HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Európai egészségbiztosítási kártya

2008.07.30. 06:58 promontor

Hallgatom az inforádiót, éppen valami EU-s műsor megy, egy kedves női hang azon lamentál, hogy egy felmérés szerint Magyarországon csak az emberek 4%-a váltotta ki az európai egészségbiztosítási kártyát, és hogy az milyen kevés, az európai átlag 30% felett van, és hogy ez igazából nem érthető, mert ingyen van és nagyon hasznos, ha bárhol utazgatok az EU-n belül, akkor mindenütt a helyiekkel azonos feltételekkel vehetem igénybe az egészségügyi ellátást.

Hú, mondom, hát tényleg, mér' nincs nekem már európai egészségbiztosítási kártyám. Éppen most készülünk Osztrákiába, ott végülis nem jönne rosszul. Hazaérek, letottyanok a gép elé és megkérdezem a modern orákulomot, a Szent Guglit, mit is kell tudni erről, meg hogy kaphatok én európai egészségbiztosítási kártyát. Gyorsan rá is találok az OEP honlapján egy tájékoztatóra. Na nézzük.

Hát, ez egy kicsit lelomboz: a kártya csak az OEPnél váltható ki, ez esetemben azt jelenti, hogy Budapesten a Váci útra kell eljutnom. Szép, én Dél-Budán lakom, ez kb. 2 óra út oda-vissza, akár BKV-val, akár autóval, plusz a jóistentudja mennyi várakozás az ügyfélszolgálaton. Továbbá, a kártya csak egy évig érvényes. Aha, szóval járjak évente a Váci útra, remek ötlet, más dolgom sincs.

Jól kitalálták, tényleg. Ingyenes, persze, ha nem számolom , az ügyintézésre fordított időt. Azt mondjuk rögtön sejtettem, hogy interneten nem lehet kérni ezt a kártyát, ilyesmit a magyar államigazgatás még nem szokott tudni, minden e-rőfeszítés ellenére sem. De azért reménykedtem, hogy mondjuk az útlevélhez hasonlóan esetleg lehet egy közeli okmányirodához is fordulni, aztán majd legfeljebb kiküldik a kártyát mint az útlevelet is szokták. De nem, ezt nem lehet máshol, csak az OEPnél.

Aztán a hasznosság. Persze, hasznos, csakhogy én pl. úgyis kötök biztosítást, ha utazom, az meg fedezi az orvosi ellátást, akkor most minek bajlódjak az EUs kártyával. Az utasbiztosítást úgysem váltja ki az EU kártya, mert abban van poggyászkár is, meg életbiztosítás is, ami a másikban nincs. Továbbá az utasbiztosítás az esetleges helyben szokásos önrészt is hozzáadja, nem úgy, mint ez a kártya. Azt meg nem vettem észre, hogy a biztosítók mondjuk olcsóbban adnák az utasbiztosítást, he nekem van ilyen kártyám.

Persze az utazási biztosítás sem csodaszer. Egyrészt sok esetről hallottam már, amikor helyben ki kellett fizetni a kezelést, még akkor is, ha a biztosító ittthon beigérte az ellenkezőjét. Ez önmagában felboríthatja az utazás költségvetését, aztán ráadásul kuncsorghatott a kuncsaft a biztosítónál a pénzéért itthon, ezen mondjuk segíthet ez a kártya, mert lecsökkentheti a kint fizetendő összeget.

Összességében valószínűleg nem teljesen haszontalan ez a kártya még a biztosítás mellé sem, csak ez a bumlizás az OEPhez, meg ez az egyéves időtartamkorlát ne lenne. Szóval lehet, hogy nem a magyar utazók teljesen hülyék, hanem a rendszer túl bonyolult...

5 komment

Címkék: eu homár bürokrácia fogyasztóvédelem inforádió oep utasbiztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr30582672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.08.04. 21:35:41

Ez hasonlít az autós zöldkártyára (nemzetközi kötelező)... Ott sem lehet megoldani, hogy automatikusan küldjék, a fehér izé helyett, hanem külön kell kérni... Még szerencse, hogy van a biztosítónál Netpartner és kiküldik postán...

jónévez 2009.04.13. 20:41:20

És még az is lehet, hogy a magyar ember végre átlátott a szitán, és tudja, az egész semmit nem ér. A közvetlen életveszélyt ugyanis a világon mindenütt ingyen és bérmentve kötelesek ellátni azok az emberek, akiket köznyelven orvosoknak hívunk. A hosszadalmas utókezelésekre pedig érdemesebb hazautazni, ugyanis hiába az EU-s kártya, a TB csak az itthoni árakat téríti, a fennmaradót fizetheti a delikvens. Így szól a magyar TB törvény, de gyanítom máshol is, gondoljunk csak Bulgáriára. Semmi kifogásom a bolgárok ellen, de igen gyorsan kifogyna az ő TB -jük, néhány nyugati kezelés után, mivel a kisebb átlagfizetés után kisebb a TB tartalék is.
Magyarán: elautózhatsz/elbuszozhatsz a Váci útra, elizélhetsz több órát az életedből, egy semmire sem jó igazolványért. Hát, ha jó sört mérnek a környéken, akkor OK, de másként miért is?
A nyugaton dolgozó magyar kollegáknak (normál esetben) pedig kell legyen helyi TB-jük, tehát megintcsak nem kell az EU-s kártya.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.04.14. 11:27:14

@jónévez: Azt azért nem mondanám, hogy semmit se ér. Van amikor nem vagy életveszélyben de mégis ellátásra szorulsz és az EUs kártyával nem kell fizetned, anélkül igen.

Velem is megtörtént már ez:

jozsefbiro.blog.hu/2008/11/25/osztrak_napok_a_promontorblogon_lutzmannsburg_2

Ha lett volna EUs kártyám, akkor az orvos "ingyen" ellátott volna. Így ki kellett fizetni a kiszállás díját. (Mondjuk volt utasbiztosításom, ami később visszatérítette, de ez egyrészt más kérdés, másrészt azért végülis fizettem.)

Szóval érne az valamit, csak a velejáró hercehurca ne lenne ekkora...

jónévez 2009.04.15. 22:28:17

Igen, ha benne van a doki abban az Európai Bíztosítós valamiben, aminek nem jut most eszembe a neve, de nem biztos, hogy benne van, mert nem kötelező. De a különbözetről a számlát utólag akkor is megkapod -itthon, három-négy hónap múlva, és kérheted a méltányosságot vagy fizethetsz.
Ez is az egyik Eu-s átverés, ami nyugatról keletre jőve akár hasznos is lehet, fordítva viszont borsos árú "lehetőség". Ismétlem, ez nem a saját kútfőmből fakad, a TB álláspontja ez.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.04.17. 10:15:05

@jónévez: Az orvos kifejezetten kérdezte, hogy van-e EUs kártyám és mondta, hogy ha lett volna, akkor nem kért volna tőlem pénzt a kiszállásért.

Szerintem hazajövetel után nem küld a TB "számlát" semmilyen különbözetről. Amit kint elfogadtak és "ingyen" nyújtottak, azután utólag már nem kell fizetni. Én legalábbis ezt olvastam a tájékoztatóban.

Az egy másik eset, hogy ha külföldön EU kártya nélkül veszel igénybe orvosi kezelést, akkor ír arról, hogy a számlákat benyújthatod és akkor valamit visszatérít a TB, ami lehet kevesebb, mint amibe neked ténylegesen került. (Meg persze nyilván jól körbe van bástyázva, hogy milyen esetekben jár ez a visszatérítés, mondjuk gondolom alap, hogy az ottani TB-vel szerződött orvosról legyen szó, meg szükséges ellátásról, stb.)
süti beállítások módosítása