HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kakukktojás

2011.03.23. 08:30 promontor

Beleakadok a minap az alábbi cikkbe az est.hu-n:

Cseh sörkép Budapesten

Szerencsére nem ... kell a száztornyú Prágába utaznunk egy jó korsó cseh sörért, ... ma már szinte minden stílusnak és árkategóriának megvan a hazai cseh megfelelője sörben!

Hohó, lista a pesti cseh sörözőkről, ez kell nekem! Nézzük a választékot, hátha ezek tudnak valamiről, amiről én nem!

Hát, nem igazán. Összesen 4 műintézményt sorol fel a cikk, ebből hármat ismerek.

A Ferdinándról írtam is, hosszú szünet után az első cseh söröző volt a városban. A kajájuk kifejezetten jó, viszont nekem nagy szívfájdalmam, hogy barna Ferdinánd sört nem csapolnak (és üvegeset sem forgalmaznak): se a világos, se a vörös Sedm Kuli nem ér fel vele szerintem.

A Pivo a második cseh sörfecske volt, kb. fél éve nyitottak. Sörválasztékban egyértelműen ők a királyok, általában négy-öt féle sört csapolnak, ráadásul változó szortimenttel (na jó, amikor másodszor arra jártam, éppen elfogyott több is, csak kétfajta volt), további 8-10 féle üveges sörük van. Mindegyik egzotikus, Magyarországon egyébként nem, vagy csak rejtett sörszakboltokban kapható fajta. Külön bónuszpont a kedvenceim közé tartozó Bernard sörök csapolt és üveges jelenléte!

A hely sajna nagyon kicsi, egy aprócska talponálló tulajdonképp és kajában se túl erősek: a zsíros-libamájas-lilahagymás sörkorcsolya mondjuk annak ellenére jó lehetne, hogy nem mondanám cseh specialitásnak, de sajna nem rendes fehérkenyérrel adják, hanem fürészporos tósztkenyérrel.

Viszont a honlapjuk azt igéri, hamarosan nagyobb helyre költöznek. Ezt örömmel hallom, nem csak azért, mert akkor talán sörkorcsolyában is erősítenek majd, hanem azért is, mert ezek szerint sikeresek és hosszú távon is számolni lehet velük

A Puskin utcai Hrabal a legkisebb királyfi, ők februárban nyíltak. Háromfajta nymburki sört csapolnak: feketét, fehéret, barnát, meg ne fogd a tehén farkát. Izé, szóval világosat, félbarnát és barnát. Itt még csak egyszer voltam (pedig a munkahelyemhez egész közel vannak) egy órácskára, így enni nem ettem semmit, de majd ezt pótolom, mert állítólag néhány tipikus cseh (és morva, ha már kvargli) sörkorcsolyát is tartanak a készleten. Sajnos ez is nagyon kicsi hely, ha beindul majd az üzlet (én szurkolok nekik), biztos lesznek helyfoglalási gondok.

Szóval ezeket ismerem, de mi a helyzet a negyedik kocsmával? Hohó, hiszen ez a Bartók Béla úton van, egész közel hozzánk! Izgalomba jövök: mi lehet ez?

Na nézzük a részleteket: aszondja, hogy Aréna Corner Cseh Étterem – Söröző. Elég hülye név, ennek alapján a Kerepesi úton lenne a helye, nem Újbudán. Na mindegy. A megadott linkre (www.arenacornercsehsorozo.hu) rögtön rákattanok, de ott semmi nem található. Olvasom tovább a cikket, hoppá, ez a volt Rolling Rock a Feneketlen tónál, aha, akkor tudom is hol van. Viszont a csapolt Kozel említése kezd aggasztani: csak nem a köbányai licencfőzetről van szó? Na, akkor guglizzunk!

Hát, egy valamit találok, ebből viszont az derül ki, hogy a gyanúm beigazolódott: ez a hely bizony kakukktojás a listában. Személyes tapasztalat híján a negatív kritikákat nem erősíteném meg, viszont a sörválaszték már önmagában lefokozza a helyet a szememben. A fenti három söröző ugyanis olyan cseh söröket hoz be, amelyeket máshol Budapesten (vagy akár az egész országban) tényleg nem kapni. Ezért aztán a fent említett bocsánatos "bűneik" ellenére is lehetőségeim szerint visszajáró vendég leszek/vagyok náluk.

Az Aréna Cornerben viszont semmi cseh specialitás nincs, ezek szimplán a Dreher által főzött söröket mérik, pl. a Drehert Bakot meg a HB-t. A csak nevében cseh licenckozelnek pedig nem sok köze van az eredetihez. Van még pilzeni, az tényleg cseh, de pilzenit körülbelül 1827 pesti kocsmában mérnek, ezen az alapon azokat is mind fel lehetne sorolni itt. Tehát emiatt nem fogok egy többek által igen erősen kritizált helyre beülni. Az izgalom helyébe csalódottság lépett: mégse találtam újabb rejtett budapesti sörforrásra. Kár.

Na mindegy, búfelejtőnek jó lesz az a Sváteční ležák a hűtőben...

Mindennapi csehsöreink

Bár a cseh sörök hazai választéka nem túl gazdag, van néhány fajta, ami viszont kifejezetten elterjedt. Ennek elsősorban a söripari globalizáció az oka. A magyar söripart felvásárló multik ugyanis Csehországban is komoly pozíciókat szereztek és némelyikük forgalmazza az ottani söreit Magyarországon is:

  • A pilzeni sörgyárat ugyanaz a dél-afrikai illetőségű SAB vásárolta fel, amelyik a kőbányai sörgyárnak is tulajdonosa. Ők a Pilsner Urquellt Magyarországon is forgalmazzák. Forgalmazzák, nem főzik, azaz mind a palackos, mind a csapolt változat Pilzenből érkezik. Bár egy ennyire elterjedt sört az ember hajlamos lebecsülni, a pilzeni nagyon finom. Nekem legalábbis az egyik kedvencem.
  • A tényleges importot azért fontos megjegyezni, mert ezzel szemben a szintén a SABhoz tartozó Kozelt licenc alapján Kőbányán főzik. Sokak szerint (beleértve ebbe engem is) az itteni főzetnek nem sok köze van az eredetihez, sajnos. Igazából két pozitívumot tudok a védelmére felhozni: egyrészt legalább kukorica nincs benne, másrészt a haverom szerint kisértetiesen emlékeztet a hajdani Dreher Lagerre (becenevén piroscimkés Dreher). Mondjuk ez utóbbi megmagyarázza, miért nem ízlik: a piros Drehert sose szerettem. Egyébként a Kőbányai Kozel nemcsak azért csalódás számomra, mert nem jó, hanem azért is, mert a márka bevezetésekor komoly reményeket fűztem a fekete Kozel hazai megjelenéséhez, ami nagyjából a világ legjobb barnasöre. Vagy ha nem, legalábbis az én kedvencem. Ebből azonban nem lett semmi, így a Kozel felemás hazai jelenléte számomra mindig keserű csalódás marad.
  •  A Borsodi Sörgyárnak (illetve jelenlegi tulajdonosának a StarBevnek) köszönhetjük a másik mindennapos cseh importmárkát, a Staroprament. Ennek ráadásul mind a világos, mind a barna változatát behozzák. Ez utóbbinak különösen örülök: bár messze nem olyan jó, mint a fekete Kozel, azért finom nedű és itthon egy ilyen színvonalú sör jelenléte mindenképp pozitívum.
  • Kakukktojásnak számít az utolsó viszonylag elterjedt cseh sörmárka, a Krusovice, ugyanis ezt nem egy itthoni sörgyártó, hanem egy italkereskedéssel foglalkozó cég, a Liquid Gold importálja (éppenséggel importálhatná a Heineken is, mert amúgy az ő tulajdonuk a Krusovicei főzde...). Ennek is jelen van egy világos és egy barna változata. Míg a Staropramen-Krusovice versenyt a közértekben inkább a Staropramen nyeri (olcsóbb is lényegesen), addig tapasztalatom szerint kocsmákban a Krusovice - főleg a barna változat - nem áll rosszul. Be kell valljam ugyanakkor, hogy a Krusovice itthoni jelenléte kevéssé hat meg, nem tartozik a kedvenc söreim közé.
  • Végezetül kuriózumként érdemes megemlíteni a Liquid Gold titkos cseh sörét, a Jarosovot. Ahogy ezt a sörös blogoszféra kinyomozta, ezt csak hordós változatban forgalmazzák és általában a Krusovice olcsó párjaként álnéven csapolják itt-ott.

 

5 komment · 1 trackback

Címkék: budapest cseh hrabal bernard cseh konyha pivo cseh sör ferdinánd sör ferdinánd sörház postřižinské tmavý ležák hrabal söröző aréna corner cseh söröző cseh söröző pivo söröző bernard sör

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr472750890

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hrabal söröző 2011.05.02. 11:08:19

Helyszín: 1088 Bp., Puskin u. 22. Látogatás: 2011. április 6. 17:10-21:30 > Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak csak a halálra, a sok vén marhának pedig cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transporter 2011.03.23. 21:26:22

Szervusz Promontor!

Nagyon tetszenek a precíz, alapos írásaid. Szinte soha, semmi nem kerüli el a figyelmed. A sör témájú bejegyzéseid a kedvenceim.
Továbbra is mindennapos vendég maradok itt.

Transporter

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.23. 23:06:44

@transporter: Köszönöm szépen a dicsérő szavakat!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2017.07.30. 10:14:16

Jelenleg nagyjából száz helyen csapolnak Magyarországon Pilsner Urquell-t. De értettem az 1827-et, szóval nem kötekedek.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.08.01. 12:38:39

@Árpa Jankó: Az 1827 persze csak egy jól hangzó hasraütés volt, de a "nagyjából száz" azért nagyon meglep. Van rá valami forrásod is, vagy csak egy becslés?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2017.08.01. 12:50:44

@Árpa Jankó: Egyébként ha már szóba került, megpróbáltam ténylegesen megbecsülni a számot. Itt egy cikk a magyarországi vendéglátóhelyek számáról: www.piackutatasok.hu/2016/09/ksh-vendeglatohelyek-szama-53-ezer-volt.html

Ez ugye kb. 29 ezer étterem és cukrászda plusz 18 ezer italüzlet és más zenés szórakozóhelyet említ. Ha a 29 ezernek a felét kiselejtezzük, mondván, hogy cukrászdák és gyorséttermek nem forgalmaznak alkoholt, akkor van több, mint 30 ezer italt árusító kereskedelmi egység. A magyar sörpiac felosztását ismerve ennek negyedét tekinthetjük Dreheres helynek, ez lenne kb. 7500 hely. Persze a többség nem pilzenit csapol, hanem Arany Ászokot meg Drehert, de ha csak 10 százalékuk tart csapon pilzenit, már az is 750 hely. Ha meg 20%, akkor 1500. Valahol a kettő közé lőném be az én tippemet, de azért 1000 fölé.

Ez persze országos szám, Budapesten legyen kb. az ötöde, akkor az 150-300 lenne.

Na, ezek után igazán kiváncsi lennék a tényleges számra...
süti beállítások módosítása