HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kultúrfőváros Északon: Tallinn

2011.07.12. 17:54 promontor

Európa kulturális fővárosai 2011-ben Turku és Tallinn. Mivel mindkét helyen megfordultam már, nem is egyszer, arra gondoltam, összeállítok egy kis programjavaslatok a személyes élményeim alapján azoknak, akik netán arrafelé kalandoznak akár most, akár később.

Turkuval már foglalkoztam, jöjjön most Tallinn.

Utazás: Komp, Tallink, Eckerö Line

Én igazából finnországi tartózkodásom idején látogattam meg Tallinnt, nem is egyszer, így tallinni benyomásaim sok rövid, egy-két napos látogatásból álltak össze. Az utazást értelemszerűen az olcsóbb társaságok (Eckerö Line, Tallink) kb. négyórás kompjáratainak egyikén bonyolítottam le. Ezeket az általam igen kedvelt komputakat egyébként mindenkinek ajánlom: Tallinnt Helsinkin keresztül megközelíteni amúgy is praktikus és a rövid tengeri út is nagy élmény egy hozzánk hasonló szárazföldi népségnek. A visszaúton felszabadultan (egyesek szerint mértéktelenül) mulató finnek pedig betekintést engednek a finn néplélek általunk talán kevéssé ismert bugyraiba.

Bár azt azért meg kell jegyezzem, hogy tíz év alatt kompügyben is voltak változások: a Tallink pl. azóta felvásárolta az annak idején még önálló Silja Line-t. ami azért nem semmi, lévén a felvásárló egy csóró posztkommunistra cég, a felvásárolt meg egy büszke, patinás finn cég (volt), ez kb. olyan, mintha mondjuk az OTP felvásárolná a Raiffeisen Bankot.

De a Tallink valamit tényleg tudhat, mert pl. a tallinn-helsinki viszonylaton a négyórás időtartam már csak két óra, gondolom lecserélték a régi hajókat. (Illetve biztos: ahogy a wikipédián olvasgatom, a jó öreg Georg Ots pl. orosz kézre jutott...) Az Eckerö ezzel szemben még mindig az ősöreg Nordlandiával jár, náluk maradt a hosszabb menetidő is.

1-2. nap: Toompea, All-linn

Tallinn óvárosa Prágával és Stockholmmal vetekszik, gyönyörű, szépen rendbentartott, hangulatos középkori utcácskákkal, templomokkal. Két részből áll, az alsóvárosból (ennek is megmaradt a középkori városfala) és a felsővárosból, illetve pontosabban a várból (Toompea), mindkettő igazi középkori csemege, rengeteg bástyával (a legtöbbnek, tán mindegyiknek neve van, Hosszú Hermann, Kövér Margó és hasonlók), csodálatos kilátópontokkal. Itt található az észt parlament és előtte "remek" kontrasztként egy hagymakupolás ortodox templom.

Emlékeim szerint komoly múzeum nem nagyon van, de egy-két bástyában van érdekesebb kiállítás és talán a Városháza (de a tornya biztosan) is látogatható. Másrészt nem kell az emlékeimet készpénznek venni, tessék a zinterneten utánajárni a dolgoknak! Mindenesetre akár van érdekes múzeum, akár nincs, két nap simán kitölthető utcai bolyongással is, Tallinn az egyik legjobb hely ilyesmire.

Az alsóvárosban két kedvenc helyemre hívnám fel a figyelmet, az egyik az Olde Hansa étterem, ahol remek középkori, vagy inkább középkoriasan eladott ételeket lehet enni, illetve ahol helyben főzött fűszeres és mézes ízesítésű sört mérnek. Észt mértékkel drága, egyértelműen turistáknak szánt hely, de nagyon jó.

Kiegészítés (2011. XII. 4.): Belinkelek ide két friss beszámolót is, bizonyítandó, hogy nem csak nekem jött be a hely: Olde Hansa (Tallinn) és Olde Hansa dark strong beer with herbs.

A másik kedvenc helyem egy ódivatú cukrászda, ahol a pultnál kell kérni a süteményt és utána lehet leülni. A terem gyönyörű, századfordulós sötétbarna faborítás beépített tükrökkel. A sütemények és a törzsközönség (főleg idősebb nénikék törzshelye) hangulata ugyanakkor határozottan a szovjet időket idézi, nagyjából mindazt a keveset, amit szeretni lehetett belőle. A sütemények pedig - bármennyire is "szovjetidézők" - nagyon finomak. A helynek nincs honlapja, tulajdonképpen abban sem lehetek biztos egy évtized távlatából, hogy megvan még, mindenesetre emlékeim szerint a Pikk utcában található, nagyjából az orosz követséggel szemben, nem messze a Pühevaimu templom előtti kis tértől. Ha valaki arra jár, írja meg, megvan-e még!

Kiegészítés (2011. XII. 13.): A hely megvan, ez a Maiasmokk kohvik! Köszönet az értékes információért brucknernek, a Sörvadászat bloggerének!

3. nap: Kadriorg

Érdemes a központtól távolabb is kalandozni, Nagyon szép pl. a Kadriorg park és a Kadriorg palota, amit Nagy Péter építtetett. Emlékeim szerint van itt egy kis nyárilak is, amit Nagy Péter használt, bár iyenből több is van a világban és arra már nem emlékszem, hogy ezt láttam-e vagy egy hasonlót Szentpétervár környékén.

4. nap: Pirita

Ugyancsak érdemes kibuszozni Piritába. Egyrészt itt rendezték a kevésbé emlékezetes moszkvai olimpia vitorlás versenyeit, a tengerparti sétányon mindmáig szállodaként üzemel az olimpiai központ épülete. Megtekinthető itt egy régi tengeralattjáró is és a Szent Brigitta kolostor romjai is. Ami engem mégis leginkább megfogott, az az itteni temető (az eltemetett hírességeket figyelembe véve nyugodtan tekinthető az észt farkasréti/fiumei/köztemetőnek egyben), a Metsakalmistu, ami valószínűleg a világ leggyönyörűbb temetóje, egy fenyőerdő közepén, egyszerű, méltóságteljes sírokkal, egyszerű, békés, méltóságteljes környezetben.

Nem jártam a TV toronyban, de valószínűleg szép lehet onnan a kilátás, akinek van ideje, menjen el oda is.

5. nap: Narva

Narva megér egy kirándulást, a korábban elmondottakhoz nincs mit hozzátennem.

Összegzés:

Nagyjából ennyi az, amit személyes tapasztalat alapján tudok ajánlani Tallinnból. Fura, hogy kevesebb nap jött ki, mint Turkura és környékére, mert míg Tallinn igazi elsőosztályú turistacélpont, addig Turku szinte névtelen, egy az ezernyi "futottak még" globális turistadesztináció közül. Még csak azt se mondhatom, hogy többet utaztam volna Turkuba, mint Tallinnba. A magyarázat inkább abban rejlik, hogy míg Tallinnban szinte mindig szívesen "ismételtem" meg óvárosi barangolásaimat az ismerős kedves utcákon, addig valahányszor Turku környékén jártam, mindig új helyeket fedeztem fel. Valószínűleg egyébként lenne még mit felfedeznem Tallinnban is, nem voltam pl. az ottani skanzenben vagy pl. az Ülemiste tó partján sem.

Hm, Tallinnba is vissza kéne menni...

6 komment

Címkék: utazás észtország tallinn európa kulturális fővárosa tallin olde hansa toomea ekf 2011 metsakalmistu pirita kadriorg

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr902947436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brukner 2011.12.03. 20:42:31

A Tallinnk már valóban új hajókkal jár, manapság a Mobistar és a Superstar nevű monstrumokkal, ezek még a legnagyobb jégben is közlekednek, és tartják a két órát. 9 emeletes mindkettő, szinte kész városok...

Komoly múzeum valóban nincs sok, mindenesetre a Kövér Margó nevű bástyában lévő Tengerészeti múzeumot nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek...

Itt élek Tallinnban immáron egy éve, de erről a cukrászdáról a Pikk utcában nem tudok nyilatkozni, de meg fogom nézni. Ha megtalálom, feltétlen jelzem itt.:)

A Piritánál emlegetett tengeralattjáró (Lembit) pillanatnyilag nem látogatható, és át is tették máshová. Jelenleg a halpiactól még nyugatabbra lévő kikötőben van száraz dokkban. A Tengerészeti múzeum itt egy új látogatóközponton dolgozik, nagy csarnokok épülnek, tán tavaszra meglesz, nem tudom. De azért most is érdemes oda kimenni, egy jégtörőt keresztül-kasul be lehet járni...

Végezetül: a skanzen valóban pompás hely, oda feltétlen érdemes kimenni, de jópár órás program, és nyáron érdemes. Az Ülesmiste tó partjára sajnos hiába vágyom én is, el van kerítve. Ez Tallinn vízkészlete, nem engednek a közelébe senkit...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.04. 17:36:53

@brukner: Szia, köszi a kiegészítéseket!

Láthatólag sok minden változott és változik Tallinnban, úgyhogy egyre jobban aggódom a "cukrászdámért", szóval ha visszaírsz, hogy megvan-e még, azt előre is köszönöm!

brukner 2011.12.13. 16:11:36

Szia,
Feltétlen megnézem, csak munka ne lenne annyi... Egyébként az újonnan belinkelt két posztot (Sörvadászat) én követtem el:)
Üdvözlettel,
Tamás

brukner 2011.12.13. 20:04:30

A cukrászda jelentem megvan, él és virul:
www.kalev.eu/maiasmokk/kohvik

Úgy hívják, hogy Maiasmokk kohvik...

Valóban elég impozáns látványt nyújt kívülről (most csak benéztem az ablakon), de ki kell majd próbálnunk...

brukner 2011.12.13. 20:11:42

@brukner: No, javítom saját magam. Mobistar, ilyen hajó nem is van. Rosszul emlékeztem, ezt a hajót simán csak Star-nak hívják, de sebaj:
www.tallinksilja.com/en/shipsAndTerminals/star/

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.13. 20:34:33

@brukner: Maiasmokk, ez az! Hogy én mennyit törtem a fejem, hogy erre a névre visszaemlékezzek! Tudtam, hogy magyar fülnek kicsit mókás hangzása van, de az istennek nem ugrott be!

Szuper, hogy nem szűnt meg, remélem nem okoz majd csalódást a belbecs sem. Mondjuk sört nem csapolnak, pedig ahogy olvaslak, Tallinnban még a süti-sör kombó is előfordul... ;-)

Érdekes, hogy a Kalev tulajdona, erre nem emlékeztem, de tulajdonképp jó hír, mert így biztos kezekben van.
süti beállítások módosítása