HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Hülye törvényhozók, hülye végrehajtók

2010.04.12. 09:29 promontor

Két kérdés a mi kedves sorállásos botrányunk kapcsán:

1) Kedves törvényhozók!

Mi a fenének kellett (nagyjából) választókörzetenként egy szavazókörre korlátozni az igazolással szavazókat?



Az alkotmánybíróság csak azt kifogásolta, hogy a két forduló között ne mozoghassanak a választók. Ehhez nem kellett volna az igazolással szavazókat egy szavazókörre korlátozni. Könyörgöm, nem mindegy, melyik szavazókörben szavaz az illető? Ha azt akarjuk megakadályozni, hogy valaki kétszer szavazzon, ahhoz bőven elég, ha az adatait felírjuk és majd a szavazóköri adatok összesítésénél ellenőrizzük. Senki nem fog kétszer szavazni, ha tudja, hogy úgyis elkapják.

Persze egyszerűbb széttárni a karotokat és az alkotmánybírákra mutogatni...

2) Kedves végrehajtók!

OK, a törvényhozók hülyék, hoztak egy felesleges korlátozást.

De ez nem jelenti azt, hogy nektek nem kell mindent megtenni azért, hogy a törvényhozók hülyeségét saját hatáskörben kompenzáljátok! Ha tudjátok, hogy lesznek szavazókörök, ahol a szokásosnál sokkal többen lesznek, akkor arra fel lehetne készülni, nem?

Mi korlátoz benneteket abban, hogy egy szavazókört egy tornateremben (vagy mondjuk egy helyett öt tanteremben) rendezzetek be, a szokásos kettő helyett tizenhét szavazófülkével, több szavazatgyűjtó ládával, a szokásosnál nagyobb létszámú szavazatszámláló bizottsággal (a törvény csak alsó határt - min. 7 fő - szab, a felső a csillagos ég), mondjuk úgy, hogy a személyazonoság ellenőrzését nem egy, hanem mondjuk egyszerre öt asztalnál végzitek, pl. a választókat a nevük kezdőbetűi szerint csoportosítva?

Persze egyszerűbb széttárni a karotokat és a törvényhozóra mutogatni...

Frissítés (április 12. du. 12:17):

Egy kollégám a Bocskai úton szavazott igazolással, kb. három órát állt sorban még napközben. Az élménybeszámolójából kiderült, hogy az igazolásosok a szokásosnál jóval lassabban szavazhattak, mert őket csak ott helyben vették fel a választói névjegyzékbe.

Felvetődik a kérdés (figyeltek, törvényhozók?), hogy ha átjelentkezni csak péntekig lehet, akkor miért nem lehet ezután az átjelentkezetteket rögtön névjegyzékbe is venni? Miért kell ezzel a szavazás folyamatát lassítani?

Frissítés (április 12. este 19:40):

Folyik a hárítás. Az OVB és az OVI (ez utóbbin most viccelődhetnék, mondván a név jelzi a színvonalat) szerint ők nem felelősek, a törvényhozók a hülyék. Nos, szerintem meg is. Az pl. konkrétan hazugság, hogy a jegyzők kezét megköti a törvény abban, hogy hány tagot jelölhetnek a választási bizottságokba. Ahogy feljebb is írtam, valóban létezik megkötés, de csak az alsó korlátra. Több tagot gond nélkül lehetett volna jelölni.

Ráadásul átolvasván a törvényt, az is egyértelműnek tűnik, hogy akár a nap során lehetett volna intézkedéseket hozni. A törvény ugyanis nem írja elő explicit módon, hogy csak a választási bizottságok tagjai segédkezhetnek a választás lebonyolításában. Ergo, megfelelő felhatalmazás és az érdekelt szervek egyetértése esetén minden további nélkül be lehetett volna vonni további segítőket (pl. szomszédos illetve akár távolabbi szavazókörökből átirányítva).

11 komment

Címkék: politika választás magyarország botrány dörgedelem ovi ovb blődli választási törvény országos választási bizottság országos választási iroda voks2010 igazolással szavazók

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr911913779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.12. 16:12:30

Ha egy ilyen egyszerűen kezelhető, előre kalkulálható, viszonylag könnyen megoldható problémát nem sikerült kezelnie a magyar közigazgatás vezetésének, hogyan tudtak volna ennél sokkal komplexebb feladatokat megoldani?

"Méltó" zárása az utolsó nyolc évnek. Ennél csak jobb jöhet.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 20:02:45

@Csöncsön: ""Méltó" zárása az utolsó nyolc évnek."

Ez persze egy igencsak kézenfekvő magas labda, de az esetnek szerintem viszonylag kevés köze van a regnáló kormányhoz. Szerintem hasonló anomáliákra a kormány pártszínezetétől függetlenül képes a magyar adminisztráció.

Ami az "ennél csak jobb jöhet" kijelentést illeti, ezt én is nagyon remélem, de ugye tudod, hogy ez is magas labda... ;-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.12. 20:28:28

@promontor:

Persze magas labda, de az is magas labda, hogy a választást pont a "költészet napjára" írták ki. :-)

Szerintem az általános káosz öntudatlanul is leszivárog a közigazgatási szervekbe. Volt ennek több előzménye is (augusztus 20-i tűzijáték, október 23-i rendőrattrocitások stb.). Egyik sem feltétlenül állt közvetlen összefüggésben a kormányzattal (bár nyilván e tekintetben is egyedi elbírálás alá esik mindegyik), de közvetve szerintem található összefüggés...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 21:38:04

@Csöncsön: OK, legyünk optimisták: ha igazad van, akkor az adminisztráció színvonala is javulni fog. Ránk férne.

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.04.13. 10:31:11

Hát a két lehetőség közül, remélhetőleg az egyikre csak-csak sikerál rájönnünk: vagy mi fordulunk meg a lovon, vagy a lovat fordítjuk meg magunk alatt. De amilyen furmányos egy népség vagyunk, megeshet, hogy egyszerre fordulunk mi magunk felül, és a ló alattunk. Kvázi maradunk seggtől szembe egymással és a dolgainkkal, a szemtől-szembe helyett.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.13. 19:32:34

@malvina: A konkrét esetben bizakodó vagyok, szerintem a törvényt fogják helyrepofozni...

malvina · http://komedias.blogspot.com 2010.04.13. 20:40:03

Igen, ez nagy valószínűséggel így lesz. Ha másért nem, hát a rövidtávú emlékezet okán. Tudod, kétszer ad, aki gyorsan ad! ::))))

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.04.14. 00:46:55

Remek tényfeltáró poszt, aki nem ismeri a problémát, annak elég csak ezt az írást elolvasnia.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.14. 07:01:36

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Köszi, de ez inkább csak a jelenség felszínét kapargatja meg, mára a sajtóban ennél részletesebb tudósítások is vannak. Ráadásul igazi tényfeltárást még mindig nem olvastam.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.17. 08:30:32

Milyen jó, hogy nálunk már eldőlt, nem kell tovább résztvenni a bohóckodásban...
Más kérdés, hogy azt is meg lehetett volna tenni, hogy pár nappal előbb zárják az átjelentkezést, és akkor az átjelentkezőket is rá lehet nyomtatni arra a nyavalyás listára... És akkor innen kezdve nincs gond...
Azt meg nehezen tudom elképzelni, hogy akit az utolsó napokban "zavar el a főnöke vidékre", annak az lesz a legnagyobb baja, hogy nem szavazhat...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.18. 15:34:15

@jacint70: Az a legröhejesebb az egészben, hogy az átjelentkezetteknek a kinyomtatott listája ott van a szavazókörben, segédlistának hívják. Csak éppen a törvény miatt ez nem minősült a névjegyzék részének. Ezért a helyszínen kézzel (!) átírták az "igazi" névjegyzékbe.

Sőt, szintén kézzel átírták egy harmadik listába is (F-lista), mert a törvény úgy rendelkezett, hogy a szavazókörben megjelent igazolásos szavazókról külön nyilvántartást is kell vezetni. Hogy minek még egy papír, amikor a névjegyzékben szereplő adatokból is világos, hogy ki helyi és ki igazolásos, az számomra rejtély...

Persze a törvény hülyeségeit is lehetett volna egy értelmes végrehajtási rendelettel valamennyire kompenzálni (ehelyett a rendelet inkább még tovább bonyolította a "proceszt"), azonban erre valamiért a tisztelt illetékesek közül senki sem gondolt, egészen mostanáig.
süti beállítások módosítása