HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Magyarország - Románia 30:27 (12:15)

2009.01.18. 23:00 promontor

Kézilabda vb 2009Hogy miért (pont) a kézilabda? Hát ezért! Már persze ha valaki szeret izgulni. Mert aki a nyugalmat kedveli, annak valami más szórakozás után kell néznie. Háromnegyed óráig az avatatlan szemlélő azt hihette, hogy újabb nemzeti sorstragédia készülődik: a románok mutatták azt az érett játékot, amit nekünk kellett volna és mi mutattuk azt a görcsös próbálkozást, amit a gyengébb csapatok szoktak erősebbek ellen. Szerencsére a végén fordult a kocka, a románok elfáradtak, a mieinknél előbb Nagy László kezdte ontani a gólokat, aztán összeállt a védekezés, Puljezevics elkezdett védeni, Eklemovics is negszórta az ellent, szóval végül megmutattuk, ki az úr a háznál.

Egy mérkőzés (a tegnapi kenguruvadászatot a magam részéről nyilvános edzésnek minősítem) után korai komolyan értékelni, ezért megpróbálom egy kicsit kevésbé komolyan, több változatban is:

A pesszimista:

Ajjaj, hát hogy van ez a csapat felkészítve? Hogy lehet, hogy nem tudjuk átjátszani a románok nyitott védekezését? Nem tudta talán Hajdú János, hogy ezt fogják játszani? Sok mozgás, elfutások, egyéni akciók, ezt nem tanítják ezeknek a srácoknak? Ehelyett az átlövők puffogtatnak előkészítetlen helyzetekből, aztán csodálkozunk, hogy egy középszerű román kapus is kiszedi őket. És persze egyből le is indítanak minket ezekből.

Meg hát hogy lehet, hogy az ellennek egyetlen valamirevaló beállósa van csak, és azt se tudjuk megfogni? Hogy is tudnánk, ha kisnövésű, nevenincs román átlövők is szórják ellenünk a gólokat, se kilépő védő, se fal nem állja útjukat.

Amit itt negyvenöt percig láttunk, az siralmas volt: se csapatjáték, se egyéni klasszisteljesítmény! Ez a csapat fog nyolc közé jutni? (Arról a nevetséges álomról, hogy elődöntő, ne is beszéljünk!) Ugyan kérem, ha szerencsénk van, bejutunk a középdöntőbe, ott aztán majd jól elpáhol mindenki, aki szembejön!

Ja, hogy volt a végén tizenöt perc, amikor jól ment a játék? Hát igen, szerencsénk volt, hogy ez a halovány román csapat a végére elfáradt. De komolyabb csapatok ellen ez a játék semmire sem lesz elég!

Az optimista:

Hát, döcögött egy kicsit a gépezet, de azért a végén megmutattuk, mire vagyunk képesek! Pedig a román kapus frenetikus napot fogott ki, a többiek is emberfelettit nyújtottak. A taktikájuk is jól ki volt találva, a nyitott védekezés, meg a gyors lerohanások is. Látszott, hogy nagyon készültek ellenünk, szerintem ilyen jól még egyszer biztos nem fognak játszani.

Nekünk meg szerencsénk se volt. Az elején Puki remekül védett, ott elmehettünk volna, de volt néhány demoralizáló védése a román kapusnak, főleg az Iváncsik testvérek ellen, és ekkor mi elbizonytalanodtunk egy kicsit: nekik minden bejött, nekünk semmi, van ilyen.

De összekaptunk magunkat, amikor nagyon kellett! Negyedóra alatt 9 gólt vertünk rájuk, azér' ez nem semmi, pedig az utolsó négy percben a románbérenc dán játékvezetők miatt emberhátrányban kellett játszanunk, de addigra már annyira összeállt a védelem is, hogy esélyük se volt! Nagy Laci rácáolt a fanyalgókra, 8 gólt szórt, ráadásul akkor, amikor nagyon kellett, Puki a végén lehúzta a rolót, és már mi kontráztunk, nem ők, szóval lemostuk őket!

Különben is, ez még csak a vb eleje, nem most kell csúcsformában lenni, hanem a végén. Más csapatoknak is becsúszhat az elején egy-egy gyengébb meccs (gondoljunk a két évvel ezelőtti nyitómeccsünkre, amikor elkaptuk a dánokat: a végén mégis ők lettek a bronzérmesek!).

Majd összeáll ez a csapat, meglátjátok, lesznek itt még nagy diadalok!

Promontor (a realista?):

Jól megmutatta ez a meccs, hogy egy dolog a papírforma (magyar győzelmet várt minden szakértő) és más dolog ezt a pályán érvényesíteni. Mert izgalmas meccs volt, meg kell hagyni. Ugyanakkor ezt azért lehetett sejteni: a románok nem egy világverő csapat, ezért nekik a csoportmeccseken kell csúcsformában lenniük, erre a meccsre meg biztosan külön is nagyon készültek. Jól is játszottak sokáig, az edzőjük is jól felkészült belőlünk. Mi meg, hát nagyon döcögött a játék, de a végére a románok elfáradtak (ez a román játékmód nagy problémája, a sok mozgásra épülő játék lefárasztja őket a végére), a mieink meg megmutatták, hogy nagyobb játékerőt képviselnek.

Túl sok következtetést nem lehet levonni a meccsből. Az biztos, hogy majdnem félórán (kb. az első félidő tizedik percétől a második félidő tizedik percéig) keresztül nagyon gyengén játszott a csapat, mind támadásban, mind védekezésben. Se a csapatjáték, se az egyéni teljesítmények nem voltak méltóak egy TOP 10-be igyekvő csapathoz.

Ezt még eljátszhatjuk egy-két gyengébb ellenfél ellen (szlovákok, argentínok), bár ez veszélyes játék a tűzzel, mert nem feltétlenül fognak ezek a csapatok se úgy elfáradni, mint a románok ma délután, de azután jön a nagy középdöntős menetelés (a franciák elleni meccs gyakorlatilag már előrehozott köxépdöntős meccs lesz), ott ezt nem engedhetjük meg magunknak.

A vége két szempontból is bíztató volt: egyrészt "csapatként" is jól funkcionáltunk, ez elsősorban a védelmünkön látszott, a románok egyszerűen lepattantak rólunk, másrészt egy-két játékosunk egyénileg is megmutatta a klasszisát, ami nem is csak a a játéktudást jelentette itt és most, hanem azt, hogy kritikus pillanatokban lendítették át a csapatot a holtponton. Reméljük, ezt keményebb ellenfelek ellen is megteszik majd!

Ami a fő, megvan a két pont, lehet készülni a szlovákok ellen. Remélem, nem lesz annyira izgalmas meccs, mint a mai.

3 komment

Címkék: sport vb románia kézilabda nagy lászló férfi kézilabda puljezevics hajdú jános latolgatok férfi kézilabda vb 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr24885849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.19. 08:46:02

Ma mindenkép meg kell verni a szlovákokat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.01.19. 16:44:13

"Remélem, nem lesz annyira izgalmas meccs, mint a mai."

Remélem én is, nem szeretnék infarktust kapni a vébé végére. :-)

Még a román-meccshez: egyetértettem Borsos Attilával, a védelmünk állt össze nagyon az utolsó húsz percre. Lehetséges persze, hogy a románok egyszerűen nem tudnak hatvan percen át azon a színvonalon támadni, ahogyan azt húsz-harminc percen át tették. Elfáradtak, és ezzel párhuzamosan mi meg remekül összeálltunk.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.19. 17:09:55

Ide is! Macedónia legyőzte Lengyelországot!
süti beállítások módosítása