Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), illetve közülük is elsősorban is a Főzdefeszt aprópóján elsütni. Végülis a Főzdefeszt a magyar "sörforradalomról" szól, hát nézzük meg, hogy áll a nemzetközi sörforradalom ügye a világ más tájain.
Következzék tehát egy utibeszámoló sorozat tavalyi utazásaim alapján: "Négy Évszak" a világ és a sörök körül,
Illetve ma a záró tétel, a korábbiakhoz tessék klikkelni: Tavasz, Nyár, Ősz
Tél
Na jó, nem is tél, november volt ez, de az már majdnem tél és különben is ha négy évszak akkor kell tél, nincs mese. Szóval novemberben, amit ezennel tiszteletbeli téli hónapnak nevezünk ki, Brüsszelbe vetett az európai együttműködés szele. Márpedig Belgium sörös Kánaán, ugye.
Kánaánnak Kánaán, de ha Promontornak regeltől estig dolgoznia kell, akkor azért annyira nem az. Kocsmázásról pl. szó se volt, esténként a hotelszobában készültem másnapi megbeszélésekre, prezentációkra, demókra. Szóval pl. a stockholmihoz hasonló kocsmafelderítésekre se időm, se energiám nem volt.
Azért persze nem akarom agyonsajnáltatni magam, hazafele menet mindig beugrottam egy közértbe és beszereztem egy üveg sört, elalvás előtti kóstolás céljából. Ezek általában a jól ismert trappista vonalon mozogtak, megvolt az elengedhetetlen Westmalle Dubbel és a Rochefort 8.
Egy sör lógott ki ebből a sorból, nevezetesen a Duvel Triple Hop. Ez két szempontból is érdekes darab volt. Egyrészt a belga sörök inkább édeskések, ez viszont a határozott komlózás okán kesernyésebb (Na jó, ezaz "édeskésebb" minősítés nyilván túl általános, de én eddig szinte mindig gyengén komlózott darabokba szaladtam bele, pedig pl a trappista söröket nagyjából már végigkóstoltam, és rajtuk kívül is jó pár belga főzetet...) Másrészt a Duvel kitalálta, hogy az általábában két fajta komlóval főzőtt alapsöre mellé hozzátesz egy harmadikat, ráadásul ez a harmadik minden évben más lesz. Azaz évjáratosították a sört.
A 2012-es "évjárat" extra komlója a Citra volt. ami - amerikai fajta lévén - markáns keserúséget és mellette gyümölcsös ízeket (főleg citrusokat és egyéb trópusi) gyümölcsöket igért. Szóval valamiféle belga jellegű IPÁra számítottam. Ehhez képest a sör, a pezsgő és a száraz fehérbor fura keverékét kaptam. Leginkább ahhoz a japán söröz hasonlított, ami előre almabornak gondoltam, de ez minden furasága ellenére sokkal érdekesebb volt. Sosem lesz a kedvenc söröm (pl. túl szénsavas) , de nagyon egyedi darab, amit mindenképp érdemes megkóstolni. Illetve érdemes lett volna, mert persze idén már más komlót tesznek bele. Kár, hogy ez nem olyan, mint nálunk az Év Tortája, amit - legalábbis néhány cukrásznál - visszamenőleg is a kínálatban tartanak.
Viszont ezek után elképzelhető, hogy az ideit is megkóstolom, szóval a marketingfogás bejött.
Az utolsó este azért végül lett kis kocsmázás is, a megbeszélések sikeres lezárását megünnepeltük azokkal a szerencsés kollégákkal, akiknek másnap reggelre szólt a repülőjegyük. Zöldfülű turistaként persze hol máshol kötöttünk volna ki, mint a Grand Place-on, a Roy d'Espagne (azaz a Spanyol Királyhoz címzett) fogadóban. Ennek megfelelően kicsit drága volt, de egy alkalommal belefért és egyébként jó hely, tetszett a berendezés és a hangulata is.
Idén azért megpróbálok majd kocsmailag is előre felkészülni.
Addig is egy kép, épp csak mutatóba:
(Klikkide a teljes albumhoz!).