HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Egy bocsánatkérés története

2009.03.04. 23:46 promontor

Ebből majdnem vasárnap este született blogbejegyzés, csak aztán túl fáradt voltam hozzá. Hétfőn meg már azt hittem "nem aktuális". Most viszont hír lett belőle, hát akkor mégiscsak kiírom magamból a dolgot.

Volt a királyi tévén egy interjú Mohácsi Viktóriával és Bíró Andrással a cigánykérdésről (itt a szövege, és itt a felvétel), elsősorban a tatárszentgyörgyi gyilkosságok kapcsán. A beszélgetés vége felé egy ponton "kiakadtam", Mohácsi Viktória ugyanis ezt mondta (a kiemelés tőlem származik):

..amikor egy diszkóverekedés van, vagy tyúklopás van, ez nem azt jelenti, hogy nem követnek el cigányok bűncselekményeket, hanem azt jelenti, hogy éppen egy egyén azért teszi, mert éhes a gyereke, mert cigányozott Cozma, feltehetőleg, vagy nem tudom ott mi volt a motiváció, de ott egy diszkóverekedés történt, nézeteltérés történt és az olaszliszkai gyilkosságot is ide lehet sorolni. Azért torolták meg nagyon rossz módszerrel azok a szülők, rokonok, akiknek a gyermekét ez a pedagógus megsértette, vagy történt egy olyan baleset, vagy balesetnek tűnő esemény. Ezért volt ez a gyilkosság és nem azért, mert ők magyar nemzethez, csoporthoz tartozó egyéneket akarnak gyilkolni, tehát amikor a gárdisták, a Magyar Gárda, a Jobbik és egyéb más szélsőséges csoportok azt hangoztatják, hogy a magyarok elleni bűncselekményeket a cigánybűnözők követik el, akkor súlyos mondatokat mondanak, aminek a vége akár lehet összecsapás is...

Aha. Szóval "Cozma feltehetőleg cigányozott", és mindez egy "diszkóverekedés" volt. Mindez olyan szövegkörnyezetben, mintha ez mentené az elkövetőt. Először a tyúklopás, mert éhesek vagyunk, ami némileg menthető és érthető is, elvégre éhezik szegény (azt mindig bírom, amikor a mások "tyúkjával" ilyen nagyvonalúak vagyunk, apróság, persze, főleg neki, mert nem az övé) aztán rögtön utána ez a gyilkosság, mert cigányoztak minket, az önérzetünkben megsértettek, hát ez is érthető, nem? (Persze "feltehetőleg" egyáltalán nem volt cigányozás, meg hát könyörgöm, tudja Mohácsi Viktória, kik az elkövetők, mit csináltak, miből éltek? Ezekkel akar közösséget vállalni, ezeket akarja mentegetni?)

Tudja ez a nő, hogy mit beszél? Komolyan gondolja? Nem szégyelli magát? És nem veszi észre, hogy egy ilyen mondattal mennyit árt a cigányság ügyének, amit pedig elvileg védene?

Megjegyzem, az egészet nem is Mohácsi hoza szóba, hanem Bíró András:

".. itt nagyon ügyesen a veszprémi esetet, tehát a cigánybűnözőket, összekeverik azzal, ami történt, amikor a cigányokat gyilkolják...

....itt van egy csoport, amelyik vadászik. Most ez nem egy új dolog, ... a Ku Klux Klan az Egyesült Államokban ezt abszolút gyakorolta, ez egy ...  csoportnak a patológiája, amely direkt arra megy rá, hogy olyan embereket gyilkoljon, akik valamilyen embercsoporthoz tartoznak. Ennek egészen más a megítélése, mint amikor egy beleszúrnak egymás hasába, vagy nem szúrnak bele egymás hasába.

Az általam kiemelt mondatban ugyanúgy a Cozma gyilkosság hamis színben való feltűntetése van, mint Mohácsi mondataiban, csak Bíró Andrásnak "szerencséje" volt, hogy aztán Mohácsi belevágott a szavába, hogy részletesen is "kifejthesse" az ezzel kapcsolatos nézeteit.

Megjegyzem, bár kétségtelenül a Cosmára vonatkozó mondatok a legfeltűnőbbek, nem csak azokkal van baj. Baj van az olaszliszkai eset mentegetésével, ami legalább annyira sérti Szögi Lajos emlékét, mint a veszprémi ügy emlegetése Marian Cosmáét. És persze legfőképpen baj van azzal, hogy miért kell ezeket az eseteket egyáltalán összevetni a tatárszentgyörgyi gyilkossággal? Nem elég borzasztó az önmagában is? És nem veszi észre Mohácsi, hogy a "kollektív mentegetés" módszere épp olyan elfogadhatatlan, mint a "kollektív bűnösség" elve, és hogy annak alkalmazásával ő is előítéletessé válik, csakúgy, mint azok, akik ellen küzd?

Blogbejegyzés ezzel együtt nem lett az interjúból, mert nem éreztem magamban elég energiát, hogy pontosan megfogalmazzam, miért is tartottam felháborítóan sértőnek, hazugnak és demagógnak az idézett kijelentéseket. Szerencsére mint ma este kiderült számomra az Inforádió híréből, ezt megtették mások, nevezetesen Magyarády Péter, a veszprémi kézicsapat elnöke:

...

A bűncselekmény nyomozása során fel sem merült, hogy Marian Cozma „cigányozott” volna, vagy hogy „diszkóverekedésről” lett volna szó (bármit is jelent ez a szó az Ön értelmezésében, netán bármilyen „enyhítő körülményt” jelentene /nem jelent/ az elkövetők számára….ez szerecsenmosdatásnak is kevés.)
...

Ahogy Ön a műsorban helyesen megfogalmazta: valótlan kijelentéseket tenni súlyos dolog…
Az MKB Veszprém, szurkolói és maga a város mindent megtettek annak érdekében, hogy a tragédiát követő megemlékezések kapcsán semmiféle szervezett vagy tömeges rasszista megnyilvánulás ne kapjon helyet, indulatok ne szabadulhassanak el. ...

Mindezt természetesnek tartom. Határozott álláspontom szerint ugyanis egy tragédia kapcsán rasszista vagy egyéb indulatokat kelteni súlyosan elítélendő. Ez azonban minden irányból érvényes. Az Ön idézett kijelentését pedig legjobb indulattal is csak hangulatkeltésnek tudom látni, amivel szemben a tiltakozás ugyanúgy kötelező. Egy tragédia ürügyként való felhasználása ugyanis (akár politikai célra vagy előnyszerzésre, akár ideológiák alátámasztására, akár taktikai okból, akár pedig elfogultságból vagy vakhiten alapuló „meggyőződésből” történik…) mindig elvtelen, mindig etikátlan és mindig embertelen.

Ön a műsorban kijelentette a következőt is:
„ Az egyik diszkóverekedés, a másik egy ártatlan gyerek…”

Nem. Az egyik gyilkosság – és a másik is az. Az egyik ártatlant ért vétlenül – a másik is. Mindkettő ember volt. És embert ölni bűncselekmény. Csak így, egyszerűen. A torz különbségtétel (ha értem is az Ön indíttatását…) értékrelativizmusnál többet nem eredményez

...

Súlyos szavak. Találó szavak. Nem lep meg, hogy Mohácsi Viktória ma kiadott egy közleményt:

"Tartozom a magyar közvéleménynek, a tragikus és elfogadhatatlan körülmények között elhunyt Marian Cozma emlékének és gyászolóinak azzal, hogy elnézést kérek, amiért egy televízió műsorban félreérthetően fogalmaztam. Nem állt szándékomban Marian Cozma emlékét megsérteni."

Ezzel gondolom le is fog zárulni az eset. Csak tudnám, miért nem érzem igazán őszintének a bocsánatkérést.

11 komment

Címkék: veszprém cigány olaszliszka mohácsi viktória szögi lajos marian cosma magyarády péter

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr58982288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reader613 2009.03.05. 07:58:02

hazudik, mint a vízfolyás. és súlyosbítja mindezt azzal, hogy néha azt se tudja, pontosan mit is beszél.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.03.05. 08:21:36

Megélhetési cigányvédő. Ez az egyetlen mantrája, hogy "jajj, hogy bántják a cigányokat". Lassan az lesz a Cosma ügyből, hogy szegény Rafael és Sztojka csak önvédelemből lefogta a rájuk támadó Cosmát, és közben annak kése véletlenül belefúródott...
Tatárszentgyörgy, amellett, hogy önmagában borzasztó, ami történt - a hírek szerint pont rendes cigányokkal - több dologra is "jó":
1. Az ilyen "megélhetésiek" verhetik a nyálukat.
2. A megélhetési politikusok jól kivonulhatnak "szolidarítási demonstrálni". (Cosma temetésén/itteni búcsúztatóján hányan voltak?)
3. Ezzel jól elterelődik a figyelem a probléma másik részéről, hogy vissza kéne szorítani mind az "élősködő cigányéletformát", mind a "sztojkázósat".
4. A 3. pont miatt megerősödnek az "önvédelmi brigádok", ezzel újabb "Tatárszentgyörgyi" esetet generálva, vagyis kezdődik az egész előről...

Ja, és mi van ha mégis uzsorások lőtték le őket? Ld. még Mortimer ügy...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.03.05. 19:43:39

@jacint70:
@reader613:

Igen, hallottam már ezt mondani Mohácsiról, de még nem volt szerencsém élőben látni nyilatkozni. Amit vasárnap mondott, az alapján rászolgál a cimkére.

Szerintem a 3. és részben a 4. pont a legnagyobb "bűne" ennek a hozzáállásnak, mert elveszi a teret a vitában azoktól, akik értelmes és újszerű megoldások irányába terelhetnék a problémát (mondjuk pl. amit Csányi Vilmos pedzeget pl. itt:
nol.hu/lap/hetvege/lap-20090207-20090207-11 ), és amely probléma szerintem már most az ország legnagyobb stratégiai feladata. Így aztán ahelyett, hogy mondjuk a beszélgetések arról szólnának, hogy mit lehetne tenni azért, hogy a cigányság integrációja húsz év katasztrófa után végre meginduljon, ahelyett a Cigánybűnözők vs. Rasszista Magyarok bulvárvitáját kell "élveznünk".

Mondjuk a hírek alapján a tatárszentgyörgyi eset meg még néhány másik tényleg elég kukluxklanosnak tűnik: ha én uzsorás lennék (ajjaj, micsoda mondat ez, most gondolok csak bele, isten ments!), akkor lett volna ott a gyújtogatás és a gyilkosság előtt néhány "szelídebb" fokozat, amit ha nem is jelentett az áldozat félelemből, azért utólag már gyorsan fény derített volna rá a rendőrség.

Az viszont biztos, hogy az uzsora probléma ugyancsak súlyos gondja a cigányságnak és legalább olyan fontos volna tenni ellene valamit, mint a (vélhetőleg) rasszista gyilkosságok ellen.

Végezetül annyit azért "kiegyensúlyozásul" megjegyeznék, hogy az állandóan farkast kiáltó bárány, és a farkas közül azért mégis a farkas a gonoszabb, akármennyire is ellenszeves a bárány.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.06. 08:24:14

Az, hogy Cozma cigányozott volna, nem igaz (legalábbis nem hallottam ilyen irányú vallomást sehol). Hogy erre célozgatott Mohácsi, az elég ízléstelen volt, rutinból kicsúszhatott a száján, bár ő maga is rögtön tompította a kijelentés élét ("feltehetőleg"), mert érezhette, hogy ezt nem kellett volna, Hogy ezért elnézést kellett kérnie, az teljesen jogos, hogy megtette, az jobb helyeken természetes. Megjegyzem ha mégis cigányozott volna Cozma, az se mentség lenne a gyilkosságra, csak ok (a gyilkos az gyilkos, bármiért is öl, elitélendő), amiről meg miért ne lehetne beszélni?

viszont nem értem, hogy mi a baj a diszkóverekedés kifejezéssel? Ezt én egyáltalán nem érzem mentegető kölüménynek, csak szimpla ténymegállapításnak. Rafaelék nem azért mentek oda, hogy "na most megöljük Cozma-t", azt se tudták, hogy ott lesz, ott helyben alakult ki valami kötözködés, és abból lett a tragédia, nem? Sajnos sok ilyen történik, ezt az esetet is csak az áldozat személye és az elkövetők származása emeli ki a többi közül...

És igen, igaz, hogy "Az egyik gyilkosság – és a másik is az.", de még a törvény is években mérhető különbséget tesz a hirtelen felindulásból elkövetett emberölés (lásd. Veszprém), és az előre megfontolt gyilkosság között (lásd Tatárszentgyörgy), pláne ha egy védekezésre képtelen kisgyerek az áldozat (és ebből a szempontból teljesen lényegtelen az áldozat származása, ha kiderül, hogy tényleg rasszista indíttatásból történt, az csak súlyosbító körülmény).

2009.03.06. 10:07:10

A törvény nem csak hogy különbséget tesz, hanem ezt ki is nyilatkoztatja, hogy védeni kell és mindenben támogatni, elönyökhöz kell juttatni a cigányokat. Ha én --pl: tyúkot lopok, vagy ember ölök, akkor súlyosabb büntetést kapok, mint egy cigány. Mert öket a magyar (hülye) törvények védik--mert kisebbségi, és 3 H helyzetü, valamint pozitiv diszkriminációt élvez--velünk átlag magyar állampolgárokkal szemben. A Cozma gyilkosság egy véres leszámolás volt-elöre megfontolt és kegyetlen módon. Aki erröl mást mond az ostoba. A Mohácsi" História" Viktória pedig egy megélhetési, magyargyülölö, buta cigánypolitikusnak mondott hazudozó!A T,szentgyörgyi esetet elitélem és aki ezt tette egy állat volt. De ne mondjon senki elöre véleményt az esettel kapcsolatban, mert ha bebizonyosodik hogy a tettesek cigányok voltak , akkor nagyon sok okos és bátor kisebbségi jogvédö, és liberális elveket valló embernek kell majd bocsánatot kérnie az ország lakóitól. Utána pedig javaslom --mehetnek kapálni, mert másra nem használhatóak!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.03.06. 10:50:04

@janos551:

Azt nem tudom, hogy pontosan milyen törvénybe iktatott formái vannak ma Magyarországon a pozitív diszkriminációnak, de abban biztos vagyok, hogy a büntető törvénykönyvben nincs ilyen. Az nem enyhítő körülmény, ha valaki cigány. A szegénység esetleg lehet az.

Az egy nagyon erős állítás, hogy a "magyar" ember súlyosabb büntetést kapna ugyanazért a bűnért, mint egy cigány, csak azért, mert magyar. Ezt azért illene bizonyítékokkal alátámasztani. Szerintem egyébként nincs így.

A Cosma gyilkosságról sok mindent lehet hallani, de az egy kicsit furcsa, hogy ha Cosma személyesen nem ismerte korábban a tetteseket, akkor hogy lehetett az előre megfontolt. Hallottam én is, hogy esetleg összetévesztették valakivel, de azért erre tudtommal nincs bizonyíték. Szóval a Cosma esettel kapcsolatban ugyanúgy nem érdemes előre elkönyvelni dolgokat, mint ahogy a tatárszentgyörgyi esettel kapcsolatban sem.

@Fedor:

A "diszkóverekedéssel" az a baj, hogy ha az ember ezt a szót hallja, akkor arra gondol, hogy két egyformán hibás, kakaskodó egyén vagy társaság akaszkodik össze, anyázik az egyik is meg a másik is, üt az egyik is, a másik is stb. Ezt a képet erősítette egyébként Bíró András általam kiemelt mondata is.

Ez egy hami kép, amely összemossa az áldozatot és a tettest. Egy politikusnak ezt tudnia kell. Ráadásul Mohácsi mondatában nem ez az egy összemosás.

A bíróság pedig elvileg nem azt mérlegeli, hogy vajon Gipsz Jakab vagy Tégla Ödön búntette a súlyosabb, hanem külön vizsgálja minden eset körülményeit és az enyhítő illetve súlyosbító körülmények alapján hoz enyhébb vagy súlyosabb itéletet.

2009.03.07. 12:16:32

T. promontor!
- A pozitiv diszkrimináció-mint államilag támogatott és létezö törvényi forma --van. Ha csak az iskolai és óvodai, napközis támogatásokat veszem figyelembe,valamint a hozzátartozó magyarázatot , amit leirtam--a 3 H-t. A folytatás pedig a felsöoktatási jelentkezéseknél és elbirálásnál is létezik. Tehát van! Ha nem hiszed nézz utána!
-A büntetéseknél alkalmazott megkülönböztetést tartom. Abban a kis faluban ahol lakom, nem egy cigány lopja az áramot, a fát, és lopja a vasat.Nekik minden esetben --mivel 3 H-ok és sok gyermekük van, csak szabálysértési eljárás folyik ellenük.. De ha egy nem 3 H-s tett ilyet, öt már megbüntették és pénzbirságra itéltek, amit ha nem fizet ki--le kell ülnie!
A Cozma gyilkosság pedig elöre megfontolt volt! Emlékezz mivel takaróztak az elején, amit a TV is mutatott--boszut akartak állni valakin , akit összetévesztettek a Cozmával! Tehát ha azért mentek oda, hogy bosszut álljanak egy másik illetön--akkor ez elöre megfontolt szándék ! Az pedig hogy nem Cozmát akarták, még nem menti fel öket a különös kegyetlenséggel elkövetett gyanusitás alól! De nem kell ahhoz személyesen ismerni valakit hogy megöljék, és ha "csak" ott és akkor nézik ki maguknak, és utána követik el a büncselekményt az akkor is elöre megfontolt lesz! Mert véletlenek nincsenek, csak sötét és bunkó bünözök!Mint látható volt, én erröl beszéltem.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.03.08. 08:39:47

A pozitív diszkrimináció bizonyos formáival egyetértek, elsősorban azokkal, amelyek a szegénységből való tartós, hosszabb távon saját erőn alapuló kiemelkedést segíti, ilyen lehet pl. a pluszpont az egyetemi felvételin, vagy bizonyos munkavállalással kapcsolatos szabályok.

Ami a 3H-t illeti (gondolom ez a "halmozottan hátrányos helyzetet" jelenti), tudtommal ebben csak egy tényező az, ha valaki cigány. Emellett több egyéb feltétel is van. Az persze igaz, hogy rengeteg cigányra a többi feltétel is kapásból ráillik, aminek az lesz a következménye, hogy "a cigányokat" támogatjuk.

Azzal semmiképp se értek egyet, hogy bűnöket másképp bíráljunk el etnikai alapon. A szociális helyzet lehet bizonyos esetekben enyhítő körülmény, de akkor sem mentesíthet teljesen a büntetés alól. Ha rajtam múlna, akkor egyébként szigorítanám a büntetéseket, amihez persze elsősorban az kellene, hogy a rendőrség képes legyen elkapni a bűnösöket, ami ma sajna túl gyakran nem teljesül.

Azt viszont továbbra is gondolom, hogy súlyos bűntények esetén nincsenek a cigányoknak "privilégiumaik".

Az összetévesztős verzió csak egy a sok közül, éppen ma hallottunk egy újabbat, a "veszprémi vállalkozóról", a fene tudja, melyik igaz, melyik nem. Egyébként meg nem mentegetni akarom a gyilkosokat. Még ha nem is tervelték ki előre, akkor is igaz, hogy aljas gazemberek által elkövetett hidegvérű, kegyetlen gyilkosság volt.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.03.08. 20:22:51

@promontor: Szerintem a pozitív diszkrimináció meg csak valami hátrány felszámolására irányulhat.
Úgy, hogy ebben elvárjuk, hogy a diszkriminált is mindent megtegyen a hátrány megszüntetésére... És csak egy értelmes ideig. Ha valamelyik feltétel megszűnik, akkor véget kéne vetni a diszkriminálásnak...
Bűnözés esetén meg nem szabad diszkriminálni...
Szerintem meg a pluszpont egy nagy lustasági látszatintzkedés, ami kontraproduktív. Minek tanuljak, ha úgyis van pluszpont? Helyette inkább segíteni kell a felvételire való felkészülést...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.03.08. 22:01:08

@jacint70: Amit az elvekről mondtál, azzal maximálisan egyetértek.

A pluszpont vs. segítésben is lehet, hogy igazad van, nem gondoltam én át ezt olyan mélyen, mielőtt leírtam, csak azt akartam hangsúlyozni, hogy bizonyos pozitív diszkriminációnak szerintem van létjogosultsága. Tényleg jobbnak tűnik a tanulást segíteni, bár ezzel meg az a baj, hogy akkor lenne néhány baráti cég, amelyik jól lenyúlná az állami pénzeket, aztán tessék-lássék tartana valami szedett-vedett tanfolyamot...

Igazából ez már a "lustasági intézkedés" problémája: sajna én is úgy érzem, hogy az állam ki akarja pipálni a "cigánykérdésre ennyi forint és ennyi paragrafus" témát, azzal meg senki sem nagyon akar foglalkozni, mi értelme van ennek az egésznek, nem megy-e kárba a sok pénz.

jónévez 2009.04.13. 02:30:15

A bíróság előtti egyenlőség most úgy fest:
Nagynehezen prezentáltak öt cigányverő hülyegyereket, mind az ötöt már másodfokon is elítélték tegnapelőtt (ápr 10). 15 hónap erre elég volt.
Az olaszliszkaiak közül 7-et gyanúsítanak a 30-40-ből, (vagy ki tudja, lehet már annyit sem) de még az elsőfokú ítélet is messze van.
Nem túl pozitív ez a diszkrimináció?
süti beállítások módosítása