HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Oltás

2009.11.02. 21:06 promontor

Ma délelőtt az üzemorvossal beoltattam magamat a H1N1 vakcinával. Eredetileg a szezonális vakcinát is szerettem volna kiváltani, de az éppen nem volt az irodánk melletti patikában, sőt, a piac mellettiben sem, így azt majd legközelebb szerzem be. Már ha nem patkolok el addig.

Az oltást az alábbi hevenyészett és rendkívül tudománytalan kalkuláció előzte meg részemről.

Nézzük először az oltás nélküli esélyeket:

  • Annak a valószínűsége, hogy megkapom a tél során a H1N1 fertőzést, rendkívül tudománytalan becslésem szerint minimum 40 százalék. Egy cikkben három-négy milliósra, azaz 30-40 százalékra becsülték egy magyarországi járványban várhatóan megfertőződő betegek számát. Azzal, hogy a saját esélyeimet csak erre a becslésre állítom be, tulajdonképpen meglehetősen optimista vagyok: a fővárosban élek és dolgozom, azaz sok emberrel találkozom nap mint nap; továbbá két gyerekem van, az egyik friss bölcsödés, a másik óvodás. A nagyobbik eddig telente kétszer hazahozott az oviból valami fertőző nyavalyát, ami engem is gyakorlatilag mindig ágynak döntött.
  • Annak a valószínűsége, hogy ha már megkaptam a vírust, belehalnék fertőzésbe, viszonylag csekély: rendkívül tudománytalan és egyáltalán nem alapos vizsgálataim szerint bőven 1 ezrelék alatt lehet, de számoljunk mondjuk 1 ezrelékkel (azaz minden ezredik beteggel).
  • Azaz összességében 0,4 ezrelék (a 40 % az 1 ezreléke) eséllyel patkolnék el ezen a télen a H1N1 miatt. Úgy nagyjából.

Nézzük az oltást:

  • Az oltást már megkaptam, azaz az oltással való megfertőződés veszélye 100%-os (ajjaj).
  • Annak a valószínűsége, hogy az oltás esetleg nem véd meg a fertőzéstől, természetesen fennáll: megkaphatom a vírust két héten belül, vagy megkaphatok később egy mutálódott vírust. Tegyük fel rendkívül tudmánytalan módon, hogy ennek a valószínűsége 40% (ez elég pesszimista becslés, nem lepne meg, ha egy szakértő vitatná, de mindegy). De figyelem, ez azt jelenti, hogy az oltás nélküli 40 %-os fertőzési valószínűséget lecsökkentettem 16 %-ra (a 40 % 40 %-a).
  • Annak a valószínűsége, hogy belehalnék az oltás okozta fertőzésbe vagy mellékhatásokba, hasonlóan rendkívül tudománytalan feltételezéseim szerint lényegesen csekélyebb, mint annak a valószínűsége, hogy az eredeti vírusfertőzésbe belehaljak. Egyrészt, a vakcina vírusa erősen le van gyengítve, tehát jó eséllyel gond nélkül leküzdi az immunrendszerem (ez az oltás, mint módszer lényege, heuréka!), másrészt az állítólagos "egyéb" mellékhatások egyesek által hangsúlyozott veszélyességével kapcsolatban meglehetősen szkeptikus vagyok. Influenzaoltásokat évtizedek óta készítenek, a módszerek kiforrottak, ha a mellékhatások olyan súlyosak és gyakoriak lennének, ahogy azt egyesek mostanában állítják, akkor erről minden évben hallhatnánk a sajtóban az éppen aktuális szezonális oltások kapcsán. Úgyhogy a magam részéről a következő becslést adnám: legyen mondjuk 0,01 ezrelék (azaz minden százezredik ember) annak az esélye, hogy közvetlenül az oltás által okozott mellékhatás okozná korai végemet.
  • Annak a valószínűsége, tehát, hogy az oltás ellenére (vagy miatta) elpatkolnék, két tényezőből áll össze: 1) ha mégis megkapom a fertőzést, ez 0,16 ezrelék (a 16% 1 ezreléke) és 2) a fatális mellékhatás esélye, ez 0,01 ezrelék. Összesen 0,17 ezrelék.

Összegezzük az oltás hatását:

  • Annak az esélye, hogy egyáltalán megkapom a fertőzést, jelentősen lecsökkent (40-ról 16 %-ra, mondjuk, ráadásul ha két hétig nem leszek beteg, ez a 16% tovább csökken). Egyébként elsősorban ez volt az oka annak, hogy beadattam az oltást, ezzel ugyanis nagy valószínűséggel elkerülök egy legalább egyhetes, magas lázzal, fájdalmakkal és gyengeséggel járó kellemetlen betegséget, amiről bőven van tapasztalatom az utóbbi évekből.
  • Annak az esélye, hogy a H1N1-től elpatkolok, szintén csökkent (0,4 ezrelékről 0,17 ezrelékre, saccperkábé). Csak azért nem mondom, "jelentősen" csökkent, mert egy eleve meglehetősen valószínűtlen eseményről van szó és semmiképp se akarnék senkiben felesleges félelmet kelteni a H1N1 kapcsán.

Mégegyszer hangsúlyozom, hogy a számok teljesen légből kapottak és tudománytalanok, semmilyen felelősséget nem vállalok értük. Ha pedig netán Jane Burgermeisternek, Mercola doktornak, a Nyitott Kapu Alapítványnak vagy éppen Lenkei doktornak lenne igaza és feldobnám a talpam az elkövetkező pár napban, kérlek tegyetek egy virtuális tulipánt a blogom sírjára!

Utóirat: Délután a cég személyzeti osztálya bejelentette, hogy ingyenes influenza oltást biztosít az alkalmazottaknak. Na tessék, spórolhattam volna 2000 forintot, ha várok...

Utóirat 2 (november 4.): Hogy ne csak sarlatánok linkjei szerepeljenek a posztban, hanem szerintem mértékadó források is, itt van az ÁNTSZ tájékoztatója (pdf), az Egészségügyi Minisztérium anyagai, ez utóbbi honlapról külön kiemelve a Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága nyilatkozata.

(83)

4 komment · 1 trackback

Címkék: veszélyes oltás influenza h1n1 latolgatok jaj mi lesz

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr91494174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.04. 13:21:42

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magon_ 2009.11.03. 14:09:35

Mielőtt: én is beoltattam magam és hasonlóan kurvaröhejesnek gondolom a hisztériát, valamint én se tudok pontos számokat, de maga a védőoltás sem 100%-os védelem, csak 60-70%. (Szintén nem oknyomozás eredményeképpen előállt százalék.)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.11.03. 18:37:41

@Magon_: "maga a védőoltás sem 100%-os védelem, csak 60-70%"
Szerintem az oltásról szóló rész második bekezdésében pont ezt mondom: tehát a teljesen tudománytalan álláspontunk megegyezik. Most már biztos, hogy csakis nekünk lehet igazunk. ;-)

hottentotta 2009.11.11. 13:27:05

Aranyos írás :) Ami a statisztikai részét illeti, az egész azért hibás, mert a kezdeti 40%-os megbetegedési valószínűséget nem 40-nek kellene venni, hanem ha mondjuk a makkegészséges, még soha influenzában nem szenvedő, nem megfázó, semmilyen rizikócsoportba nem tartozó egyén esetében kb 10-nek ( de lehet kevesebb ), míg a beteges, influenzát minden évben megszerző, egy, vagy több rizikócsoportba tartozó egyén eseténben nyugodtan számolhatunk 80-90%-kal.

Ha az előbbi csoportba tartozol, szerintem felesleges az oltás, ha az utóbbiba, akkor viszont javallott :)

De ettől függetlenül aranyos az írás :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.11.11. 23:14:30

@hottentotta: Nézd, a százalékokon biztos lehetne vitatkozni, de arra jól rámutat a megjegyzésed, hogy el kell választani a bemutatott algoritmust és a betáplált valószínúségeket.

Az algoritmus - annak ellenére, hogy rendkívül leegyszerűsített - szerintem alapvetően helyes. (Bár azt hiszem, hogy fontos lenne azzal is számolni, hogyan hat a Te oltásod vagy nem oltásod mások megbetegedési esélyeire...)

Viszont ha más valószínűségeket tételezünk fel, akkor különböző eredmények fognak belőle kijönni. Ez igaz az általad emlitett "megbetegedési valószínűségre", de igaz pl. a különböző súlyos mellékhatások valószínűségeire is.

Mindenki betáplálhatja a saját valószínűségeit (illetve tippjeit), aztán dönthet. Mellesleg az se lepne meg, ha valaki ugyanazokat a valószínűségeket látná ugyan a végén, mint én, mégis másképp döntene.
süti beállítások módosítása