HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Budapest szebb mint Prága?

2008.10.13. 00:48 promontor

Érdekes blogposzt került ki ma este az Index címlapjára. Elsőre nehezen tudom eldönteni, hogy komolyan gondolta-e az írója, vagy paródiának szánta, illetve mennyire az egyiknek, mennyire a másiknak, ezért inkább nem mondok róla közvetlen véleményt.

Viszont lenne néhány megjegyzésem Prágáról, Budapestről, meg még két másik városról is.

Prágában 1983-ban jártam először és meghatározó élmény volt, azóta is az egyik kedvenc városom. Nemcsak az épületek szépsége fogott meg, hanem az a hangulat is, amit a városlakók teremtettek, pl. azok a fiatalok, akik esténként a Károly hídon, vagy az Óvárosi téren összegyültek, letelepedtek és a gitárjukat pengetve énekeltek, helyi dalokat, Beatles-t, hasonlókat. Ez sajnos azóta eltűnt, a tömegturizmus mindenekfelettisége mára eltüntette.

Ettől még Prágát érdemes ma is meglátogatni és érdemes lenne tanulni tőlük sok mindent, turizmusról, építészetről, életstílusról. Meg sörről, persze.

Azt azért nem mondanám, hogy a vendéglátásban olyan sokkal előrébb járnának, mint mi, kicsinyes lehúzásokkal, hányaveti pincérekkel ott ugyanúgy találkoznak a turisták, mint Pesten.

Budapest, hm. Persze, hatalmas "POTENCIÁLUNK" van (hogy a szerző egyik kommentjét idézzem), egyetértek. Csak sajnos szerintem az "ÁLLAPOT" és a "POTENCIÁL" együtt jellemez minket. Méghozzá szerintem az "ÁLLAPOT" sokkal nagyobb súllyal. A múltunk gazdag és dicső. Ami a jövőt illeti, álmodni azt tudunk nagyokat. Na, ez a potenciál. Olyan állapotot teremteni, ami méltó lenne a dicső múlthoz és a megálmodott jövőhőz, az valahogy nehezebb. Nekünk legalábbis nem nagyon sikerült.

És akkor jöjjön egy városhasonlat. Amikor először jártam Szentpéterváron (a '90-es évek elején), akkor határozottan olyan volt a város hangulata, mintha a díszes palotákat egy letűnt civilizáció építette volna, akikhez a város jelenlegi lakóinak semmi köze sincs. Mintha a barbárok foglalták volna el, akik nem tudnak mit kezdeni a hely örökségével, annyira kiáltó volt az ellentét a város múltja és jelene közt, a díszes paloták és a fásult, rosszul öltözött és a mindennapos létharctól ellenségesé vált emberek között.

Aztán pár évvel később Finnországba mentem dolgozni és Helsinkiben éltem két évig. Helsinki Budapest ellentéte: "potenciálja" alig van (szokták róla mondani, hogy a három fő turistalátványossága Stockholm, Tallinn és Szentpétervár...), az állapota viszont annál irigylésre méltóbb. Ami épített örökségük van, azt megbecsülik, csodásan rendben tartják. Ami újat építenek, az figyelemre méltó (na jó, nem mindig, de sokkal többször, és sokkal inkább, mint Budapesten). Amilyen élhetővé teszik a várost, az irigylésre méltó. Remek tömegközlekedés, sok bicikli, sok park, élhető, tágas terek és házak, tisztaság, biztonság. Nyitott, magukra büszke, de a világra figyelő városlakók.

A hazajövetel kulturális sokk volt. Mintha Budapest díszes palotáit egy letűnt civilizáció építette volna, akikhez a város jelenlegi lakóinak semmi köze sincs. Mintha a barbárok foglalták volna el, akik nem tudnak mit kezdeni a hely örökségével, annyira kiáltó volt az ellentét a város múltja és jelene közt, a díszes paloták és a fásult, rosszul öltözött és a mindennapos létharctól ellenségesé vált emberek között.

Nem szívesen fikázom a városomat. Itt születtem és az említett helsinki kitérő (meg egy év katonaság, ha az számít) kivételével mindig itt is éltem. Sok mindent szeretek itt, még olyan nehezen szerethető helyeket is, mint mondjuk a kelenföldi lakótelep. De pont azért, mert itt élek, van jogom kimondani, hogy akár Prágával, akár Helsinkivel összevetve a városunkat, bizony nem sok mindenre lehetünk büszkék.

U.I.: Pontilyen néhány más blogbejegyzésébe beleolvasva úgy tűnik, inkább paródia, mint komoly. Pontosabban nem Prága a lényeg benne, hanem Budapest. És ebben egyet is értünk.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest prága utazás szentpétervár helsinki

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr49710892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása