HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Újabb esélylatolgatási lecke sportújságíróknak

2008.09.11. 00:14 promontor

Fontos selejtezőt játszott válogatottunk ma este.

A női kosárlabda válogatottra gondolok, amely életben tartotta továbbjutási esélyeit a jövő évi Eb-re. Ez első félidő nyögvenyelős játéka után a másodikban végre hengerelt és 26 ponttal győzte le Romániát. Egy forduló van hátra a selejtezőcsoportból, szombaton Horvátországban játszunk. 

Két dologról is akarok ennek kapcsán írni. Az egyik a válogatott teljesítménye, a másik a sportújságírók trehánysága. Nézzük a fontosabbat, a lányokat. Bár a magyar női kosárlabda hagyományai tiszteletre méltóak, jó pár Eb érem gazdagítja a szövetség vitrineit, az új évszázad első évtizede nem sok sikert hozott számunkra, a legutóbbi két Eb-re ki se jutottunk. Pedig sosem hiányzott túl sok, általában kettős vagy hármas holtversenyekben maradtunk alul a gyengébb gólarányunkkal a később továbbjutó csapatokkal szemben. Szóval mindig éppen csak egy icipici hiányzott, leginkább néhány kosár a jobb kosárarányhoz.

Hát ez az "icipici hiányzott" szindróma most is összejöhet: a franciák egyszer hosszabbításban vertek, egyszer meg rendes játékidőben, de akkor csak egy ponttal. A szlovákokkal végezhetünk azonos pontszámmal, de ők jobban megvertek minket odahaza, mint mi őket, tehát mindenképp megelőznek majd minket. Csoportharmadikok leszünk tehát, és a négy selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is továbbjuthat. Ez viszont azonos pontszám esetén a gólarányon fog múlni. Tehát nem elég egy esetleges áhított győzelem, kell még az áhított legjobb gólarány is, ami persze még összejöhet, de már megint az a baljós előérzetem, hogy ott toporgunk a továbbjutás küszöbén és megint csak pár hiányzó kosár fog minket elválasztani tőle.

A horvát ugyanis nem rossz csapat, otthon játszanak, tehát még a győzelem se biztos, a papírforma szoros meccset ígér. Felkészülési meccsen pl. nemrég kikaptunk tőlük, ha jól emlékszem két ponttal. Szóval a vereség most is benne van a pakliban, és ha netán győznénk, akkor is inkább tippelnék egy infarktusos 3-5-7 pontos győzelemre, mint egy sima 20-30 pontos söprésre.

Bár ne lenne igazam! Bár elég ponttal vernénk meg a horvátokat szombaton! Ez a csapat remekül küzd, néha egész jól is játszik, igazán kijuthatna már egy nagy versenyre! Hajrá, lányok!

Na, nézzük akkor a második dolgot, a magyar sportújságírás "remek" színvonalát. Már egyszer írtam erről néhány fordulóval ezelőtt, amikor a szlovákok elleni győzelem után már hozsannáztak a cikkek és biztosra vették a továbbjutást a csoportból, holott éppen a szlovákok elleni itthoni győzelemmel vált világossá, hogy azonos pontszám esetén a szlovákok az egymás elleni eredmények miatt megelőznek minket és a hátralévő meccsek alapján látszott, hogy ez a lehetőség (mármint az azonos pontszám) egyáltalán nem kizárt. Csak persze gondolkodni kellett volna egy kicsit.

Most sem ártott volna gondolkodni, mielőtt a Nemzeti Sport azt írja a mai meccs után, hogy "egyenes ágon már nem juthatunk ki", ez ugyanis nem igaz. Csoportmásodikként nyilván nem, mert a szlovákok mindenképp megelőznek, de egy megfelelő gólkülönbségű horvátországi győzelemmel és néhány kedvező más csoportbeli eredménnyel még lehetünk legjobb csoportharmadikak, amely csapat még szintén egyenes ágon kijut.

Nézzük a részleteket: három ötcsapatos selejtezőcsoport van és egy négycsapatos. A négycsapatosban a harmadik helyezett belgák legfeljebb 50%-os lesznek, ők kiesnek a legjobb harmadik helyért folytatott versengésből. Az A csoportban jelenleg az ukránok már 5-3-mal (értsd: 5 győzelem, 3 vereség) befejezték a szereplésüket, őket az utolsó fordulóban Izrael és Litvánia egy-egy papírforma győzelemmel valószínűleg megelőzi, tehát az ukránok 5-3-as mutatóját kell elérni a másik két csoportban, ahhoz, hogy a továbbjutás kérdésébe az ottani harmadikok beleszólhassanak. (Ha netán valamelyik A csoportos favorit kikap, akkor is a csoportharmadik mindenképp 5-3-mal fog állni, legfeljebb nem az ukránok lesznek ezek...). A B csoportban az olaszok állnak 4-3-mal, a C-ben meg mi. Az olaszok a csoportelső törökök vendégei lesznek, tegyük fel, hogy nem nyernek. Mi ugye Horvátországba megyünk, tegyük fel, hogy nyerünk. Ekkor a legjobb harmadik az vagy mi leszünk vagy az ukránok.

Az azonos pontszámú csapatok között ilyen esetben a gólarány dönt, ebben jelenleg az ukránok jobbak, az ő 580/527-es kosárarányuk 1,100569 körül van, a mienk most 482/440, azaz 1,0954, szóval gyengébb. De ha mi mondjuk 60-50-re győznénk szombaton, akkor már 542/490-es kosárarányunk lenne, ami 1,10612, tehát kicsit jobbak lennénk. Általában véve, ha úgy nagyjából egy tizessel vernénk a horvátokat, akkor az ukránokkal összevetésben már mi lennénk a legjobb harmadikok. És továbbjutnánk, legjobb harmadikként, egyenes ágon. Ez azért nem lehetetlen.

Ebbe a levesbe még beleköphetnek az olaszok, ha ők idegenben nyernének a már továbbjutott törökökkel szemben, akkor ők ennél jobb kosáraránnyal rendelkeznének. Vagy ha az A csoportban Izrael kikapna, akkor ők lennének az A csoportos harmadikok, ők is az ukránoknál jobb kosáraránnyal. Szóval sokféleképp történhetnek a dolgok szombaton, de azt egyértelműen hülyeség, hogy már nem juthatunk tovább.

De úgy látszik, sportújságíróknál nem kötelező gondolkodni.

Lapzárta után: Na, mire ezt a bejegyzést megírtam, a Nemzeti Sport lecserélte a cikket, időközben ők is rájöttek, hogy hülyeséget írtak. A lényeg változatlan, hajrá lányok!

3 komment

Címkék: sport franciaország horvátország szlovákia ukrajna románia dörgedelem lecke kosárlabda eb selejtező női kosárlabda rátgéber andrás legjobb harmadik sportújságírás esélylatolgatási lecke magyar sportsajtó latolgatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr38658053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the real 2008.09.11. 09:14:08

Ezeken én is rendszeresen felhúzom magam. Dehát pl. egy sima négycsapatos, két továbbjutós csoportban sem tudják soha normálisan kiszámolni/leírni, hogy milyen lehetőségek vannak. Akkor mit várunk egy ilyen helyzetben? :)

Artie 2008.09.24. 08:20:31

Na, számolni már tudsz, már csak a helyesírás rejtelmeivel kellene egy picit megismerkedni. Szörnyű, hogy terjed a gusztustalan, primitív "4:3-al" és társai. Könyörögve kérek mindenkit, magyarázza már meg magának, mielőtt ilyen baromságot leír, hogy hova tűnik a rag hasonult hangzója! Vagy csak én mondom azt, hogy hárommal, és más azt mondja, háromal?
süti beállítások módosítása