HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kritikai megjegyzések egy sörkuponakcióról

2013.09.25. 16:50 promontor

(Figyelem, a poszt szövege frissült....)

Promontor két kedvenc témáját kombinálja az alábbi villámposzt: a sört és a kekeckedést.

Történt, hogy Jácint egy lehetséges jövőbeli bloggertalálkozónk kapcsán megemlítette, hogy látott a Kuponvilágon egy sörkupon hirdetést az Kopaszi Gáton szerveződő budapesti Októberfestre, nézzem meg, hogy szerintem megfelelne-e nekünk. Megnéztem:

(Igen, déjà vu poszt következik, először nem is akartam foglalkozni a témával, de aztán a 2.0-ás hirdetésváltozat meggyőzőtt. Ez az eset magasabb homárfaktorú, mint amikért a PremiumPivo-t és a BónuszBrigádot ekéztem, úgy fair, ha a KuponVilág & Co is megkapja a kitüntetett figyelmet...)

kuponOktoberfest_v1__478x593.jpg

  • Az Oktoberfest Budapest 2013. október 11-12-13. (péntek-szombat-vasárnap) kerül megrendezésre a Kopaszi Gáton
  • Az ajánlat:
  • 10 korsó (0,4L) sör + 1 db üveg korsó (0,4L), melyet emlékként hazavihetünk!
  • Világos, barna vagy szüretlen söröket kóstolhatunk tetszőlegesen. A kupont "sör füzetre" váltják be, amely 10 db perforált sörkupont fog tartalmazni. Ezeket kell átadnunk a sörcsapolóknak.
  • A 10 korsó sört akár 10-en, barátainkkal közösen is elfogyaszthatjuk, viszont csak 1 db üveg korsó jár 1 db kupon mellé
  • A programok:
  • Hazai kézműves és nemzetközi sörök
  • Termelői és kézműves piac
  • Színpad, ahol sváb, bajor, fesztiválhoz illő zene fog szólni
  • Magyar és bajor specialitások
  • stb.

Fontos tudnivalók

  • Előzetes beváltás szükséges! Nevünket és kuponkódunkat az alábbi e-mail címre kell elküldenünk: info@gastrofestival.eu
  • A sörfüzetet a fesztiválon, a Kupon Világos sörstandnál tudjuk átvenni a kinyomtatott kuponunkért cserébe
  • Az üvegkorsónkat egy bontatlan sörfüzet bemutatásával kapjuk meg

Jól hangzik, nem? 10 korsó sör, 400 forint darabja tetszőlegesen kiválasztva a "hazai kézműves és nemzetközi sörök" széles választékából... Vagy nem?

Olvassuk csak figyelmesen: "Világos, barna vagy szüretlen söröket kóstolhatunk tetszőlegesen." Ezek a megnevezések sörtípusokat jelölnek, de azért léteznek olyan sörök, amelyek nem férnek bele ezekbe a kategóriákba, pl. félbarna, vörös, illetve ha már itt tartunk, elkezdek morfondírozni azon, hogy mennyiben világos egy IPA vagy egy belga kolostori sör. Éppenséggel lehetnek világosak, de gyanítom, hogy ezeket a specialitásokat a forgalmazóik nem szívesen adnák 400 forintért.

Átolvasom mégegyszer a szöveget és egyre gyanúsabb, hogy itt a kupon beválthatósága korlátozott lesz, csak ezt a tényt a hirdető el akarja kenni. Akkor viszont rá kell kérdezni, hogy ténylegesen hányféle sörre váltható be a csodakupon!

Rákérdezni a Kuponvilág oldalán nem lehet, de ott a link az Oktoberfest Budapest Official facebook oldalára, majd ott. Sőt, rá se kell kérdezni, mások már megtették (kiemelés tőlem):

- Egy gyors kérdés egy tudatlantól: minden sör egy kupon lesz?

- ...A kuponokat a Kuponvilág standjánál lehet beváltani kiváló hazai kézműves sörökre!3 fajta sör lesz itt kostólható, egy kézműves világos, szüretlen, és barna! Akik szélesebb választékra vágynak, azok teljes áron kóstolhatnak meg több, mint 100 fajta hazai és nemzetközi sörcsodát kiállítóink standjainál. Tehát a Kuponvilág 3 akciós sört kínál, ráadásul egy ajándék korsóval. Ideális szerintünk a csomag olyanoknak, akik jobb áron többet akarnak inni, szeretnének egy ajándékot magukkal hazavinni, vagy nagyobb társaságoknak is. Kérem jelezzék , írják meg nekünk üzenetben, hogy mi volt félreérthető az ajánlatban, és ezt azonnal továbbítjuk partnerünknek, a Kuponvilágnak! Várjuk Önöket sok szeretettel a Fesztiválon! Üdvözlettel: Az Oktoberfest Budapest Csapata!

Aha. Szóval ez egy tipikus példája a mesteri módon megfogalmazott félrevezető reklámnak. Minden mondata igaz, lehetetlen belekötni, de van kétfajta értelmezése. Az egyik, amit sugall, hogy sokan megvegyék, de nem igaz. A másik amit elrejteni próbál, mert  így már egyáltalán nem olyan kedvező a leányzó fekvése. De ha valaki rákérdez, netán reklamál, akkor hirtelen kiderül, hogy az utóbbi a helyes értelmezés, a másik az csak valami félreértés vagy figyelmetlen olvasás következménye lehet.

Az Oktoberfest Budapest egyébként olyan nagyon nem sietett továbbítani a kifogásokat a Kuponvilághoz, de miután újabb kritikai megjegyzéseket kaptak, ezt végül megtették. Így kedd délelőtt a megjelent a hírdetés 2.0 változata is (pirossal a változások):

  • Az Oktoberfest Budapest 2013. október 11-12-13. (péntek-szombat-vasárnap) kerül megrendezésre a Kopaszi Gáton
  • A kuponos vásárlóknak külön sört is főzetnek. A nedűk a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének egyik kiváló tagjánál, a Fenyves Sörházban, Zsombón készülnek frissen, a fesztiválra, tartósítószerek nélkül. 3 típusú sör lesz itt kostólható: Két világos, Haefen, szűrt és szűretlen lager típusú sör, és egy vörös, ír típusú sör
  • Az ajánlat:
  • 10 korsó (0,4L) sör + 1 db üveg korsó (0,4L), melyet emlékként hazavihetünk!
  • Világos, barna vagy szüretlen söröket kóstolhatunk tetszőlegesen. A kupont "sör füzetre" váltják be, amely 10 db perforált sörkupont fog tartalmazni. Ezeket kell átadnunk a sörcsapolóknak.
  • A 10 korsó sört akár 10-en, barátainkkal közösen is elfogyaszthatjuk, viszont csak 1 db üveg korsó jár 1 db kupon mellé
  • A programok:
  • Hazai kézműves és nemzetközi sörök
  • Termelői és kézműves piac
  • Színpad, ahol sváb, bajor, fesztiválhoz illő zene fog szólni
  • Magyar és bajor specialitások
  • stb.
...

"Kijavították", de persze ettől semmi nem lett jobb, sőt. Az első hozzáadott mondat rögtön ez: "A kuponos vásárlóknak külön sört is főzetnek." A csalijelentés itt is megvan, hiszen az "is" szócska azt sugallja, hogy a kuponosok a többi sör mellett választhatják a külön nekik főzőtt három sört is. Kár, hogy ez a szervezők által elmondottak alapján egyáltalán nem így van. Láthatólag a cél továbbra is a csábító hirdetésszöveg fenntartása. Még akkor is, ha ez így átverés.

A facebookon egyébként valaki beidézett egy Sörbúvár posztot amely szerint ezek a sörök Zsombón 170 illetve 200 forintos áron csapolódnak: azaz - így a burkolt kritika - nem olyan nagy durranás ezeket 400 forintért adni. Ezzel a kritikával nem értek egyet, szerintem nem jogos egy dél-alföldi kis falu árait összevetni egy pesti sörfesztivállal. Az más kérdés, mennyire hihető az oktoberfestesek azon válasza, miszerint a Fenyvesnek nem ugyanazokat a söreit hozzák Pestre, mint amit Zsombón csapolnak...

Ha már szóba kerültek, a Fenyves Sörház söreit amúgy nem kóstoltam még, de valószínűleg hozzák a magyar kisüzemi főzdék korrekt átlagát: egyszer voltak Főzdefeszten, a reklámban ír vörösnek nevezett (valójában valószínűleg egy félbarna lager lehet) sörükről pedig olvastam dicséretet. Szóval csodát nem kell várni tőlük, de valószínűleg jobban járnak ezekkel a kuponosok, mintha mondjuk az Oktoberfesten szintén jelenlévő ER-PÉ Serfőző Bt. - hm, hogy is mondjam finoman - vegyes fogadtatású söreit kapnák...

Hogy miért jó az ilyen átverős reklám, nem értem. Sosem értettem, szerintem ez hosszútávon inkább visszaüt.

Aki - hozzám hasonlóan - figyelmesen olvassa a hirdetést és rájön-rákérdez a trükkre, abban is az marad meg, hogy "át akartak vágni". Aki nem olvassa elég figyelmesen és netán abban a hitben vásárol, hogy sokféle sört kaphat a kuponjaiért (kiváncsi vagyok, az eddigi 400+ vásárlóból hányan ilyenek) az a helyszínen fog rájönni az átverésre és valószínűleg még mérgesebb lesz.

Hogy is mondja a szlogen? München messze van. Nemcsak földrajzilag, hanem színvonalban is...

Rendkívüli Sajtóközlemény

Kiadva 2013. szeptember 26. du. 6-kor:

Örömmel tudatjuk, hogy megjelent a hirdetés 3.0-ás változata is.

A PromontorBlog Homárügyi Főosztályának Sörkupon Albizottsága megvizsgálta az új szövegváltozatot és örömmel tapasztalta, hogy annak Félreinformálási Együtthatója a riasztási köszöbérték alá sülyedt, azaz a szöveg jelenlegi formájában megfelel a PBH-65-0001 szabvány vevőtájékoztatási előírásainak.

Az új változat alábbi kulcsmondatainak sikerült elérni ezt a világraszóló sikert::

  • A kuponos vásárlóknak külön sört is főzetnek.
  • A sörfüzetet kizárólag a központi Kupon Világos standnál lehet sörre váltani!

Örömteli, hogy a hirdetés 24 órával a lejárta előtt végre korrektül tájékoztatja a potenciális vásárlókat.

4 komment

Címkék: budapest sör homár fogyasztóvédelem kopaszi gát kuponvilág Oktoberfest Budapest sörfüzet

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr95532056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2013.09.25. 17:59:30

Ja, Októberfeszt meg évente egyszer... Jövőre mindenki elfelejti a dolgot...
Meg lehet, hogy kikéri máshol a sörét, adja a kupont, kiröhögik, de ha kikérte, akkor már kifizeti.
Ez is egy stratégia, lehet, hogy az "egyszeri" vevő egyszeri lehúzása több bevételt hoz, mintha nagy erőkkel próbálná megtartani...
Amúgy meg az idei Ízek Utcáján vettem valami csatos üveges narancsos-gyömbéres csodát, se narancsos, se gyömbéres íze nem volt, csak valamilyen semmilyen...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.09.25. 18:50:07

@jacint70: Évente egyszer, vagy éppen egyszer se, ha megbukik. Én pl. már telítve vagyok sörfesztiválokkal és megválogatom, melyikre megyek el. A Budavárira pl. azért nem megyek, mert nem rokonszenves.
Persze az Oktoberfest remek brand, a Kopaszi gát felkapott hely, szóval egy gikszer nem fogja megbuktatni. De ha másban is ilyenek, akkor azért sikerülhet.

Gondolom ezt ittad: www.kezmuvessorok.hu/sorapunarancsosmezesgyombersore.php
Nálam tipikus "egyszer kóstoljuk" sör volt. Mondjuk nem vagyok nagy híve az ízesített söröknek...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.10.09. 07:36:04

Régebben én is vadásztam a ritka sörökre, de az utóbbi időben beálltam a 10-12 "kedvencre" egy elég tisztességes mintavétel után, így a sörfesztiválok (müa.pohár, tömeg, pimasz árak, stb.) már nem hoznak izgalomba. A kisipari sörök meg még annyira sem. Főleg ha 1200 ért (mint a Főzdefeszten) mérnek pocsék söröket.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.10.12. 10:24:11

@Árpa Jankó: Nálam is vannak "állócsillagok", de azért a vadászattal sem álltam le.

Az más kérdés, hogy ennek nálam is egyre kevésbé terepe a "sörfesztivál", már csak azért sem, mert mind az import, mind a hazai választékot elég jól ismerem már és ezeken a fesztiválokon nagyjából ugyanazok a főzdék és forgalmazók vannak jelen.

Igazából nálam két kihagyhatatlan fesztivál van, a főzdefeszt és a cseh sörfesztivál, Egyik se tökéletes, de azért jó sörök mindig vannak, ezeken ráadásul már azt is kiismertem, hogy lehet elkerülni a tömeget.

Az Oktoberfest meg kimarad: nem volt különösebben rokonszenves az egész és gyanítom, hogy elég nagy tömeg lesz (a Kopaszi Gát sörfeszt nélkül is tele van hétvégente). Viszont a kollégáim mennek, majd beszámolnak, aztán ha nagyon odavannak érte, legfeljebb jövöre teszek majd náluk egy próbát.
süti beállítások módosítása