HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Négy évszak: Tél

2013.10.20. 08:59 promontor

Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), illetve közülük is elsősorban is a Főzdefeszt aprópóján elsütni. Végülis a Főzdefeszt a magyar "sörforradalomról" szól, hát nézzük meg, hogy áll a nemzetközi sörforradalom ügye a világ más tájain.

Következzék tehát egy utibeszámoló sorozat tavalyi utazásaim alapján: "Négy Évszak" a világ és a sörök körül,

Illetve ma a záró tétel, a korábbiakhoz tessék klikkelni: Tavasz, Nyár, Ősz

Tél

Na jó, nem is tél, november volt ez, de az már majdnem tél és különben is ha négy évszak akkor kell tél, nincs mese. Szóval novemberben, amit ezennel tiszteletbeli téli hónapnak nevezünk ki, Brüsszelbe vetett az európai együttműködés szele. Márpedig Belgium sörös Kánaán, ugye.

Kánaánnak Kánaán, de ha Promontornak regeltől estig dolgoznia kell, akkor azért annyira nem az. Kocsmázásról pl. szó se volt, esténként a hotelszobában készültem másnapi megbeszélésekre, prezentációkra, demókra. Szóval pl. a stockholmihoz hasonló kocsmafelderítésekre se időm, se energiám nem volt.

Azért persze nem akarom agyonsajnáltatni magam, hazafele menet mindig beugrottam egy közértbe és beszereztem egy üveg sört, elalvás előtti kóstolás céljából. Ezek általában a jól ismert trappista vonalon mozogtak, megvolt az elengedhetetlen Westmalle Dubbel és a Rochefort 8.

Egy sör lógott ki ebből a sorból, nevezetesen a Duvel Triple Hop. Ez két szempontból is érdekes darab volt. Egyrészt a belga sörök inkább édeskések, ez viszont a határozott komlózás okán kesernyésebb (Na jó, ezaz "édeskésebb" minősítés nyilván túl általános, de én eddig szinte mindig gyengén komlózott darabokba szaladtam bele, pedig pl  a trappista söröket nagyjából már végigkóstoltam, és rajtuk kívül is jó pár belga főzetet...)  Másrészt a Duvel kitalálta, hogy az általábában két fajta komlóval főzőtt alapsöre mellé hozzátesz egy harmadikat, ráadásul ez a harmadik minden évben más lesz. Azaz évjáratosították a sört.

A 2012-es "évjárat" extra komlója a Citra volt. ami - amerikai fajta lévén - markáns keserúséget és mellette gyümölcsös ízeket (főleg citrusokat és egyéb trópusi) gyümölcsöket igért. Szóval valamiféle belga jellegű IPÁra számítottam. Ehhez képest a sör, a pezsgő és a száraz fehérbor fura keverékét kaptam. Leginkább ahhoz a japán söröz hasonlított, ami előre almabornak gondoltam, de ez minden furasága ellenére sokkal érdekesebb volt. Sosem lesz a kedvenc söröm (pl. túl szénsavas) , de nagyon egyedi darab, amit mindenképp érdemes megkóstolni. Illetve érdemes lett volna, mert persze idén már más komlót tesznek bele. Kár, hogy ez nem olyan, mint nálunk az Év Tortája, amit - legalábbis néhány cukrásznál - visszamenőleg is a kínálatban tartanak.

Viszont ezek után elképzelhető, hogy az ideit is megkóstolom, szóval a marketingfogás bejött.

Az utolsó este azért végül lett kis kocsmázás is, a megbeszélések sikeres lezárását megünnepeltük azokkal a szerencsés kollégákkal, akiknek másnap reggelre szólt a repülőjegyük. Zöldfülű turistaként persze hol máshol kötöttünk volna ki, mint a Grand Place-on, a Roy d'Espagne (azaz a Spanyol Királyhoz címzett) fogadóban. Ennek megfelelően kicsit drága volt, de egy alkalommal belefért és egyébként jó hely, tetszett a berendezés és a hangulata is.

Idén azért megpróbálok majd kocsmailag is előre felkészülni.

Addig is egy kép, épp csak mutatóba:

Sor16_013__2012-11-08-461__478x269.jpg(Klikkide a teljes albumhoz!).

Szólj hozzá!

Címkék: sör utazás tél söröző brüsszel 2012 belgium sörteszt négy évszak sörfőzde roy despagne sörutazás

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr615338151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása