Promontor új kocsmába készül, rákeres a Zinterneten a műintézmény nevére, Gugli kiad kb. 5100 találatot, van itt minden, fészbuk oldal, honlap, négykocka, 133 dicsőséges blogbejegyzés, impozáns jelenlét.
Nézzük, mit mond magáról a hely, irány a honlap. Itt megtudhatom, milyen kúl ez a kocsma, rengeteg kézműves sörük van, küldetésük a melanéz sörkultúra megismertetése. Kerthelyiség, buli, jó hangulat. Étlap vagy itallap nincs.
Megyek tovább a fészbuk oldalra, rendszeres posztok, nagy élet. Hétfőn sportközvetítés, húsvét kedden karaoke lesz, gyertek van bio parajlimonádé, jött egy keletpolinéz sörszállítmány, csak egy hordó, siessetek, megosztanak egy érdekes cikket a skót bortermelőkről, fénykép három vigyorgó vendégről akik múlt kedden jártak itt. Étlap vagy itallap nincs.
A jelenség nem egyedi, ezért hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntök, összeállítok egy segédletet, amellyel megkönnyítem az étlap- és itallapfeltöltés informatikai kihívásainak leküzdését.
Kedves Korcsmárosok, használjátok egészséggel!
- Ha számítógépről nyomtatod az étlapot, akkor van egy állomány, ami a nyomtatásnak a forrása. Úgy hívják, fájl, ángolosan file. Azt feltöltheted a honlapodra, és valamelyik oldalra beillesztesz a feltöltött fájlra egy úgynevezett linket. Ekkor a honlapod olvasói le tudják tölteni a fájlt és meg tudják nézni.
- Meg is lehet nyitni a fájlt, a benne lévő szöveget pl. az egérrel kijelölve a Ctrl-C titkos billentyűzet kombinációval bemásolhatod a Clipboard nevű informatikai csodaspájzba. Aztán megnyithatod a honlapod forrását képező fájlt (mondjuk etlap.html) és a Ctrl-V titkos billentyűzet kombinációval beillesztheted a csodaspájzban tárolt szövegfragmentumot. Néhány html formázókód alkalmazásával pedig igazán pofás alakúra formálhatod a bemásolt szöveget.
- Ha Te már a sörforradalom hullámait meglovagoló progresszív korcsmalovag vagy, aki netán fenntart egy vendégcsapot, akkor Neked a facebook poszt való. Az okostelefonodon valszeg van egy fészbuk kliensprogramocska, ahova simán begépelheted, hogy "Sziasztok, a Maláta Örs Serfőzde felejthetetlen Béke'P IPÁja elfogyott, helyette mostantól egy mikronéz sárgaportert (Nauru Bitter) ihattok, siessetek, csak két hordónk van! Ja, a korsó 750, a pohár 500 lesz, hozzatok aprót!
- Ha netán nem egy vendégcsapod van, hanem 33, amiken persze gyakran cserélgeted a söröket, hisz az ország és a világ minden tájáról foyamatosan szerzed be a legdivatosabb serfőző zsenik legújabb kreációit, ráadásul az árlistát krétával vésed fel egy nagy fekete táblára déltájban, mert mostanában az a menő, akkor lehet, elviselhetetlen munkamennyiségnek érzed mindezt még a telefonodba is begépelni. De ilyenkor is segítségedre siet a modern technológia. Mindössze egy olyan okostelefonra van szükséged, amelyben van beépített fényképezőgép. Amikor végeztél a krétázással, lefényképezed, majd felposztolod a fészbuk oldaladra azzal a kisérőszöveggel, hogyaszongya "Itt a mai kínálat, gyertek! Új sör van a 7. és a 29. csapon, utóbbi egy mentolos maori rizssör (Mao' Rice Beer), igazi különlegesség, ráadásul világpremier!" Amellett, hogy informatív, marketingnek is ugyanolyan jó, mint a karácsonyi karaoke party képei.
Az alapok kb. ennyi, haladó tanfolyamot majd akkor tartok, ha már 10% alá sülyed az árlapmentes webes kocsmai jelenlét, ettől még messze vagyunk.
Szóval kedves vendéglátósok, tessék feltenni a webre az étlapot! Nem bonyolult, nem kell félni!