodort. Kiflit legalább 70-80 éve nem sodornak kézzel. Pláne nem nagy mennyiségben.

s_l_t_n_ 2010.08.15. 20:22:08

az óriáskiflivel hasonlóan vagyok én is, sőt a másik szívfájdító, a magyaros party vajkrém, azóta se lehet kapni ami olyan finom lett volna...

fénycsepp 2010.08.15. 20:31:02

Régebben a kaisersnél egészen pofás kiflit lehetett venni, aztán szép gyorsan csökkent a színvonal. A kenyétfronton is elkeserítő tapasztalatokat gyűjtöttem (Keszhtelyről felhozott anker tökmagos kenyér ünnep volt, de ez itt, kérem Pest), most már szinte csak bizonyos priímapék kenyereket kultiválok (zsemléit semmi szín alatt), aztán az idén megérkezett a kiflimegváltás egy nagyobbacska darab, kalácsosan finom, puha, omlós, vattás KIFLI személyében. megtalálható: reál, király u. és reál szondi u.). Vigyázat: függőségveszély!!! :)

Selli69 2010.08.15. 20:33:42

@zoncolan:
szerintem, mielőtt belelovallod magad, olvasd el itt (hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia) a "tartalomjegyzék" fölötti két sort.

zoncolan 2010.08.15. 20:53:51

@Selli69:
Bocs, de nem tudom kellő iróniával kezelni azt, amikor szart akarnak ledugni az emberek torkán.
Majd legközelebb...

Zozi79 2010.08.15. 20:57:46

@Jovanotti: áruld el pls, melyik az a 3 hely Veszprémben! Annyian dicsérik, muszáj megkóstolnom :-)

(Lehet privátban is, ha nem akarod itt; nickem + freemail, thx)

¿Qué tapas hay? 2010.08.15. 20:58:21

@Öreg Sam: "Debrecenben egy garázsboltot,Romániából,Erdélyből hozzák hajnalonta a 5kg-os kerek házi kenyeret"

Ez nem semmi, még az időeltolódás mellett is. 160 km-ről friss kenyeret? Mennyi ennek az ára?

Öreg Sam 2010.08.15. 21:11:32

@¿Qué tapas hay?:
Igérem,mindenről kifaggatom őket,engem is érdekel.
Időeltolódás nem játszik,1 óra ...no und?
300Ft/kg,inkább attól tartok,hogy az igénytelen magyar elzarándokol a Tecsóba és megveszi a kakit 200-ért.
Beszámolok,igérem :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.08.15. 21:12:48

Utoljara 2003-ban ettem igazan jo orias kiflit.
Azota nem is nagyon lattam.

atomarc 2010.08.15. 21:17:38

Párizsi kis pékségek a bagettekkel, saját szememmel láttam, ahogyan kézzel gyúrnak mindent. Sajnos itthon sehol nincs még hasonló sem, ott minden 2. sarkon.

Holdvilágképű Patkány 2010.08.15. 21:20:39

Kistarcsán a HÉV állomás mögött is van egy pékség, ott is lehet kapni régimódi letekerhető kiflit. Emlékszik még valaki a SÁBA csokira. Isteni volt.

tbb 2010.08.15. 21:31:31

A kenyerek is felfújt szarok. Tisztelet a néhány kivételnek.

Deneware. 2010.08.15. 21:49:16

@Before: Pontosan. A jó kifli ismérve: letekerhető vagy nem letekerhető...

Jovanotti 2010.08.15. 21:56:54

@Zozi79:
Két saját boltjuk van, az egyik a buszpályaudvar mögött (NEM a Sütike pékség), a másik a Március 15-e utcában a tízemeletes aljában, a templom felőli oldalon (a KOKO és a templom között)
A harmadik a régi orosz laktanya bejáratánál a Süticentrumban.Ez utóbbi nem saját boltjuk, ezért az árak sokkal magasabbak.

Jovanotti 2010.08.15. 22:01:23

@zoncolan:
Idén voltunk harmadszor a Garda tónál, és azt mondhatom, hogy Sirmione 30km-es körzetében NEM LEHET tisztességes pékárut kapni, beleértve a pékeket, és a szupermarketeket is.
Ellenben az éttermek nagy része saját zsömlét, bagettet szolgál fel, azok viszont jók.

Jovanotti 2010.08.15. 22:03:35

@Ormótlan:
Azt írtam, hogy a "legtöbb kenyerük".
A barna teljes kiőrlésű cipójuk valóban jó, de klasszikus kovásszal készült kenyérért Akarattyára kell menni sajnos...

Thresher 2010.08.15. 22:27:58

Nem kifli, nem zsemle, és nem is maszek pékség...de vágaj valaki a Tigris kenyeret? Énz azt szerettem nagyon! Nem is tudom melyik sütöde csinálta.

SLacc 2010.08.15. 22:39:35

Víz, liszt, élesztő, só. Meg egy közepes képességű gáztűzhely. Mindig finom zsemlét eszem. Kiflihez persze mehet egy kis tej is, de az sem muszáj.

szisz* 2010.08.15. 22:41:23

@Öreg Sam:

Engem meg a garázsbolt pontos koordinátái érdekelnének:)! Köszi szépen!

alien 2010.08.15. 23:58:33

ja ja nincs zsemle, mert lukas a közepe, szendvicset is úgy csinálok hogy kilukasztom azt bele a husit és kész
emlékeztek, hogy régen a lángos közepe puha volt vastag és rágós?

Kishaver 2010.08.16. 00:41:04

Sziasztok, kicsit meghúzódva kérdezem, mert akkor még nem éltem annyira, de milyen az a letekerhető kifli?:)

@fénycsepp az az az éjjel-nappali olyan ~30 méterre a deáktól indulva jobboldalt, vagy a tied az beljebbfelé van?

Masni 2010.08.16. 01:14:03

Budapesten a Bajza utcában az iskola mellett van egy kisbolt - amit amúgy utálok -, és ott lehet duplavajas kiflit vásárolni. Reggel kell venni, mert délutánra már elfogy. Egy éve fedeztem fel és meglepett, mert én is gyerekkorom kiflijére vágyom. Ez azért nem "olyan", de finom. A többi kapható zsömlekiflivel én is kb. 20 éve hagytam fel. Én mondjuk leginább a sajtos kiflire vágyom, amit az isinkkel szembeni pékárusnál lehetett kapni iskolatejjel meg kakaóval. :)
Kenyeret én is csak külföldön ettem jót az utóbbi 20 évben, illetve én sütök néha.

A letekerhető kifli azt jelenti, hogy elvileg a kifli hasán van egy ráhajtás, amit ha elkezdesz lehajtani (mint a parmezán sajtot), akkor nem eltörik a kifli, meg nem üreget találsz alatta, hanem tényleg, szó szerint, le tudod tekerni.

bonafide 2010.08.16. 01:45:09

@Masni:
parenyicára gondoltál, nemde? :o)

Öreg Sam 2010.08.16. 04:38:12

@szisz*:
Derék u,ha a PROFI-val szembe állsz,akkor balra indulj a házak elötti szervizuton.

Lopez 630310 · http://seifcallcenter.mindenkilapja.hu 2010.08.16. 05:56:50

@Jaffar: Az egyik szakmám pék. Volt olyan munkahelyem, amit azért hagytam ott, mert szemetet gyártattak velünk. Mindenféle adalékanyaggal, (pl.: BMU-val) felfújt szarokat.
Egy jó tanács: Csak olyan pékárut vegyél meg, aminek nem pöttyös az alja, mert az Rototherm kemencében készül, "műanyag" technológiával, és már eleve rossz. A legjobb, amelyik (kenyérnek) látod az alján a "slusszt" (ez egy girbe-gurba csík, ami végigéri a kenyeret) és gyűrött az alja, a péksüteménynek pedig sima. Ezek ún. lapátos (ma már gitteres) kemencében készülnek, majdnem hagyományos módon.
ehető termék még aminek kis apró csíkokat létsz az alján, (kvázi rácsos) az alagút kemencés, és nem olyan rossz.

Jó étvágyat ámbérék!

Lopez 630310 · http://seifcallcenter.mindenkilapja.hu 2010.08.16. 06:00:07

@Masni: Abba a boltba az Ó utcai, vagy a Rózsa utcai pékség szállít. Ott, hagyományos ún. magyar kemencével dolgoznak, ismerem mindkét tulajt is. (Sárfi Károly, és Rózsa Miklós.)Jó szakemberek!

Amida 2010.08.16. 06:39:32

A letekerhető kiflinek az a megfejtése, hogy azt a kiflit lehet letekerni, amit előtte feltekertek :)
Na de komolyan: eredetileg a kifli egy háromszög alakú tésztából volt kézzel feltekerve, aztán félhold alakúra meghajlítva - szépen látszottak rajta a rétegek, a közepén volt a háromszög csücske. És a kifli két csücske... nyammm, hogy az milyen finom volt :)) Piros, ropogós, isteni. Én elhiszem, hogy nem lehet nagyüzemben kézzel tekerészni, de legalább a tésztája lenne ugyanolyan!!!!! A jó kifli tésztája sűrű, nem az a liha, semmi, mint a mostaniak. Nincs gusztustalanabb látvány a lapos, összesült, egymástól széttépett, hóka kifliszerűségnél... brrrr

Roy 2010.08.16. 07:44:32

@mbazs:
Ezeknek a szaroknak az árát akarják emelni. Előbb meg kellene tanulni normális kenyeret, péksüteményt sütni.
Nagyon ritka az a pékség akiknek jó pékárújuk van.

EMU 2010.08.16. 08:13:13

@zoncolan: Ne is haragudj, de nem tudok egyet érteni veled, ugyanis te vagy a köcsög gyökér, amennyiben nem látod be, hogy amiről te beszélsz, az a kommunisták piszkos, népnyomorító trükkje volt, ma már ellenben igaz magyarok szellemi és lelki közössége a kárpát-medence, nyilván csak jobb lehet minden a diktatúrához képest, aki itt kiflikkel nosztalgiázik a kommunista rémuralomról, az vagy szoci, vagy maga biszku béla, ma már minden jobb és szebb, a kifli is a világon a legjobb, hiszen nem más, mint a magyar lelemény és tudás süti nagyszerűre. Nem, nem soha nem fogom belátni, hogy régen jobb volt, most a legjobb, hogy kiteljesedhetett végre a magyar nívó, elég csak kimenni az utcára, hogy megbizonyosodjon az ember a magyarság genetikai és kulturális fölényéről, elég egy kiflit megenni ahhoz, hogy lássuk, minden más nemzet mehet a picsába, a bolygón csak egy igaz nép él, a zseniális magyar.

jbc4wa 2010.08.16. 08:23:38

Budapestieknek tudom ajánlani a XI. kerületben a Villányi út - Dávid F. utca saroktól pár méterre található kiskoszos pékáruit, abból is leginkább a kiflit. Semmi másért nem járok oda, ezzel vannak még így páran. Mérete kb. megfelel a máshol kaphatónak, a súlya viszont jelentősen meghaladja az átlagot. Kifejezetten nehéz.:) 5-6 napig simán kibírja megszáradás nélkül. A környéken legendás, előbb-utóbb kiderül, hogy mindenki ismeri, csak más néven: fincsikifli, gecijókifli, illetve A kifli néven is hallottam már.:D

bz3255 2010.08.16. 08:57:31

@kzolika: Bizony a Szilágyi Pékség...
reggel fél 6-kor nyit a bolt aztán délután kb 2 és fél 3 körül jön a friss, langyos kifli. 50 ft/db, de olyankor 6-8 db-ot simán veszek.... fogyókúrán lévő kollégáim sem tudnak neki ellenállni.... :)

almeer 2010.08.16. 08:59:48

@Öreg Sam: Valóban, Debrecenből legtöbben Székelyhídra ugranak át vásárolni (25 km). Ott a boltban igazi házi kenyeret kapni, akár 3 kgs-at is. A felirata szerint az valóban csak liszt, kovász, víz. És nagyon jó sűrű, napok múlva is fogyasztható, nem itthon kapható GUMI.

Ezalaci 2010.08.16. 09:04:02

@Lopez 630310:
Végre megtudtam a todományos választ arra hogy miért jó a csíkosaljú és rossz a pöttyösaljú, bárhol is veszem. Ezt ugyanis magam is megfigyeltem.
Köszi!

cso zsi 2010.08.16. 09:20:51

@Kishaver: ilyen:www.hustockphoto.com/approve/6452/400_6452_294_3952339.jpg
ott középen feltéphetted, és gyakorlatilag visszaegyenesíthető volt egy háromszögletű palacsintává.

@zoncolan: Technológia? Pékség?
Anno a Fővárosi Sütőipari Vállalatnak is sofőrködtem. Gépsoron készült a kenyér, a kifli, és mégis finom volt. Persze, akkor is voltak népek, akiknek nem volt elég finom, nem volt nagy választék sokmagvasból, stb...
A közelünkben volt egy kis péküzem, eredetileg FSV kirendeltség, később maszek lett. Iskolába menet minden reggel ott vettük a friss kiflit-zsemlét a Tisza utca sarkán. Fél éve már illatok sincsenek, zárva vannak.
A régi sütőipari üzemek eltűntek, csak a kerületemben vagy 3 helyre voltam bejáratos.

Nemrég egy finompékáruval foglalkozó üzemhez járogattam, a termékeiket később ismertem fel az aluljárói üzletekben. Ami a gépről lejött, finom volt, ha egy-két napot állt a csomagolásában, lehetett kidobni.

@radiris: Nem állítom, hogy a konkurencia termékei kifogástalanok lennének, de a Danone-tól én is tiltom a családom. Általában mindenevő vagyok, zöldség-hús-tejtermék, kefírek, gyümölcsjoghurtok, a gyomrom rendben van. Mégis, ha "D" terméket fogyasztok véletlenül, vagy belekóstolok abba, amit a gyermek kap a nagyszülőtől, akkor a hasam megfájdul. Gyaníthatóan minden termékükbe csempésznek a bifidusesszenziszből, mert csak wc-közelben fogyaszthatók.

cso zsi 2010.08.16. 09:23:58

@Kishaver: ilyen:www.hustockphoto.com/approve/6452/400_6452_294_3952339.jpg
ott középen feltéphetted, és gyakorlatilag visszaegyenesíthető volt egy háromszögletű palacsintává.

@zoncolan: Technológia? Pékség?
Anno a Fővárosi Sütőipari Vállalatnak is sofőrködtem. Gépsoron készült a kenyér, a kifli, és mégis finom volt. Persze, akkor is voltak népek, akiknek nem volt elég finom, nem volt nagy választék sokmagvasból, stb...
A közelünkben volt egy kis péküzem, eredetileg FSV kirendeltség, később maszek lett. Iskolába menet minden reggel ott vettük a friss kiflit-zsemlét a Tisza utca sarkán. Fél éve már illatok sincsenek, zárva vannak.
A régi sütőipari üzemek eltűntek, csak a kerületemben vagy 3 helyre voltam bejáratos.

Nemrég egy finompékáruval foglalkozó üzemhez járogattam, a termékeiket később ismertem fel az aluljárói üzletekben. Ami a gépről lejött, finom volt, ha egy-két napot állt a csomagolásában, lehetett kidobni.

@radiris: Nem állítom, hogy a konkurencia termékei kifogástalanok lennének, de a Danone-tól én is tiltom a családom. Általában mindenevő vagyok, zöldség-hús-tejtermék, kefírek, gyümölcsjoghurtok, a gyomrom rendben van. Mégis, ha "D" terméket fogyasztok véletlenül, vagy belekóstolok abba, amit a gyermek kap a nagyszülőtől, akkor a hasam megfájdul. Gyaníthatóan minden termékükbe csempésznek a bifidusesszenziszből, mert csak wc-közelben fogyaszthatók.

Peetee 2010.08.16. 09:48:40

EMBEREK!!!!

Tatán, az új úton ollllyan' pékség van ,hogy besza-behu.

A mellette lévő szakközépiskola "sütödéje". Az az igazi, gyerekkoromból megismert kakóscsiga, diósbukta, ízestáska. A jó magíar zsemle, kifli és kenyér. Semmi sokmagvas, meg dupla-fisz-faszos.
Az alap ízek; elfogadható áron.

Érdemes megpróbálni, szombaton is nyitva van ,de ekkor általában 10órára elfogy minden!!!

Igazi péksütemények, kétség nem férhet hozzá. Ebből nem csalnak ki semmit, nem spórolnak ki semmit, hiszen a középiskola üzemelteti!!!

gastro vazze 2010.08.16. 09:57:19

Ludwig és Mentesi kis sós vajaskiflije leveri a régit is! de csak frissen , estére már kezd száradni, ha a papirban hagyod..

gastro vazze 2010.08.16. 09:58:08

én igazából a régi "pacsni" ízt keresem, de azt még nem sikerült megtalálnom...:(

lüke 2010.08.16. 09:58:53

menjetek Ausztriába kifliért..............

kewcheg 2010.08.16. 12:28:00

Volt szerencsém néhány napig egy "Hunguest Hotelben" pihizni, a reggelihez ott olyan finom péksütemények voltak, amiket sehol nem lehet látni.Honnan szerzik be, netán külön sütödéjük van? Mondjuk a szálloda elég nagy...H.szoboszló, Béke****

zoncolan 2010.08.17. 07:30:11

@EMU:
Ha nem szólt még az orvosod, én figyelmeztetlek, hogy génhibás vagy. Ekkora baromságot még életemben nem olvastam, hogy a jó kifli egyenlő a kommunista diktatúrával meg biszkubélával. Egy szemellenzős nyomtatóló is szélesebb látókörű, mint te, te kakastollal agybaszúrt cerkóf.

Amida 2010.08.19. 07:32:54

zoncolan,
viszont ami az irónia felismerését illeti, te is levehetnéd a szemellenzőt :))

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.08.22. 20:32:22

Először is mindenkinek köszönöm a különböző tippeket a rendeskifli-lelőhelyekről!

Lehet, hogy érdemes lenne a kifliposzt mellett egy teljes kifliblogot működtetni, benne egy kiflitérképpel. Az ötletet ingyen felajánlom bárkinek, aki érez magában elhivatottságot!

@kzolika: @jbc4wa:

Ezeket a tipeket majd személyesen is leellenőrzöm, az "Újbudának Régi Kiflit" mozgalom keretében!

Sajnos a többi tippet csak alkalmanként lenne módom kipróbálni, elvégre nem fogok Nagyvázsonyra, de még a Bajza utcába se "leugorni" a napi betevő péksüteményért.

@Lopez 630310: Hm, most jövök Ausztriából és jelentem az ottani 32 centes csaszárzsemle alja is pöttyös, ennek ellenére egész jó, nem felfújt. Ettem már jobbat is (ld. a posztban említett utódállami helyeket), de a nagy magyar átlagot simán veri. Szóval lehet, hogyazokkal a pöttyös fenekű kemencékkel is lehet rendes péksüteményt sütni, ha megvan hozzá a szakértelem és az akarat.

Commandante Jayasuriya 2010.08.24. 09:16:19

@Noname Cowboy:

Csak mondom, hogy le lehet tekerni teljesen a kiflit, ez pedig a kézi sodrás , és a jó tészta legfőbb ismérve.

Egyébként pedig kóstolj előbb, azután vitatkozz...!