HTML

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Buszmegállótobzódás

2008.08.25. 22:05 promontor

Ma reggel élvezettel vettem birtokba az új 8-as buszt.

Az "új" 8-as annyiban új, hogy eddig csak a Március 15. térig ment el és onnan az Irányi utca - Károlyi Mihály utca útvonalon rögtön visszakanyarodott a hídra. Mostantól viszont az Astoria érintésével a Kálvin térig megy, onnan kanyarodik vissza a Kecskeméti utcán keresztül a hídra. Ez apró változásnak tűnik, de nekem megfelezi a reggeli sétámat a Belvároson keresztül, én ugyanis a Kálvin térnél dolgozom. Persze a változás oka nem ez, hanem az hogy eddig a 8-asnak csak a kék metróval volt átszállási kapcsolata, most már a pirossal is van az Astoriánál.

Szóval éljen a BKV, éljen az új paraméterkönyv. Vagy hát talán éljen méginkább a Veke, meg a sajtó, meg a közvélemény, amelyik kiszorította a BKV-ból ezt az új paraméterkönyvet! Meghazudtolnám azonba magamat, ha nem találnék az új rendszerben is hibát: én már csak ilyen kákán is csomót kereső (és találó), kekeckedő figura vagyok. Jelen esetben az a bajom, hogy nem értem, miért kellett az Erzsébet híd pesti lehajtójához megállót tenni.

Az egyetlen érv, ami eszembe jutott mellette, hogy a megálló valószínűleg a 2-es villamossal akar átszállási kapcsolatot teremteni. A két megálló így kb. kétszáz méterre van egymástól. A 8-as következő megállója a Ferenciek terén (ahol a hetes buszcsalád is megáll) további kétszáz méterre van, annak a távolsága a 2-es villamostól már kb. 350 méter, valószínűleg ezt ítélték túl soknak a BKV szakemberei.

Csakhogy ennek ára van:

  1. Jelenleg van két megálló egymástól kétszáz méterre, ami túlzásnak tűnik. Kicsit lassítja a járatot és valószínűleg emeli a költségét is.
  2. Az új megálló akadályozza az Erzsébet hídról lejövő forgalmat, elsősorban a jobbra kanyarodókat.
  3. Nem következetes a rendszer, mert a 112-es járat (amely pedig a BAH csomóponttól ugyanazon a vonalon jár) viszont nem áll meg itt. Sőt, ezen az alapon akár az összes busz, amelyik megáll a Ferenciek terénél (a 7-es buszcsalád és a 78-as is), megállhatna itt is.

Szóval szerintem erre a megállóra nincs szükség, nagyobb a kára, mint a haszna.

Azt is csak halkan jegyzem meg, hogy már egy hete az új menetrend van érvényben, de a bkv.hu-n még mindig a régi menetrend szerepel, ami ugye már senkit sem érdekel. Ideje lenne frissíteni.

5 komment

Címkék: bkv busz menetrend veke buszmegálló 8 as busz 112 es 2 es villamos

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr16632881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.08.25. 23:09:13

Azért ne felejtsük el, hogy azokkal kitolás ez a menetrend, akik a duna vonalán mennek tovább, valószínűleg ezt kompenzálják az új megállóval...
Ja, és a Bah csomópontnál is van két megálló, ami egymástól kb. ugyanannyi távolságra van, mint amiről írsz...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.08.25. 23:38:53

Tényleg, a BAH csomópontnál így van (bár csak az egyik irányban, a másikban nem), ebben igazad van. Bár ott a nagy lámpás zebra (sőt, talán kettő is) inkább indokolja ezt, mert a két oldal között gyalogosan nemcsak a távolság megtétele kerül időbe, hanem a várakozás is a gyalogos lámpákra. A Ferenciek terétől a villamosig nincs extra lámpás zebra azon a plusz 150 méteren.

Rocko- 2008.08.26. 07:41:01

köszönhetően annak, h nem áll meg a márc. 15-ön, ezér én - meg gondolom sokan mások - nem járnak arra, és kénytelen vagyok a BAH felé, és ott felszállni a 8-asra. neked fele séta - másnak duplaannyi.

jozsefbiro · http://jozsefbiro.blog.hu 2008.08.26. 17:52:32

Rocko, Nem értem, hogy jön össze a Március 15. tér és BAH csomópont ebben az összefüggésben.

Egyébként azzal, hogy elmegy az Astoriáig a 8-as, 500 méter gyaloglást spórolnak azok, akik a piros metróra szállnának át. Aki ezzel szemben a 2-es villamosra szállna át, annak 150 métert plusz gyaloglást jelentene, ha nem lenne a hídfőnél megálló. Ez azért nem ugyanaz.

Továbbá régen, amikor csak a Március 15. téren állt meg a busz, a leszállók 80-90 százaléka indult a Ferenciek tere irányába.