HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

A csoport?

2015.04.25. 09:33 promontor

Feljutunk?

A nap kérdése. Az én válaszom az, hogy 1) nagyon remélem 2) és valószínűleg igen.

Nézzük, mit mond Promontor Mérnöki Feljutásbecslő Algoritmusa?

Pontokba szedve, ahogy egy kockafejűhöz illik:

1) Papírforma alapján mi vagyunk az esélyesek

  • Világranglista. 19. helyezettként játszunk a 24. ellen
  • Játékosállomány. Mi 11 Ebel, 1 cseh, 1 svéd, 1 német élvonalbeli játékossal, 1-1 német és finn másodosztályú játékossal és végül 6 Mol Ligás játékossal állunk fel. A lengyelek 1-1 cseh és egy brit (utóbbi kb. Mol Liga szint) élvonalbeli légióst tudnak felmutatni, a többi 20 a lengyel bajnokságból jön. A légiósállományunk egyértelműen impozánsabb, a Mol Liga pedig kb. megfelel a lengyel bajnokság szintjének. Azaz a játékosállományunk egyértelműen jobbnak tűnik, még akkor is, ha a légiósaink általában nem domináns játékosai az adott ligáknak, Vas János csapata speciel ki is esett a cseh első osztályból, Hári János Modója is csak osztályzós sikerrel maradt bent a svéd elsőosztályban és maga Hári jövőre másodosztályú csapatba igazol. Igazán "minőségi" légiósnak a leginkább a két honosított, Sarauer és Banham számít, előbbi pl. Ebel alapszakasz pontkirály volt, ami azért szép teljesítmény. Minőségi státuszukat a vb-n is bizonyították eddig.
  • A vb eddigi eredményei is a mi fölényünket mutatják. Legalábbis az objektív mérce, a megszerzett pontok száma. A szubjektív mércéhez (mutatott játék színvonala, ki ellen mennyire szoros meccset játszottunk, stb.) nem nagyon tudok hozzászólni, mert a lengyeleket eddig nem láttam. Mindenesetre az eddigi teljesítmény jutalma az is, hogy nekünk a rendes játékidős döntetlen is elegendő az üdvösséghez.

2) Mi szólhat akkor a lengyelek mellett?

  • Hazai pálya. 15 ezer néző, ebből 4 ezer magyar, a többi lengyel, ez majdnem háromszoros fölény. A magyar szurkolók várhatólag hősiesen végigüvöltik-éneklik-dobolják majd a meccset, de ez akkor is a lengyeleknek lesz hazai pálya. Amit el kell viselni.
  • Sportdiplomácia. Kényes téma, mert nem szeretem az örök magyar "elcsalták, ellopták, mindenki ellenünk volt" jellegű nyavajgásokat. Ezek legtöbbször elfogult és egyébként is bizonyíthatatlan állítások. Meg ahogy azt mondani szokták, a bíró a pálya/meccs része, az ő döntéseivel együtt kell(ene) győzni a pályán. Nem lehetetlen az, ha arra koncentrál az ember, ami a dolga, a játékra. Ugyanakkor az tagadhatatlan tény, hogy egy-egy csapat "sportdiplomáciai súlya" néha tükröződik egy-egy játékvezetői döntésben. (Erre egyébként szerencsére a hokiban én kevesebb példát látok, mint a másik kedvenc csapatsportomban a kézilabdában, ahol bizony az EHF - az európai kézilabdaszövetség - németorientáltsága gyakori beszédtéma kézis fórumokon, de persze más viszonylatokban se mindig semlegesek sokak szerint.) Nem is arról van tehát szó, hogy tudatosan csalnának, inkább olyasmiről, hogy a sporik tudatalattijába azért beépülhet egy "rangsor" és ez kifejeződhet egy-egy nehezebben megítélhető "befújjam, ne fújjam?" jellegű esetnél. De vajon valóban a lengyeleknek kedvez a sportdiplomácia? A fene tudja, szerintem van egy enyhe fölényük ezügyben. Ma ugyan nem muzsikál fényesen a lengyel hoki, de múltja sokkal impozánsabb, mint a magyaré és mint potenciális hokipiac is sokkal jelentősebb. A magyarok ezzel szemben egy kósza A csoportos kirándulást tudnak felmutatni, ahol elég simán kizúgtunk, és ami még rosszabb, szurkolóink hátrahagytak egy nem túl kellemes emléket.

Latolgatok:

Nyilván a két csapat pillanatnyi mentális és fizikai állapota lesz a döntő.

A fizikaitól nem tartok különösebben, kemény legények a mieink, kemény bajnokságokat nyomtak végig, a részben kanadai stáb meg remélhetőleg tudja, mit csinál és megfelelő edzésmunkával és regenerációval készíti fel a csapatot az utolsó napra.

A mentális állapot lesz a döntő, hiszen a a mentális tartás képes kompenzálni a lengyelek mellett szóló fenti tényezőket. Nem tudom, ebben mennyire jó a szurkolói körökben vegyes megítélésú Rich Chernomaz, de ez egy rapszódikus nemzeti karakterrel megáldott magyar válogatottnál alapvető szempont kell legyen. Biztos vagyok benne, hogy a 2008-as feljutásban benne volt Pat Cortina remek "pszichológusi" vénája és fontos lenne, hogy RC is hasonló érzékkel készítse fel a fiúkat a döntő meccs lelki terhének elviselésére.

Én optimista vagyok: ha voltak is Chernomaz alatt gyengébb meccsei a a csapatnak, azok általában nem mentális deficiteken mentek el. Szemben egynémely elődjével, igazából még a "nem fontos" meccsekre is helyrepofozta a csapatot, ld. pl. a két előző vb utolsó meccseit. Na meg persze Japán és Ukrajna ellen is megmutatta a csapat, hogy van tartása. Reméljük lesz ma este is.

Összességében szerintem mi vagyunk az esélyesebbek, de nincs nagy különbség, szoros meccs lesz. Semmiképp sem szabad lebecsülni a lengyeleket! Ne járjunk úgy, mint tavaly Japán vagy idén a britek, ne botoljunk meg egy gyengébbnek gondolt ellenféllel szemben!

Verdikt:

Összegezve a fentieket, én 70% százalék esélyt adok a magyar feljutásnak.

Remélem a fiúk beigazolják racionális optimizmusomat. Én mindenesetre irracionális izgalommal, remegő gyomorral fogok szurkolni nekik.

Hajrá, Magyarok!

Utóirat: Tessék Jácint posztját is elolvasni!

2 komment

Címkék: sport magyarország jégkorong lengyelország a csoport ebel latolgatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr427396684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.04.26. 09:48:22

Szerintem a bíráskodás nagyon korrekt volt. Nem éreztem, hogy fújnák a hazai pályát, illetve a kevés kiállítás miatt sem lehet azt mondani, hogy nagyon belenyúltak volna a meccsbe...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.04.26. 09:54:50

@jacint70: Igen, egyetértünk.

Szerencsére ebben nem volt igazam. (Egyébként sem vártam olyasmit, hogy a zebrák nagyon markánsan belenyúlnának a meccsbe, max egy enyhe "hazai pályában" gondolkodtam. (Mondjuk újraolvasva a szövegemet, ezt hangsúlyozhattam volna...)
süti beállítások módosítása