HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Lengyel benyomások: Wroclaw

2017.10.24. 09:14 promontor

Wroclaw igazán figyelemre méltó hely.

Krakkóval szemben kevésbé fedezték fel a turisták, leginkább még az elveszett keleti végeket vizitáló német turisták láthatóak itt-ott (vö. Kolozsváron barangoló magyar turisták). Nem mintha nem lenne tele Krakkóval egyenértékű csodás látnivalóval, a piactér semmivel se rosszabb, a Posztócsarnokot speciel szerintem "lenyomja" a szintén reneszánsz és szintén csodaszép városháza, a templomok számában se marad alul. Viszont a háborús pusztítás miatt egy kicsit vegyesebb az építészeti kép, a belvárosban egynémely foghíjakat itt is különböző stílusú és minőségű XX. századi épületekkel töltötték ki. Ezen lehetne fanyalogni éppen, de lehet pozitívan is fogadni: így Wroclaw kicsit kevésbé "rezervátum" vagy "skanzen" jellegű, mint Krakkó, jobban tettenérhető a mai Lengyelország hangulata.

Jöjjenek a konkrétumok.

 A főtér 

Van egy csodálatos főtér, ilyen házakkal:

wroclawfoterpanorama_478x756.jpg

Ez az a fajta monumentális főtér egyébként, aminek a közepén egy teljes blokk ház áll:

wroclaw_2016_08_18_089c_478x292.jpg

Aztán ott van még a városháza is, egy késő gótikus csoda, reneszánsz beütésekkel:

wroclawvaroshazapanorama_478x577.jpg

Na erről azért elmondom, hogy komoly magyar vonatkozása is van. Az épületet 1299-től kezdve több lépcsőben majd' 250 évig építették és az egyik jelentős bővítésre éppen Mátyás király sziléziai uralma alatt került sor, aminek következtében az emeleti nagyteremben több helyen láthatóak Magyarország illetve a Hunyadi család címerei díszítőelemként. (A magyar uralom amúgy csak apró adalék a város - és a régió - igen eseménygazdag történetében, amelyet váltakozó lengyel, cseh, német és osztrák uralom illetve befolyás jellemez.)

 A templomok 

Templom is van sok.

wroclawtemplompano_478x191.jpg

A vöröstéglás északi gótika kedvelői tobzódhatnak az élményekben. Egyrészt van belőlük pár a tulajdonképpeni középkori városközpontban, másrészt van pár az Ostrow Tumskin, azaz a Dóm Szigeten. Utóbbi ma már nem sziget, az Odera vonatkozó mellékágát feltöltötték. Eredetileg, a X. században ez volt a város központja, később aztán a település az Odera déli partján fejlődött tövább, míg a Dóm sziget 1315-ben egyházi fennhatóság alá került. Tekintettel arra, hogy Wroclaw érsekség volt, a sziget szerepe fontos maradt és a hajdani gazdagságról több impozáns templom és egyházi palota árulkodik.

De nézzünk egy rövidke tételes felsorolást. A legjelentősebb talán a katedrális, amelynek egyébként magyar vonatkozása is van, itt van eltemetve a magyar származású Thurzó János, aki Wroclaw érseke volt 1506-20 között. De van itt egy sziámitemplom is, a Szent Kereszt és Szent Bertalan templom(ok), ez egy kétemeletes, furán egybeépített ikertemplom, amelynek a két emelete külön bejárattal rendelkezik és mindegyik önálló templomnak számít. Itt van a város legrégebbi temploma, a Szent Márton templom is. Visszatérve az óvárosba, a főtér melletti Szent Erzsébet templom illetve a Mária Magdaléna templom érdemel említést, mi az előbbinek a tornyába is felmentünk, érdemes!

 Racławicei körkép 

Itt van aztán a Feszty körkép lengyel megfelelője, a Racławicei körkép.

A racławicei csatát ábrázolja, ez kb. a magyar Pákozd megfelelője, egy elbukott felkelés első, győztes csatája, ami később jelképpé vált, annak ellenére, hogy alapjában véve csak egy kisebb méretű csetepaté volt. Akárhogy is, az itteni győzelem után a Kościuszko vezette felkelés lángra kapott és az oroszoknak további fél évébe és véres csaták sorozatába került a leverése.

A körkép története legalább annyira érdekes, mint a csatáé. Eredetileg az akkor osztrák uralom alatt álló lengyel területen, Lvovban (azaz Lembergben) állították ki a csata százéves évfordulójára, azaz pont egy időben a mi Feszty-körképünkkel. Későbbi sorsa is sokban hasonlít magyar társáéra. Eleinte évente több tízezren látogatták, egyfajta nemzeti emlékhelyként funkcionált. A II. világháború után viszont el kellett menekíteni a szovjet kézre került Lvovból, ekkor került Wroclawba. Restaurálására azonban kényes politikai háttere miatt csak a 80-as években kerülhetett sor. 

Mára egy népszerű, jól karbantartott, érdekesen prezentált látványossággá változott. Érdemes weben előre lefoglalni a jegyeket, mert aki csak beesik a helyszínre, gyakran már nem kap a következő vezetésre jegyet. A vezetés maga egyébként többnyelvű, a kiosztott fejhallgatón kell beállítani az elérhető 16 nyelv valamelyikét, amelyek közt a magyar nem szerepel. A szöveg alapos, 30 perces vezetés során a mű keletkezésének történetét, további sorsát és természetesen a kép minden jelenetét és ezáltal a csata lefolyását is részletesen elmagyarázzák.

Az előtérre is érdemes rászánni egy félórát, itt is érdekes kiegészítő anyagok vannak a Kościuszko felkelésről illetve a körkép történetéről.

 A törpék 

Az ötlet zseniális.

Monumentális főtér, gótikus templomok, csipkéstetejű tornyos városháza máshol is van. Európa, mint tudjuk, szinte kimeríthetetlen készletekkel rendelkezik hasonló szépségekből. Kell valami specialitás. Szerencsésebb városoknak van Eiffel tornyuk, Sagrada Familiájuk, Ermitázsuk, csatornáik nyivákoló gondolásokkal; ezekkel nehéz vetélkedni. Törpéi viszont csak Wroclawnak vannak.

Wroclaw törpéi (egy kivétellel) 20-30 centis kis vidám szobrocskák, amelyek a városban szinte mindenütt megtalálhatók. Tulajdonképp szem előtt vannak,de azért a nem beavatott vendég tekintete gyakran elsiklik felettük. Egy-két kivétellel ugyanis nem piedesztálra állított, a környezetből vizuálisan kiemelt szobrokról van szó, hanem a természetes "életterükben" mindennapi életüket élő kópékról. Hevernek a fűben, ülnek az ablakpárkányon, de leginkább a járdán, a falak tövében bújnak meg. Illetve nem bújkálnak, éppenhogy öntudatosan élik független életüket, végzik dolgukat.

wroclawtorpebigpano_478x221.jpg

Nem tudom, egy felkészületlen turistának mennyi időbe telik észrevennie őket, én felkészült voltam, így viszonylag hamar megpillantottam az első kis kópét.

Ugyanakkor a gyerkőcöknek nem árultam el, mire számíthatnak, nekik meglepetés volt. Mindössze annyit mondtam, lesz számukra Wroclawban egy meglepetés, ami nagyon fog nekik tetszeni, de nekik kell megtalálni. Ez remek taktika volt, mert kifejezetten izgatta őket a rejtély: megérkezésünkig és utána is egyfolytában faggattak, hogy mégis mit is kell keresniük. Mivel tartottam a szám, nem találták meg egykönnyen a törpéket, beletelt két-három óra is az érkezésünk estéjén, mire a kisebbik diadalittas felkiáltással odaszaladt egy törpéhez és közben reménykedve kérdezte, hogy ugye ezt kerestük.

Ezután végig kimondatlan feladatuknak érezték, hogy barangolásaink során minél több törpét felfedezzenek. A kedvesebb-viccesebb példányokkal persze csoportképeket is kellett csinálnunk. Mindenestre a törpéknek hála, Wroclawban se az unalmas templomlátogatásokra nem panaszkodtak, és a szokásos vidámparkot-állatkertet követelő lázongások is elhalasztódtak.

Wroclaw törpéi ma már elsősorban a városkép turisztikai célú elemei, de azért egy történeti hagyományt is megtestesítenek. Nem ősi hagyományt, de mégiscsak hagyományt, amire Wroclaw joggal büszke.

A wroclawi Narancs Alternatíva (Pomarańczowa Alternatywa) egy politikai ellenálló szervezet és egy alternatív művészeti csoport különös egyvelege volt. Gyűléseik így aztán egyszerre voltak nonkonformista, alternatív művészeti happeningek és politikai események. Előszeretettel próbálták abszurd eszközöket bevetve kinevettetni az elnyomó politikai hatalmat. A törpéket is ebből a célból találták ki. A `81-ben bevezetett rendkívüli állapot (illetve igazából hadiállapot, de ez mellékszál) idején dúlt a harc a falakért. A tiltakozó falragaszokat, graffitikat a hatalom emberei (titkos és egyenruhás rendőrök, pártkatonák) lefestették, ezzel próbálván "eltörölni" ezeket, illetve megakadályozni, hogy az emberek tudomást szerezzenek a hivatalostól eltérő véleményekről, ellenzéki tevékenységéről. A Narancs Alternatíva viszont válaszként nem az eredeti szlogeneket festette vissza, hanem a lefestett hirdetményeket törpékkel jelölték meg. Ahogy a szervezet "ideológusa" megfogalmazta a törpék dialektikáját: "A Tézis az ellenállók felirata, az Antitézis a lemázolt felirat foltja, a Szintézis a Törpe."

A mozgalom hamar túllépte Wroclaw határait, a törpék is megjelentek más városok falain, sőt, le is jöttek a falakról, törpefelvonulás formájában. A lengyelek rákaptak a humoros, polgárpukkasztó ellenállás formáira, amelyek valami olyasmit is bizonyítottak, hogy a szabadság bennünk van (már ha van rá igényünk).

Aztán persze a kommunizmus elbukott, a törpék eltűntek az utcákról, a Narancs Alternatíva vezéralakjai meg elkezdték helyüket keresni az "unalmas demokráciában".

Mígnem Wroclaw 2001-ben egy emlékművet állított, a mozgalom happeningjeinek egyik leggyakoribb színhelyén. Az emlékmű egy törpeszobor volt, ő lett aztán a Papa Krasnal, azaz magyarul  - viccesen - hívhatjuk Törpapának, minden wroclawi törpe ősatyja. (Ő egyébként a fentebb említett kivétel, aki nagyobb a szokásos 25 cm körüli törpeméretnél.)

wroclaw_2016_08_18_058c_papakrasnal_220x435.jpg

Papa Krasnal

Eleinte nem úgy tűnt, hogy lesznek leszármazottai. Bár 2003-ban két törpe vonatkozású emléktáblát is avattak (képzeletbeli törpemúzeumot illetve törpe ásatásokat hirdetve), az első törpeutódokra 2005-ig kellett várni. Ezek még szintén a város megbízásából készültek, de ezután már beindult a törpegyár és hamarosan magánintézmények is rákaptak a dolog ízére: az első magántörpét 2007-ben egy étterem állíttatta. Ezután igazi demográfiai robbanás történt: 2008-ra 100, 2014-re 300 törpe lepte el Wroclaw utcáit.

Jelenleg a hivatalos nyilvántartás szerint 322-en vannak.

A törpék tehát egy jelentős számú, megbecsült "kisebbsége" Wroclawnak. Életük egybefonódik a városéval, tevékenységük az élet minden területére kiterjed. Emellett gyakran reflektálnak valamilyen módon a közelben található emberi intézményekre. Lássunk még néhány példát a végére:

wroclawtorpezeneforumpano_478x193.jpg

A wroclawi Nemzeti Zenefórum előtti téren egy törpezenekar is zenél

wroclawtorpeatmpano_478x238.jpg

Ahol bank van, ott a törpék is bankolnak

wroclawtorpejazzpano_478x229.jpg

A zenebolt előtt pedig egy muzikális törpe játszik a harsonáján

 Ami kimaradt 

Bár négy éjszakát is töltöttünk, Wroclawban, ez nem volt mindenre elég, már csak azért sem, mert egy napot kirándulással töltöttünk (KsiążKościół Pokoju: talán majd ezekről is lesz poszt egyszer). Szóval itt a hiánylista:

Szóval lesz miért visszamenni.

7 komment

Címkék: utazás lengyelország törpék index címlap Wroclaw kosciusko raclawice raclawice panorama ostrow tumski papa krasnal pomarańczowa alternatywa narancs alternatíva

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr2912248450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyarló Hintaló 2017.10.25. 16:54:23

Jártam itt, nagyon imádtam és tetszett nekem is!

Nico 1 2017.10.25. 17:32:18

A zsidók pénze nélkül ez a város sem nézne ki így.

Európai téridő 2017.10.25. 17:52:27

Ezt bizony Sztálin elvtársnak köszönhetik.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.10.25. 20:16:06

Kösz a posztot, én 2 napot töltöttem ott tavaly és nekem is nagyon bejött. A Belváros az nagyon Monarchiás-Budapestbelváros hangulatú volt, és tetszett a sok EU zászló is, ők jobban tudták értékelni. A sok kis folyó és sziget a város közepén szintén nagyszerű, plázs plázs hátán..

A Racławicei körképet csak erős jóindulattal nevezném a Feszty megfelelőjének. inkább a kortárs a jó szó rá, akkoriban világszerte divat volt a körképfestés.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.10.26. 08:53:38

@Európai téridő: Erre egy lengyel valószínűleg valami olyasmit mondana, hogy köszönje a fene, de értem amit mondasz. Igen, a történelemnek vannak fintorai.

@Sigismundus: Racławicei vs. Feszty: kortársak, mindkettő a nemzet történelmi tudatának fontos szimbolikus eseményét ábrázolja, mindkettő hányatott sorsú (ami szintén jól szimbolizálja nemzeteik XX. századi történetét), de mára valószínűleg megtalálta végleges helyét. Továbbá az egykor népszerű műfaj egyetlen túlélői országukban. Szerintem jogos volt a hasonlat.

rascal 2017.10.26. 09:46:14

Én 2.5 évet éltem kint de ez a bejegyzés teljesen rendben volt. Sűrű de a lényeget nem hanyagolja, köszi!

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.10.26. 18:07:26

@promontor: Végül is igaz, ez a megközelítés is. Én a körképet, mint kortárst úgy értettem, ekkoriban ez egy gyakori művészeti forma volt, sok helyütt örökítették meg jeles történelmi eseményeket.

toriblog.blog.hu/2009/07/09/torteneti_panoramak
süti beállítások módosítása