HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Menjen-e Fazekas az olimpiára?

2008.07.24. 08:01 promontor

Olvasom a Népszabiban, hogy ma dönt a MOB arról, nevezi-e Fazekas Róbertet a pekingi olimpiára. A cikk jó összefoglalóját adja a dilemmának: jogilag "jár" Fazekasnak az olimpia, erkölcsileg viszont legalábbis kétséges, de inkább nem. Nos, ezt ugyan nélkülem fogja eldönteni a MOB, de azért a véleményemet elmondom.

Itthon sokszor elhangzik, hogy az élsport állami támogatásának egyik oka a jó értelemben vett országreklám, ismertségünk növelése és egy pozitív kép kialakítása a világban. Egy másik hasonló cél az ország önbecsülésének növelése, hogy legyen mire "büszkének" lenni. Az élsportolók ráadásul példaképként szolgálhatnak a felnövekvő generáció számára. Ezek nemes célok és én mint adófizető polgár maximálisan egyetértek azzal, hogy adóforintjaimból ezeket a célokat támogassuk.

Fazekas Róbert négy éve olyan méretű botrányt okozott, amitől napokig zengett a világsajtó. Az ismertségünk növekedett, de pozitív képről nemigen beszélhetünk, Fazekas Róbert (és Annus) esete árnyékot vetett minden magyar sportsikerre. A büszkeségünk és sportolóink példakép szerepe egyaránt sérült. Fazekas felbecsülhetetlen károkat okozott a magyar sportnak és az országnak.

Ha Fazekas Róbert részt vesz a pekingi olimpián, akkor további károkat fog okozni. Vajon melyik kommentár fogja kihagyni a kihagyhatatlan "poént" és nem megjegyezni, hogy Fazekas mit csinált négy éve? És mit fognak mondani, amikor megdobja a maga 65 méter körüli eredményét és ezt szépen összevetik az athéni eredménnyel?

Ezért fizessem én, magyar adófizető polgár Fazekas pekingi repülőjegyét? Hát nem. Fazekas szereplése nem szolgálja a fenti célokat ezért szerintem nem szabad erre adóforintokat külteni. Én Fazekast nem szeretném Pekingben látni.

Felvethetné valaki, hogy hiszen Fazekas már tiszta, lejárt az eltiltása, befizette a büntetését, megbűnhődött már: ha megdobja a szintet, miért ne mehetne az olimpiára? Az ő esete bizonyíthatná, hogy tisztán is lehet versenyezni és sikereket elérni. Ráadásul a "megtért bárány" esete sokszor meggyőzőbb, mint az "unalmas" tisztáké.

Ezzel sem értek egyet: egyrészt, az ő esete sokak számára éppen azt bizonyítaná, hogy ha kokszolok, nyerek, ha nem, egy leszek a futottak még kategóriában. De ami még fontosabb, Fazekas nem igazi megtért bárány. Én nem emlékszem rá, hogy ő őszintén elmondta volna, mi is történt igazából Athénban. Nem emlékszem rá, hogy valaha is beismerte volna, hogy doppingolt és netán elmondta volna, hogy mit használt, kitől kapta. Egy megtért bárány csak akkor meggyőző, a ha a megbánása őszinte. Én ezt nem látom Fazekas Róberten.

Maradjon csak itthon.

U.I.: (A MOB másként gondolta...)

6 komment

Címkék: országimázs olimpia dörgedelem peking dopping athén mob fazekas róbert diszkoszvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr30583601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.07.25. 21:55:51

Megint egy érdekes bejegyzés, kár, hogy nem kap nagyobb publcitást, jót lehetne vitatkozni vele.
Nézzük csak:
Ha Fazekas itthon marad, akkor azzal azt szögezzük le, hogy hiába teljesítette a feltételeket (büntetés letöltése, szint megdobása), nincs visszaút, örökre megbélyegzett marad.
Viszont nevetségesek ezek a két év eltiltások. Ha tíz évre szólna, akkor egyértelmű a helyzet. De ez a két év arra buzdít, hogy lehet kokszolni, legfeljebb két év pihenő jön, amiből fél év úgyis elmegy a sokadfokú hercehurcával.
Ha jól emlékszem, bár nem vagyok biztos benne, Fazekasnál nem mutattak ki semmit, csak nem tudott mintát adni. Azért, amit a Wada művel, legutóbb Kovács Ágival, az erősen emlékeztet a ÁVH módszereire.
Persze az eléggé egyértelmű, hogy a négy évvel ezelőttihez képest 6 méterrel rövidebb a dobás... Más esetben (megöregszik, megkopik a versenyző, nem a kokszhiány miatt), ilyenkor illik csendben visszavonulni...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.07.28. 23:08:29

Szia,

Abban mindenképp igazad van, hogy ha most Fazekast nem engedték volna indulni, akkor jogosan hivatkozhatott volna arra, hogy becsapták, hiszen korábban az volt a hivatalos álláspont, mindenki, aki megdobja a szintet, indulhat. Ráadásul figyelembe véve, hogy mennyien gondolják még ma is, hogy Fazekast ártatlanul meghurcolták Athénban, nyílván nagy lett volna a felzúdulás.

Egyébként meg nyílván sokféleképpen meg lehet közelíteni a kérdést: sok múlik azon, ki mit gondol arról, Fazekas doppingolt-e, vagy inkább ő volt az ártatlanul meghurcolt áldozat. Szerintem doppingolt, én ezt találom a leglogikusabb magyarázatnak arra a viselkedésre, amit Athénban és utána mutatott. Igazából nem is értem, hogy hihet valaki a meghurcolás verzióban, dehát persze az ilyenek Magyarországon mindig népszerűek, ellenünk mindig csalnak és összeesküdnek, csak ez lehet az oka a mi sok balsorsunknak, még véletlenül se a saját hibánk vagy bűnünk.

Tekintettel arra, hogy szerintem Fazekas doppingolt, kifejezetten súlyosbító körülménynek tartom azt, hogy mind a mai napig ragaszkodik az áldozat teóriához. Magyarországon ugyan ezzel kétes népszerűséget szerez, de egyben akadályozza, hogy az ország őszintén szembenézzen a doppingolás kérdésével és valódi megtisztulás induljon el. Arról nem is beszélve, hogy nemzetközileg minden újabb alkalom, amikor Fazekas neve elhangzik, egy újabb csapás a magyar sport hírnevére.

Ami Kovács Ági ügyét illeti, ott egy kicsit szintén álságosnak tartom Kovács sértődöttségét: éppen Athén után neki nagyon is tisztában kellett (volna) lennie azzal, hogy nem lehet félvállról venni a doppingellenőrzéseket. Szerencséje volt, hogy a sportdiplomáciánk működött, de az az eset sem emelte a magyar sport ázsióját.

Üdv

palsson 2008.07.30. 15:47:12

Hát, nem teljesen értek egyet az előttem szólókkal, noha én sem örülök, hogy Fazekas képviseli Magyarországot - és így közvetve engem is - az olimpián.
Mindig is úgy gondoltam - ellentétben az "üldözött nemzet" teóriáját vallókkal -, hogy Fazekas és Annus megfosztása az aranyéremtől jogos volt. Azt ugyan nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy doppingoltak, de nem is ez a lényeg: DOPPINGVÉTSÉGET követtek el, megszegték az előre ismerhető és aláírt szabályokat (pont úgy, mint a nemzet Kovácságija...). Mindenkinek szíve joga hülyeségnek tartani, hogy az olimpia végéig elérhetőnek kell lenni még egy negatív doppingminta után is, mint történt ez Annussal, de nem kötelező olimpiára menni, aki indulni akar, vegye tudomásul a játékszabályokat.
Ugyanez azonban fordítva is igaz: ha az eltiltás után valaki megdobja a szintet, ki kell vinni az olimpiára, mert ez a játékszabály. Nota Bene: hozhatott volna a MOB egy olyan szabályt - jómagam egyet is értettem volna vele - , hogy aki lebukik az olimpián, azt soha többé nem viszik ki (éppen azért, mert annyit ártott az ország, a magyar sport, a MOB stb. hírnevének). Ezt a határozatot azonban legkésőbb az olimpiai felkészülés előtt (mondjuk 2006-ig) meg kellett volna hozni. Ha ez elmaradt, Fazekasnak helye van a pekingi repülőn...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.08.01. 20:49:54

Palsson,

Igazad van, a meghírdetett MOB "játékszabályok" alapján Fazekasnak "jár" az olimpiai részvétel. A MOB tehát érezhette úgy, hogy a saját maga által meghozott szabályok miatt nem tehet mást, nevezi Fazekast.

Ettől függetlenül én fenntartom a véleményemet, elvégre engem nem köt a MOB semmilyen határozata sem, különösen nem azok, amelyekkel alapvetően nem értek egyet. Arról nem is beszélve, hogy igazából a MOB sem ért egyet saját magával, mint ez a fent belinkelt Népszabi cikkből kitűnik, idézem:

"...a MOB tavalyi, közgyűlési határozata értelmében az a sportoló, aki olimpián doppingvétséget követ el, soha többé nem vehet részt ötkarikás játékokon sem versenyzői, sem sportvezetői minőségben...A rendelkezés Pekingtől kezdve érvényes..." (Ezt úgy kell érteni, hogy aki korábbi olimpián doppingolt, arra nem vonatkozik a tiltás.)

Egyébként pedig ha szimplán egy jogi döntésről lett volna szó, ahhoz nem kellett volna egy négytagú testület. Gyanítom, hogy igencsak vitatkoztak azon, nevezzék-e Fazekast, vagy sem és ha nagyon akarták volna, biztos találnak olyan gumiparagrafust valamely MOB határozatban vagy szabályban, aminek alapján Fazekast elutasíthatták volna. Inkább az lehetett a döntés hátterében, hogy jobban tartottak a közvélemény Fazekas-párti részének a reagálásától, mint az őt elítélőkétől.

palsson 2008.08.16. 10:01:25

N.B.: Fazekas egyedüli magyarként kvalifikálta magát a diszkoszvetés döntőjébe.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.08.22. 23:27:13

Ausztriában nyaralva követtem az olimpia nagy részét, leginkább az Eurosport összefoglalói és az ARD teletextje révén. Az Eurosport adott egy (kb. három perces) összefoglalót a diszkoszdöntőről, ez elsősorban a győztesről és az érmesekről szólt. A végén aztán végigment a riporter a helyezetteken és Fazekasról annyit tartott érdemesnek megjegyezni, hogy doppingvétség miatt elvették tőle az aranyat Athénban.

Remek országreklám...
süti beállítások módosítása