HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Újbudai módszerek 2.: hány gyerek lesz tíz év múlva Sasadon és Gazdagréten?

2008.02.04. 18:37 promontor

Már írtam róla, hogy az újbudai önkormányzat "alapítványi" kezelésbe akarja adni a farkasréti általános iskolát. A tervezett lépésnek az egyik hivatalos indoka az, hogy a Gazdagrét-Sasad körzet gyerekszáma nem lenne képes fenntartani három iskolát (a további két iskola Gazdagréten található, egymás közvetlen közelében: ld. a Csíkihegyek és a Törökugrató általános iskolák). Bács Márton, a kerületi önkormányzat alpolgármestere szerint jelenleg a három iskolába 1237 gyerek jár (Csíkihegyek 295, Törökugrató 380, Farkasréti 562), míg az iskolák összférőhelye 1599 (Csíkihegyek 403, Törökugrató 624, Farkasréti 572). A számok a 2007 december 19-i önkormányzati ülés vitájának összefoglalója során hangzottak el, ld. a videoanyag itt (illetve itt, a "Önkormányzati testületi vita az iskoláról III. rész" alatt). Tehát eszerint a három kerületi iskola összkihasználtsága 77,4% (Csíkihegyek 73,2%, Törökugrató 60,9%, Farkasréti 98,3%).

A fenti adatokból nem derül persze ki, hogy hány kerületen kívüli tanulója van a három iskolának, mint ahogy az sem, hány környékbeli gyermek jár kerületen kívüli iskolába. Ezen számok ismerete módosíthat a képen. Dehát addig, amig ezek kiderülnek, addig a fentebb megadott adatokkal lehet csak számolni. Az is kiderül, hogy egyfelől ugyan van fölös kapacitás, másfelöl viszont a farkasréti iskola kiesése után a két fennmaradó iskola (1027 férőhely) már nem képes fogadni az összes gyereket (1237), tehát azok egy része (kb. 200 gyerek vagy az újonnan indított fizetősiskolába kényszerül, vagy a kerület távolabbi iskoláiba. Tehát számomra egyértelműnek tűnik, hogy a farkasréti iskola átadásával a kerület nem teljesítené az alapfokú oktatásra vonatkozó kötelezettségét.

De nézzük tovább: amiről Bács úr és a kezdeményezés további támogatói mélyen hallgatnak, az az a tény, hogy a környéken a közeljövőben komoly lakásszámnövekedés várható, tekintettel az itt zajló szép számú ingatlanfejlesztésre. Kérdés tehát, hogy a mostani lakosság illetve gyereklétszám hogyan változik a jövőben. Ezt szeretném egy kicsit közelebbről megnézni:

Először is, tisztázzuk hányan lakják a területet jelenleg. Erre nézve nem találtam nyilvánosan elérhető adatot, így kénytelen voltam a legutóbbi önkormányzati választás adataiból kiindulni (ld. választás.hu). A területet négy kerületi választókörzetre bontották (ld. a térképet), ezekben a választópolgárok száma az alábbiak szerint alakul:

  • 18. vk (Gazdagrét alsó része és a Gazdagrét-Budaörs közti terület): 5469
  • 19. vk (Gazdagrét felső része): 4511
  • 20. vk (Sasad Gazdagrét felöli része): 5196
  • 21. vk (Sashegy, Sasad felső része): 4925

Földrajzilag a térséghez tartozik a 22. vk (4498 választó) egy része (Sasad alsó része): bár a terület tudtommal nem a fenti három iskolához tartozik, hanem a Menyecske utcai iskolához, ennek ellenére az itteni létszám 40 %-át is ideszámolva a terület választópolgárainak száma tehát nagyjából 22000. Ezt 25%-al (lehet, hogy 20% is elég lenne) felszorozva egy jó becslést kaphatunk a teljes lakosságszámra, ami így nagyjából 27500 fő lehet jelenleg.

Nézzük meg, hogyan változhat ez a következő néhány évben! Íme egy lista a jelenleg zajló nagyobb lakóparképítésekről a környéken, egy ingatlanportál szerint:


Összesen 1858 lakás. A fenti lista azonban csak a jelenleg már folyó és nagyobb méretű ingatlanfejlesztéseket tartalmazza. Figyelembe véve a Gazdagrét és Budaörs között elterülő terület (Madárhegy, Hosszúrét) jelenlegi beépítetlenségét és a terület nagyságát, szerintem nyugodtan lehet minimálisan további 6-700 lakás megépülésével számolni. Ez összesen kb. 2500 lakás. Lakásonként három lakóval számolva a várható népességnövekedés 7500 fő, ami kb. 27%-os lakosságnövekedést jelent a 27500-hoz köpest. Ez a gyerekszámban is hasonló növekedést kell, hogy eredményezzen, tehát a 3 iskola mostani 77,4 %-os létszámfeltöltöttsége simán 90 % fölé emelkedhet az elkövetkező 5-10 évben (20%-os gyerekszámnövekedés esetén pl. 92,9%-os feltöltöttség lenne).

Szóval hol is van az iskolák kihasználtságának problémája, kedves Bács Márton, kedves Lakos Imre és kedves XI. kerületi koalíció?

Készséggel elismerem, hogy a fenti számítás becsléseken alapszik és nem tekinthető többnek, mint egy "botcsinálta" demográfiai próbálkozásnak, bár azt azért megjegyzem, hogy szerintem elég óvatos módon becsültem az adatokat. Örömmel veszem, ha bárki tovább finomítja, vagy akár megcáfolja. Elsősorban persze az önkormányzatnak kellene előrukkolnia egy ennél alaposabb anyaggal. Pontosabban kellett volna már régen. Mindeddig nem tették. Ideje lenne...

FOLYT. KÖV.

Kapcsolódó blogbejegyzéseim:

Kapcsolódó link:

2 komment

Címkék: budapest gazdagrét népesség lakópark sasad resort újbuda farkasréti iskola bács márton sasad hosszúrét madárhegy sasad liget lakos imre index címlap

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr1317200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apa 2008.02.04. 19:57:54

A kerületi önkormányzat, élén Bács Mártonnal, ugyanezt játssza a többi iskolával is. Mindenáron, hazugságokkal, ellhallgatással, nemtörődömséggel. Nézd meg azönkormányzat honlapján a fórumot. 120%-osan telített iskoláról is állították már, hogy félig üres...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.04. 20:58:16

Rájöttek a szocik, hogy nincs pénz, főleg iskola fenntartásra. Ha a 3-ból egyet eladunk, máris faragtunk a költségeken 33%-ot LEFELÉ!

A hozzáállás kb ennyi : "Ki a f@szt érdekel hány gyerek lesz 5-10 év múlva ? Csak 2010-ig húzzuk ki a poszunkon ....."
süti beállítások módosítása