HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Osztrák napok a PromontorBlogon: Lutzmannsburg 1. (a pancsolás)

2008.11.23. 21:15 promontor

A Munka törvénykönyve és a munkáltatóm nagyvonalúsága (tíz év munkaviszony után tíz nap extraszabi) okán idén meglehetősen sok szabadságom volt, illetve még mindig van is belőle. Ezért aztán amikor a párom kitalálta, hogy az őszi szünetben menjünk valahova pancsolni pár napra, nem nagyon ellenkeztem. (Mondjuk minket elvileg ez az őszi szünet nem kellene érintsen, lévén a csajok még nem iskoláskorúak. Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy az óvodákban ilyenkor összevont csoportok vannak és az óvónők kedvesen érdeklődnek, hogy hozzuk-e a gyereket, vagy nem. Hát jó, akkor nem visszük, inkább menjünk pancsolni.)

A szálláskeresés feladatát némi ellenőrzési jog fenntartása mellett kiadtam a páromnak, aki elő is állt az ötlettel, hogy menjünk Lutzmannsburgba. Miután tisztáztuk, hogy hol is van eme helység, kuruc vérem rögtön lázadásra serkentett: menjünk el inkább valahova itthon, mondtam. Na, kb. annyi esélyem volt, mint szabadságharcos elődeimnek. A párom elszánta már magát erre a burgenlandi kirándulásra, úgyhogy nem volt apelláta. Ráadásul a saját fegyveremmel győzőtt le: alaposan körülnézett az itthoni lehetőségek között is és közölte, hogy azok vagy még drágábbak is, mint Burgenland, vagy gyengébb színvonalúak, lévén, hogy a lutzmannsburgi (magyarul egyébiránt locsmándi) fürdő kifejezetten gyerekbarát, ami az itthoniakról nem mondható el.

Szóval lefoglaltuk a szállást, kivettem szabadságot és elkezdtünk készülődni. Az úttól kicsit féltem: pár évvel ezelőtt még kezdő sofőrként vezettem végig a 85-ös úton és azóta is borzongva gondoltam vissza az élményre. Hatalmas forgalomra, rengeteg cammogó teherautóra, száguldozó és tíz centis résekben szlalomozgató ámokfutókra emlékszem vissza. Meg persze klasszikus régivágású útról van szó, minden településen  akkurátusan áthalad, Csorna, Kapuvár, meg jó sok falu központját érinti, a helyiek és az utazók közös örömére. Hát, a helyzet nem változott, de azóta úgy látszik rutinosabb lettem, nem rémültem meg annyira. Gyorsan persze nem lehet haladni, nagyjából másfél óráig is eltartott, míg Kópházánál az útmenti kertitörpe áruda kiröhögése után a schengeni egyezmény következményeként elhagyatottan álló határátkelőnél beléptünk Ausztriába. Onnan viszont az elhagyatott huszonháromszámjegyű határmenti utacskákon gyorsan megérkeztünk. (Megjegyzendő, bár gondolom sok kalandozó hazánkfia ezt nagyon is jól tudja, hogy Osztrákiában a huszonháromszámjegyű legalsóbbrendű utak olyan állapotban vannak, mint Kuruchonban egy frissen átadott autópálya.)

Az első két nap nagyjából az előzetes várakozások szerint alakult. Egész nap a fürdőben pancsoltunk. Zsuzsának igaza volt, a Sonnentherme tényleg a kisgyerekes szülőknek van kitalálva. Kezdődik azzal, hogy saját babakocsikészlete van a fürdőnek, amit ingyen lehet kölcsönözni (pontosabban, benne van az árban), ami azért is volt nagyon praktikus, mert a belepakolhattuk a saját cuccunkat is. És persze nem három vagy öt babakocsi van, ami nyitás után félórával elfogy, hanem sok. Pontosabban nem egyszerűen sok, hanem elég. Még a délutáni jeggyel érkezőknek is jut belőle.

Van aztán pelenkázó mindenütt, az öltözőben és a medencéknél is. A gyerekmedencék nagyok, és többfajta is van belőlük. Van 10-30 centi mély pancsoló a négykézlábasoknak, van 30-50 centis a kicsit nagyobbaknak, meg vannak nagyobbak, de még mindig 1 méternél sekélyebbek az óvodáskorúaknak. A kis medencéknél vannak kis csúszdák, olyasmik, mint az itthoni játszótereken, ezeket még Csilla is kipróbálhatta.

Vannak nagyobb, "igazi" csúszdák is, ezeket Eszterrel próbálgattuk, bár Eszter óvatos duhaj, nem lelkesedett értük különösebben. A hullámot szerette, meg a gyerekszaunát is kipróbálta, de igazából azt élvezte leginkább, ha Csillát abajgathatta a kiscsúszdán.

A délutáni alváshoz van két külön alvószoba is, így ezért sem kellett kijönnünk, mint ahogy ebédet is vehettünk az önkiszolgáló étteremben. Volt egy szabadtéri rész is, ahol az n+1. láblógatós medence mellett volt egy úszómedence, így én is feleleveníthettem régi úszásaim emlékét egy kicsit.

Volt még egy szauna/gőz részleg, 137-féle szaunával és gőzzel (ilyen illat, olyan illat, stb.) de azért sajnáltuk a pár eurós extrakiadást, lévén nem lett volna időnk a gyerekpátyolgatás mellett kiélvezni. A belépő amúgy se volt kevés és a lefoglalt apartmannál is szívtam a fogam a 120+ eurós áron, különösen, ha összehasonlítom az augusztusba 237 forintért váltott eurót az októberi 264 forintossal (ez amúgy novemberi szemmel még mindig nem rossz...).

Szóval kellemes henyéléssel, pancsolással töltöttünk el két napot. A második nap este benéztünk a panziónk melletti sörözőbe. Pozitívum, hogy nagy játszósarok volt a gyerekeknek, meg hogy volt magyar pincérnő (a panziónknak is volt magyar alkalmazottja, hiába, Burgenland jelentős magyar munkáltató). A kaja viszont közepes volt, a sör vizesnek tűnt, ráadásul még mindig ott motoszkál bennem, hogy talán itt fertőződtem meg. De ez már egy másik történet.

2 komment

Címkék: utazás ausztria burgenland fürdő lutzmannsburg kerti törpe sonnentherme

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr64745841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palsson 2008.11.29. 18:03:27

Igazán nagyvonalú munkáltatód van. Ha tíz év után tíz nap extraszabit adna, az is rendes dolog, de ez a tíz év, ez aztán a valami...Mikor állsz újra munkába?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.11.29. 19:11:56

Hoppá, ezt elírtam, persze csak tíz nap, már ki is javítottam. Mellesleg én voltam az utolsó, aki tíz napot kapott, mert nemrég 5+5 napra változtatták a rendszert, ami azt jelenti, hogy öt napot ténylegesen kivehetsz, öt napot meg kifizetne jutalom formájában. Én a tíz nap szabit többre értékeltem, mert abból nem tudott adót levonni az állam.
süti beállítások módosítása