HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Rosszabbul élünk, mint négy éve

2010.04.08. 15:43 promontor

Ötvenes elvált vidéki asszony, tanítónő, két gyerekkel, az egyik egyetemista, a másik most érettségizik. A család távfűtéses lakótelepi lakásban lakik, a rezsi bőven az asszony nettó bérének a fele fölött van. A maradékból kéne hármuknak megélni. Nem is lenne képes mindig az asszony kifizetni a rezsit, ha nem lenne egy másik lakásuk, amit kiadnak. A befolyó bérleti díj pedig felszínen tartja őket.

Tartaná, ha lenne bérlő. Bérlő hol van, hol nincs. Néha abban sincs köszönet, ha van, mert nem fizetnek. Ilyenkor persze a második lakás nem hozza, hanem viszi a pénzt. Így aztán az asszony egyre inkább el van adósodva. Tartozik a közművállalatoknak, tartozik a bankjának, illetve most már nem is egynek. Így is kénytelen néha a rokonoktól kölcsön kérni (főleg, amikor valamelyik hitelező elkezd végrehajtással fenyegetőzni), ezeket általában nem tudja megadni, emiatt szégyelli magát, ráadásul egyesektől már nem is kap újabb kölcsönt. Másoktól még kap. Az állásáért is remeg: az igazgatója többször célzott rá, hogy "túl idős", ugyanazt a munkát egy fiatal olcsóbban is elvégezné (a közalkalmazotti bértábla kötelezően nagyobb fizetést ír elő a kor növekedtével, azaz a munkáltató olcsóbban kijön egy fiatalabb munkaerővel).

Ez az asszony versenyt fut az idővel: ha kihúzza, amíg a gyerekei dolgozni kezdenek, megúszhatja összeomlás nélkül. A helyzete azonban egyelőre folyamatosan romlik: egyre több adóságot görget maga előtt és a hitelezői is egyre gyanakvóbban nézik.


Vidéki házaspár két középiskolás gyerekkel. Valaha kifejezetten jómódúak voltak, a háztájiból szép házat (illetve házakat) építettek a városban és a közeli tó partján is. Ez utóbbi újabb bevételi forrásuk volt, ki lehetett nyáron adni külföldi turistáknak. Ez jó régen volt.

Azóta a mezőgazdasági tevékenységeik befuccsoltak, se a háztáji, se az állattenyésztés (nyúl, liba, malac) nem ment: senki nem veszi át a terményeiket, vagy csak olyan alacsony áron, hogy abból ők képtelenek jövedelmet termelni. A nyaralójukra ráférne egy felújítás, erre nincs pénzük, így viszont nem jönnek a vendégek, bár azok máshova se nagyon mennek már a környéken, kiment a tó a divatból. Próbálkoztak kisboltot üzemeltetni, ideig-óráig ment, de saját tőke híján mindig csak a tulajdonostól bérbe vett boltokkal tudtak próbálkozni és hosszabb távon (értsd, két-három évente) mindig be kellett dobniuk a törülközőt. Időnként persze kölcsönöket is kellett felvenniük, ezek tovább terhelik a családi költségvetést és persze a házukat is. Legutoljára egy kocsmát béreltek, ez egész jól ment, olyan jól, hogy a tulaj fel akarta emelni a bérleti díjat, azt viszont már nem tudták kigazdálkodni. Ekkor a tulaj kirakta őket és ők jövedelem nélkül maradtak. A férj kiment Ausztriába egy sípanzióba pincérkedni, onnan utalja haza a pénzt. Az asszony a háztáji romjain próbál valamit alkotni. Abban reménykednek, hogy ha a nagyobbik gyerek befejezi a szakácsiskolát, kimehet az apja mellé és akkor talán egyenesbe jönnek.


Harmincas fővárosi mérnök, informatikus, multinál dolgozik. Feleség, óvodás korú gyerek, egy újépítésű budaörsi ikerház egyik fele. Jól keres, amióta dolgozik sose volt anyagi gondja. Mégis panaszkodik: három éve nem kapott fizetésemelést, a telekom szektorban jó pár éve tart a visszaesés, a cég inkább veszteséges, mint nyereséges. Nemrég elővette a banki kimutatásait és arra lett figyelmes, hogy a megtakarított pénze tavaly óta fogyott, azaz a család már többet költött, mint amennyi jövedelme volt. Ilyen még nem volt, eddig mindig félre tudtak tenni valamennyi pénzt.

Ez egyelőre nem gond, mert még vannak tartalékaik, de a férfi aggódik, hogy ez így nem fenntartható: vagy többet kéne keresniük, vagy kevesebbet költeniük. Az is aggasztja, hogy ő a család egyedüli keresője (a - szintén diplomás - felesége három év GYED/GYES után visszamenne dolgozni, munkát azonban már egy éve nem talál) és a munkahelyén lassan már leépítésekről kezdenek beszélni. Eddig ez drágább bérű országokra vonatkozott, de nincs kizárva, hogy előbb-utóbb Magyarországra is sor kerül.


A fenti állapotjelentések korcsmai beszélgetésekből származnak, az elmúlt pár hónapban hallottam őket (némi változtatással lettek közreadva). Volna még több is.

Eszembe jutott ezek kapcsán a Fidesz négy évvel ezelőtti választási szlogenje: "rosszabbul élünk, mint négy éve". 2006-ban ez még nem volt igaz, a Medgyessy féle 200 napos Nagy Demagóg Osztogatás hatását a rákövetkező három és fél év stagnálása még nem inflálta el teljesen, ezért akkor a szlogen visszaütött. Sokan találták úgy némi számolgatás után, hogy ők jobban élnek, mint négy évvel azelőtt és ennek megfelelően szavaztak.

Vesztes szlogent nyilván nem vesz elő egy párt se a ládafiából, ezért idén új jelszót kellett kitalálni. Pedig ma minden bizonnyal elenyésző azoknak a száma, akik nem élnek rosszabbul, mint négy éve.

Természetesen nem állítom, hogy ez lesz az egyetlen szempontom vasárnap, amikor elmegyek szavazni. De nagy súllyal fog latba esni, az biztos.

7 komment

Címkék: politika munka választás adósság életszínvonal

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr791670520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.08. 18:51:33

Az elmúlt 8 év katasztrófa, minden szempontból. A baj az, hogy azzal, hogy az MSZP kis vagy középpárt lesz, ezek az évek nem válnak semmissé. Tragédia.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.09. 21:44:00

@jacint70: Ha ez a kérdés azt jelenti, amire tippelek, akkor nem.

palsson 2010.04.09. 23:01:54

Alapvetően egyetértek Veled, de engedtessék meg egy kötözködő megjegyzés. A "harmincas fővárosi mérnök, informatikus, aki a multinál dolgozik" anyagi helyzetének romlását nem a nem megfelelően működő kormányzat, hanem a "telekom szektorban jó pár éve tartó visszaesés, a cég inkább veszteséges, mint nyereséges" volta okozza. Éppen ezért a helyzet változását - remélem - nem a parlamenti választástól várod. Amikor az államnak (és az állami alkalmazottaknak) nem megy jól, de a multiknak (és az alkalmazottaiknak) igen, mindig azt halljuk, hogy ez a külső piaci körülmények miatt van így, és a pillanatnyilag jobb körülmények kompenzálják a piaci körülmények adta egzisztenciális bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot, míg a gyalázatosan fizetett közalkalmazottaknak legalább hosszú távra bebetonozott állásuk van. (Most tekintsünk el attól, hogy az állítás második fele már réges régen nem igaz). Szóval szerintem itt nincs összefüggés, meg persze azoknak a választópolgároknak sincs okuk hálásnak lenni a Gyurcsány-Bajnai kormánynak, ahol a piaci nyereség miatt jobban élnek mint 4 (8) éve.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.10. 00:40:36

@palsson: Nézd, az mindenképpen egy rendkívül komplex kérdés, hogy valakinek a sorsa mennyiben múlik a saját döntésein és képességein, vagy mennyiben külső tényezőkön. Meg persze a külső tényezők száma sem korlátozódik egyetlen egyre.

Én ezügyben azt gondolom, hogy sokkal több múlik a saját képességeken és döntéseken, mint mondjuk egy kormány ilyen vagy olyan hibáin.

Ez mindhárom történetre igaz.

Ami konkrétan a mérnököt illeti, a nominális jövedelmének a stagnálása konkrétan valóban globális tényezőktől függ, nem a kormány teljesítményét minősíti. Ugyanakkor - ez egyébként mindannyiunkra igaz - a kiadásai növekedését elsősorban az infláció, az adók növekedése (és pl. a devizahitelén keresztül a romló forintárfolyam is) okozza, ezek viszont már semmiképpen nem függetlenek az ország gazdasági teljesítményétől, az meg ugye némileg függ a kormány döntéseitől. Az a tény sem független teljesen a kormány teljesítményétől, hogy a munkaerőpiaci helyzet olyan, amilyen: ami viszont - megintcsak nyilván nem egyedüli tényezőként - hozzájárul ahhoz, hogy a feleség nem talál munkát.

Szóval szerintem valamennyi összefüggés van. Annyi mindenképp, hogy ezt a szavazásnál érdemes legyen figyelembe venni.

Azt persze valóban nem gondolom, hogy gyors javulást várhatnánk, Az is nyilvánvaló, hogy a három családból messze a mérnöké van még mindig a legjobb helyzetben. A közalkalmazotti állások "biztonságát" meg az első történet nagyon is jól jelzi, úgyhogy ebben is egyetértek.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.10. 15:27:49

Csak tudod, az a gondom, hogy vajon mi alapján döntsem el, hogy melyik párt fog itt "felvirágoztatni"...
Mert ha szabály-alapú rendszerben gondolkodunk, akkor az alábbi jön ki:
1. Rosszabbul élünk...
2. "Ezek" voltak kormányon...
3. "Ezekre" nem...

1.&2.=>3.

De miből következik, hogy azokra pedig "igen"...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.10. 16:00:08

@jacint70: Hát, nyilván további szabályokat kell felállítani, de ezek túlmennek a poszt keretein, meg amúgy is kampánypszt van.
süti beállítások módosítása