HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

A nyomozó

2008.11.01. 19:01 promontor

Mostanában sajnálatosan igen ritka mozilátogatásaink legújabbikáról következik egy rövid értékelés: megnéztük A nyomozó című filmet.

Gigor Attila első filmje végülis egy jól sikerült eurokonform artmozi. Továbbá egy krimi. Az eurokonform artmozi kifejezés értelmezése persze vitára adhat okot, ezért elmondom, mit értek alatta: nagyjából azokat a (nem is mindig, de leginkább európai) filmeket, amiknek ugyan igazából ugyanúgy nincs semmi mondanivalójuk, mint mondjuk egy galivúdi csihipuhi filmnek, de a stílusukban határozottan különböznek azoktól.

Lassabb sztori (általában sokkal döcögösebb is), több kisérletezőkedv a kamerabeállításokkal, az idősíkokkal, a karakterekkel, kicsit több szimbólum, utalás; társadalmi vagy egyéni problémák árnyaltabb bemutatása, kevesebb action és több hangulat, nagyjából ezek talán a legfőbb jellemzők. Szóval egy kicsit több egyéniség és intellektuális kihívás, mint a galivúdi társak, de azért semmi komoly, katarzis kizárva. Ezek azok a filmek, amelyeket általában nem valamelyik a Palace moziban adnak, hanem az Art Mozi hálózatban, és nem kólázó nagykamaszok, hanem teázgató egyetemisták jelentik a törzsközönséget. (Annyit még hozzátennék, hogy erről a filmtípusról a Filmvilágban olvastam egy cikket nemtudomhány éve, a jellemzés is nagyjából onnan származik, szóval illene belinkelni ide a cikket, de persze nem találom az istennek se...)

Szóval a nyomozó bárhol Európában megállná (és nyilván meg is fogja) a helyét a helyi Művész vagy Toldi moziban. Remek az indítás. Van egy jól eltalált főszereplő, magányos, gátlásos, flegma és kórboncnok. Vannak jól eltalált mellékszereplők is, pl. rögtön a barátnője, vannak jól eltalált hangulatok, beállítások, jelenetek. Van egy sztori, ami ugyan elsőre sem túl bonyolult, de azért a magyar átlagnál egy picit jobb. Van egy jól sikerült - kicsit Woody Allen mintájú, legalábbis én nála láttam hasonlót -  fogás, ami végigkiséri a filmet, amikor időnként a főhős "gondolatait" mutatja a kamera, ezek a film legjobb jelenetei közé tartoznak. Vannak persze hibák is, elsősorban a forgatókönyv környékén keresendők: elvarratlan szálak, átlátható sztori, következetlenségek (jellemekben is).

Összességében megkaptam amit vártam, egy szerethető, egy-két momentumában emlékezetes filmet  Aki kedveli ezt a kategóriát, annak ajánlani tudom.

Szólj hozzá!

Címkék: film mozi promontor dij gigor attila a nyomozó

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr57744263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása