HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

A magyar építőipar esete a vízzel

2017.08.08. 08:50 promontor

Olvasom a vadiúj irodaházunk építőjének (amely egyébként vélhetőleg a magyar építőipar élvonalába tartozik, mind a színvonalat, mind a megbízhatóságot tekintve) honlapján a cégvezér nyilatkozatát.

Azt mondja többek között, hogy reméli, hogy munkájuk minősége felülmúlja partnereik várakozását. Az irodaházunk egyébként a híradások szerint nemcsak egy a első osztályú irodaház, hanem egy igazi környesetbarát csoda, motorizált külsőárnyékoló-rendszerrel, elektromosautó-töltővel, zöld tetővel, kerékpártárolóval, öltözővel, zuhanyzóval, illetve energiatakarékos gépészeti rendszerrel. Mindezen csodák eredményeképpp kapott az épület BREEAM minősítést, bármit is jelentsen ez. (Egyébként valami olyasmit jelent, hogy az épület jelenlegi tudásunk szerint környezetbarát és megfelel a fenntarthatóság szempontjainak.)

Nem áll szándékoman kétségbe vonni az épület érdemeit, a biciklis infrát (tároló, öltöző, zuhanyzó) pl. nagy örömmel használom minden nap. Ugyanakkor lehet, hogy én vagyok maximalista, de az épület minősége nem múlja felül várakozásaimat. Nem a tervekkel és a beépített szolgáltatásokkal, technológiákkal van bajom, hanem a beépített hétköznapi "alaptechnológiák" minőségével.

Itt van pl. a víz. A víz láthatóan gondot okoz. Például esik a levegőből, rá az épületre. Vagy éppen jön a csövekből, hála a Fővárosi Vízművek áldásos tevékenységének. És aztán nem átall beszivárogni ide-oda.

Például az álmennyezet paneljaira:

csodakonyha_2017_07_19_022c_478x245.jpg

Vagy például az előcsarnokba:

 csodairodahaz_2017_07_11_003c_478x782.jpgSzóval a modern, minőségi és környezetbarát irodaház alapfelszerelése a vödör, amely felfogja a szabadon, környezetbarát módon átengedett vizet. 

De nem csak az érkező vízzel akadnak gondok. Itt van pl. a vízelvezetés kérdése.

Két zuhanyzó van az épületben. Az egyik a teremgarázsban, a -1. szinten. Ez lenne hivatott a kerékpárosok zuhanyozási igényeit kielégíteni. Lenne, mondom, mert egyelőre nem üzemel. Ugyanis lefolyót sajnos nem sikerült elhelyezni benne. Na jó, ez így nagyon durva lenne, pontosítok. A zuhanytálcáknak van lefolyója, de a padlóra már nem jutott. Miután a zuhanyzó nyitott, a felhasznált víz egy része a padlóra jut, ahonnan emiatt nincs hova folynia.

Így aztán egyelőre ez a zuhanyzó nem üzemel. A megoldás egyébként nem lefolyó létesítése lesz a padlózaton, ezt nyilván túl nagy munkának ítélte az épületfenntartó, hanem zárt zuhanykabinok felszerelése, így talán minimalizálható a kifolyó víz mennyisége. Hát, reméljük. Még néhány hét és meglátjuk.

Ugyanakkor van egy másik zuhanyzónk is, ez a hetedik emeleten foglal helyet, a konditerem részeként, egyelőre ezt használják a bringások is. Itt van lefolyó a padlózatba építve is, hurrá!

Na de akkor miért áll mégis folyamatosan a víz a padlón?

csodazuhanyzo_2017_07_07_004c_478x835.jpgHát igen, a vízszintezés nem sikerült a legjobban. A lefolyó "vízgyújtő területe" kb. a helyiség egynegyedét fedi csak le. A maradék háromnegyed pedig "lefolyástalan", ahol szépen tócsába gyűlik a víz. Így sikerült, hát istenem.

Amúgy, ha már itt vagyunk a zuhanyzóban, így néznek ki jelenleg a pár hónapos zuhanytálcák:

csodazuhanyzo_2017_07_07_002c_478x.jpgAzok a fekete maszatok nem pixelhibák a fényképezőgépemen: ott lepattogzott a zománc. (Már ha az zománc. Régen az ilyen zuhanytálcákat zománcozták. Ha netán ma már valami más bevonatot használnak, akkor majd a hozzáértők kijavítanak. Addig is maradok a zománc megnevezésnél...) Ugyanis a zuhanytálcák nincsenek alátámasztva. Amikor valaki belelép, kicsit behorpad, panaszos, pattogó fémhangon felsikoltva. Amikor kilépünk, akkor megkönnyebülten "visszahorpad". Ezt az állandó oda vissza horpadgatást sajna a zománcréteg nem bírta mindenütt. Nem lehet minden tökéletes. Végülis pár hónapos zuhanytálcákról van szó, nem tarthat a védőborítás örökké.

Na, kb. ennyi. Ez amúgy nem az épület teljes hibalistája, hanem csak az én egyéni, vízközpontú gyűjtésem. Kollégákkal beszélgetve látom, hogy másoknak is van hasonló gyűjteménye. Tehát a "csak ennyi hibát találtál egy ekkora épületben" jellegű megjegyzéseket kérem mellőzni.

Igazából ezek számomra, mezei alkalmazottként csak "vicces" epizódok. Nem az én bajom, majd a cég felelős munkatársai szépen letárgyalják az épületfenntartóval a javításokat.

Viszont ha kinézek az ablakon, látom ugyanennek a cégnek az épülő társasházát, benne vagy 250+ lakással. Nem igazán irigylem a 250+ leendő lakástulajdonost. Már csak azért se, mert nekik magánemberként sokkal kisebb érdekérvényesítő képességük lesz, mint egy nagy iodaházat teljes egészében kibérlő nagy cégnek. Ha nekünk hetekig, hónapokig kell várni egy-egy javításra, vajon nekik mennyit kell majd?

8 komment

Címkék: budapest ingatlan homár építészet fogyasztóvédelem iroda index címlap futureal

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr5712675493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tof 2017.08.08. 22:16:46

Mire a 250+ lakó eljut odáig, hogy a penész- és egyébb szétporladó vackok miatt jogi útra próbálná terelni az ügyet, a kivitelező cég csődöt jelentve szépen elpárolog. Viszont a helyét máris betölti egy újabb gittegylet, amelynek a tulajdonosi köre - láss csodát! - gyakorlatilag megegyezik az előző cégével. A biznisz sosem áll le.

daito 2017.08.09. 07:58:41

Az az álmennyezet panel nem az elázás miatt gázos - hanem mivel ott van benne az az érzékelő. Az ott le fog szakadni és majd szépen beindítja a rendszert. :-) Ne legyen zárt helyen, hogy amikor leszakad, akkor gyorsan kiderüljön és ne a tűzoltók találják meg. (Mert akkor ki kell fizetni a felesleges kiszállásukat.)
Egyébként nem biztos, hogy "beázás", lehet a klíma-hűtő-szellőző rendszer kondenz vize is - vagy mindkettő! :-)
Azért azt kell tudni az irodaházakról, hogy akármilyen szépek, az álmennyezet (és az álfalak) mögötti világ mindig egy disznóól, és igazából ott vannak a nagy elbaszások, gagyi munkák, taknyolások, mekkmester munkák - egyébként sokszor kényszerből, az építészek, dizájnerek álmainak elkészítése miatt. Meg nyilván, mindenki ott spórol, ahol tud, ahol nem látszik.
Mostanában a zuhanyzókban egyre ritkább a padlóba beépített lefolyó - szerintem az alsótokban nem is lesz, mivel nem olyan kis munka az. Egyrészt fel kell bontani a követ, alatta a betont és bele kell applikálni a csöveket és utána vissza burkolni az egészet. És a kérdés az, hogy mennyire kell szétbombázni a helyiséget hozzá. Egyébként nálunk, a mi irodaházi zuhanyzónkban sincs...
Ahogy a házam fürdőszobáiban sincs - nekem is furcsa volt, rákérdeztem, azt mondták, hogy mostanában nem szokás már. Morogtam rajta, de igazából nem hiányzik - más kérdés, hogy egy pár fős családban ezt meg lehet oldani, főleg zuhanykabin használatával.
A zuhanytálcátok alatt nyilván hiányzik az anyag - és megmondom őszintén, hiányzik a kabinajtó is - azért lesz nagy víztócsa a fürdőhelyiség padlóján. De az a zuhanytálca is a leggagyibb verzió, úgy az egész zuhanyzó nem kelti a minőség érzését. (Ami nem is baj, de ha egy 1000+ fős irodaház zuhanyzóját csinálnám, azon annyit nem spórolnék, ezen a méreten a spórolás akár 200-500e forintot is jelent, ha vissza kell bontani, az sokkal több idővel.)

Beer Monster 2017.08.09. 08:48:41

De mi a cég neve?
(Tudniillik az, hogy "magyar építőipar", nem segít senkin, elkerülni a bajt.)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.08.09. 08:54:08

@daito: Ami a padlólefolyót illeti, nekem a lakások többségében, ahol laktam, nem volt. Panelban pl. tudtommal egyáltalán nem szokás. A mostani egyébként viszonylag új lakás, itt pl. van.

De egyetértek azzal, hogy egy lakásban ez nem probléma, kevés ember használja és a családtagok képesek maguk után feltörölni a padlót.

Egy intézményben viszont ezt a feltörlősdit sokkal nehezebb elérni.

alapozo 2017.08.09. 10:37:28

Természetesen az új Nokia székház a cikkben szereplő épület, a Corvin negyed végében.

Beer Monster 2017.08.09. 11:50:58

@promontor: A panelban be van építve a betonba, azért nem látszik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.08.09. 19:42:06

@Beer Monster: Ezt nem értem. A padlóba épített lefolyó lényege, hogy van az a kb csempe nagyságú lyukas fémlapka a padlózaton, amin lefolyik a víz. Ha az nem látszik, akkor nincs lefolyó. Vagy valamit félreértek?

Beer Monster 2017.08.10. 17:47:47

@promontor: Ez esetben valóban félreérted.

Kitűnően lefolyik anélkül is, panelban nincsen rá szükség.

www.nlcafe.hu/data/cikk/21/205392/1.jpg
24.p3k.hu/app/uploads/2013/08/beazas-320x240.jpg
süti beállítások módosítása