HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

A szlovákok meglépték. De mit is?

2013.01.05. 08:32 promontor

Eredetileg nem ezt szántam évkezdő posztnak, de a magyar sajtó megint kutyulja a dolgokat, én meg bosszankodom rajta: olvasom ugyanis a Zindexen, hogy a szlovákok meglépték, amit nekünk is kéne, nevezetesen megszüntetni az egykulcsos adórendszert.

Merthogy Robert Fico megszüntette. És ugye - ha máshonnan nem, a Dotoho blogról - tudjuk, hogy amihez az aranykezű szlovákok mostanában nyúlnak, azt úgy kell csinálni, hisz Szlovákia fellendül, míg mi lemaradunk. Nosza, idézi is a cikk Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértőt (korábbi APEH főmuftit), hogy nekünk is valami ilyesmit kellene csinálni: megszüntetni a lineáris adórendszert és egy a nyugatihoz hasonló, "mérsékelten progresszív" adórendszert bevezetni helyette.

Aha. Ez egy régi kritka, közgaszdászok és az ellenzéki politikusok részéről, nevezetesen, hogy az egykulcsos szja nem jó, társadalmilag igazságtalan és közgazdaságilag se váltja be a hozzá fűzött reményeket. És lám, a szlovákok is megszüntetik.

Namármost, ez a poszt nem arról fog szólni, hogy kinek van igaza itthon az egykulcsos szja kérdésével kapcsolatban, hanem arról, hogyan sikerült a magyar sajtónak ezzel kapcsolatban egy szlovákiai hírt teljesen félreértelmezni... Ugyanis a cikk olvastán nekem eszembe jut egy korábbi hír, amikor még csak tervezgették az atyafiak (illetve elsősorban Fico) az egykulcsos szja megszüntetését, és kezdem gyanítani, hogy itt vagy egy csúsztatásról, vagy egy trehány újságcikkről van szó, ami megint keveri a dolgokat.

Mert az egy dolog, amit pl. Vámosi és a hazai ellenzék mond, az meg egy másik, amit a szlovákok csinálnak.

A szlovák szja ugyan valóban nem egykulcsos többé formailag, de hogy a progresszivitása megfelel-e annak, amit a az itthoni ellenzők elvárnak, azt kétlem. Az index rövid ismertető cikke szerint ugyanis szlovák szja adókulcs továbbra is 19% egészen havi 3310 euro bruttó jövedelemig. Felette pedig 25 %.

Most a dolognak azt a részét hagyjuk, hogy a szöveg szerint 3310 euro felett a teljes összeg a magasabb kulccsal adózik, ami akkora adózási baki, hogy szerintem Vámosi Nagy Szabolcsnak égnek állna tőle a haja, hiszen így aki mondjuk 3300 bruttót kap, az több nettóhoz jut, mint aki 3400 bruttót. Emiatt nem lepne meg, ha ez félrefordítás lenne, de persze ki tudja, Ficotól kinézem ezt a színvonalat.

Ami sokkal fontosabb: az intézkedés hatása elenyésző. 3310 euro ugyanis még 280 forintos árfolyamon számolva is havi 926 ezer forint. Ami a minden csodavirágzása ellenére is alapvetően a magyarországihoz hasonló jövedelmi viszonyokkal rendelkező Szlovákiában se mindennapos jövedelem, Valahol azt olvastam (ezt a cikket már nem tudtam megtalálni), hogy Fico szerint ez a szlovák adózók 1 %-át érinti. Azaz a szlovák szja az adózóok 99 %-a számára egykulcsos marad.

De akkor mi értelme az egésznek? Gazdaságilag nem sok. Politikailag nyilván több: ha ideveszem azt is, hogy a hír szerint a szlovák közjogi méltóságok, nevezetesen a "parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő" 5% többletadót is fizetnek majd, (akkor is, ha 3310 euro alatt lesz a bruttó jövedelmük) akkor jól látszik, hogy itt szimplán egy populista politikus "fizessenek a gazdagok meg a politikusok" elv alapján hozott népszerűséghajhász döntéséről van csak szó.

De akkor miért idézi az index Sidó H. Zoltánt, a pozsonyi Új Szó főszerkesztő-helyettesét, miszerint "az egykulcsos adórendszer szlovákiai megszüntetésének fő oka, hogy Robert Fico kormánya szeretné 3 százalék alá szorítani az államháztartási hiányt" és hogy "a szlovák kormány már jövőre jelentős - a GDP több mint fél százalékát kitevő - többletbevételt remél az intézkedéstől."

Hát azért, mert az adócsomagban nem csak ez a 3310 euros szja intézkedés van. Pl. megnövelték a "a jogi személyek jövedelemadójának" mértékét is, 19-ről 23 %-ra. Az idézőjelbe tett kifejezés magyar terminológia szerint pedig a társasági adó. Na, ez az intézkedés az, ami szlovák szemmel nézve igazából megszünteti az egykulcsos adót, annak ugyanis ott az volt a lényege, hogy a három fő adófajta (szja, társasági, áfa) mind 19% volt. Ráadásul ez az az intézkedés (meg pár másik, pl. a költségelszámolások és egyes kedvezmények szigorítása) az, ami a fent említett fél százaléknyi GDP-t tényleg behozza a szlovák államkasszába. És gyanítom, hogy a szlovák ellenzék elsősorban a erre az emelésre mondta, hogy "csökkenti az ország versenyképességét", hiszen nyílván attól tartanak, ez a viszonylag jelentős emelés elriaszt majd egyes vállalatokat, akik majd máshol ruháznak be.

Szóval sikerült egy egyébként érdekes hírt megint teljesen összekutyulni: igen, megszűnt a szlovák egykulcsos rendszer, de a lényeg nem az szja, hanem a társasági adó emelése, ami köszönő viszonyban sincs azzal a "tanulsággal", amit a cikk sugall.

Ez kb. a jereváni rádió szintje: a hír igaz, csak nem osztogatnak, hanem fosztogatnak...

3 komment

Címkék: politika sajtó magyarország szlovákia adó szja fico egykulcsos

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr824998529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.01.06. 09:16:44

Azért én próbálok a "lényeghez" hozzászólni...
Vagyis szerintem ez már majdnem a jó progresszív (személyi jövedelem-) adórendszer...
Mi már mindkét rosszat láttuk...
Volt már olyan, hogy olyan alacsonyan lettek meghúzva a sávhatárok, hogy az is agyonadóztatandó "kőgazdagnak" érezhette magát, aki többet keresett a minimálbérnél, meg azt is, hogy az "észnélküli" lineáristól nem pörög fel a gazdaság.
Véleményem szerint ott kell meghúzni a második adósáv határát, ahol már túl vagyunk az éhenhaláson, a tisztes polgári létformán, illetve a megtakarításon, mindezt perturbálva a nevelt gyerekek számával... És ugye az sem mindegy, hogy az adón kívül milyen egyéb sarcokat kell a dolgozó után befizetni...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.06. 10:37:11

@jacint70: Gondoltam, hogy belevegyem-e a posztba a hazai helyzettel kapcsolatos véleményemet, de az túl szerteágazó lett volna és nem volt rá időm.

Annyit mindenesetre ellenőriztem, hogy 2009-ben két adókulcsunk volt, 18 és 36. A 36% már 1,9 millió forintos éves jövedelemtől belépett, ez lényegében azt jelentette, hogy egy magyar átlagjövedelem (akkor is kb. 200 ezer havonta) már belecsúszott a felső adósávba. Hát én ezt a rendszert nagyon nem szeretném viszontlátni.

2010-ben volt lényeges enyhítés, a kulcsok csökkentek (17 és 32), a felső kulcs határa évi 5 millió lett, ez elég jelentős enyhítés volt. (Sőt, elvileg beigérték, hogy 2011-től már 15 milliónál lesz, ez ugye lényegében egyenlő lett volna a mostani szlovák rendszerrel, csak persze az igéret erejét icipicit aláásta, hogy mindenki tudta, az a kormány nem éri meg 2011-et...)

Ha igazságos adóremdszerről beszélünk, akkor sajna nehéz dolgunk van, mert aki minimálbérből tengődik, annak hiába mondja mondja valaki 300 ezer bruttóval, hogy őt is agyonverte anyagilag a második adókulcs és ő különben se gazdag...

A kérdést bonyolítja, hogy Magyarországon az szja nem képes kezelni a minimálbérre bejelentett, de amúgy annál sokkal többet kereső nem kis réteget, ami azt jelenti, hogy az adórendszer igazságossága mindenképpen kétséges lesz.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.01.08. 06:52:48

Hááát szerintem az szja önmagában nem képes kezelni a csalást...
Ahhoz két dolog kell:
1. Elviselhető mértékű közterhek
2. Szigorú, hatékony ellenőrzés, aminek a csalások felderítése és nem a bírságolás a célja.
süti beállítások módosítása