HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Dobjuk ki a régi csekkeket! (FRISSÍTÉS: Illetve mégse!)

2009.12.10. 10:29 promontor

Azt olvasom ma reggel a Zorigón, hogy:

...a régi típusú készpénzátutalási megbízásokkal 2009. december 31-éig lehet a befizetéseket teljesíteni. Január 1-jétõl a Magyar Posta kizárólag az új típusú kibõvített csekkeket fogadja el.

Mi van? Eddig azt se tudtam, hogy van olyan, hogy régi típusú meg új típusú. Olvasom tovább, kiderül, hogy

Az új típusú csekkek egy rovattal bővültek, amelyen a befizető azonosítására alkalmas okmányt - például személyi igazolvány, vagy egyéb okirat - típusát és számát kell feltüntetni, 1000 eurót meghaladó forint összeg befizetésénél.

Nagyon okos. Nem tudom, hogy ezt most a brüsszeli vagy a magyar bürokraták hülyeségének köszönhetjük, de abban biztos vagyok, hogy az illetők és az anyukáik január elején sokat fognak csuklani. És meg is fogják érdemelni. Mármint az illetők.

Mert odáig rendben van a dolog, hogy mostantól bizonyos összeg felett (bár szerintem Magyarországon az 1000 euró - kb. 270000 forint - feletti befizetések száma elenyésző lehet, én nem emlékszem, hogy valaha is fizettem volna be ekkora összeget csekken) csak úgy lehet csekkel befizetni a postán pénzt, hogy igazolványszámot írunk a csekkre. Azt nem tudom, hogy ez mennyire lesz hatékony a pénzmosás ellen, de ez legyen a pénzmosók és a pénzmosókergetők baja. Az is rendben van, hogy a nyomdák szépen átállnak arra, hogy akkor mostantól új típusú csekket fognak nyomtatni.

De könyörgöm, ha a befizetett összeg a határ alatt van, akkor miért nem jó a régi csekk? Utánaszámolt valaki, hogy hány már kinyomtatott, kitöltetlen régi csekket kell emiatt kidobni? A fiókom tele van közös költséges, egészségpénztáras, nyugdíjpénztáras csekkel, ezek mehetnek a szemétbe. Gondolom a közös képviselőnél, az egészségpénztáramnál és a nyugdíjpénztáramnál hatalmas stócokban állnak ugyanilyen csekkek: irány a szemét!

Miért nem lehet megvárni, hogy a régi, már kinyomtatott csekkeket elhasználják az emberek? Miért kell a csekkeket kibocsátó intézményeket és a csekkeket felhasználó embereket arra kényszeríteni, hogy rohamtempóban, egy hónap alatt gyártassanak-igényeljenek-beszerezzenek új típusú csekkeket, mindezt decemberben, amikor az év végi hajtás és az ünnepek miatt amúgy is egy nagy rohanás az egész élet?

És persze ott lesz a rengeteg Gizi néni és Géza bácsi, aki majd január elején negyedóra sorállás után fogja megtudni, hogy nem tudja befizetni a kezében lévő régi típusú csekket, mert az már nem érvényes: ha én most 21 nappal az intézkedés bevezetése előtt szerzek csak erről tudomást, akkor hótziher, hogy lesznek százezrek vagy milliók, akikhez ez januárig nem jut el.

Úgyhogy a Zilletékes Fafejű Bürokraták kezdhetik a csuklást!

(77,9)

Frissítés (délben): Remek, úgy tűnik, sikerült árnyékra ugranom: itt egy helyesbítés, amely szerint lehet majd a régi csekkel is fizetni. Úgy látom, a csuklást a Zilletékes Fafejű Zsurnalisztáknak kellene javasolnom...

Frissítés 2 (du. 4-kor): Egy újabb helyesbítés alapján újabb csukláscélpont: az Apehnél volt valaki fafejű...

Szólj hozzá!

Címkék: sajtó apeh homár bürokrácia csekk pontosság magyar posta blődli sárga csekk 1000 euro árnyékra vetődöm

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr481587709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása