HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

A hét mondása (Vallásháború és Révkomárom)

2008.11.13. 09:09 promontor

Olvasom a HVG-ben (és jót derülök rajta), hogy:

Örmény és görög ortodox szerzetesek verekedtek össze vasárnap a jeruzsálemi Szent Sír-templomban... A papok gyertyatartókkal rontottak egymásnak, a rugdosásba a hívek is bekapcsolódtak. A rendbontásnak az izraeli rendőrség vetett véget.... A bazilikát ellenőrző hat keresztény felekezet között máskor is robbant már ki konfliktus....Az egyetlen bejárattól jobbra a 19. század óta áll egy létra, mert a papok nem tudják eldönteni, ki távolíthatja el. A viták elkerülésére a kapukulcsot egy muszlim család őrzi.

Aztán olvasom a hasonlóan szívélyes magyar-szlovák kapcsolatokról szóló cikket, ezen már nem derülök. Viszont külön is felbosszant ez a részlet (kiemelés tőlem):

...A találkozó a magyar-szlovák határváros(ok)ban, Komáromban lesz, az első hírek szerint a Duna mindkét oldalán. A helyszín akár szimbolikusnak is felfogható: hetven évvel ezelőtt éppen a szlovák oldalon lévő városrészben, Révkomáromban ült le tárgyalni a magyar és a szlovák diplomácia, hogy a müncheni nagyhatalmi döntés nyomán megegyezzenek, mely területeket csatolnak Magyarországhoz...

Trendi dolog Révkomáromnak hívni a szlovákiai Komárom városát, jól rá is szokott a magyar sajtó, csak sajna teljesen történelmietlen. Ha valami, akkor éppen az északi Komárom az igazi, minden jelző nélküli Komárom. Ezzel szemben a déli Komárom szolgálna rá inkább egy megkülönböztető jelzőre, mondjuk pl. éppen a Rév-re, merthogy itt volt a komáromi rév és itt volt az a hely is, amit hajdanában Révkomáromnak hívtak. De tőlem persze lehetne Dél-Komárom is, vagy Új-Komárom akár. De az igazi Komáromot lerévkomáromozni szerintem hülyeség. 

Mellesleg, még nagyobb baki szlovák diplomáciát emlegetni az első bécsi döntéssel kapcsolatban, ugyanis az a csehszlovák diplomácia volt.

1 komment

Címkék: komárom hvg jeruzsálem révkomárom blődli villámposzt első bécsi döntés szlovákmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr69766578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.11.26. 01:13:57

Észak-Komáromban a déli részt Túl-Komáromnak is hívják.