HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Főzdefeszt 4.

2012.09.17. 07:52 promontor

Pénteken munkahelyi események, hétvégén gyermekbetegségek. Emiatt két igen rövidre szabott Főzdefeszt-inspekció igen rövidre szabott összefoglalója következik:

Stari Ír Vörös:

Restancia az előző Főzdefesztről. Emlékeimhez képest csalódás. Pedig a kezdeti, vékony, de krémes hab igéretes indítás és tulajdonképp az összkép se rossz: kellemes, frissítő sör ez. Elvileg egy igen mérsékelten komlózott, gyümölcsös sör lenne. A mérsékelt komló stimmel, egyáltalán nem keserű. Találok benne itt-ott mustos, pirosszőlős ízeket is éppen. Mégis, a múltkori korty valahogy sokkal markánsabbnak maradt meg bennem. Ez meg OK, de mégis kicsit semmilyen. Persze bár minden magyar sör ennyire lenne semmilyen...

good.gifFreaky Wheaty Grabanc:

Régen ittam már Grabancot, így a mostani és az eredeti közti különbségről nem sokat tudok mondani. Ízre ez is IPA elsősorban, a Weihenstephaner élesztő nem alakította búzasörössé: markáns keserű, üde gyümölcsillatok és ízek. Kicsit visszafogottabb, mint amire emlékeztem, nincs benne annyi egymással bujócskát játszó íz, de aztán persze bőven lehet, hogy nem a sör más, hanem nekem kevésbé különleges már ez az egész IPAverzum.

good.gifSub-Náhradník IPA 11°:

IPÁra IPA, hát én se vagyok normális. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti tervem (már a nyári feszt óta) az alap világos és barna lágerek tanulmányozása lett volna, hát ehhez képest már a harmadik olyan sört iszom, ami megint csak felsőerjesztésű. Ennyit Promontor sörfegyelméről.

Amúgy persze nem bánom olyan nagyon, mert ez a cseh remek tényleg remek. Így utólag meg nem mondanám miért, de még a Grabancnál is jobbnak érzem, talán azért, mert úgy bír illatozó, keserű-gyümölcsös minta-IPA lenni, hogy közben van benne valami nehezen megfogható cseh ivósörös könnyedség is. A nap söre.

good.gifBlonder Barna:

Na, végre egy láger. Kellemes pörkölt-kenyeres illat, vastag, sűrű hab, határozott pörkölt malátás, csokis íz, sűrű bajoros test. Szóval remekül indít a Blonder Barna. Később kicsit enyhülnek az ízek, el-el tűnedezik az illat, átmegy magát jól itató egyszerű, friss barnasörbe. Jó kis darab, talán a Kissler anno nekem jobban ízlett, de ez se okoz csalódást. Ajánlott kategória..

Ogre Söre:

Hát nem is tudom.

Ez lenne ugye a magyar kisfőzdék válasza a csehek 12-es ivósöreire, illetve arra a nagyon is jogos kritikára, hogy nem elég sárgabarackos vagy marcipános sörkülönlegességekkel előrukkolni, csinálni kell rendes alapsöröket is.

Már csak azért is, mert az ízesített "csodák" esetén gyakran jogos a gyanú, hogy egy alapvetőn gyenge sört akarnak elrejteni a különlegesség álcája mögött. Nem mondom, hogy nincs jó magyar gyümölcsös sör, de azt erős túlzásnak - és egyben a magyar sörízlés éretlensége jelének - érzem, hogy a Főzdefeszt 68 féle kisüzemi söréből 18 (a kínálatnak több, mint a negyede!) gyümölcsös vagy legalábbis valami komlótól különböző ízesítőanyagot is tartalmaz.

Alapsörből is van persze pár fajta, ez egy rendesen megkomlózott pilzeni akar lenni. Egyszer már csináltak valami ilyesmit egy korábbi fesztre Fesztivál Pils néven, attól nem voltam nagyon elragadtatva. Sajnos nekem egyáltalán nem jött be a mostani sem, nem igazán találtam benne se a komlót, se a malátát. Olyan semleges, semmilyen valami volt. Csúszott éppen, de hiányzott belőle bármiféle magát itató íz vagy üdeség.

Nem akarom túlragozni azonban a kritikát, ugyanis valószínűleg a sorrend miatt esélye se volt Ogre sörének. Ötödiknek ittam, két ízbomba IPA és egy markáns barna után. Igazából nem sokon múlt, hogy erről a végéről kezdjem a fesztet, de aztán a Stari Vörös miatt végül a Kálvin tér felöl indult az offenzíva, így Ogre Söre a végére maradt. Sorrendben és - egyelőre - értékítéletben is.

Egyelőre, mert amúgy beszereztem a palackos verziót is, azzal csinálok majd egy újabb próbát. Hátha ezzel kezdve többet mutat.

Apróságok, kritikusan:

  • Kiváncsi vagyok, eljut-e valahova az ország oda, hogy ha egy  sörfesztivál hivatalosan 12 órakor kezdődik, akkor másfél órával később már mindegyik pavilon mindegyik csapjánál kapható sör.. A Főzdefeszt ettől még távol van, becslésem szerint max. a sörök fele volt elérhető ekkor.
  • Bár arról is volt szó, hogy mindenütt lesz 2 decis kostolóadag, erről nem mindegyik résztvevő értesült, a Stari pl. biztosan nem... :-(
  • Az infláció helyenként elég tempós léptekkel halad, péntek kora délután még 800 fabatkáért vettem Mérges Fenevadat, szombatra ez már egy ezrest kóstált.

A zsákmány, reménykedve:

Fozdefeszt4_2012_09_15___001c__478x382.jpgA zseniális Kandúr emblémát nézegetve már majdnem mondom kishitű magyarként, hogy micsoda távolságban kullogunk a csehek mögött cimkedesign tekintetében (is), de aztán rájövök, hogy a Grabanc azért nincs olyan nagyon lemaradva...

Szólj hozzá!

Címkék: budapest sör ipa stari blonder cseh sör főzdefeszt békésszentandrási sörfőzde grabanc ipa kocour sörfőzde Ogre söre sörzsákmány

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr204779270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása