HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Grandhotel Galya

2009.08.27. 18:35 promontor

Galyatetőn töltöttünk pár napot a Galya hotelben. Illetve bocsánat, Grandhotel az. Róluk fog szólni ez a poszt.

Előrebocsátom, hogy alapvetően remekül éreztük magunkat, és bár ebben nagyobb része volt a szép természeti környezetnek, mint a hotelnek, azért őket is dicséret illeti, ha másért nem, hát azért, mert nem rontották el a hatást. Ez egy hozzám hasonló háklis alak esetében nem is olyan könnyű. Tehát ez a poszt elsősorban pozitív hangvételű írás akar lenni, a benne foglalt kritikus megjegyzésekkel együtt is.

Kezdjük a jó dolgokkal:

  • Általában finom volt a kaja. Kifejezetten ízlettek az esti cukrászsütemények: a csokis és tiramisu kockákból töbször repetáztam, de a reggeli joghurtok és kakaós csigák is kötelező gyakorlatok voltak. Extra bónusz jár a gyerekeknek nélkülözhetetlen reggeli tejbegrízért.
  • Rengeteg mindent ajánlanak a gyerekek szabad vegyértékeinek lekötésére. Van kis vadasparkjuk, ide mindennap ellátogattunk, a lányok akkurátusan összegyűjtött füvekkel, levelekkel, amiket aztán a szolgálatkész állatok kötelességtudóan elmajszoltak.
  • A szokásos mászókacsúszdahintalibikóka kombók mellett főnyereménynek bizonyult a trambulin, maximum azt tudom felhozni ellene, hogy néha túl sok gyerek akart egyszerre ugrabugrálni rajta. A mieink mindenesetre sose hagyták ki.
  • Volt egy kalandpark is, ez fizetős volt (800 Ft/gyerek/menet, egy menet kb. 3/4 óra volt), meg talán túlzás is volt a sisak meg a leesésgátló ahhoz képest, hogy kb. egy méter magasságban "kalandoztak" a kölykök. Ők azonban határozottan élvezték az ezzel járó felhajtást.
  • A wellness-részleget ugyan inkább közepesnek találtam, mint jónak, de végülis megfelelő mélységű volt a gyerekmedence (Csilla se merült el benne) és ez döntő volt: egy-két órára  le lehetett kötni a kölköket, az elég volt egy szaunázásra vagy egy gőzre. Úszásra nemigen, arra az ilyen szállodai medencék kicsik, a mi hotelünk grandiózitása se erre vonatkozott.
  • Ugyan nem annyira a mai üzemeltetőket, mint inkább a 70 évvel ezelőtti építőket dícséri, de szép az épület és csodaszép a kilátás, egyenesen a Kékesre.

Folytassuk a nem annyira jó dolgokkal. Próbálom súlyossági sorrendben előadni a kifogásaimat:

  • A reggelihez járó obligát dzsúz nemhogy egy négycsillagos, de még egy csillagmentes szállodához is méltatlan volt. A receptje valahogy így hangozhatott: végy 99% vizet, 0,5% színezőanyagot, 0,5% ízesítőanyagot. Kivételes esetben néhány darab narancsatom is valahogy bekerülhetett, de nekem nem volt szerencsém hozzájuk. A gyerekeim általában nem túl finnyásak, de ebből a löttyből ők sem voltak hajlandóak fogyasztani. Nem kéne ilyesmi spórolni: szerintem a szobaárból kijönne egy elfogadható dzsúz is.
  • Még mindig a táplálásnál maradva, büférendszerű étkeztetéseknél az is egy fontos minőségi elvárás, hogy mindenből legyen elegendő készlet. Ha van kaviár, ne fogyjon el félóra múlva. Ezzel tapasztalatunk szerint általában nem volt gond, igaz, vacsorázni mi általában elég korán mentünk le, így a tapasztalatunk nem feltétlenül mérvadó. Ráadásul egy kivétel előfordult, amit igen rossznéven vettünk. Egyik nap ugyanis a desszertek közt somlói galuska is szerepelt. Na, arról lemaradtunk: az utolsó darabot ugyan sikerült levadászni, de azt a nagyobbik lányom ette meg. Aztán persze egy darabig reménykedtünk, hogy hozzák az utánpótlást, de nem hozták. Ráadásul amikor megkérdeztem, lesz-e még somlói, a kukta még ki is oktatott, hogy az nem volt a vacsora része, csak "grátisz" adták. Ez külön felbosszantott, mert a szobaár alapján nem éreztem azt, hogy bármit is "grátisz" kaptam volna. Szerencsésebb lett volna egy sima elnézést kéréssel elintézni a dolgot.
  • A fürdőszobában kád volt, ez jó a gyerekfürdetéshez. Csak sajna zuhanyzóhoz való csapot építettek be: csuk zuhanyzófeje volt, kádtöltő nem. Na most ez egyrészt megint olyan kicsinyes garasoskodás, ami méltatlan egy négycsillagos szállodához. Másrészt ez nem csak a szokásos promontoros kekeckedés. Aki annak gondolja, azt tudom javasolni, hogy töltögesse csak a kádját a zuhanyzófejjel, majd rájön milyen kényelmes. Meg fürdessen kisgyereket benne: a két éves kislányom egyik fürdetéskor úgy gondolta, hogy ő most kinyitja a csapot. Az anyja pillanatok alatt csuromvizes lett, csakúgy, mint a fél fürdőszoba.
  • És akkor innentől csak finnyáskodom: ahhoz képest, hogy most glancolták ki a szállót EU pénzből, volt néhány nagyon snassz részlet, amire valahogy nem jutott pénz. Vagy inkább figyelem. Volt pl. a kertben egy lengőteke-rom. A tekebábuk és a golyó már szétporladt valahol, az egyébként sem túl impozáns betonalap repedéseit benőtte a gaz. Feltételezem védett műemlék lehetett, talán Kodály Zoltán tekézhetett vele anno. Csak sajna emléktáblára nem futotta.
  • De láttam olyan lépcsőt is, amit már az előző évezredben javítani kellett volna, meg olyat is, amit csak gyerekek használhattak, mert a felnőtteket elkaszálta volna a keresztbe nőtt fenyőág.
  • Nagyon "tetszett" az a Design Centeres megoldás, hogy a fürdőben a szappanadagolót ügyesen a wc-papírtartó fölé helyezték. Lehet, hogy ez másoknak nem okoz problámát, a mi esetünkben naponta legalább háromszor csepegett szappan vagy víz a papírtekercsre.
  • Végül egy személyes kifogás: magasnak találtam az 50% előleget, amit kértek a foglaláshoz. Az meg különösen nem tetszett, hogy ebből kérésre se voltak hajlandóak semennyit se engedni. Nem túl szerencsés magatartás: még ha ragaszkodik is egy szálláshely az előleghez, akkor is bölcsebb engedni valamiben a kuncsaftnak, hadd érezze úgy, jól "alkudozott". (Így bizony maradt bennem tüske emiatt és ha Zsuzsa nem ragaszkodik a Mátrához, ezek után biztosan máshova mentünk volna.)

A végső értékelés: ha nem is tökéletes hely, de alapvetően "ajánlott" a Grandhotel Galya. Azt azért még megjegyezném, hogy a szálloda egyáltalán nem olcsó. Ha a Mátrába vissza is térünk majd pár év múlva, nagyobb, önállóbb gyerekekkel biztosan olcsóbb szálláshely után fogok nézni.

5 komment

Címkék: utazás eu hotel mátra kékes csaptelep grandhotel galyatető hunguest galya hunguest grandhotel galya

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr191328202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2009.08.27. 22:04:23

Szia Promontor!

Kellemes emlékeket ébresztettél bennem. Még nagyon kicsi voltam, olyan 5-6 éves forma, mikor a szüleimmel Galyatetőn jártunk. Nem tudom, hogy ugyanabban a szállodában voltunk-e, csak arra emlékszem, hogy hatalmas asztal volt az étkezőben, amit körbe ültünk és nagyokat kártyáztunk, hogy óriás fenyők álltak az udvaron, és itt láttam életemben először közelről mókust, akik szinte a tenyeremből ettek.
Soraidból azt olvastam ki, hogy nem kevés pénzbe került ez a hétvége és így elvárható lett volna, hogy több legyen a pozitív emlék. Ezzel egyet értek, bár nálunk is tussal folyik teli a kád, mivel mi tusolni, a gyerek fürödni szeret, és ha nem is takarékoskodásból – spóroltunk mi máson :) -, de feleslegesnek éreztük a csapot. Szokás kérdése.

Zita

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.27. 23:14:14

@zitanaploja:

Szia!

Örülök, ha kellemes emlékeket ébresztettem. Mókust mi is láttunk, pontosabban én lemaradtam róluk, de a lányok nem, még most is emlegetik néha. Remélem nekik (de legalábbis Eszternek) pont olyan kellemes emlék lesz majd egyszer ez a mostani nyaralás, mint Neked az a hajdani.

Igazából kicsit csalóka a poszt, átüt rajta a hogyismondjamcsak, "erősen kritikus" mentalitásom. Hat napot töltöttünk itt, így a kellemetlenségek is jobban eloszlottak. A pozitív emlékből sokkal több volt, pl. a tusolóval egyszer locsoltuk le magunkat, mert nem tudtuk, hogy óvatosnak kéne lennünk (ezért nem kéne egy szállodában ilyet csinálni, mert aki nem szokott hozzá, annak kellemetlen), a somlóiról is csak egyszer maradtunk le. Ezzel szemben a gyerekek mindennap élvezték a trambulint és a vadasparkot.

Ráadásul volt egy csomó nem a hotelhez köthető élmény is, ezekről most nem írtam. Talán majd legközelebb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.27. 23:40:20

@promontor: Ja, és a szóvátett problémák egy része semmilyen személyes kellemetlenséget nem okozott: mondjuk a lengőteke, vagy a lekopott lépcső valamilyen szinten még szórakoztatott is, mert rögtön tudtam, hogy jó téma lesz a blognak.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.08.28. 16:45:12

Mi is voltunk ott 2005-ben, akkor még kettesben a Zasszonnyal... Szóval, nekem azóta is a Galya a No1., még egyetlen négycsillagos sem tudta felülmúlni...
A Wellness részleg nagyon tetszett, az uszómedencébe az a fenomenális, hogy a panorámaablakon keresztül lehetett - márciusban - nézni a havas tájat.
Bizony az ilyen szállodai medencék nem a sportteljesítményről szólnak, de hát kár lenne azt a sok finom kaját lemozogni, amit reggelire és vacsira felszolgálnak. 2005-ben a Galya ebben is verhetetlen volt, kukker kellett, hogy ellássunk a kajásasztalok végéig...
Az előlegen igencsak csodálkozom... Tőlem még sehol nem kértek ilyesmit... Persze lehet, hogy a Négynapos miatt most volt?
Ja, és megjártuk a Marchenparkot, lesz beszámoló...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.28. 17:46:28

@jacint70: Igen a kilátás az fenséges, az uszodából is. Télen ráadásul még azt is meg lehet(ne) csinálni, hogy szauna után kimegy az ember pár percre a hóba, gyönyörködni.

Nem, még a négynapos előtt hazajöttünk. Az előleghez azért ragaszkodtak, mert családi (azaz dupla) szobát kértünk, és olyanból kevés van. Ezt mondjuk meg is érteném, csak az 50% már átlépte az ingerküszöbömet.
süti beállítások módosítása