Promontor két kedvenc témáját kombinálja az alábbi villámposzt: a sört és a kekeckedést.
Történt, hogy Jácint a következő bloggertalálkozónk kapcsán megemlítette, hogy látott a Kuponvilágon egy sörkóstoló hirdetést, nézzem meg, hogy szerintem megfelelne-e nekünk. Megnéztem:
- Cseh kézműves sörkülönlegességek kóstolója sörkorcsolyával, világbajnok sörrel, előadással 2990 Ft-ért
- Öt különböző, díjnyertes cseh kézműves sörkülönlegességet kóstolhatunk
- A program kétórás: 19.00 - 21.00
- A kóstoló után kézműves cseh sörök vására 15% kedvezménnyel
- A helyszínen a résztvevők részére az előadás után lehetőség van a la carte étkezésre
Ez a sörkóstoló más, mint a többi! ...a Ferdinánd Monarchia Cseh sörházban nyílik lehetőség öt féle valódi cseh kézműves sör kóstolására. A kóstolgatás közben tradicionális cseh kolbászkákkal, az utopeneccel lehet enyhíteni a gyomorkorgást. A sörkóstolás mellett a remek hangulatról Katona Csaba történész, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa és Martin Imre a sörház vendéglőse gondoskodnak. Kettőjük meséje elrepít minket egészen azokig a kis csehországi városkákig, ahol ezek a kézműves sörök készülnek. Meglepődnünk azon sem szabad, ha úgy érezzük, mintha a mellettünk lévő asztalnál Svejk vacsorázna, sőt még az is előfordulhat, hogy Kisvakond az ölünkbe ül néhány perce! A felnőtteknek szóló mesét egy korsó világbajnok cseh sörrel zárjuk.
...
Azt hamar eldöntöttük, hogy ez a rendezvény nem nekünk való, ugyanis mi elsősorban egymással akarunk beszélgetni, nem pedig egy - legyen az bármilyen érdekes - előadást akarunk hallgatni.
Mindazonáltal az alábbi kritikai megjegyzéseimet szeretném megosztani a blog olvasóival:
- Nincs pontos sörlista. (Ismerve a Ferdinánd Sörház szokásos választékát, gyanítható, hogy a Primator, Ferdinand és Bernard márkák söreiről van szó, de a pontos sörsort akkor is hiányolom...)
- Nem mond kóstolási mértékegységet: pikoló, pohár, korsó? (A korsó valószínűtlen, sok is lenne, de akkor tessék ezt leírni...)
- Azt sem tudjuk, csapolt vagy palackozott söröket kóstolhatunk...
- A felajánlott sörkorcsolya (az utopenec) nem "kolbászka", hanem inkább krinolinféleség. Arról nem is beszélve, hogy szerintem a legkevésbé jó cseh sörkorcsolya. Ez persze ízlés kérdése, de ha sörsor van, miért nincs sörkorcsolyasor is? Hermelin, bramborák, topinka, tlacenka és társai miért maradnak ki? Talán azért, mert mind közül gyaníthatóan az utopenec a legolcsóbb?
- A már említett sörök nem "kézműves" sörök, ezek közepes méretű cseh sörgyárak termékei. Persze értem én, hogy divatos manapság kézműves sörökről beszélni, de szerintem ezesetben nem korrekt a szóhasználat. Persze attól még jóféle nedűk ezek, csak a hangzatos szöveg nem tetszik...
Ezzel nem akarok senkit lebeszélni, mert a sörök jók, a program pedig valószínűleg érdekes. Csak ha már csinálnak egy ilyet, akkor kár ezekért a bakikért...