HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Címkék

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Keresd a különbséget!

2016.02.28. 09:40 promontor

Villámposzt csehsörkedvelőknek. illetve azon belül is Staropramen-fogyasztóknak.

A minap egy Facebook csoportban valaki figyelmeztetett, hogy a barna Staroprament is elkezdték Bőcsön főzni és egyelőre a boltokban mind az importált (még?), mind a hazai (már) kapható. Nem gondoltam, hogy pár nap után"kedvenc" Spórolósomban rögtön belefutok mindkét változatba, de ha már így esett, gyorsan beszereztem mindkét példányból egy palackot.

Összehasonlító kóstolásra majd csak később kerítek sort, ez a poszt a kétfajta sör megkülönböztetésének módszertanát fogja ismertetni a külcsín azaz a csomagolás alapján.

1: Első címke

Ezek szinte teljesen egyformák, a minta, a színek, a szöveg ugyanaz, egy különbség van: a magyar változaton az első címke alján, a "Dark Beer" felirat alatt található a lejárat dátuma. Ez a cseh változaton nincs, ott a hátsó címkén lesz ugyanez az info. (A képeken a sárga keret mindig a cseh változaton jelöli azt a helyet, ahol különbözik a magyartól...)

ketstaro4_2016_02_28_012cs_478x337.jpg

2: Kupak

Más a kupakok színe. Innentől a feleségemet, mint színszakértőt idézem: a "cseh változat teltebb, melegebb sárgászöld, a magyar változat sápadtabb, fakóbb kékesszöld". A képen jobboldalt látható a cseh változat, a különbség egyértelműen érzékelhető, de persze a vakuzás befolyásolhatta a fényviszonyokat, tehát a boltban lehet másmilyennek látszik...

ketstaro1_2016_02_27_004cs_478x312.jpg

3: Nyakcímke

A cseh változaton szerepel egy "Imported" felirat, a magyaron ez nincs meg.

ketstaro3_2016_02_28_009csc_478x281.jpg

4: Hátsó címke

A perdöntő persze a hátsó címke, ezen egyértelműen szerepel, hogy az egyik esetben a Borsodi Sörgyár csak forgalmaz, a gyártó a csehországi Staropramen Pivovar, míg a másik esetben a gyártó a Borsodi Sörgyár, a csehek csak a licencet adják. Itt vannak grafikai különbségek is, a magyar gyártású sör címkéjén szerepel a szép ferdeírású Staropramen logó, illetve a cseh változat alján itt szerepel alul lejárat dátuma.

ketstaro2_2016_02_27_005cs_478x312.jpg

Összegzésként hangsúlyoznám, hogy bár nem örülök a váltásnak, jobban szerettem volna, ha marad a megszokott minőségű import, egyelőre távol áll tőlem a "jajj, megint szar hazait fogunk kapni remek cseh import helyett" vészmadárkodás (bár természetesen a suttyomban zajló váltás nem teszi rokonszenvesebbé a gyártót, hogy finoman fogalmazzak). Nemcsak azért, mert még nem kóstoltam őket össze, hanem azért is, mert barnasörben eddigi tapasztalataim szerint azért nem teljesen reménytelenek a magyar sörök se (már amennyi van) és a Staro barna pedig cseh mértékben azért nem teszi olyan magasra a mércét (elnézést a rajongóktól, de szerintem - szigorúan szubjektíve - olyan közepeske sör ez cseh skálán), hogy ezt ne lehetne megközelíteni Bőcsön.

Hogy sikerült-e, az majd a kóstolásnál kiderül. Mindenesetre megpróbálok majd egy vaktesztet összehozni.

5 komment

Címkék: sör homár fogyasztóvédelem villámposzt cseh sör magyar sör Staropramen sörcímke staropramen dark Borsodi Sörgyár

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr958425230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyesis 2016.02.28. 10:15:30

Egyszerűen meg kel nézni, hogy importált -e a hátulján :)
Én valami olyan hasonlítást vártam Tőled, hogy kitöltöd pohárba, megnézed a habját, megnézed a színét, illatát, esetleg egy vak teszt, melyik ízlett jobban, van -e érdemi különbség.
Ugye a világos sörnél lényegesen jobban muzsikál a gonosz importált változat.

Hali,
Gyula

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.02.28. 10:39:26

Gyanítom, hogy a Krusovice barna importja, okán kezdték el itthon gyártani, hogy ők is olcsóbbak lehessenek. Egyébként meg nagyon bejött a cégnek a Staropramen bőcsi főzése.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.02.28. 14:14:24

Ki kell használni a kapacitásokat... Kár, hogy a Borsodi bivaly volt az eddigi legsötétebb hazai gyártású termékük, így a tapasztalatuk a barna sörökkel kapcsolatban még csak születőben.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.02.28. 16:53:49

@Eyesis: Bocs, de az elején írtam, hogy ez a poszt csak a csomagolásról szól. A kóstolásra majd sort kerítek, de időpontra nem vállalok garanciát, van pár másik lejáratközeli söröm, amikre előbb sort kell kerítenem.

@apuska: Volt régen Borsodi Barna, én ittam is, mondjuk nem volt egy nagy dobás.

@Árpa Jankó: "Egyébként meg nagyon bejött a cégnek a Staropramen bőcsi főzése" Hát, a cégnek lehet, nekem nem... ;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.02.29. 08:21:19

Az utóbbi időben én a Dark-nál és a Granat-nál is erős butulást érzek. A Granattal nincs nagyon baj, de nagyon kilóg a malátaszirupos íz belőle. A Staro Dark meg egyszerűen nem ízlet. Szerintem változtattak a karamell maláta-festőmaláta arányon, mert kezd a Soproni Démon karcosságára hajazni az íze.