HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kaktuszlesés a Fűvészkertben

2011.05.28. 08:18 promontor

A Fűvészkertben jártunk a hétvégén. Villámlátogatás volt, épp csak az anyósnál elköltendő obligát ebéd előtt ugrottunk be két órácskára, hogy lekössük a lányok túláradó energiáját.

Ahhoz képest, hogy irodalmilag mennyire kultikus helynek számít, be kell valljam, hogy még soha nem jártam a Fűvészkertben, ami márcsak azért is ciki, mert amúgy tinédzser koromban még laktunk is a közvetlen közelében két évig, a nem túl bíztató nevű Kálvária ucában (elég jól jellemezte amúgy a név azt a két viharos évet...).

Amit gyerekként az ember elmulaszt, azt szülőként még bepótolhatja és mi ezúttal ezt tettük. Viszont amit gyerekként egy hatalmas buja erdőségnek képzelünk, az felnőtt korunkra már csak egy kicsi, a nagyvárosi környezetbe beékelődött parkocskává válik (ebben persze szerepet játszik az is, hogy a Molnár Ferenc által megírt korhoz képest a ténylegesen is alaposan "összement" a Fűvészkert), amelynek szinte minden pontjáról jól látszanak a körülötte magasodó bérházak.

A szűkösség érzetét növeli, hogy éppen egy  EU pénzekből (naná, mi másból) finanszírozott felújításba botlunk, emiatt többfelé ideiglenes kül- és beltéri lezárások állják utunkat. Nem jutunk el a "nagy" tóhoz és a pálmaházat is zárva találjuk, éppen a tetejét cserélik.

Ha nagyon kekeckedő kedvemben lennék, éppen kihegyezhetném arra is a posztot, hogy vajon a felújításra és az ezzel kapcsolatos lezárásokra miért nem hívják fel a figyelmet a Fűvészkert honlapján, de igazából a betervezett két órát a látogatható maradék is bőségesen kitölti. Mi kényelmesen sétálgatunk, el-el olvasva és gyorsan elfelejtve egy-két tájékoztató táblát, a gyerekek rohangásznak, pár percre lecövekelnek a teknősöknél, majd többször visszarángatnak minket a kaktuszházhoz.

Ezt nem is bánom, a kaktuszok beindítják Promontor se-lát-se-hall-csak-fényképez-ész-nélkül üzemmódját (kár, hogy csak a kis kompakt van nálam, ez meg is látszik a képminőségen).

Van itt kövérkaktusz, soványkaktusz, bolyhoskaktusz, pöttyöskaktusz és csíkoskaktusz, hogy csak néhányat említsek; ezeket ugyebár mind le kell fényképezni. Meg persze egy-két csadaszép virágzó kaktusz is akad, ezeket aztán végképp muszáj megörökíteni, már csak a filmtörténeti kapcsolat miatt is.

A terem másik felét  "meztelenkaktuszok" foglalják el és a folyami kavicsra, szőlőre vagy éppen marcipánvirágra emlékeztető formák újabb fényképezési rohamot váltanak ki belőlem. Akkor még nem tudom, hogy itt már nem is kaktuszokat, hanem pozsgásokat fényképezek, ami egy bővebb rendszertani besorolás, azaz minden kaktusz egyben pozsgás is, de nem minden pozsgás kaktusz.

(Klikkaképre!)

Összességében nagyon kellemes hely a Fűvészkert, biztos vissza fogunk még ide térni a felújítás végeztével.

1 komment

Címkék: budapest kaktusz nyolcker rejtett kincsek pozsgás növények fűvészkert a kaktusz virága

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr792933101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.05.28. 09:03:28

Egy apró jótanács... Az élményeken felbuzdulva, ne hagyd, hogy rábeszéljenek akár egy icipici kaktusz beszerzésére is... Nő, mint a bolondgomba, egy-két év múlva a helyes kis cérnaszálból plafont döngető petrencésrúd lesz... ;-)
süti beállítások módosítása