HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Pontosítás

2012.01.13. 08:07 promontor

Olvasom, hogy "pontosításra szorul a nemdohányzók védelméről szóló törvény" és aggódni kezdek. Csak nehogy a hajdani Kádár vicc módjára pontosítsák a törvényt...

- Kádár elvtárs - kérdezi a riporter - milyennek a magyar-román kapcsolatok?

- Jók.

- De mégis, kedves Kádár elvtárs, a nézők kedvéért kifejtené ezt bővebben?

- Nem jók.

Mert ugye nagy a jajongás. A háttérben megy a nagy lobbizás és vannak kisérletek is ilyen-olyan lazítások becsempészérésre. Szóval egy ilyen mondat több mint aggasztó: könyörgöm, mit kell azon pontosítani, hogy tilos? Minél jobban "pontosítják", annál kevésbé lesz az.

Pedig kár lenne, mert lassan ott tartunk, hogy ez a törvény lesz a mostani kormány egyetlen tényleges eredménye. És ezt legalább az EU vagy az IMF se akarja visszavonatni...

7 komment

Címkék: politika magyarország dohányzás dörgedelem fogyasztóvédelem villámposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr323541513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OpenDog 2012.01.13. 14:01:40

Az utolsó pillanatban megengedték a kaszinókban a dohányzást. Gondolom Bástya et. barátai közül néhányan befektetettek magyar kaszinókba (Andy Vajna).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.13. 23:21:17

@OpenDog: Megengedték, de elszúrták:

index.hu/belfold/2012/01/04/rulett_kozben_sem_lehet_majd_cigizni/

A sztori amúgy jól jellemzi a törvényhozás minőségét és jót nevetnék rajta, ha egy banánköztársaságról szóló bulvárhírben olvasnám...

OpenDog 2012.01.13. 23:35:56

Haha. Ilyen ország nincs ...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.01.14. 12:06:50

Kocsmakultúrában jártas barátoktól azt hallom, nem magával a tiltással, hanem az alkalmazkodást megnehezítő, kiegészítő rendelkezésekkel van bajuk. Mondom ezt úgy, hogy nem mélyedtem el a kérdés részleteiben és magam nem dohányzom. Vállalatunknál megszüntették a kijelölt dohányzó helyiségeket, azóta a dohányos kollégák hosszú zarándokútra kénytelen indulni a falakon kívülre (nagy területről van szó).Őket sajnálom.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.01.14. 20:48:04

@promontor: hát, hogy állítólag Írországban és más nyugati országokban hosszabb felkészülési időt és/vagy több segítséget kaptak a kocsma előtti dohányzás feltételeinek megteremtésében. Akinek nincs kerthelyisége, annak az utcán kéne kialakítani dohányzó részt (viszont a saját bejáratától legalább 5 méterre), amit csak úgy szimplán nem tehet meg, mivel ez közterület foglalásnak minősülne. Ráadásul a belvárosi helyeknél állandó harc van a lakókkal, ami nyilván fokozódna, ha a vendégek egy része sörrel a kezében az utcán hesszelne.

Ebben a kérdésben én nem tudok és akarok igazságot tenni. Valamilyen szinten elfogadom, hogy ezekhez a helyekhez a dohányzás lehetősége hozzá tartozott. Másik oldalról meglehetősen zavart, ha sűrű füstben kellett töltenem egy estét, és másnap a ruhámnak olyan szaga volt, mintha hamutartó lenne. Az ideális megoldás talán a dohányzó és nemdohányzó részek korrekt kialakítása lett volna.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2012.01.14. 21:18:08

Hát, nem tudom, mennyiben igazak ezek az állítások és mennyiben legendák. Az szerintem nem cél és nem reális elvárás egy dohányzást visszaszorítani kivánó törvénytől, hogy segítse a kocsma előtti dohányzás feltételeinek kialakítását. Ami a felkészülést illeti, tavaly óta ismert a törvény és még most is átmenet van. Arról nem is beszélve, hogy a betiltás ismert európai trend, tehát olyan nagyon nem lephetett meg senkit.

Amúgy pedig szerintem ezt nem kell túlbonyolítani, az utcán lehet dohányozni, az öt méteres szabály a legtöbb helyen simán betartható. Az alapeset nyilván nem az, hogy söröskriglivel a kezében álljon ott a cigis kuncsaft, hanem az, hogy kiugrik öt percre, aztán visszamegy az asztalához. Pont úgy, mint a munkahelyén is.

Igazságot tenni én sem tudok, viszont a vékeményem határozottan tiltáspárti. Harminc éve a munkahelyekhez is hozzátartozott a dohányzás lehetősége és amikor ott betiltották, hasonló tiltakozás és hasonló érvek voltak ellene.

Ami a "dohányzó és nemdohányzó részek korrekt kialakítását" illeti, az elmúlt húsz évben erre sok törvényi kisérlet volt, nagyon szerény gyakorlati eredménnyel.
süti beállítások módosítása