HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Soproni vegyes

2011.11.26. 08:17 promontor

Idén összel Sopronban jártunk. Nekem ez volt a harmadik soproni vizitem.

Először még 1991-ben jártam ott és mindössze négy órát töltöttem a városban. Egy három hetes nagy nyugat-európai InterRail vonatozás után, Bécsből érkeztünk ide, belga és holland utitársakkal. Bár ők szorgalmasan fotózgatták a belváros ódon épületeit, én bizony Delft, Brugge, Arles vagy éppen Assisi után Sopront egy álmos, poros kisvárosnak láttam, amely leginkább az elhanyagoltságával és szegénységével tűnt ki.

Azután hosszú szünet következett, legközelebb 2005-ben jártam errefelé. Ekkor a Lővérekben szálltunk meg és időnk nagy részét erdei sétákkal és a szálloda gyerekbarát intézményeinek (pancsolda, játszótér, játszószoba) intenzív használatával töltöttük. A belvárosba mindössze kétszer mentünk be egy-egy vacsora kedvéért, utána rövid babakocsis sétával. A szépen kivilágított esti Sopron sokkal szebbnek (mit szebbnek, csodaszépnek!) tűnt, mint a 14 évvel korábbi nappali verzió és én örömmel állapítottam meg, hogy Sopron igencsak kicsinosodott és ha talán Delfttel vagy Assisival még nem is veszi fel a versenyt, a szomszédos Burgenland hangulatos, tüchtig kisvárosaihoz azért már felzárkózott.

Idén már nagyobb gyerekekkel tértünk vissza és a Lővérek helyett a belvárosban foglaltunk szállást (a Hotel Palatinus egyébként kellemes, szinvonalas szálloda, ajánlom), azzal a határozott szándékkal, hogy ezúttal az erdő helyett a hangulatos soproni utcácskákban fogunk barangolni. Így is tettünk és bár egy kiadós utikönyves, templomokat, múzeumokat, Tűztornyot, várfalat alaposan végigjáró útra ezúttal még nem futotta (majd legközelebb, most már tényleg), az óvárost és környezetét azért elég alaposan végigspacíroztuk.

A mostani benyomásaim meglehetősen vegyesek voltak.

Egyfelől a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz képest tagadhatatlan az előrelépés. Az óváros hangulata megkapó, a Széchenyi tér és a színház környéke elegáns, a Várkerület élénk, a poncichter-negyed (ahol a Jégverem Fogadót teszteltük, kellemes emlékekkel), vetélkedhetne az óvárossal, ha az autókat másfelé terelnék. Sopron tehát összességében joggal számíthatja magát Magyarország legszebb városai közé és egyáltalán nem véletlen kiemelt turisztikai szerepe.

Ugyanakkor bennem a második látogatás esti sétái után valamiféle idealizált kép élt arról, hogy Sopron már egy kis Ausztria tulajdonképp. Hát sajnos nem.

Talán a főszezonnak semmiképp sem mondható hideg, szürke november volt a bűnös.

Az értelemszerűen elhagyatott óvárosi utcákon így nagyon hamar feltűnt, mennyi elhanyagolt, jobb sorsra érdemes épület van még mindig az elvileg legfrekventáltabb városrészben. Utcánként van két-három frissen kifestett, szépen karbantartott ház, amik akár a szomszédos Ausztriában is állhatnának. A többi viszont, hát nem is tudom. Nézzünk néhány képet inkább:

Fő tér, omladozó vakolattal

Vajon meddig terjed a városszépítők hatóköre?

Ora et Labora, azaz Imádkozz és Dolgozz! Itt láthatólag az imán van a hangsúly...

És persze ezek csak a "legpoénosabb" képek, aki kiváncsi a többire, megnézheti a soproni albumomat.

Az elhanyagoltság mellett egyébként egy másik  illúziómmal is le kellett számolnom (a két dolog persze részben nyilván összefügg). Nevezetesen azzal, hogy a három oldalról Ausztria által határolt Sopron csak prosperálhat. A magyarok nyilván az ország minden sarkából özönlenek a soproni sokcsillagos szállodákba, az osztrákok meg átjárnak bevásárolni,vacsorázni,fogorvoshoz vagy éppen jogsit letenni. A soproniak meg szépen átjárnak Burgenlandba vagy akár az egyórányi autózással elérhető Bécsbe dolgozni.

Nos, valószínűleg mindez igaz, de ez az elképzelt prosperitás - legalábbis az óvárosban - olyan nagyon nem látszik. Az elhanyagoltság mellett vannak ennek más jelei is. Pl. az, hogy egy prosperáló város elvileg legértékesebb városzrészében nem lehetne ennyi eladó és/vagy kiadó ingatlan.

Nem számoltam össze, hány tace-paót láttam, fényképen tulajdonképpen nem sokat örökítettem meg (csak a fenti hármat) viszont a helyi ingatlanpiac valószínűleg ugyanúgy befagyott, mint máshol az országban, mert olyan láthatóan elhagyatott házat is láttam, amit már nem is hirdettek.

Az óváros kereskedelmi szempontból is láthatólag pang. A Fő téren van talán két üzemelő étterem meg egy elhagyatott; a környező utcákban talán még kettőt láttunk (az egyikben ettünk, elmegy, a másikon kint volt az eladó tábla). Ezenkívül volt még egy-két ajándékbolt és galéria. Az óvárost keletről határoló Várkerületben valamivel jobb a helyzet, láthatóan ide koncentrálódik a belváros kereskedelmi élete. Persze itt inkább a helyi lakosok kiszolgálására berendezkedett egyszerűbb boltok élnek meg.

Összegezve nekem úgy tűnt, hogy hiába számít Sopron Magyarország kiemelt turistacélpontjának és hiába a jómódú Ausztria közelsége, a turistaforgalom áldásaiból (ha vannak egyáltalán) az óváros nem nagyon részesül. Hogy ennek mi az oka, az általános válság, netán valamilyen városfejlesztési baki (Sopron Plaza elszívó hatása, túl szigorú autómentesítés, túl magas bérleti díjak vagy helyi adók), azt persze nem tudhatom biztosan.

7 komment

Címkék: turizmus utazás magyarország sopron válság tatarozás

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr383357663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.29. 10:57:12

És miért van a Budai Vár alatt annyi lepusztult, omladozó ház? Mert mindenki megvette a nagy eufóriában, így az önkormányzat megspórolta a felújítás költségét. A lakók meg nem tudják/akarják finanszírozni.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2011.11.29. 20:19:04

Ha nem pécsi lennék, soproni akarnék lenni. Talán szegedi, de ez egy Sopronról szóló poszt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.11.29. 22:26:25

@TrueY: Hát igen, de Sopronnál maradva ez elvileg a város legértékesebb része, aki ott lakik, az egy értékes ingatlant tulajdonol, ha őneki nincs tőkéje, eladhatná olyannak, akinek van, aki aztán rendbehozná. Legalábbis ennek így kellene működnie.

Budapesten ez egyébként valamennyire működik, de a város sokkal nagyobb, érthető, hogy lesznek negyedek, amik lerobbannak és lesznek, amik fejlődnek. Ráadásul a város sokkal decentralizáltabb a kerületrendszer miatt, vetélkedés van, nem összehangolt stratégia.

Sopronban a belváros kiemelt szerepének sokkal egyértelműbben kellene érvényesülni. Legalábbis gondoltam én naivan.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Hahó, long time no seen, isten hozott megint!

Ez a "hol élnék, ha nem itt" érdekes kérdés, kicsit eltöprengtem rajta.

Sopron minden szépsége ellenére nekem valószínűleg túl kicsi, ha nem Budapest, akkor mindenképp egy nagyobb város kéne, Pécs vagy Szeged lennének hazai jelöltek.

Egyébként Sopron háromoldali osztrák körbekerítettsége miatt én egy kicsit bezártnak érezném magam ott, bármíly furán hangzik ez. Persze ez lehet előny is, közel a határ, ha futni kell...

Visszatérve a holhanemitt kérdésre, én leginkább Prágából, Budapestből, Londonból és Helsinkiből szeretnék valami mixet összegyúrni, na ez a lehetetlen küldetés...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.30. 10:15:09

@promontor: Hát a vár is kiemelt terület kellene, hogy legyen. Piszok sok turista szalámi kó'bászol arrafele. A falakon belül nagyjából még meg is csinálják a házakat (a macskakőről most ne beszéljünk, mert az is kritikán aluli állapotban van). De a falakon kívül dráma... :(

butyko 2011.12.01. 02:40:41

Ha nem lennék soproni,akkor soproni szeretnék lenni.
"Összegezve nekem úgy tűnt, hogy hiába számít Sopron Magyarország kiemelt turistacélpontjának és hiába a jómódú Ausztria közelsége, a turistaforgalom áldásaiból (ha vannak egyáltalán) az óváros nem nagyon részesül. Hogy ennek mi az oka, az általános válság, netán valamilyen városfejlesztési baki" A rendszerváltás és az EUhoz való csatlakozás betett a városnak. A mindenki által elérhető útlevél szabaddá tette az utat a feketemunkások előtt,így a jobbik munkaerő már nem Sopronban fejtette ki áldásos hatását.A vendéglátó szektor pedig nem igazából az osztrákokból élt,hanem azokból a magyarokból,akik kint dolgoztak.A szabad útlevél előtt sokan turistáskodtak a majdnem Ausztriában,utána már mentek tovább,Bécsbe vagy a tengerpartra,vagy az álomszigetekre.Sopron vonzereje megszűnt. Az ország nyugati kapuja többé már nem létezik,hiszen az EUban nincs fal(értsd:országhatár),így nincs kapu sem.A jómódú osztrák az nem Sopronba jön nyaralni,üdülni,hanem a világ bármely naposabb tájára.Eltűnt a szocializmus diszkrét,hátborzongató illata.Akiket ma látsz osztráknak,azok "csak" burgesz-ek.Kb.mint a kelet-magyarok,tirpákok.Osztrák színvonalhoz képest szegényesebb,spórolósabb,igénytelenebb népség.Tény,hogy "vastagabbak" a magyar átlagnál,de őket a bécsi is "billigdorfer","olcsófalusi"-nak gúnyolja. Jellemzően szolgáltatást vesznek igénybe:fodrász,étterem,fogorvos és autószerelő.Itt királyként kezelik őket,odahaza ugyanannyi pénzért szóba sem állnak velük az ottani szolgáltatók.
Az elmúlt 22 évben rosszabbnál rosszabb városvezetés követte egymást.Mindegy milyen színekben,de ott ártottak és loptak,ahol és amit csak tudtak.Nem is érdemes itt foglalkoznunk velük.
Az általános válság meg mindenhol van(Mo.-n) Ausztriában azért annyira nem érzik,milliószor korrektebben vezetik az országot és a városukat a szomszédok.És abban az országban,ahol egy 100%osan felépített ,csak beindításra váró atomerőművet a lakossági összefogás nem enged ,NEM ENGED! üzemeltetni,ott talán jobban mennek a dolgok,mint itt.
Kedvenc mondásom(én találtam ki): Sopron és Klingenbach között csak nyolc kilométer van és kb.harminc-negyven év.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.01. 19:40:55

@butyko: Helybenlakóként nyilván jobban látod a helyzetet, de azért azt gondolom, hogy a határ közelsége még ma is nagy előny, mert lehet, hogy bécsi szemmel csak a billigdorferek járnak hozzátok, de azt hiszem, sok más magyar város örülne ezeknek az "olcsójánosoknak".

Persze sajna ez az "elszúrtuk" állapot sok más városra is jellemző (beleértve ebbe szeretett-idegesítő székesfővárosomat is, sőt azt csak igazán), ami nagy kár, mert '89-ben nagy esélyt kapott ez az ország...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.20. 05:15:07

Az oxigéniából importált szürke dobozok kihalttá teszik az egész várost
g.co/maps/dtnnu
A belváros fejlesztési pénzét meg megette a mélygarázs.
süti beállítások módosítása