HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Zágráb elesett

2009.02.01. 23:23 promontor

Kézilabda vb 2009 Franciaország - Horvátország 24:19

Tudhattam volna. Hát nyerhet más Zágrábban kézilabda vb-t mint a franciák? Az meg, hogy a hazai csapat ellen játszanak, az nem számít. Hiszen gyakorlatilag a "hazai" csapat ellen játszottak a francia nők is 2003-ban és mégis nyertek. Akkor is az utolsó negyedórában törték meg a "hazai" csapatot, most is.

Persze ezt a párhuzamot nem lehet a végtelenségig erőltetni. Az akkori francia csapat nem volt a világ legjobbja: ötven percig lejátszottuk őket a pályáról, csak aztán összeroppantunk. Ez a csapat viszont nem játszott alárendelt szerepet az első háromnegyed órában sem: sokáig egyenlő erők titáni küzdelmét láthattuk. Aztán valami történt. Hogy a franciák tudtak még egy árnyalatnyival szorosabbra húzni a védőfalukat, vagy egyszerűen a horvátok fáradtak el a végére, vagy mindkettő, az tulajdonképpen mindegy. Gyanítom, hogy mindkettő. Látni azt lehetett, hogy a franciák védelme egyszerre csak összeáll, a horvátok meg egyre tanácstalanabbul szaladgálnak keresztbe-kasul, gólt azonban az istennek se tudnak lőni.

A végén már próbálkozni se mertek. Cervar se tudott érdemben beavatkozni (ha magyar edző lett volna, akkor most fórumokban menne a kioktatás, hogy hülye Cervar későn kért időt, meg az összevissza cseréivel csak rontott a helyzeten), akárkit küldött be, gólt senki nem tudott lőni. Az utolsó percekben a horvátok lelkileg is összeroppantak, így lett a kétgólos francia előnyből öt a végére.

Ez volt az a vb, ahol az elejétől fogva mindenki francia-horvát döntőt várt. A döntő kimeneteléről előzetesen megoszlottak a vélemények, de abban mindenki egyetértett, hogy ez a két csapat volt a legjobb. Így aztán a döntő után nincs más dolgunk, mint hogy leszögezzük: aki itt nyert, az volt a legjobb. A franciák.

A magyarokról

Hatodikak lettünk, ez "minden idők harmadik legjobb vb helyezése, "holtversenyben". Én előzetesen a 7-10. helyre vártam a mieinket, ennél előbbre végeztek. Igaz, nem a mieink erejét itéltem meg pesszimistán, hanem a spanyolokét: őket nemcsak biztosan a középdöntőbe vártam, hanem azt hittem, nagy versenyfutásban lesznek az elődöntőért. Ehhez képest Korea kiverte őket. Koreát aztán mindenki legyőzte a középdöntő csoportban. Mi is. Miután nagy megelégedésemre legyőztük Svédországot is, így kerültünk előrébb a középdöntőcsoportban az általam vártnál.

Egyfelől maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel. A nekünk "járó" sáv tetején végeztünk. Négy kiélezett meccsen (román, szlovák, svéd, koreai) hét pontot hoztunk, ez az elmúlt olimpiai ciklusnál jobb eredmény. Hiába hozott Skaliczky néhány nagyobb bravúrt, mint a mostani a csapat (pl. a dánok vagy a spanyolok elleni győzelmek), valahogy a végén mindig lemaradtunk a vágyott eredményről (ld. az oroszok vagy az izlandiak elleni fájdalmas vereséget.) Ez a mostani gárda kiélezett helyzetekben nem botlott, a vele nagyjából egy szinten jegyzett csapatoktól nem kapott ki.

Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy a korábban látottakhoz képest olyan nagyon sokat biztosan nem léptünk előre. A csapat által mutatott játék erősen ingadozó színvonalú volt, frenetikus szakaszok váltottak görcsös, tanácstalan szakaszokat, mind a támadásban, mind a védekezésben. Az egyéni teljesítmények is vegyesek voltak, maradéktalanul én még Nagy Lászlóval sem voltam elégedett, de persze milyen jó lett volna, ha mindenki az ő szintjét hozza. Még az első sorunknak is volt olyan tagja, aki a közepesnél gyengébben teljesített (pl. Gál Gyula), a tartalékok meg szerintem az elvártnál kevesebbet tettek hozzá a játékunkhoz.

A legnagyobb gondnak az erőnlétet tartom. Egy kilenc mérkőzésből álló sorozatot egyszerűen nem bírunk végig. Ezúttal a svédek elleni meccs után elkészültünk az erőnkkel: ha nem a harmatgyenge Korea az ellenfelünk, akkor azon a meccsen is kikapunk, mint ahogy ezért kaptunk ki a németektől is a helyosztón. Most képzeljük el, hogy a másik középdöntőcsoportban mi vagyunk az egyik szereplő a német-dán vagy a norvég-lengyel meccsen, és a Korea elleni formát mutatjuk. Vajon bejutottunk volna az elődöntőbe?

Úgyhogy nem nagyon értettem egyet Hajdú János optimista nyilatkozatával a jövő évi eb-t illetően. Nem vitatom, hogy elvileg benne lehetne ebben a csapatban egy kiugró teljesítmény (=érem). Végülis láttuk, hogy többen is alulteljesítettek, tudnak, mutattak ennél jobbat. Ha valaki gatyába rázná ezt a csapatot és tartósan ki tudná belőlük hozni a maximumot, akkor ez összejöhetne. Ehhez azonban igen sok dolognak kellene egyszerre összejönni, amihez nagy-nagy szerencse (vagy egy mágikus edző) kellene: nem véletlen, hogy az utóbbi években ez nem jött őssze.

Tehát egy kis valószínűségű eseményt igért be a kapitány olyan stílusban, mintha az adott lenne. Ez szerintem hamis vágyakat fog kelteni, aztán egy év múlva jönnek az újságcímek, hogy "éremért megyünk", meg a szurkolói kommentárok, hogy most majd ki mindenkit fogunk megverni. (Arról nem is beszélve, hogy ha tényleg átadja a kapitányi címet, akkor pláne nem elegáns az utód "bőrére" nyilatkozni.)

Szerintem viszont reálisan azt lehet várni, hogy legközelebb is a "sávunkban" maradunk, ami speciel azt jelenti, hogy valószínúleg valamivel rosszabb helyen végzünk a mostaninál. (Meg kell nézni az archívumokat, legtöbbször ez történt velünk egy jobb eredmény után.) Ilyen értelemben én azt is nagy előrelépésnek tartanám, ha megismételnénk a hatodik helyünket.

A szlovákokról

A szlovákokról nemcsak azért tartom fontosnak írni, mert ők voltak a vb meglepetéscsapata, hanem azért is, mert mindezt először ellenünk demonstrálták. Az ominózus döntetlen után igencsak mérges voltam a mieinkre és nagy blamázsnak tartottam az eredményt. Részben most is annak tartom: nemcsak az előzetes esélylatolgatás alapján, hanem a vb-n elért eredmények illetve helyezés alapján is jobbak vagyunk náluk és ezt illett volna bebizonyítani.

Ugyanakkor nemcsak ellenünk bizonyítottak. Romániát és Koreát is a várakozásokra rácáfolva verték meg és a svédek ellen is épphogy csak kikaptak: Végül tehát lemaradtak mögöttünk, de az eredményeik csak egy árnyalatnyival voltak rosszabbak, mint a mieink. Szóval egy komolyan veendő csapattá váltak.

Ami igencsak fontos tény a számunkra, mert ebben az évben fogunk még velük kétszer is találkozni. A jövő évi eb-re ugyanis azonos selejtezőcsoportból kellene kijutnunk. Illetve valószínűleg csak az egyikünk fog kijutni, tekintettel arra, hogy az ötös csoportból csak két csapat jut ki és mellettünk még a horvátok is ebben a csoportban vannak, és hacsak nem követnek el csoportos öngyilkosságot a mai vereség után, nehezen tudom elhinni, hogy a horvátok ne legyenek benne a két továbbjutóban.

Az esélyeink jelenleg igen jók arra, hogy mi legyünk a másik továbbjutók: itthon legyőztük a horvátokat, idegenben pedig a görögöket. A szlovákok eddig csak a görögökkel játszottak és idegenben ki is kaptak, szóval alaposan lemaradtak mögöttünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy lebecsülhetnénk őket: kétszer játszunk ellenük, minimum egyszer le is kell őket győzni, ha az előnyünket meg akarjuk tartani. Nem lesz sétagalopp.

2 komment

Címkék: sport magyarország vb franciaország horvátország szlovákia kézilabda eb férfi kézilabda férfi kézilabda vb 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr19916945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.02.02. 21:27:17

Én sokkal optimistábban látom a helyzetet. Szerintem világversenyről világversenyre fejlődik ez a (még mindig viszonylag fiatal) csapat.

Tavaly még becsúszott egy teljesen váratlan zakó Izlandtól, idén viszont már csak jóformán verhetetlen csapatoktól kaptunk ki. Sőt, ha a németekkel a csoportkörben találkozunk, ott is más lett volna az eredmény. Nem biztos, hogy nyerünk, de bizonyosan végig kiélezett meccs lett volna!

Én pont abban látom a fejlődést az előző világversenyekhez képest, hogy ezúttal viszonylag kicsi volt a hullámzás a teljesítményben. (Bár lehet, hogy csak mert a női válogatottunkból indulok ki.) :-) Mindig volt tartása a csapatnak! Nem véletlen, hogy a leg"súlyosabb" vereségünk is csak mínusz öt gólos volt!

Szóval én bizakodó(bb) vagyok, ezzel együtt persze egy jövő évi EB-n én se lennék nagyon elkeseredett egy újabb hatodik hely után...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.02.03. 19:20:27

Tulajdonképp egyetértek az érveiddel. A mostani szereplést szerintem hasonlóan látjuk, csak a jövőre vonatkozó becslésünk tér el, ami inkább a mentalitásunk közti különbséget mutatja, azon meg felesleges vitatkozni.

Amúgy is igazából annak örülnék, ha neked lenne igazad.
süti beállítások módosítása