HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Mozinapló 2013/3

2014.02.16. 08:15 promontor

Na ilyen az, amikor az emberfia kezd szenilissé válni. Elfelejt belevenni filmeket a féléves jelentésbe. Aztán meg lehet utólag pótolni. 

good.gifBlue Jasmine (mikoris?): Azt nem tudom, miért lenne ez vígjáték, szerintem egy elég lehangoló történet egy depressziós, szétesett nőről, aki a film végére még jobban szétesik. Vagy talán nem is, a szétesés már az elején totális, csak a maradék látszatok hullanak teljesen szét körülötte a film során, hogy a végére végképp ne maradjon semmi remény.. Közben szembesül két világ, Blue Jasmine (Cate Blanchett) előkelő, gazdag, kifinomult, ízléses világa és Ginger (Sally Hawkins itt is remek, nemcsak a Hajrá Boldogságban volt az, mondjuk kb. ugyanazt a zsánert adja itt is) együgyű, szegényes világa. Persze Woody Allen hűen önmagához jól megfricskázza az előbbit, sajna a kifinomult gazdag világ egyben hazug, képmutató és csaló is. Csalják az asszonyt, csalják az adót, átverik a szegény rokont. Az együgyű, szegény rokon meg azért valahogy mégis jobban elvan, talpra esik.

De kap némi fricskát az "amerikai álom", az örök újrakezdés mítosza is. Hány filmben láttuk már a "hogyan kezdünk tiszta lappal új életet a keleti/nyugati parton, a prérin, a hegyekben, a kisvárosban, a nagyvárosban, bárhol", mert hiszen mi amerikaiak vagyunk a nagy újrakezdők. Na, hát ezt csinálja Blue Jasmine is, újrakezd, átrepül New Yorkból San Franciscoba. Keres állást, munkába áll, fog ez menni. De nem, mert Blue Jasminenak semmi se jó, totális önsorsrontó üzemmódban képtelen felismerni, hogy nincs sok választása már. Így aztán végigfanyalogja a kinálkozó lehetőségeket és elmar magától mindenkit, aki segíteni akar. Keresi a régi csillogást, de ahhoz meg túl idegbajos és erre előbb utóbb mindenki rájön.

Amúgy a kritikákat böngészve kénytelen voltam megállapítani, hogy irodalmi ismereteim hagynak maguk után kivánnivalót: mint kiderült, a történet Tenessee Williams darabjának,  A Vágy Villamosának egyfajta parafrázisa. Nos, úgy látszik, nem ártana többet színházba járni. Ámbár, mint az idézett kritika bizonyítja, a mélyebb irodalmi műveltség nem garancia arra, hogy az illető képes is felfogni, amit lát, nevezetesen azt, hogy  Woody Allen filmjének értékéből semmit nem von le az, hogy az eredeti  történet hangsúlyait átheyezi.

bad.gifVégjáték (Ender's Game) (mikoris?): Újabb sci-fi, mert ugye ez promontor kedvenc műfaja. A regényt nem olvastam, azt mondják, hogy jó darab. Az biztos, hogy üzletileg sikeres volt, mert sorozat lett belőle. És most film. Ami remélhetőleg nem lesz túl sikeres, mert akkor talán lemondanak a folytatásról. Egy ilyen gyenge, vérszegény, sekélyes filmből, aminek komolyságában még a színészek se hittek, elég egy is. Ben Kingsley és Harrison Ford neve ne tévesszen meg senkit, ők se fognak dicsekedni ezzel a szerepükkel.

 

 

2 komment

Címkék: film mozi woody allen 2013 mozinapló blue jasmine

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr745784335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bela Vízy 2014.02.18. 17:12:28

"Black comedy" lenne a mufaj. Csak nem igen van ra magyar megfelelo. Mindenki a "fekete humorra" gondol, de ez nem Adams Family vagy Young Frankenstein. Minden ami komoly dologbol viccet probal csinalni.

Javaslataim az Oscar elott (2 het!):

12 years a slave
Wolfe of Wall St

Esetleg:

Dallas buyers club
Nebraska

vagy

Saving Mr. Banks
(konnyebb mufaj)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.02.19. 19:07:32

Na ja, a címeket is inkább ferdítik errefelé fordítás helyett, nem meglepő, hogy a műfajokat se találják el.

Az ajánlatokat köszi, mondjuk ötből eddig csak három jutott el ide a gyarmatokra, de szerintem az Oscarig annyira se lesz időm.
süti beállítások módosítása