HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kritikai megjegyzések egy sörkóstolóreklámról

2013.02.21. 19:28 promontor

Promontor két kedvenc témáját kombinálja az alábbi villámposzt: a sört és a kekeckedést.

Történt, hogy Jácint a következő bloggertalálkozónk kapcsán megemlítette, hogy látott a Kuponvilágon egy sörkóstoló hirdetést, nézzem meg, hogy szerintem megfelelne-e nekünk. Megnéztem:

FerdinandSorkostolo_410x263.jpg

  • Cseh kézműves sörkülönlegességek kóstolója sörkorcsolyával, világbajnok sörrel, előadással 2990 Ft-ért
  • Öt különböző, díjnyertes cseh kézműves sörkülönlegességet kóstolhatunk
  • A program kétórás: 19.00 - 21.00
  • A kóstoló után kézműves cseh sörök vására 15% kedvezménnyel
  • A helyszínen a résztvevők részére az előadás után lehetőség van a la carte étkezésre

Ez a sörkóstoló más, mint a többi! ...a Ferdinánd Monarchia Cseh sörházban nyílik lehetőség öt féle valódi cseh kézműves sör kóstolására. A kóstolgatás közben tradicionális cseh kolbászkákkal, az utopeneccel lehet enyhíteni a gyomorkorgást. A sörkóstolás mellett a remek hangulatról Katona Csaba történész, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa és Martin Imre a sörház vendéglőse gondoskodnak. Kettőjük meséje elrepít minket egészen azokig a kis csehországi városkákig, ahol ezek a kézműves sörök készülnek. Meglepődnünk azon sem szabad, ha úgy érezzük, mintha a mellettünk lévő asztalnál Svejk vacsorázna, sőt még az is előfordulhat, hogy Kisvakond az ölünkbe ül néhány perce! A felnőtteknek szóló mesét egy korsó világbajnok cseh sörrel zárjuk.

...

Azt hamar eldöntöttük, hogy ez a rendezvény nem nekünk való, ugyanis mi elsősorban egymással akarunk beszélgetni, nem pedig egy - legyen az bármilyen érdekes - előadást akarunk hallgatni.

Mindazonáltal az alábbi kritikai megjegyzéseimet szeretném megosztani a blog olvasóival:

  • Nincs pontos sörlista. (Ismerve a Ferdinánd Sörház szokásos választékát, gyanítható, hogy a Primator, Ferdinand és Bernard márkák söreiről van szó, de a pontos sörsort akkor is hiányolom...)
  • Nem mond kóstolási mértékegységet: pikoló, pohár, korsó? (A korsó valószínűtlen, sok is lenne, de akkor tessék ezt leírni...)
  • Azt sem tudjuk, csapolt vagy palackozott söröket kóstolhatunk...
  • A felajánlott sörkorcsolya (az utopenec) nem "kolbászka", hanem inkább krinolinféleség. Arról nem is beszélve, hogy szerintem a legkevésbé jó cseh sörkorcsolya. Ez persze ízlés kérdése, de ha sörsor van, miért nincs sörkorcsolyasor is? Hermelin, bramborák, topinka, tlacenka és társai miért maradnak ki? Talán azért, mert mind közül gyaníthatóan az utopenec a legolcsóbb?
  • A már említett sörök nem "kézműves" sörök, ezek közepes méretű cseh sörgyárak termékei. Persze értem én, hogy divatos manapság kézműves sörökről beszélni, de szerintem ezesetben nem korrekt a szóhasználat. Persze attól még jóféle nedűk ezek, csak a hangzatos szöveg nem tetszik...


Ezzel nem akarok senkit lebeszélni, mert a sörök jók, a program pedig valószínűleg érdekes. Csak ha már csinálnak egy ilyet, akkor kár ezekért a bakikért...

5 komment · 1 trackback

Címkék: budapest sör cseh homár söröző fogyasztóvédelem villámposzt cseh sör ferdinánd sörház kuponvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr515094706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Katzenbräu 2013.03.04. 00:09:20

EZ A SZÖVEG AZÉRT ILYEN KESKENY, MERT A SZERKESZTÉSI FELÜLET ILL. A POSZT MEGJELENÉSI MÉRETE ELTÉRŐ. ÍGY AZ ADMINBAN A SÖRÖSDOBOZOK KÖZÉ ÍRTAK A VALÓSÁBGAN MÁSHOL JELENNEK MEG. CSÓKOLTATOM A BLOGMOTROT.  Gondolom, mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PremiumPivo 2013.02.25. 22:43:17

Kedves promontor!
Mindenekelőtt köszönjük az ingyen reklámot! Hiszen ahogyan Ön is tudja a negatív reklám is reklám és manapság egy olvasott (?) internetes portálon megjelenni, nem olcsó mulatság, akár direkt, akár indirekt hirdetésről van szó.
Szeretném leszögezni, hogy nem célom meggyőzni Önt a program létjogosultságáról, mindössze a hallgatassék meg a másik fél elve alapján reagálnék a szervező cég nevében.
Kétórás program lévén melynek 21:00-kor vége, bátran ellátogathatnak azok is, akik beszélgetni szeretnének, hiszen este kilenc után még egy sörözős esetén van idő/hely/alkalom maradni és csacsogni.
Pontos sörlistát több okból sem állítottunk össze, az egyik a beszerezhetőség korlátja hiszen, nem közeli hipermarketekből szerezzük be a söröket, így akár logisztikai okokból sem lehet, ilyen listát összeállítani. Másik ok pedig, hogy a sörök nem minden alkalommal ugyan azok, mint, ahogyan két előadás tartalmilag sem egyezik meg 100%-ban, hogy visszatérő vendégeink is új információkhoz /ízekhez jussanak.
Nem mond kóstolási mértékegységet… tekintettel arra, hogy a hirdetés olyan felületen jelent meg ahol lehetőség van a kérdések feltételére, így ez talán nem olyan nagy probléma. Minden kérdésre szívesen és rövid határidővel válaszolunk!
Csapolt vagy palackozott? Ha ezen múlik, hogy eljön-e a programra kérdezzen  egyébként is-is…
„Szerintem a legkevésbé jó sörkorcsolya…” szerintem meg a legjobb, mondom ezt úgy, hogy kóstoltam az Ön által felsoroltakat, de ez maradjon is ízlés kérdése. Miért nincs sörkorcsolya sor? Mert akkor sörkorcsolya kóstolónak neveznénk… higgyen nekem Hodoninból ide szállítani az utopenecet egyáltalán nem olcsó vagy olcsóbb, mint bármely másik sörkorcsolya.
A cinizmusa irigylésre méltó, a kézműves/ nem kézműves sör témában. Továbbra is úgy gondolom, hogy ezeknek a közepes méretű sörgyáraknak a termékeit a jelen gazdasági helyzetben, ahol léteznek néhány nap alatt érlelt sörök nyugodtan nevezhetjük kézművesnek. A legtöbb cseh söröző (Ön biztosan tud felsorolni kivételt) ezt a kifejezést használja.
Végezetül felhívnám a figyelmét arra, hogy ez a program nem sörgourmék találkahelye, és sörkuriózumok lelőhelye. A célunk a haszonszerzésen kívül – mint minden vendéglátásban dolgozónak, hogy ne legyünk képmutatóak – olyan program lehetőséget kínálni, ahol a résztvevőknek megmutatjuk, hogy nagybevásárló központokban kapható sörökön kívül is van élet és egy mozi vagy egyszerű nagy berúgás helyett, érdekes történetek mellett italozhatnak.
Meglepve tapasztaltam, hogy úgy alkotott véleményt egy programról, hogy nem vett rajta részt… ráadásul egy olyan programról melyet november óta közel 1500 vendég látogatott és értékelt az említett kuponoldalon pozitívan!
Szeretnénk meghívni egy sörkóstolóra március hónapban, természetesen Ön és egy barátja vendégünk egy alkalommal, de kérem, amennyiben úgy döntenek, hogy ellátogatnak rendezvényünkre mindenképpen jelezze a választott időpontot ( a www.premiumpivo.hu-n megtalálja az időpontokat) mert a legtöbb alkalom teltházas! Kíváncsian várjuk véleményét azután, hogy személyesen „tesztelte” a programot. Elérhetőségeinket szintén megtalálja weboldalunkon!
Üdvözlettel,
Premium Pivo

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.02.26. 23:49:08

@PremiumPivo:
Tisztelt PremiumPivo,

Köszönöm a reagálást! Egy kisforgalmú privát blognak, amilyen az enyém, külön megtisztelő, hogy kifejezetten ezért regisztrált a blog.hu-ra.

Ugyanakkor úgy érzem, kicsit túlságosan is a kritikák megcáfolására koncentrált, ezért néha olyan állításokban is kritikát látott, amelyekben az nem volt, illetve olyan állításokkal is vitatkozott, amiket nem mondtam. Ennek megfelelően szeretném megjegyezni, hogy nem alkottam véleményt egy olyan programról, amelyen nem vettem rész. A vélemény ugyanis a program reklámjára vonatkozik csak, talán egy kivétellel (ami sörkorcsolya), de ott is a reklámban foglaltak képezik a kritika alapját. Azt sem állítottam sehol, hogy a programnak nincs létjogosultsága. Az ugyanis, hogy mi az adott esetben beszélgetni szerettünk volna egy elõadás meghallgatása helyett, az - mérnöki nyelven szólva - peremfeltétel, azaz nem kritika. Akikre ez a peremfeltétel nem vonatkozik, azok fognak részt venni a programon.

Nézzük ezek után a tényleges kritikai megjegyzéseimet:

Ami a sörlista hiányát illeti: a reklámszöveg kifejezetten utal arra, hogy itt díjnyertes sörök kóstolásáról van szó. Ez konkrét sörsort sejtet, már csak azért is, mert a forgalmazott gyártóknak nyilván nem a teljes szortimentje díjnyertes. Tehát szerintem jogos a kiváncsiság, hogy melyek azok a kóstolandó díjnyertes sörök. Az esetleges beszerzési gondokból adódó potenciális cserét jelezheti egy szokásos mondat a változtatás jogáról, az pedig, hogy a sörsor a visszatérõ vendégek kedvéért változik, szerintem még inkább érv a választék közzététele mellett, hiszen így tudják megállapítani a visszatérõ vendégek, hogy érdemes-e újra jönniük.

Abban természetesen igaza van, hogy kérdezni lehet, de másfelõl egy hiányzó információra vonatkozó bírálatot úgy is fel lehetne fogni, mint lehetõséget a jobbításra. Nem lenne lehetetlen ezeken a szövegeken úgy változtatni, hogy ezek belekerüljenek. (itt egy példa: bonamigo.hu/ajanlat/6000-ft-helyett-2900-ft-sorgyari-capriccio-azaz-becherovka-cseh-sorok-sorkorcsolya-es-galko?utm_source=Qponverzum&utm_medium=Qponverzum&utm_campaign=Qponverzum ) Ezzel megspóroljuk az érdeklõdõknek a kérdezõsködést, ami lehet, hogy apróság, de szerintem rokonszenves mentalitást tükröz.

Ami a sörkorcsolyát illeti: hogy a többfajta sörkorcsolya már sörkorcsolya kóstoló lenne, ez egy aranyos játszadozás a szavakkal de ezen az alapon mûsor sem kell, mert az már nem sörkóstolás, hanem egy elõadás. Természetesen megértem, hogy egy sikeres rendezvénysorozat esetén nem érzi a változtatás szükségességét, de ezt a kritikát is lehetne jobbító javaslatként kezelni, nem? Ha az ár az utopenec esetében is magas, akkor nyilván beleférne a keretbe egy vegyesebb kínálat, ráadásul ha a sörsort változtatják néha, akkor hasonló okokból az ennivaló is változhatna talán.

Azt nem értem, miért lenne a kézmûves szó használatával kapcsolatos kritikám cinizmus. Bár általában is szerencsétlennek érzem sörök esetében a kézmûves szót, amely valószínûleg a craft beer kifejezés félrefordítása, de szerintem az egyértelmû, hogy a szó kifejezetten kisméretû magánserfõzdék által készített és forgalmazott sörökre vonatkozik, nem sörgyári szortimentekre. (Azt persze sehol sem álítottam, hogy csak kézmûves sörök lehetnének jó minõségûek...)

Az szerintem végképp nem igaz, hogy a hazai cseh sörözõk általánosan használnák a kifejezést. Hogy konkrét legyek, a Hrabal, Bohémia, Pivo1/2, Jaromir, Alfons egyike sem használja, pedig pl. a Pivo joggal tehetné a Kout vagy a Kocour fõzdék esetében. A Cech-in esetében elõfordul a kézmûves kifejezés, de az nem az itallap cseh söreire vonatkozik, hanem a csepeli Rizmajerre, tehét cseh szemszögbõl nézve itt se használják. Sõt, igazából a két Ferdinánd sem használta eddig. Szerintem ezzel elég jól lefedtem a cseh kocsmákat, szívesen veszem az "általános használatot" igazoló ellenpéldákat, már csak azért is, mert ezzel vélhetõen jelentõsen bõvülne a cseh kocsmák általam ismert listája.

Mindazonáltal a létezõ véleménykülönbségek ellenére szeretném pozitívan zárni a válaszomat. A meghívást nagyon köszönöm, ha találok partnert, akivel kihasználhatom, akkor mindenképp élni fogok vele. Már csak azért is, mert - hogy magamat idézzem, bizonyítván, hogy a poszt korántsem ellenreklámként íródott - "a sörök jók, a program pedig valószínűleg érdekes".

Apropó, az itt (www.bonuszbrigad.hu/6-000-Ft-helyett-2-990-Ft-Bohemia-csapolt-kincsei-cseh-kezmuves-sorkulonlegessegek-kostoloja-sorkorcsolyaval-bonusz-vilagbajnok-sorrel-erdekes-eloadassal-2) emlegetett Ferdinánd Sladek sörözõ az egy új Ferdinánd egység? Ha igen, lesz webes megjelenése is?

győzőfőző 2013.02.28. 17:06:21

@PremiumPivo: @promontor:
A kóstolható teljes mennyiség a t. Prémium Pivo válaszaiból kiderül: "több mint 1 liter sör", például itt:

www.bonuszbrigad.hu/6-000-Ft-helyett-2-990-Ft-Bohemia-csapolt-kincsei-Cseh-kezmuves-sorkulonlegessegek-kostoloja-sorkorcsolyaval-bonusz-vilagbajnok-sorrel-erdekes-eloadassal?utm_source=Qponverzum&utm_medium=Qponverzum&utm_campaign=Qponverzum

Kíváncsi lennék arra az adatra, hogy egy-egy alkalomra hány belépő kel el "rendes" 6000 Ft-os áron, amihez képest a kedvezmény jár. Amikor egy időpontra minden kupon elkelt, akkor teljes áron azért bemehetek?

Ha a t. Prémium Pivo itt fentebb maga is elismeri, hogy nem minisörfőzdék söreit kóstoltatja, hanem közepes méretű sörgyárakét, akkor nem kellene-e a közönséget azzal megtisztelni, hogy ezt a két-három sörgyárat megnevezi a reklámban? Az igazi érdeklődő így akár előre tájékozódhatna, készülhetne a mai internetes világ szellemében. És elkerülhető volna az félreértés, mintha itt minisörfőzdékről lenne szó, nem pedig pl. egy olyan sörgyárról, amely 50 országba exportál (Primátor).

apuska · http://kocsma.blog.hu 2013.03.02. 15:18:18

Na, majd egyszer mi is odasunnyogunk, aztán írunk valami közönségizgatót. ;)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.03.06. 18:08:57

@PremiumPivo: "… tekintettel arra, hogy a hirdetés olyan felületen jelent meg ahol lehetőség van a kérdések feltételére, így ez talán nem olyan nagy probléma."

Adalék ehhez a ponthoz itt: jozsefbiro.blog.hu/2013/03/06/bosszanto_brigad
süti beállítások módosítása