HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Négy évszak: Nyár

2013.06.06. 08:15 promontor

Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), illetve közülük is elsősorban is a Főzdefeszt aprópóján elsütni. Végülis a Főzdefeszt a magyar "sörforradalomról" szól, hát nézzük meg, hogy áll a nemzetközi sörforradalom ügye a világ más tájain.

Következzék tehát egy utibeszámoló sorozat tavalyi utazásaim alapján: "Négy Évszak" a világ és a sörök körül,

Illetve ma a második tétel, az elsőhöz tessék klikkelni: Tavasz.

Nyár

Nyáron Stockholmba vetett az európai együttműködés szele. Stockholmban már viszonylag sokat jártam, kedves ismerős a Gamla Stan, az impozáns városháza vagy akár a Norrmalm modern negyede. Viszont sörügyileg sokáig lebecsültem a svéd helyzetet, mondván a Spendrup birodalma kb. ugyanolyan sivár sörsivatag, mint mondjuk mi. Hát el voltam tévedve, nem is kicsit.

Erre a RateBeer listája döbbentett rá (érdemes összevetni a magyarral...) eszerint Svédország tele van kis sörfpzdékkel és Stockholm tele van jobbnál jobb pubokkal, ahol mind a helyi, mind a nevesebb nemzetközi kézműves sörök elérhetőek. Mivel csak egy szabad estém volt (a másikon egy hivatalos vacsorán vettem részt, ahol egyébként az étteremben cseh sört csapoltak, nevezetesenaz itt-ott itthon is fellelhető Konrádot...), ezért arra gondoltam, hogy elsősorban a Gamla Stan-t, azaz az óvárost derítem fel sörügyileg. Találtam is itt két helyet, ezúton ajánlom mindkettőt a stockholmjáró sörbarátok figyelmébe:

  • Ardbeg Embassy: Az Ardbeg egy patinás whisky-márka és az Ardbeg Embassy whiskyben is meglehetős kinálattal rendelkezik. Engem persze a sörök érdekeltek: impozáns a helyi sörök választéka, legalább öt helyi sörfőzde söreit csapolták és persze voltak egyéb specialitások is. Végül a sörlista hosszas tanulmányozása után tudományosan rendkívül megalapozott hasraütés alapján a Gotlands Bryggeri egy Visby Stout nevű nedűjét választottam, talán azért, mert anno skandináv túránk tervezésekor sóvárogtam Gotland után, de költségvetési okokból esélyünk se volt, amit nagyon sajnáltam, mert Visby állítólag csodaszép. A róla elnevezett sör kellemes darab, a habja valami fenségesen krémes volt, a sör maga pedig kb. hozta azt a száraz, kerenyés, pörkölt ízt, amit egy átlag stout hozni szokott. Másodjára a nemzetközi választékból szemeltem ki egy Mikkeler IPA-t (meg nem mondom, mi volt a pontos neve), na ebből csak egy kóstolópohárnyit kértem, de az egy emlékezetes egy íz és illatbombának bizonyult. Szóval tessék megjegyezni, ha Stockholm és Gamla Stan, akkor Ardbeg Embassy.Sor08_005_Stockholm_2012_06_19___020__478x276.jpg
  • Esetleg Monk Porter House. Ez a Gamla Stan másik sörszentélynek látszó objektuma. Itt ugyan nem fogyasztottam semmit (sietnem kellett már nagyon), de kinézetre igencsak hívogató hely, régi épület, több szint, hangulatos pincehelység, Az Ardbeghez hasonló impozáns hazai és nemzetközi sörlista, sőt, ők még saját sört is főznek (vagy főzetnek, ki tudja), szóval sörkóstolás híján egy árnyalatnyival kevésbé megalapozottan, de ezt a helyet is csak ajánlani tudom.Sor09_037__Stockholm_2012_06_19___029__478x263_1.jpg

Összességében egy villámvizit alapján is vélelmezhető, hogy sörforradalmilag a svédek bőven előttünk járnak, mind a főzdék, mind a söreiket forgalmazó helyek tekintetében. Természetesen jó lenne ezt a tételt alaposabban is megvizsgálni egyszer. Ha sor kerül rá, akkor pénzt sokat kell vinni, mert Svédországban a sör méregdrága.

A többi képhez klikk a képekre, vagy ide!

2 komment

Címkék: sör utazás svédország nyár 2012 stockholm ipa sörteszt négy évszak sörfőzde cseh sör monk porter house ardbeg embassy Gotlands Bryggeri Visby Stout Mikkeler sörutazás

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr635338144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.06.06. 21:55:11

Svedorszagban a Systembolaget uzletekben nagyjabol 500 fele sved sör közul lehet valogatni.
A sörözökben persze ehhez kepest elenyeszö a kinalat, de a gotlandi söröket egesz sok helyen csapoljak. Nekem a szemelyes kedvencem a Nils Oscar, a Dugges, az Ocean es a Nynäshamn sörfözde, de meg biztos vannak "rejtett kincsek" az orszagban. (A Nils Oscarnak volt sajat sörözöje Stockholmban, de bezart. Az Ocean pl. göteborgi fözde, es az ö söreiket igy nem is csapoljak a fövarosban.)
Stockholm talan legnagyobb valasztekkal rendelkezö sörözöje egyebkent a Monks Cafe, a Sveavägen-en (a Hötorget közeleben).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.06.10. 18:53:29

@Bajen: Szia, köszi a kiegészítést!

A Nils Oscar neve egyébként valahonnan ismerős volt, aztán rájöttem, hogy a Backstugan-ban láttam az itallapon, de végül ott nem kértem palackosat, hanem maradtam a csapolt Konrádnál.
süti beállítások módosítása