HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Mennyit kéne újságra költeni, ha nem lenne internet?

2020.10.06. 08:48 promontor

Reggel hat óra huszonöt. Kilépek az ajtón, lesétálok a lépcsőn. Öt perc a megállóig, a villamos nagyjából nyolc perc múlva érkezik. A három perc pont elég ahhoz, hogy az újságosnál megvegyem a Magyar Nemzetet. (Hacsak nem állnak túl sokan sorba, akkor lemaradok róla, de erre az esetre mindig van nálam egy régebbi HVG.) A villamoson van kb. húsz percem, ilyen korán ráadásul ülőhely is van, lehet kényelmesen olvasni. Ha volt valami meccs előző este, akkor a sportrovattal kezdek, egyébként politika. Mit mondott Kónya Imre, hogy reagált Pető iván, milyen hülyeséggel állt elő már megint Torgyán? Aztán továbblapozok a külpolitikai rovathoz, hol lőnek éppen a Balkánon meg a Kaukázusban, mikorra igérte Kohl az EU bővítését vagy mit mondott John Major az európai közös valutáról.

Azt hiszem, mindenki sejti minek a bevezetése a 90-es évekből származó fenti jelenet. Igen arról lesz szó, hogy adjunk-e pénzt internetes újságért?

A 90-es években nem voltak internetes újságok, csak nyomtatottak, azokért kellett pénzt adni. Persze meg lehetett úszni pénz kiadása nélkül is a hírfogyasztást, ha megelégedtünk a TV vagy a rádió követésével. A köztévé (sokáig nem volt más, az RTL Klub és TV2 párosa csak '97-ben indult) például, bár messze állt a tökéletestől és némileg valóban "húzott" az egyik irányba, összehasonlíthatatlanul megbízhatóbb, alaposabb és tárgyilagosabb hírforrás volt, mint manapság. Ezzel együtt nemcsak nekem volt természetes a kis reggeli kitérő az újságárus pavilonhoz: még 2003-ban is majd' 400 ezer ember vásárolta meg a négy országos napilap valamelyikét és akkor a vidéki megyei napilapokról még nem is beszéltünk.

dailynews_478x418.png

Na de ez "régen" volt, ma már a régi nyomtatott lapok szerepét nagyrészt átvették az internetes hírportálok, azért meg eddig nem kellett fizetni, akkor most minek fizessek? Na ez az, amiről ez a poszt nem fog szólni: a helyzet adott, nyilván van, aki szerint nem kell és nem is érdemes fizetni, mert ő megtalálja a neki megfelelő hírforrást ingyen is és van, aki szerint meg érdemes. Én mostantól az utóbbi körbe sorolom magam, elsősorban azért, mert ugyan van még olyan ingyenes hírportál, amit viszonylag olvashatónak (értsd: viszonylag megbízhatónak, alaposnak és tárgyilagosnak) tartok, de a számuk a korábbi állapotokhoz képest erősen fogyóban van.

Mellékszál: egyéb adományozásra érdemes szervezetek

Sokáig a "jótékonykodásom" mindössze az szja 1%-ának felajánlására terjedt ki, de ez szintén változóban van, két szervezetnek is adakoztam az utóbbi időben:

  • Nem állítom, hogy a Wikipédia tökéletes forrás lenne minden esetben, pl. magyar történelmi témákban nem árt az óvatosság, de összességében egy remek "intézmény", nem nagyon van olyan hét, hogy nem keresek rá valamelyik szócikkükre. Így aztán az utóbbi időszak pénzgyűjtő kampányaiban egy kisebb összeget mindig megajánlottam nekik.
  • Globális után lokális téma, nevezetesen a Járókelő. Remek kezdeményezés, a lényege az, hogy ha bármilyen közterületi problémát (szemetes park, kidőlt Kresz tábla, kátyús utca, stb.) be lehet náluk jelenteni, ők továbbítják az illetékeseknek, akik remélhetőleg megoldják. Vagy nem. De akármi is történik, a bejelentés és a sorsa követhető a honlapon. Szuper kezdeményezés: nem az egyszeri polgárnak kell kitalálnia, melyik hatóság vagy szervezet az illetékes az adott ügyben, megteszi ezt helyette a Járókelő. Amiért különösen kedvelem őket, az az, hogy valahol itt kezdődik a demokrácia és a polgári mentalitás: nemcsak a parlament összetétele határozza meg azt, milyen az ország, ahol élünk, hanem az is, hogy törödünk a közvetlen környezetünkkel. És bizony itt is van tere a fejlődésnek...

A poszt ezek után nem arról szól, hogy fizessünk-e az internetes sajtóért, hanem arról, hogy mennyit.

Merthogy egyelőre azok a hírportálok, amelyek az olvasók pénzéből próbálnak részben vagy egészben működni, még csak most alakítgatják az üzleti-előfizetési modelljeiket, így egyelőre inkább csak adományokat gyűjtenek és gyakran ránk, olvasókra bízzák, mennyit adunk. Amivel nekem az a bajom, hogy az egész egy kicsit a levegőben lóg. Ha azt nézem, hogy mennyi pénzt tudnék adni anélkül, hogy anyagilag ez megrendítene, akkor elég magas összeg is szóba jöhetne. Legalábbis alkalmilag. De ha azon gondolkodom, hogy hosszabb távon, rendszeresen mennyit kellene adnom, akkor mégiscsak egy olyan összeget választanék, ami valamilyen módon annak az értékét fejezné ki, amit kapok.

Ezért némi fejtörés után arra jutottam, visszanyúlok ahhoz az időszakhoz, amikor még papíralapú újságokat vettem reggelenként és az akkor kifizetett összegek mai megfelelőjét próbálom megtalálni.

Azaz először nézzük meg, milyen újságokat vettem meg rendszeresen a 90-es években:

  • Átlagosan heti 5-6 napilap: ez persze változó, a nagyjából '85-től a kilencvenes évek közepéig ez több is volt. (Izgalmas idők voltak és néha napi két újság is belefért, mondjuk a Magyar Nemzet mellé egy Népszabadság is, hogy lássam több oldalról is a dolgokat.) Később már gyakran kimaradt egy-egy nap: bizonyos napilapok a hét bizonyos napjain a szokottnál soványabb tartalommal jelentek meg, ezeket a napokat egy idő után kihagytam.
  • Átlagosan havi 5-8 hetilap. Itt a HVG volt a "kötelező" példány szinte minden héten és amellé vettem meg időnként valami mást. Ez a más sok minden lehetett, Magyarország, Élet és Irodalom, Magyar Narancs, Figyelő, stb.
  • Ekkortájt havilapokat is vettem, mondjuk havonta átlag egyet. Itt nem volt kiemelt kedvenc, az alábbiakból választottam: Mozgó Világ, 2000, Valóság, História.
  • A fenti átlagokat csökkentette az utazások és kirándulások időszaka: se egy bakonyi turistaházban, se egy külföldi hostelben nem jutottam hozzá hozzá a napisajtóhoz, hosszabb utazások esetén a heti sajtóhoz sem, ezeket általában nem is pótoltam...

Ez persze tényleg a hírlapfogyasztási csúcsidőszak volt, ma már ennél kevesebb újságot olvasok, nézzünk egy reálisabb "portfóliót" most már mai árakkal:

  • Egy Népszava manapság 340 forint az újságosnál, havi 25 példánnyal számolva ez 8500 forint.
  • Egy HVG az újságosnál 750 Forint, havi 4 példány az 3000 forint.

Ebből tehát 11500 forint jönne ki havonta. Persze lehet azon morfondírozni, hogy az internetes sajtónak nincs anyagköltsége, meg azon is, hogy előfizetéssel minden újság jelentősen olcsóbb, de egy felső határnak ez elfogadható. Az alsó határ meg lehet mondjuk a fele, kicsit lefele kerekítve 5000 forint.

A nem túl tudományos becslés alapján tehát havi 5-12 ezer forintnyi összeggel nem fizetjük túl az internetes sajtót. A magam részéről ebbe a tartományba fogom belőni azt, amit erre a célra fordítok.

Abban persze csak reménykedni lehet, hogy elegendő számú fizető olvasó lesz ezen újságok hosszú távú fennmaradásához...

19 komment

Címkék: index politika internet sajtó wikipédia magyarország népszava hvg sajtószabadság index címlap latolgatok járókelő telex 444 G7 Direkt36

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr4316191996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2020.10.06. 09:52:45

Nagyon érdekes eszmefuttatás.

Az a gond, hogy ma már az ember (legalábbis ha magamból indulok ki) nagyon hozzá van szokva ahhoz, hogy lehetőleg ne egy-két helyről tájékozódjon, hanem minimum 5-6 portált olvasgasson párhuzamosan, ellenőrizze az infókat, kiegészítse, tompítsa.

Pillanatnyilag nem tudom elképzelni, hogy lenne egyetlen (vagy maximum kettő) olyan portál, amelyre rá merném bízni magam... [Talán a '90-es években is illúzió volt ez, mégis azt hiszem, a nyomtatott sajtóban átlagosan mindig többet adtak magukra, forráskritikára a lapok.]

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.10.06. 10:10:57

@Csöncsön: Egyetértek, én is több forrásból tájékozódom. De nem is mondtam, hogy ezt a pénzt egyetlen újságnak kellene odaadni... ;-)

Ami a forráskritikát illeti, ez jogos, de talán az is benne van, hogy kevesebb forrás volt. Internet hján voltak ugye a hírügynökségek, lehetett saját anyag (tudósító, riport, elemzés), vagy átvenni más újságtól. Most meg ír valaki egy instagram posztot Nairobiban és az is lehet forrás...

nemecsekerno_007 2020.10.07. 12:58:32

Ez az internet vs. nyomtatott sajtó nagyon érdekes kérdéskör. Az internettel kialakult egy párhuzamos valóság ami egész más szabályok szerint működik és nehezen ellenőrizhetőek a források.
Amúgy a több forrás alap ha valami releváns képet akarunk látni bár ez se egyszerű mert amikor az egyik az mondja fekete a másik, hogy fehér akkor azért az gáz.
Én ezért olvasom a ballib és a konzervatív médiát is, abból kirajzolódik valami kép.
Amúgy a nyomtatott sajtónak lehetne valami szűrő, összegző szerepe mert elég nagy a káosz. Főleg ha mondjuk az áltudományos baromságok terjedési sebességét nézzük.

birkamenet 2020.10.07. 13:50:42

@nemecsekerno_007:

ti fidernyákok nem is olvassátok az orbán oldali lapokat, mert az az agysejt irtás ami azokban megy, még nektek is sok.

Bevallotta ezt már az a bizonyos fidess-es képviselöi is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.07. 16:09:50

Nagyjából 5 éve abbahagytam fizetős médiák fogyasztását, egyszerűen nem látom értelmét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.07. 16:10:56

@Csöncsön:

Én elsősorban azt olvasom, nézem, amivel NEM értek egyet, ezért is magyar médiafogyasztásom 85-90 %-a ballib tartalom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.07. 16:46:06

@promontor:

Pl.:
- ballib szar média: Nyugati Fény,
- ballib jó média: Mozgó Világ,
- fideszes szar média: Origo,
- fideszes jó média: Valóság.

Picnic 2020.10.08. 01:28:16

A Fidesznek a vidéki nyomtatott sajtó felvásárlásával, a Népszabi kicsináltatásával sikerült elérnie, h Közép-Európában relatíve mi vesszük a legkevesebb napilapot.

kvadrillio 2020.10.08. 01:34:47

AHHHAA....... de én csak eccerű vagyok, HA RÁDIÓT HALLGATOK, AKKOR SEM KÉRNEK TŐLEM MINDEN MŰSORÉRT KÜLÖN DÍJAT BAZDMEG !

ÉS EZEKÉRT A SZAR HÍREKÉRT SEM FOGOK KÜLÖN FIZETGETNI, MERT EZ ECCERŰ LEHÚZÁS, INKÁBB VESZEK ÚJRA EGY-EGY ÚJSÁGOT OCCT LE VAN MINDENKI SZARVA ! :o)))

clemens 2020.10.08. 04:46:07

Hibásan abból indulsz ki hogy az egyén érdeke az internetes portálok olvasgatása.
Dehogy, a portálok mögött álló ideológiák, pártok, szervezetek érdeke hogy én leszek olyan kegyes, és elolvasom a propagandájukat.
Na nehogy már ezért még fizessek is!

P1sty 2020.10.08. 06:01:28

Én egész biztosan nem fizetnék online hírportálért, legalábbis a jelenlegi kínálatban biztosan nem. Nem véletlen írtam hírportált és nem újságot, mert amik ma vannak online, azok nem újságok. Csapnivaló, innen-onnan ellopkodott és trehányan lefordított cikkek, sebtében kirakott fél-vagy eljesen álhírek, semmitmondó bulvár kisszínesek meg bűnügyi hírek, mindez eszméletlenül hatás és kattintasvadász címekkel, borzalmas helyesírással, felszínes cikkek bármiféle elemzés vagy értelmezés nélkül, jelentéktelen 5 soros hírek tömkelege csak azért, hogy minél több időt töltsön ott az olvasó, és ezzel a hirdetésmegjelenítési számokat növelje.
Persze ez mind történeti következménye az onliine média kialakulási körülményeinek és jellegzetességeinek. Legfőképp az, hogy eredeti modelljük szerint hirdetésből (azaz kattintásszámból) élnek, és mert eleve a lazább, internetesebb stílusal voltak versenyképesek a nyomtatott újságokkal szemben.
Nyilván amíg ingyen van, addig elnézi ezt az ember, de azt már nem, hogy a ponyvás stílusú, valódi újságírást nem tartalmazó "termékért" akarnak fizetséget.
Egyszóval ha fizetősek akarnak lenni, akkor teljes modellváltás kell, nem csak beteni a paywallt azt' jóvan.
Lehet itt jönni azal, hogy háde a new york timesnál is fizetős az onlájn, de ott azért a papírújság tartalmát kapom, nem egy hipszterbanda blogolás szintű szarját.

clemens 2020.10.08. 06:22:18

Azért van abban némi perverzió hogy magukat előszeretettel újságírónak nevező egyének velem akarják eltartatni magukat, azért hogy egyoldalú, elfogult fércműveikkel tömjék a fejemet.
Vagyis én fizessem saját ideológiai átnevelésemet.

kvadrillio 2020.10.08. 09:08:11

@kvadrillio: egybként is minden hírportál szinte ugyanazokat a híreket közli le, DE MINDEGYIK FIZETŐSSÉ AKARJA TENNI MAGÁT ! :)

ramipali 2020.10.08. 11:04:12

@kvadrillio: Mi az,hogy hírportál?Persze,megjelennek valani fosok,de az mind lopott.
Aki tud idegen nyelveket,megnézheti a külföldi portálokat a politikától a bulvárig és rájön,hogy a magyarok innen-onnan lopják össze a semmirekellő tudósításokat.
Bizonyíték:amit lopott az Origó,azt tovább lopja a Atartlap és az Index is.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.10.08. 14:57:05

@MAXVAL birсaman közíró: Tehát a jó példák a max. pár ezres olvasottságú havilapok. :-(

Pedig titkon reménykedtem, hogy tudsz olyan forrást a jobboldalról, ami alkalmas lenne viszonylag értelmes eseménykövetésre...
süti beállítások módosítása