HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Rejtett kincsek - Budaörsi Repülőtér

2016.01.11. 08:44 promontor

Szülinapomra kaptam ajándékba egy sétarépülés utalványt.

A megbeszélt időpontban megjelentem a Budaörsi Repülőtéren, ahol kiderült, hogy egy váratlan szervíz miatt késésben vannak, így még az előző kuncsaftot se reptették meg.Választhattunk, hogy elfogadjuk a csúszást vagy máskorra kérünk időpontot. Elfogadtuk a csúszást, mondván addig körülnézünk a reptéren. Erről a körülnézésről szól ez a poszt.

A Budaörsi Reptér nevével ellentétben egyébként nem Budaörs része, Budapest XI. kerületéhez tartozik. Persze a panorámát a szomszédos Budaörs dominálja, a bevásárlóközpontok fehér kockaépületei, mögöttük a dombokra kapaszkodó település, templomtorony, kápolna, meg persze a hol erdős, hol kopár, sziklás dombsor. Szép, tulajdonképp.

budaorsirepterpano_478x84.jpg

Maga a reptér nem egy óriási létesítmény, van egy füves kifutópálya, egy hangár és egy kerek fehér épület.

A hangár környékén a szabadban áll néhány repülőgép amolyan kiállítási tárgyként, ezekkel kezdtük. Volt itt helikopter, mindenféle kisrepülőgép (szárny alul, szárny felül, légcsavar az orron, légcsavar a szárnyon), vitorlázógép, motoros sárkányrepülő, sőt még egy lepukkant vadászgép is. Ezek persze a legutolsó kivételével nem igazi "kiállítási tárgyak", a legtöbb láthatólag használatban van.

budaorsirepterli2_478x359.jpg

A legérdekesebb és legnagyobb darab egy szépen felújított Li-2 típusú utaszállító gép volt, rajta egy régies Malév felirattal. Erről csak utólag derítettük ki, hogy ez is használatban van, sétarepülésekre be lehet fizetni és a története is kifejezetten érdekes.

A hangár az hangár, mi lehet rajta érdekes, egy nagy hodály, hogy ne rozsdásodjanak a gépek, ha esik az eső, ugyebár. Hát, tulajdonképp igaz. A budaörsi hangár egy szép Kossuth címert tud felmutatni építészetileg, ettől azért az obligát fényképen kívül nem nagyon estünk hasra. Persze a tartalom izgalmasabb lett volna, de egy "tilos a belépés" felirat elriasztott minket az alaposabb inspekcótól. Azért belestünk és láttunk sokféle gépet, azért láthatólag van itt repülősélet.

budaorsirepterhangar_478x229.jpg

A végére maradt a már említett fehér épület. Ami tulajdonképp nem is teljesen fehér, az alsó szint sárga, a felső fehér, a középső meg meghatározhatatlan, hulló (ázott?) vakolat, sárga és fehér foltok keveréke. Amúgy ez egy tipikus 30-as évekbeli modern épület (később kiderítjük, hogy Borbíró Virgil és Králik László tervei alapján, 1936-1937-ben épült), amiből elég sok van és amik az építészetileg laikus közönség szívét nem különösebben dobogtatják meg. Általában  az enyémet se, de konkrétan ez a kör alaprajzú, teraszos épület egész pofás lenne még mai formájában is. A források szerint egyébként eredetileg kifejezetten elegáns és kecses volt, a későbbi átalakítások sokat rontottak rajta. Valami azért megmaradt ebből, pl. a tetején az a kis fülke (az irányítótorony) szerintem telitalálat.

budaorsirepterepulet_478x302.jpg

Bár elvileg "a nagyközönség számára nem nyitott", azért be lehetett surranni. Belül van egy pofás váróterem, amit egész szépen kifestettek nemrég. Viszont a falon körben található festmények, (pontosabban fotomontázsok) igen ramaty állapotban vannak, ami elég sajnálatos, mert amúgy szépek lehettek valaha, légifelvételek a világ és az ország minden tájáról, Balaton, Kreml, Colosseum felismerhető a nagyon kifakult képeken. A várótermen kívül egyébként is elég lerobbant minden belül is. Védett épület, Magyarország, sajnos ez megszokott, ilyet már láttam. Találunk még egy emléktáblát, rajta kilenc ismeretlen név, akikről kiderül, hogy egy 1982-es repülőszerencsétlenség áldozatai, egy AN-2-es gép innen szállt fel és a Hármashatár hegyen zuhant le. Az utasok mind pilóták, pilótaoktatók, illetve repülőgépszerelők voltak.

Nagyjából ennyi a a reptér, hacsak nem említem az elzárt területen található szupertitkos katonai bázist roncstelepet, de azt nem említjük, pszt!

Magáról a sétarepülésről, ami nagy élmény volt, talán később írok, addig is itt vannak a reptéren készített fotók:

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest repülőtér újbuda budaörsi rejtett kincsek budaörsi repülőtér

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr248077520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása