HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Te is fiam, Brutulainen...

2012.01.06. 08:04 promontor

"A világ össztüze zúdul Orbánra" - írja a Zindex és persze más hírportálok is.

Mint önjelölt finnországi (táv)tudósító, jelentem a kartácshoz a finnek is csatlakoztak.

Nyelvrokonság ide vagy oda, Finnországban ritkán szerepel Magyarország a napisajtóban, távol vagyunk, kicsik vagyunk. Az elmúlt időszakban a két vb selejtező meccsünk kapcsán kerültünk szóba, illetve Hetényi révén, aki a finn jégkorongligában mostanában debütált. Ahogy látszik, ezek sem elsősorban "magyar" hírek, hanem finn sporthírek inkább, némi magyar vonatkozással. Igazi magyar hír, ráadásul politikai, igen ritka vendég a finn sajtóban.

Most viszont egy hónapon belül kétszer is szerepeltünk. Az első cikk még decemberi (dec. 15.), ez nagyjából arról szó, hogy a Finn Legfelsőbb Bíróság elnöke (egy nő, egyébként, jól mutatva a női emancipáció finnországi helyzetét) tiltakozott az Európai Bizottságnál az új magyar alkotmány bíróságokat érintő rendelkezései miatt. A cikk szerint a tiltakozás nem egyedi, más EU országokból is érkeztek hasonló jelzések. A cikk röviden felsorolja a "szokásos", magyar sajtóban is elhangzott kifogásokat és aggodalmakat a magyarországi demokrácia meggyengítésével kapcsolatban.

Tegnap (jan. 5.) újfent bekerültünk a finnországi hírekbe, ezúttal a finn külügyminiszter, Erkki Tuomoja emlékezett meg rólunk. A cikk egyfelől megemlít néhányat a korábban elhangzott nemzetközi kritikák közül (Juppe és Clintonné), másfelől konkrétan idézi Tuomoja nyilatkozatát, amely szerint a magyar fejlemények aggasztóak, az új alkotmány erodálja a demokrácia alapjait. Külön említi a független igazságszolgáltatás és a jegybank elleni támadásokat. Megállapítja, hogy ha Magyarország még csak tagjelölt lenne, nem vennék fel.

A helyzet kezelésével kapcsolatban először "politikai" jelzéseket tart fontosnak, azaz hogy figyelmeztessék a magyarokat, rossz úton járnak, de felveti azt az egyébként precedens nélküli elvi végső lehetőséget, hogy ha egy ország nem követi az EU demokratikus alapelveit, akkor annak nincs helye az EU-ban. Ehhez képest a cikk "enyhébb" köztes szankciónak nevezi az EU támogatások befagyasztását, illetve megemlíti a magyar EU-IMF hitelkérelemmel kapcsolatos tárgyalások megszakítását.

Hát így állunk.

Persze ami innen nézve össztűz, az a vilagsajtóban nyilván csak a huszonharmadik hír, tehát szó sincs arról, hogy velünk kezdenék az esti hiradót. Viszont ha figyelembe vesszük, hogy az év 364 napján nem is szereplünk a hiradóban, akkor nem túl örömteli, hogy ez az egy alkalom, amikor mégis, az arról szól, hogy összeomlik a magyar forint, a gazdaság és a demokrácia. Ezek persze ebben a formában nem igazak, az összeomláshoz egyelőre a forint áll legközelebb, már ha mondjuk a "belengetett" apokaliptikus 340-es forintárfolyamot összeomlásnak tekintjük. (Én nem tekintem annak, "csak" egy nagyon rossz hírnek...)

Ugyanakkor a finnek nem elsősorban a gazdasági problémáinkról írnak, náluk egyértelműen a "demokrácia védelme" vonal dominál. És persze lehet rájuk legyinteni a kétharmad "védelmében", meg mindenféle összeesküvésekről beszélni, de azt meg kell, hogy állapítsuk, hogy egy amúgy általában velünk rokonszenvező ország felől érkeznek a kritikák.

Hogy miért jó nekünk, hogy ennyire magunkra maradtunk külpolitikailag, azt nem tudom, mint ahogy azt sem, mi az az elvi ok, ami miatt a kifogásolt intézkedéseket körömszakadtunkig védelmeznünk kell.

Ezek persze költői kérdések voltak...

Az idézett hírek egyébként a Helsingin Sanomat angol nyelvű verziójából származnak, ez naponta kb. 8-10 hírt vesz át (persze változtatásokkal, gyakran rövidítve) a finn változatból. Általában egy-két-három hír foglalkozik ezek közül nemzetközi politikával, azaz ide bekerülni már közel van a "címlapsztori" státuszhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: politika sajtó magyarország finnország demokrácia forint

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr663522515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása