HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Milyen lenne az ideális webes ingatlanportál?

2008.04.04. 22:50 promontor

Húsz éve, ha az ember lakást adott el (ki), az Expresszen kellett feladni tízszavas lakáshirdetéseket, fénykép nélkül, aranyárban egy-egy szót. Aztán várni a hívásokat és elmondani, hogy valójában milyen a lakás: a hívók háromnegyede persze mást szeretett volna, így rengeteg elvesztegetett időnk bánta, ha el akartuk adni a lakásunkat. Szerencsétlen vevők is ugyanígy jártak, csak hivogatták feleslegesen a sok hirdetőt.

Mindezt ma a weben intézhetjük, ahol nincs terjedelmi korlát: regényt is írthatunk kis lakunkról, elvileg feltehetünk képeket, térképet, alaprajzot, akár videót is. Semmi nem gátol minket abban, hogy minden fontos információt megadjunk eladandó lakunkról, így segítsük a vevőt és kíméljük magunkat a felesleges telefonhívásoktól.

Ez elvileg mind nagyon szép, de hol hirdessünk. Rengeteg ingatlanos portál van, melyik a jó közülük?

Itt nyilván két szempontot kell megvizsgálni.

  • Mennyire népszerű, forgalmas a portál. Ahol sok hirdetés van, oda a vevők is hamarabb benéznek. Sok az eladó, sok a vevő, ideális hely.
  • Kihasználják-e a web adta lehetőségeket, azaz tényleg nyújtanak-e többletszolgáltatást a hagyományos apróhirdetésekhez képest?

Először is tisztázzuk, hogy kétfajta ingatlanos honlap létezik:

  • Ingatlanközvetítők lapjai: itt értelemszerűen csak azok szerepelnek, akik az adott közvetítőt bízzák meg a lakásuk értékesítésével. Nagy közvetítők esetén azért ez nagy választékot jelent, tehát a forgalommal nincs baj.
  • Hirdetési portálok: itt mindenki hirdethet, legyen az magánszemély vagy közvetítő. Vannak ingyenes és fizetős portálok, a leggyakoribb eset az, hogy az alaphirdetés ingyenes, de extra szolgáltatásokért (képfeltöltés, kiemelés, stb.) már fizetni kell. Mivel sok portál van, nagyon nem mindegy, melyiken hirdetűnk: vannak nagyon forgalmas és vannak teljesen elhagyatott portálok. Nekem jelenleg az ingatlan.com tűnik napjaink "Expresszének": itt hirdetnek a legtöbben. Próbálkoztam más portállal is, de vagy a választék volt nagyon szegényes, vagy a portál szolgáltatásai nem voltak megfelelőek.

Ez a poszt ugyanis a leginkább arról akar szólni, hogy mennyire használják ki a portálok a web adta lehetőségeket, mennyire segítik az eladót egy informatív hirdetés létrehozásában és a vevőt az őt leginkább érdeklő ingatlan megtalálásában. Na nézzük akkor a főbb szempontokat

Strukturált hirdetés, strukturált keresés: Ez nagyon fontos: a jó portál nem csak egy szabad szöveges hirdetést tesz közzé, hanem az ingatlan legfontosabb adatait kategóriába gyűjtve tartalmazza: lakás tipusa, ár, terület, szobaszám, emelet, komfortfokozat, fűtés, parkolás, kilátás, tájolás, hely, stb. Ez rengeteget segít az eladónak, mert nem sikkadnak el fontos információk (ami egy szabadszavas hirdetésben előfordul), másrészt rengeteget segít a vevőknek, mert a kategóriák alapján lehet keresni a portálon. Legalábbis a jobbakon. A gyengébbeken viszont nem. Vevői szempontból a keresési lehetőségek a legfontosabbak: minél többfajta szempont szerint kereshetünk, annál kevesebb felesleges hurdetést kell átbogarásznunk. Sajna a keresők még messze nem tökéletesek. Gyakran előfordul, hogy ugyan elvileg sokféle szempont szerint lehet keresni, a gyakorlatban bizonyos szempontok keresése egyszerűen nem működik, a kereső megbolondul. (Pl. a weben is működő Expressz rendkívűl silány keresője képtelen Budapesten kerületre és négyzetméterre szűkíteni, annak ellenére, hogy elvileg beállíthatók ezek a paraméterek. Az Otthon Centrum valamivel jobb keresővel bír, de pl. neki is megbolondul a keresője, ha liftes házra keresnék.) A hely/cím szerinti keresések is lehetnének jobbak, de erről még külön írok.

Ugyancsak fontos szempont lehet a keresési beállítások elmenthetősége. Ennek egyszerűbb módja, ha regisztrálni lehet az adott oldalon és a regisztrált felhasználó aztán elmentheti a kedvenc kereséséseit (vagy éppen a kedvenc hirdetéseit, de erről majd később). Ez elfogadható megoldás, de a regisztráláshoz felhasználónév és jelszó kell, ezeket nyűg megjegyezni (egy interneten rendszeresen kóborló felhasználó akár százas nagyságrendben is regisztrálhat különböző oldalakon...) így az intelligensebb honlapok regisztrálás nélkül is felismerik a felhasználót pl. IP cím (azaz a számítógépe hálózati címe) alapján. Na, ingatlanportálban még nem láttam ilyet, de sok más portál (pl. az Extreme Digital) tudja ezt.

Az ingatlan.com egy sajátos megoldást alkalmaz: egy adott keresés beállítása után kérhetünk hirdetésfigyelést, ehhez az email címünket kell megadni és azután oda küldik az adott beállításnak megfelelő újabb hirdetések listáját: ez tulajdonképp egy implicit regisztrációnak felel meg, de annál kényelmesebb, mert nem kell jelszavakkal és felhasználói névvel bíbelődni. A megoldás elég jó, pl. később módosítható is a keresés. Ugyanakkor nem ártana, ha pl. a küldés gyakoriságát be lehetne állítani, illetve a keresést magán a portálon újra lefuttatni.

Képek: Ez elég alapvető és ma már elég egyszerű is. A digitális fényképezőgépek és az otthoni számítógépek korában mindenki maga is elkészítheti ezeket a képeket és fel is töltheti a portálra. Persze kép és kép között óriási különbség lehet és a minőség egyáltalán nem mindegy: egy kontrasztos, szemcsés, homályos, rosszul beállított kép sokkal kevesebbet mond a lakásról, mint egy jól elkészített kép. Az is fontos szempont, hogy hány kép van. Ideális esetben a lakás minden helyiségéról van kép. Különösen fontosak a mellékhelyiségek, a konyha, a wc és a fürdő. Egy jól beállított képen látszik, hogy pl. van-e ablaka ezeknek vagy nincs, illetve a burkolatok állapota is nagyjából megállapítható. Szintén fontos szempont, hogy milyen a kilátás: rengeteg olyan hirdetést látni, ahol azt írják, hogy szép a kilátás, de fénykép nincs róla. A legelszomorítóbb, amikor egy ingatlanközvető követi el ezt a hibát: vajon hol tanulta a szakmáját az ilyen? Pedig vevői szemmel mindig gyanús, ha valamiről nincs kép.

Persze a portálokon a fényképekért fizetni kell, általában darabonként. Egy vagy két képet így is mindenképp érdemes feltenni, mert sokan csak fényképes hirdetéseket keresnek, de ha spórolni akarunk akkor az alábbi megoldások segíthetnek.

  • a szöveges részben lehet jelezni, hogy igény szerint több fényképet is tudunk küldeni emailen.
  • Lehet a fényképeket feltenni egy internetes fényképalbumba (pl. kep.tar.hu vagy picasaweb.google.hu) és a hirdetésben egy linkkel hivatkozni rá (bár sok portálon a linkért is fizetni kell)

Videó: Ez jelenleg nem egyáltalán nem elterjedt és nekem személy szerint annyira nem hiányzik, de biztos sokaknak hasznos lenne. Egy jól elkészített videó a lakásról nagyon informatív lenne. Ideális esetben a videót narrátori hang kisérné, amelyben a készítő elmondaná, mit látunk, milyenek a burkolatok, a fűtés, stb. Egyetlen olyan portált tudok, ahol videót lehet csatolni a hirdetéshez, ez a tulajdonostol.com, bár ez nem egy szimpla ingatlanportál.

Viszont meg lehet ezt csinálni "fapadosan" is, hasonlóan ahhoz, ahogy a képeknél már javasoltam: a videót fel lehet tenni a webre (YouTube, IndaVideo, stb.), aztán belinkelni, vagy legalábbis jelezni, hogy van videó is.

Alaprajz
: Az alaprajz jelenleg a legtöbb portálon csak egy kép. Van olyan portál, ahol már külön kategória (pl. Otthon Centrum), de igazából itt sem jár ezzel semmilyen speciális "szolgáltatás". Hogy mire gondolok? Hát először is arra, hogy ha külön kategória lenne, akkor lehetne keresni is alaprajzos hirdetésre, ugyanúgy, ahogy sok helyen már lehet csak fényképes hirdetésre. Vagy pl. arra, hogy az ingatlanról készült képeket és az alaprajzot össze lehetne kötni: az alaprajzon kis ikonok jeleznék, hogy azon a helyen készült egy kép, rákattintva pedig meg is jelenne.

És persze alaprajz és alaprajz között rengeteg különbség van. Az ideális eset az lenne, ha az alaprajzon a lakás pontos méretei láthatóak lennének és nem mellékesen a lakás tájolása is (égtájak, illetve merre van az utca, merre az udvar). Egy okos tájoló modul pl. jelezhetné, hogy melyik helyiség mikor kap napot. Vagy pl. pontos méretek esetén össze lehetne kötni az alaprajzot egy kis lakberendező modullal, ahol az érdeklődő eljátszadozhatna, pl. gyorsan leellenőrizhetné, hogy a félszobában elfér-e a kedvenc duplaágya vagy a nagy ruhásszekrénye befér-e az előszobába.

Hát, ez a szép jövő, egyelőre ennek nyoma sincs sajnos. Örülhetünk, ha van egyáltalán valamiféle alaprajz.

Hely és térkép: Itt is volna tere a fejlődésnek. Talán az ingatlan.com tart legelébb: ha a hirdető megadja az utcanevet, akkor ezt összekötik egy térképpel: ha az ember ráklikkel az utcanévre, akkor egy újabb ablakban megjelenik az az utcakereso.hu egy speciális változata, amin az adott utca be van karikázva. Újabban házszámra is működik a dolog, ami egy hosszabb főút esetén rendkívül hasznos. Még egy aranyos tulajdonsága van az így megjelenő térképnek: minden utcához tartozik egy kis ikon, arra ráklikkelve az ember egy még újabb ablakban megkapja az összes érvényes hírdetést az adott utcában.

Ez szép, de messze nem elég. Elsősorban térképes alapú keresésre lenne szükség: pl. hogy a térképen kijelölhessek egy területet (mondjuk utcánként, vagy háztömbönként) és az ott található ajánlatokat kilistázza a portál. Mindezt persze kombinálni kéne a többi keresési szemponttal (méret, ár, stb). A HVG-féle ingatlanmenedzser.hu elvileg tudna ilyesmit, a gyakorlatban azonban nem működik a dolog, legalábbis nekem soha nem működött: talán azért, mert nincs értékelhető kínálat a portálukon, talán a kereső lett elszúrva, nem tudom. Az Otthon Centrum Budapesten tud kerületen belüli városrészekre keresni (pl XI. kerületben Lágymányos, Kelenföld, Albertfalva, stb.), csak az a kár, hogy nem lehet pontosan tudni az adott városrészek határait: egy térkép itt nagyon hiányzik...

Az már csak egy apróság lenne, hogy a térkép mellett ma már műholdas illetve légifelvételek is vannak, ezeket is lehetne használni (Én mondjuk használom is a Google Map-et és az újbudai térinformatikát is, amikor a XI. kerületben keresgélek, de az lenne az igazi, ha ez integrálva lenne az ingatlanportállal...)

Ráadásul az általános helyzet sokkal rosszabb: a közvetítők által üzemeltetett portálokon gyakran még az utca sincs megadva, csak a kerület, esetleg a kerületen belüli városrész. Vannak irodák, amelyek még az egyébként térképes portálokon is úgy teszik fel a saját hirdetéseiket, hogy nem adják meg az utcát. Ezzel aztán nehéz mit kezdeni, az ember kénytelen felhívni őket, ha a lakás érdekesnek tűnik. Csak sejtem, hogy a titkolózás oka az lehet, hogy ne lehessen a hirdetés alapján a közvetítőt megkerülve megtalálni a lakást, vagy más hirdetők ugyanazt a lakást fedő hirdetéseit ennek alapján megtalálni. Persze szerintem ennek nem sok értelme van, ha valaki nagyon meg akarja kerülni a közvetítőt, akkor úgy is megteszi. Úgyhogy igazából sem nem értem, sem nem szeretem ezt a titkolózást: csak az időmet vesztegetik azzal, hogy olyan hirdetésekkel kell foglalkoznom, amikről rögtön tudnám, hogy nem érdekel, ha nem hallgatnák el róla ezt az alapvető információt.

Beazonosíthatóság: Már fentebb pedzegettem ezt a dolgot. Két aspektusa is van, az egyik, hogy egy lakást egy közvetítő gyakran sok helyen hirdet, ilyenkor mindegyik portálon kicsit másként jelenik meg. A gondos hirdető ilyenkor átlinkeli a különböző hirdetéseit a saját honlapján lévő hirdetésre, amely elvileg a leginformációgazdagabb kéne hogy legyen. Elvileg. A valóság sajnos az, hogy általában maximum a főlapra mutat egy link, ahonnan aztán lehet újra keresgélni. Bosszantó. Ráadásul figyelembe véve némelyik portál gyatra keresőjét, ez nem is olyan egyszerű. Többször előfordult, hogy a hirdető saját portálján nem találtam meg a keresett lakást.

Aztán az is előfordul, hogy egy lakást több más iroda is hirdet, akár ugyanazon a portálon. Azt persze nem várom el, hogy a hirdető a konkurrencia hirdetésére átlinkeljen, de a portál igenis megtehetné, hogy az azonos paraméterű (méret, utca, emelet, stb.) lakásokra mutató linkeket automatikusan megjeleníti mondjuk az oldal alján. A vevők értékelnék.

Hasonló ingatlanok: Ha jól tudom, az Amazon találta ki, hogy egy adott könyv oldalán mindig szerepelnek olyan könyvek, amelyek esetleg szintén érdekelhetik a felhasználót, akár a szerző, akár a téma miatt. Ezt egy jobb ingatlanportál is megcsinálhatná. Ahhoz persze, hogy jól működjön, sok minden kell. Az Amazon esetében a lista adaptívan alakul ki, figyelik a látogatók mozgását a honlapjukon és ennek alapján is változtatják a felajánlott listát. Erre egy ingatlan esetében még inkább szükség lenne, mert sokkal több paramétere van egy ingatlannak és a felhasználó keresési illetve böngészési útjait figyelve lehet csak olyan lakásokat ajánlani, amelyek az adott felhasználó számára fontos tulajdonságokban "hasonlóak". Enélkül sajna elég haszontalanná válik a szolgáltatás, mint pl. az Otthon Centrum esetében, ahol ugyan ajánlanak egy listát, de a legtöbb ajánlott lakás teljesen irreleváns.

Nyomtathatóság: Ez az egyszerű és rendkívül alapvető szolgáltatás sajna egyáltalán nem általános. Régen, a klasszikus html alapú honlapok korában a böngésző egyszerűen kinyomtatta az oldalt, bár ilyenkor az oldalszám böngészőtől és az oldal hosszától is függött. A számomra viszonylag legszimpatikusabb megoldást manapság az ingatlan.com hozza, amely egy A4-es lapra optimalizált válozatot tud kreálni. (amit aztán itt is a böngészővel lehet kinyomtatni). Ilyen funkciója elvileg sok más portálnak is van, néha jól működnek, néha nem.

Az pedig elszomorító, hogy sokszor a "technológiai fejlődés"  teszi tönkre ezt az egyébként nem túl bonyolult szolgáltatást: sok portál tér át csillogó villogó web 2.0-ás technológiákra (pl. AJAX vagy Flash) amelyek aztán olyan széttagolt  és dinamikus formában mutatnak be egy ingatlant, hogy azt végképp lehetetlen kinyomtatni, hacsak nem gondol erre is a fejlesztő, és nem építi be a nyomtatható változat generálását. A jobbak beépítenek valamit, de azért messze nem tökéletesek. (Pl. az Otthon Centrum hirdetéseinek nyomtatható változata nem tartalmazza az ingatlan képeit és alaprajzát, csak a szöveges információt.)

Hirdetés elmenthetősége: Régen ez is egyszerű volt, egy html alapú lapot a böngésző bármikor el tudott menteni. Itt ugyancsak a a "technológiai fejlődés" teszi bonyolultá a dolgot, a fentebb már említett dinamikus technikák "lapjait" a böngésző nem tudja követni, így azok általában nem menthetőek el, hacsak a fejlesztő nem gondolt erre is, és nem építette be ezt a szolgáltatást. Ilyenkor aztán a szerencsétlen érdeklődő, aki gyakran több percet és rengeteg egérklikkelést áldozott arra, hogy eljusson az őt érdeklő hirdetésig, egyszerűen képtelen a megtalált hirdetést elmenteni. Ha később keresi, újra végig kell(ene) járnia az adott portál keresési útját. Néha van áthidaló megoldás, persze: pl. a Mareco rendkívül dinamikus (egyben idegesítő és lassú) portálja ugyan nem hagyja közvetlenül elmenteni a hirdetést, de elküldhetjük email-en valakinek: ha netán magunknak küldjük, akkor a kapott üzenetben benne lesz a vágyott link. Ezt más portálok is tudják, bár ennek hátránya, hogy ilyenkor az email címünk a portál kezébe kerül.

Nagyjából ennyi jutott eszembe. Összegzésképpen: látszik, hogy az elérhető szolgáltatások már most is elég kényelmessé teszik az ingatlanhirdetést és keresést, a hagyományos, újság alapú módszernél mindenképp, de az is látszik, hogy volna még tere a fejlődésnek.

2 komment

Címkék: ingatlan web homár lakás fogyasztóvédelem ingatlanközvetítő alaprajz ingatlanportál

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr100381884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Békési · http://www.5x5.hu 2008.10.26. 21:10:55

Kedves József!
Nagyon jó dolgokat írsz, vszínű, hogy már volt közöd ingatlanhoz. Volt egykét naív kérdésed: pl.a miért nem írják be a pontos címet az ingatlanosok?

Úgy tűnik az írásod szerint, hogy azért,mert bugyuták.
Valójában annyi vállalkozót még nem csapott be senki, mint az ingtalanszakmában a megbízók és a vásárlók. Erre az a válasz, hogy az ingtalanosokat se kell félteni. Igaz. Ha megadják apoontos címet, ott befejezdődik az ingatlanos munkája,mivel kikerülik.
Érdekelne a véleményed a www.5x5.hu oldalon béta verziós oldalról. Üdv: Békési

ingatlant.com · http://ingatlant.com 2011.01.23. 12:24:41

Kedves József!

Azért vannak ingyenes, és mégis sok mindent tudó oldalak, pl ez:
- Van keresés, részletes is
- Elmenthető a keresés, még regelés nélkül is
- Értesítőt is kérhetünk, szinte mindenről
- És szinte minden, amit felvázoltál

Ja, és ráadásul, korlátlan, és teljesen ingyenes:

ingatlant.com

egy alternatíva esetleg...
süti beállítások módosítása