HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Trükkös kis Ibrahim

2018.04.11. 08:18 promontor

Sétálunk Kőszegen, jó éhesen, lévén délelőtt felcaplattunk az Írottkőhöz, aztán meg a várost jártuk körbe jó alaposan. A gyerekek már igencsak éhesek és egy jó forró levest mi is ennénk a hűvös-szeles március végi késő-télben. Nézegetjük az Fő téren az étlapokat, az Ibrahim Kávézó és Étterem esélyes jelöltnek tűnik...

Nem, nem csaptam fel gasztrobloggernek, ez csak egy homárposzt lesz.

Szóval az Ibrahim Kávézó és Étterem esélyes jelöltnek tűnik, a levesválaszték megfelel nekünk, a többi vonzó a lányoknak, már majdnem mennénk is be, amikor meglátok egy feliratot az étlap alján. 

koszegibrahimnemszep_478x433.jpg

"Szépkártyás fizetés esetén 15% szervízdíjat számolunk fel!"

Mi van!? Ez egy "picit" felbosszant. A húsvéti kirándulásunkon erősen forszíroztam, hogy a Szép kártyámon felgyűlt összegeket együk le az éttermekben, így ez a kitétel elég keményen érintett. Még szerencse, hogy észrevettem, mielőtt bementünk, mert ha fizetéskor derült volna ki, biztos megüt a guta. Valószínűleg az étteremnél se lettem volna túl népszerű, mert az biztos, hogy ezek után szervízdíjmentes fizetési módot választottam volna nulla forint borravalóval és hangulattól függően esetleg született volna még hozzá egy panaszkönyvi bejegyzés is. 

Szerencsére ez elmaradt, mentünk tovább és kerestünk egy másik helyet.

A panaszkönyvi bejegyzés helyett meg lett ez a blogbejegyzés. Ugyanis azt gondolom, ez a "kis trükk" megérdemel egy negatív bejegyzést: nem kötelező se bankkártyát, se Szép kártyát elfogadni. Ha valaki nem óhajtja ezeket elfogadni, ne tegye. Magyarország eléggé készpénzorientált ország ahhoz, hogy meg lehessen élni csak készpénzes üzleti modellben is, ha egyébként a hely hangulatos és a főztje jó.

Ha viszont elfogadja, akkor mindenféle diszkriminatív szabály Promontor fogyasztóvédelmi kódexe szerint elfogadhatatlan. Az étlap alján található apróbetűs mondatban odalökni egy "apró" 15%-os extra büntetőt tételt nézetem szerint extra pofátlanság. Az ilyen mondatok tipikus sorsa az, hogy a fogyasztók egy része nem veszi észre, beül és jobb esetben fizetés előtt, rosszabb esetben csak utána jön rá, hogy egy előre nem várt tétellel "gazdagította" a vendéglátóhelyet. Akármelyik eset is történik, a fogyasztó rosszul jár, mert vagy nem azzal fizet, amivel eredetileg szeretett volna, vagy többet, mint amennyit eredetileg szeretett volna.

Szóval ezúton bejegyzek egy jó nagy virtuális fekete pontot az Ibrahim Étteremnek.

6 komment

Címkék: utazás magyarország homár fogyasztóvédelem kőszeg villámposzt széchenyi kártya szép kártya ibrahim étterem

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr7613798692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.04.11. 08:26:53

Ezt azért vezették be, mert a Szépkártyás fizetők 'elfelejtettek' borravalót adni, a készpénzesekkel szemben, pedig a jatt is bele van kalkulálva a bevételbe. Ahogyan sörfesztiválokon gyakran paypall fizetéskor a masina 15% jattra van beállítva, amin ugyan módosíthatunk, de erre a harmadik korsó után már nem gondol senki.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.04.11. 08:39:54

Én normál kártyás és Szép kártyás fizetés esetén is szoktam borravalót adni, ha elégedett vagyok. Azt viszont nagyon rühellem, ha ezt kötelezővé teszik.

Az ilyen megoldásokkal pont az a bajom, hogy átverés és árdrágítás egyben: a kiírt ár hagyományosan azt jelenti, hogy arra teszed rá a borravalót, ha akarod. Mivel a borravaló elég általános, sokan automatikusan ráteszik a számlán látható összegre, mert észre se veszik, hogy már ott van az a 15%...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.04.11. 10:34:37

Nem lehet, hogy a Szép kártyás fizetés esetén a hely úgy kapja meg a pénzt, hogy valamit kártyásék levonnak? Mert lehet, hogy ezt akarják Ibrahimék áthárítani.
Ami eléggé tisztességtelen.
Szép kártyát akkor érdemes elfogadni, ha a - feltételezett - levonást ellensúlyozza az a profitnövekedés, ami abból származik, hogy olyan megy be, aki készpénzért nem menne.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.04.11. 11:57:15

@jacint70: Tudtommal 1,5% a bank jutaléka, azaz nagyságrendileg a bankkártyákéhoz hasonló, bár tudommal azok jutaléka ma már alacsonyabb. Madnezz borravalós magyarázata lehet a valódi ok...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.04.11. 12:25:57

@promontor: Oks, de akkor is állnak az érveim... ;-)
Tulaj látja, hogy a szépkártya "veszteség", hát áthárítja...
Persze primitíven. Ha lenne kötelező szervizdíj egységesen, akkor nem bukna ki a dolog, és még azon is nyerne, aki nem szépkártyázik. Esetleg duplán, mert emellett még borravaló is van. ;-)

Csaby75 2019.03.19. 07:49:21

Sajnos én csak utólag találtam meg ezt a bejegyzést... Az Ibrahim étlapot sem olvastam el kint, mert a neten már megnéztem és ott láttam valahol, hogy lehet SZÉP-el fizetni... Illetve a vacsoránk előtt délelőtt ittunk ott egy KVt, ahol is a SZÉP-es fizetésre az volt a válasz, hogy csak melegétel fogyasztásra használható és bár ezek után foglaltunk ott asztalt estére senki sem mondta, a 15%ot. Meg azt sem, hogy a vendégház által nyújtott 10% kedvezményt sem lehet SZÉP kártyás fizetésnél használni. Szerintem ez így nagyon nem korrekt. A FB-s negatív kommentemre pedig azt a választ kaptam, hogy készpénz esetén 25%al jobban jártam volna, mintha nem tudnék számolni és az én hibám lenne ez az egész. Csalódott vagyok... És igen természetesen én is szoktam külön ~10% készpénzes borravalót adni. Minden esetben: ha bármilyen kártyával ha készpénzzel fizetek...
süti beállítások módosítása