HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Rejtett kincsek: Somogytúr, Kunffy Lajos Emlékmúzeum

2012.07.01. 08:15 promontor

Már egy ideje forgatom a fejemben, hogy olyan - főleg honi - uticélokról írjak, amelyek kiesnek az utazási fősodorból, ezért aztán kevesen és ritkán jutnak el ide, pedig egy látogatást megérnek. Nem felfedezetlen világcsodákról szólna ez a sorozat, legalábbis nem abban az értelemben, hogy turisták millióit lehetne idecsábítani velük. Olyan helyek ezek, amelyek egy vékonyabb bédekkerből simán kimaradnak, viszont ha az érdeklődő utazó beléjük botlik és rászánja az időt, nagyon kellemes emlékekkel távozhat.

Tulajdonképpen vannak már ilyen posztjaim, a Fűvészkert, a Gaja-szurdok vagy éppen külföldi példaként a jadrijai strand, szóval nincs szó valami forradalmi újításról, inkább csak egy kis önmarketingről: így próbálom feldobni az utóbbi időben kissé leülepedett - és némileg elsörösödött - blogomat. "Nahát, olvastad, Promontor új sorozatot indított!" - súgnak majd össze a törzsolvasók izgatottan, ugye... ;-)

Na mindegy, ha sorozat vagy rovat, hát legyen, vágjunk bele: kezdetnek egy ajánlat a Balaton déli partján nyaralók számára egy-egy hűvösebb napra (bár jönnének már, én nagyjából 28 fok felett leolvadok...). Somogytúr a régi 67-es úton található kellemes de mégiscsak tizenkettőegytucat kis falu, központjában egy kellemes de mégiscsak tizenkettőegytucat templommal, szóval semmi ok a megállásra. Illetve mégis, mi ez a szép fehérre meszelt kúria itt az út mellett? Hát a Kunffy Lajos Emlékmúzeum.

Aha. Ki a fene az a Kunffy Lajos? Maler, mondja a német nyelvű felirat, azaz festő. Na, nézzünk be.

Szóval Kunffy Lajos (1869-1962) - most már általam is - ismert festő volt, élt sokfelé, pl. Párizsban is évekig, ahol kiállításai is voltak. Ugyanakkor élete jelentős részét töltötte ebben a somogytúri kúriában, ahol egy műtermet is felépített és ahol a környékbeli paraszti élet sok eseményét örökítette meg festményein. Halála után a házat emlékmúzeummá alakították. A műteremben elsősorban a festményeit állították ki, a lakóházban pedig életrajzi relikviák, illetve egy nemesi kúria jellemző berendezése tekinthetőek meg.

Ez egy tisztességgel berendezett, de amúgy semmi különöset nem mutató helyiérdekű gyűjtemény lenne. Lenne, ha nem varázsolná emlékezetessé a  lelkes, elhivatott idegenvezető, aki körbevezetett minket.

Idegenvezetőnek mondom, de tulajdonképp egy mindenes, jegyszedő, képeslapárus, al- és főigazgató egyben. Talán a takarítást nem ő csinálja, de lényegében ez egy egyszemélyes múzeum. Viszont a lelkesedése magával ragadó. Egy büszke és tudós lokálpatrióta, aki mindent tud Kunffy Lajosról, mindent tud Somogytúrról és ezt a tudást lelkesen és élvezetesen osztja meg a látogatókkal. A műterem viszonylag nagyszámú gyűjteményét  egyenként mutatja be ismeri mindegyik történetét, kölönösen azokét, amelyek a korabeli helyi életet, azok szereplőit, eseményeit örökítik meg. Közben persze Kunffy életéről és családjáról is sokat megtudunk, pl. garibaldista apjáról, zongoraművész feleségéről, vagy azt, hogy ugyan a szocialista realizmus maximálisan távol állt tőle, a parasztság életét kiváncsian és rokonszenvvel bemutató műveit még a Rákosi rendszer is "elfogadta", így - bár földjeit több lépésben elvesztette - a házat és a műtermet megtarthatta és ott haláláig dolgozhatott.

Nagyjából egy órát tölthettünk a múzeumban, minden percét élveztem.

Végezetül álljon itt néhány fénykép:

2 komment

Címkék: somogytúr utazás magyarország múzeum rejtett kincsek Kunffy Lajos Kunffy Lajos Emlékmúzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr594611056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2012.07.03. 12:09:44

Nahát, Promontor új rovatot indított... ;-)
Az az első kép a honlapon...
Laza kis ősz a faszentos kis kúriában, sárguló levelekkel... De várom már, elegem van a hőségből...

Lombrágó 2012.10.07. 11:00:51

Na, a legközelebbi temetőlátogatáskor majd betérek ide is. Köszi az ajánlást.
süti beállítások módosítása